24 Φεβρουάριος, 2016

Διεθνής Αμνηστία: Απειλούνται τα ανθρώπινα δικαιώματα

Με άλλο μάτι

Με τον γενικό τίτλο «Τα δικαιώματά σας σε κίνδυνο» κυκλοφόρησε η έκθεση της Διεθνούς Αμνηστίας που αναφέρεται στα ανθρώπινα δικαιώματα για το έτος 2015.

Σύμφωνα με την έκθεση, οι ελευθερίες και τα δικαιώματα σε παγκόσμιο επίπεδο δέχονται μεγάλες πιέσεις, ενώ πολλές εθνικές κυβερνήσεις παραβιάζουν συστηματικά το διεθνές δίκαιο και υπονομεύουν θεσμούς που ασχολούνται με τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής της Διεθνούς Αμνηστίας Shalil Shetty «δεν απειλούνται μόνο τα δικαιώματά μας αλλά και οι νόμοι και τα συστήματα που τα προστατεύουν, οι κυβερνήσεις πρέπει να σταματήσουν την επίθεση στα δικαιώματά μας και να ενισχύσουν τους μηχανισμούς άμυνας που η παγκόσμια κοινότητα έχει θέσει σε εφαρμογή για την προστασία τους. Τα ανθρώπινα δικαιώματα αποτελούν αναγκαιότητα, όχι πολυτέλεια, και το διακύβευμα για την ανθρωπότητα είναι τεράστιο».

Σ' ό,τι αφορά την Ελλάδα ,η έκθεση αναφέρεται ιδιαίτερα στο προσφυγικό ζήτημα και όπως λέει χαρακτηριστικά περισσότεροι από 851.319 πρόσφυγες και μετανάστες διέσχισαν το Αιγαίο για να φτάσουν στα ελληνικά νησιά το 2015. Την ίδια περίοδο, περισσότεροι από 700 άνθρωποι, συμπεριλαμβανομένων και πολλών παιδιών, έχασαν την ζωή τους ή αγνοούνταν στο Αιγαίο.

Ο αριθμός αυτός αποτελεί το 21% του συνόλου των θανάτων στην Μεσόγειο, σε σύγκρισή με 1% το 2014.

Η συνεπαγόμενη διοικητική και ανθρωπιστική πρόκληση έσπρωξε ένα ήδη.

Στην έκθεση το σύστημα υποδοχής στην Ελλάδα περιγράφεται ως αναποτελεσματικό σε σημείο κατάρρευσης ενώ και ο κακός προγραμματισμός σε συνδυασμό με τη βαθιά οικονομική κρίση όξυναν την ανθρωπιστική κρίση στα νησιά. Και όπως γράφει, τα μεγάλα προβλήματα κλήθηκαν να αντιμετωπίσουν ακτιβιστές, εθελοντές, Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις και η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες.

Στην έκθεση γίνεται αναφορά στον τρόπο που αντιμετώπισε η Ευρωπαϊκή Ένωση το φαινόμενο και τονίζει ότι απέτυχε να ανταποκριθεί στην πρόκληση με τρόπο συνεκτικό και σύμφωνο με τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Σ' ό,τι αφορά την Ελλάδα γίνονται αναφορές για βασανιστήρια, κακομεταχείριση και υπερβολική χρήση βίας από την αστυνομία, καθώς και οι επιθέσεις που υποκινούνται από μίσος.

Γίνεται αναφορά στην ψήφιση του νόμου που επεκτείνει το σύμφωνο συμβίωσης και στα ομόφυλα ζευγάρια.

Η έκθεση αναφέρει επίσης ότι σε πολλά κράτη παραβιάστηκε κατάφωρα το διεθνές δίκαιο. Συγκεκριμένα:
- Περισσότερα από 122 κράτη βασάνισαν ή κακομεταχειρίστηκαν ανθρώπους,
- Περισσότερα από 30 κράτη ανάγκασαν παράνομα πρόσφυγες να επιστρέψουν σε χώρες όπου θα βρίσκονταν σε κίνδυνο,
- Σε τουλάχιστον 18 χώρες διεπράχθησαν εγκλήματα πολέμου ή άλλες παραβιάσεις του «δικαίου του πολέμου» από κυβερνήσεις ή ένοπλες ομάδες,
- Σε περισσότερες από 110 χώρες καταγράφηκαν περιορισμοί στην ελευθερία της έκφρασης και του Τύπου,
- Σε τουλάχιστον 33 χώρες σημειώθηκαν «εξαναγκαστικές» εξαφανίσεις ανθρώπων.

Δείτε περισσότερα εδώ.