24 Ιανουάριος, 2019

Δράττουμε ιστορική ευκαιρία να λήξει η πολύχρονη εκκρεμότητα

Θόδωρος Τσίκας

Ο Θόδωρος Τσίκας, Υπεύθυνος του Τομέα Εξωτερικής Πολιτικής και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων του Ποταμιού, συμμετείχε στην εκπομπή ''Πρώτη Είδηση" της ΕΡΤ1.

Αναφερόμενος στην επίθεση εναντίον του σπιτιού της βουλευτού του ΣΥΡΙΖΑ,Θεοδώρας Τζάκρη, τόνισε:

Οι κατηγορίες για "προδοσίες" και "εκχωρήσεις", δηλητηριάζουν την κοινωνία και ενισχύουν συμπεριφορές βίας και μίσους. Όπως παλιότερα είχαμε τους "προδότες που ψήφιζαν Μνημόνια", έχουμε τώρα τους "προδότες που ψηφίζουν την Συμφωνία των Πρεσπών". Η χώρα δεν μπορεί να προχωρήσει έτσι. Η καταδίκη της βίας πρέπει να είναι σαφής και απόλυτη, χωρίς μισόλογα και συμψηφισμούς.

Σχετικά με την Συμφωνία των Πρεσπών, σημείωσε:

Δράττουμε μια ιστορική ευκαιρία να αξιοποιήσουμε την παρουσία μιας προοδευτικής μετριοπαθούς κυβέρνησης στην μελλοντική Βόρεια Μακεδονία, για να λήξουμε μια για πάντα μια εκκρεμότητα που θα έπρεπε να έχει διευθετηθεί εδώ και πολλά χρόνια. Όπως με την Συνθήκη της Λωζάννης του 1923 η Ελλάδα επισήμως παραιτήθηκε από την ''Μεγάλη Ιδέα", έτσι και με την Συμφωνία των Πρεσπών λήγει επισήμως από την γειτονική χώρα κάθε πιθανή διεκδίκηση και αλυτρωτισμός. Αυτός είναι και ο λόγος που οι εθνικιστικές δυνάμεις στην π.γ.δ. Μακεδονίας, αντιδρούν τόσο έντονα.

Δείτε το βίντεο: