13 Απριλίου, 2014

Το δυναμικό της Ευρώπης

Γιώργος Μαυρωτάς

Την περασμένη εβδομάδα ολοκληρώθηκε στο φιλόξενο Εθνικό Κέντρο Έρευνας Φυσικών Επιστημών «Δημόκριτος» η 79η συνάντηση της Ευρωπαϊκής ομάδας για την Πολυκριτήρια Λήψη Αποφάσεων.

Πρόκειται για μια ομάδα Ευρωπαίων επιστημόνων που ασχολούνται με τη μαθηματική μοντελοποίηση και επίλυση προβλημάτων λήψης απόφασης, όπου πρέπει να ληφθούν υπόψη περισσότερα από ένα κριτήρια. Η πρώτη σχετική συνάντηση έγινε το 1975 με πρωτοβουλία του γάλλου «πατριάρχη» του συγκεκριμένου επιστημονικού πεδίου, Bernard Roy, και από τότε λαμβάνει χώρα κάθε εξάμηνο. Σε κάθε συνάντηση της ομάδας συμμετέχουν 50-80 ερευνητές από πολλές χώρες της Ευρώπης.

Δεν σας τα γράφω αυτά για να σας περιγράψω το συγκεκριμένο επιστημονικό πεδίο, αλλά περισσότερο για να σας κάνω κοινωνούς του ευρωπαϊκού κλίματος σε αυτές τις συναντήσεις. Αναγνωρισμένοι καθηγητές, φοιτητές, και ερευνητές, από Γαλλία, Γερμανία, Βέλγιο, Πολωνία, Πορτογαλία, Ιταλία, Ελλάδα και άλλες ευρωπαϊκές χώρες παρουσιάζουν για δύο ημέρες τη δουλειά τους, συζητάνε, προτείνουν, διαφωνούν, συμφωνούν και γενικά προωθούν την επιστήμη τους. Ο Πορτογάλος θα συνεργασθεί με τον Έλληνα και τον Πολωνό για να κάνουν μια δημοσίευση, ο Γάλλος με τον Λιθουανό για να μετάσχουν σε ένα ερευνητικό πρόγραμμα. Ο Ιταλός θα δώσει την κάρτα του στους φοιτητές από το Βέλγιο που δουλεύουν στο ίδιο αντικείμενο, για να πάνε μια εβδομάδα στο Πανεπιστήμιό του να δουλέψουν μαζί.

Οι δεσμοί που έχουν αναπτυχθεί μεταξύ των μελών είναι στενοί, καθώς κάποιοι βρίσκονται μαζί εδώ και 40 χρόνια, ενώ εμείς οι πιο πρόσφατοι μετράμε μια 15ετία και κάποιοι ακόμα λιγότερο. Δεν υπάρχουν πρωτοκαθεδρίες χωρών, παρά μόνο ικανότητες επιστημόνων. Η Ευρωπαϊκή συνεργασία στην πράξη όπως την είδα στον δικό μου κλάδο. Σύνθεση από ανθρώπους με διαφορετικές απόψεις, διαφορετικές κουλτούρες, διαφορετικά περιβάλλοντα.

Η εμφύσηση αυτού του κλίματος της ευρωπαϊκής συνεργασίας είναι νομίζω και το βασικό ζητούμενο από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Μια Ένωση πολλών χωρών που  κερδίζει από τη διαφορετικότητα, βάζει όμως και κάποιο πλαίσιο λειτουργίας προκειμένου να παράγει αποτελέσματα. Για τη χώρα μας το μεγάλο στοίχημα μας σε αυτό το πλαίσιο κινητικότητας είναι νομίζω το πώς θα μετατρέψει το brain drain (μετανάστευση εγκεφάλων) σε brain circulation (πρόσκαιρη απομάκρυνση από τη χώρα). Οι Έλληνες κερδίζουν την εμπιστοσύνη όταν είναι εκτός Ελλάδος. Πρέπει να καταφέρουμε να το κάνουμε και εντός.