28 Νοεμβρίου, 2014

Διπλωματία με μέλι και γραβιέρα

Ποτάμι

Σε μια εφ όλης της ύλης συζήτηση για τις ελληνορωσικές σχέσεις εξελίχθηκε η συνάντηση γνωριμίας που είχε ο Πρέσβης της Ρωσίας στην Ελλάδα Αντρέι Μάσλοφ με τον Σταύρο Θεοδωράκη.

Η συνάντηση στα γραφεία του Ποταμιού έγινε το πρωί της Πέμπτης σε θερμό κλίμα, συνοδεία μάλιστα κρητικού πρωινού που περιελάμβανε γραβιέρα, μέλι, αλατσολιές, φρούτα και παξιμάδια από χαρούπι. Κοινή εκτίμηση και των δύο συνομιλητών ήταν ότι παρά τις τελευταίες «αναταράξεις» (κυρώσεις της ΕΕ και εμπάργκο στα γεωργικά προϊόντα από την πλευρά της Ρωσίας) οι σχέσεις των δύο λαών δεν έχουν επηρεαστεί και οι Ρώσοι εξακολουθούν να βλέπουν τους Έλληνες ως φίλους. Άλλωστε η Ελλάδα είναι ο δεύτερος τουριστικός προορισμός για τους Ρώσους (περισσότεροι από ένα εκατομμύριο Ρώσοι τουρίστες μας επισκέφθηκαν πέρυσι αφήνοντας πάνω από ένα 1.3 δις ευρώ - αντιστοίχως βέβαια 4.5 εκατομμύρια Ρώσοι επισκέφθηκαν το 2014 την Τουρκία). Πάντως ο Ρώσος πρέσβης εκτιμά ότι η ένταση στις σχέσεις ΕΕ – Ρωσίας θα έχει αρνητική επίδραση στο τουριστικό ρεύμα προς την Ελλάδα λόγω της υποτίμησης του ρουβλιού έναντι του ευρώ που κατέστησε την Ελλάδα ακριβότερο προορισμό κατά 40%.

Τα αντίμετρα που πήρε η Ρωσία σε βάρος της Ελλάδας μετά τις κυρώσεις της ΕΕ, σύμφωνα με τον κ. Μάσλοφ, κόστισαν 15 εκ. ευρώ στους έλληνες εξαγωγείς οπωροκηπευτικών. Θέλησε, ωστόσο, να υποβαθμίσει τις απώλειες αυτές αναφέροντας ότι είναι λίγες σε σχέση με άλλες χώρες όπως το Βέλγιο που έχασε 60 εκ. ευρώ μόνο από τις εξαγωγές αχλαδιών ενώ οι ελληνικές εξαγωγές γούνας προς τη Ρωσία αποφέρουν τετραπλάσια ποσά σε σχέση με τα οπωροκηπευτικά. Οι δύο συνομιλητές συμφώνησαν ότι η συνεργασία των χωρών τους πρέπει να ενισχυθεί, ιδίως σε τομείς που δεν επηρεάζονται από τις κυρώσεις, ώστε να αντισταθμιστούν οι απώλειες των ελληνικών εξαγωγών.

Τέλος, ο Επικεφαλής του Ποταμιού έθεσε το ζήτημα των ρωσικών επενδύσεων στην Ελλάδα και ιδιαιτέρως την διεκδίκηση του σιδηροδρομικού δικτύου. Ο κ.Μάσλοβ δήλωσε ότι το ρωσικό ενδιαφέρον παραμένει αμείωτο επισημαίνοντας όμως ότι οι Ρώσοι θα διεκδικήσουν «πακέτο» το λιμάνι της Θεσσαλονίκης και τον σιδηρόδρομο.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι ο Αντρέι Μάσλοφ μιλάει άψογα ελληνικά καθώς είναι ο πρώτος διπλωμάτης που έμαθε ελληνικά για τις ανάγκες του Σοβιετικού ΥΠΕΞ, στις αρχές της δεκαετίας του 70.

Από πλευράς Ποταμιού παρόντες στην συνάντηση ήταν ο Πρέσβης ε.τ. Γιώργος Κακλίκης και ο Γιώργος Σκέμπερης.

PRESVIS_RWSSIAS_01PRESVIS_RWSSIAS_5PRESVIS_RWSSIAS_2

28 Νοεμβρίου 2014

διαβάστε επίσης