1 Οκτώβριος, 2018

Διχασμένο το δημοψήφισμα στα Σκόπια, την ευρωπαϊκή λύση να στηρίξει η Βουλή

Μίλτος Κύρκος

Ραδιοφωνική συνέντευξη του ευρωβουλευτή Μίλτου Κύρκου

Ο ευρωβουλευτής του "Ποταμιού", Μίλτος Κύρκος, σχολίασε το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος στα Σκόπια, σε ραδιοφωνική συνέντευξη που παραχώρησε στην εκπομπή "Πολιτικό ηλεκτροσόκ" στο ραδιοφωνικό σταθμό X FM 943 με τον Άγγελο Μόσχοβα.

Ακολουθούν τα κυριότερα σημεία της συνέντευξης:

Το δημοψήφισμα στη FYROM έδειξε το διχασμό που υπάρχει εκεί. Το ένα τρίτο δεν ψηφίζει γενικά, το ένα τρίτο ψήφισε ΝΑΙ, το άλλο τρίτο δεν ψήφισε καθόλου, μάλλον πηγαίνοντας με το ΟΧΙ. Αυτό μας δείχνει το διχασμό που υπάρχει στην κοινωνία των Σκοπίων, αλλά δεν ήταν κάτι που δεν το περιμέναμε. Ξέραμε πως ήταν οριακή η πλειοψηφία του ΝΑΙ.

Ο Ζάεφ δήλωσε ότι όσοι ψήφισαν, ψήφισαν για το ΝΑΙ. Αυτοί καθορίζουν το αποτέλεσμα, και προχωράει κανονικά προς το κοινοβούλιο όπως ήταν το σχέδιο. Aπαιτούνται 80 ψήφοι, ο Ζάεφ έχει μαζί με τους συμμάχους του γύρω στους 72, άρα είναι ακόμα το θέμα ρευστό. Αλλά δεν είναι έκπληξη. Είναι τα βήματα που ήταν έτσι κι αλλιώς προκαθορισμένα για την συμφωνία: δημοψήφισμα, κοινοβούλιο, αλλαγή συντάγματος και μετά μπαίνει η Ελλάδα στο παιχνίδι.

Μην ξεχνάτε ότι το ελληνικό δημοψήφισμα με 65% ΟΧΙ έγινε ΝΑΙ. Το συμβουλεύτηκε ο κ. Τσίπρας και αποφάσισε ότι δεν έχει καμία ισχύ. Τα δημοψηφίσματα, ειδικά άμα είναι συμβουλευτικά, είναι απλώς ένας τρόπος των κυβερνήσεων να δοκιμάσουν μια ιδέα στο λαό. Δεν είναι ο σωστός τρόπος βέβαια. Οι κυβερνήσεις πρέπει να έχουν το ανάστημα να προτείνουν και να επιβάλλουν τις δικές τους λύσεις.

Όταν ο Ανδρέας Παπανδρέου έλεγε “ΕΟΚ και ΝΑΤΟ το ίδιο συνδικάτο” δεν έμπαινε θέμα να φύγουμε από την ΕΟΚ. Αλλά τα Σκόπια δεν θα μπουν, αν δεν δεχτούν την Συμφωνία με την Ελλάδα που κατοχυρώνει - να το θυμηθούμε, ε; - ότι δεν υπάρχει αλυτρωτισμός από τα Σκόπια. Δεν υπάρχουν χαμένες πατρίδες. Δεν μιλάνε για τους Μακεδόνες “όλων των Βαλκανίων”. Αυτό είναι το θετικό της Συμφωνίας των Πρεσπών.

Αυτοί που αρνήθηκαν την συμφωνία δεν είναι αναγκαστικά εθνικιστές. Είναι σα να λέμε πως όλοι αυτοί που στην Ελλάδα είναι εναντίον της Συμφωνίας των Πρεσπών, είναι ακροδεξιοί εθνικιστές και θέλουν να κάνουμε σύνορα με την Σερβία, όπως ήταν το παλιό σύνθημα. Είναι άνθρωποι που εκφράζουν την αγωνία τους, γιατί νιώθουν ότι το όνομα που χρησιμοποιούσαν δεκαετίες και που συμβόλιζε την ταυτότητά τους, χάνεται. Όπως αντίστοιχα κι εδώ, οι δικοί μας πολίτες νιώθουν την απώλεια της μοναδικής χρήσης του ονόματος Μακεδονία, άσχετα εάν όλες οι χώρες του κόσμου έτσι τους λένε, πριν ακόμη ισχύσει η συμφωνία των Πρεσπών.

Πρέπει τα Δυτικά Βαλκάνια να ενταχθούν στην Ένωση. Το μέλλον μας θα είναι πολύ σκοτεινό έχοντας μία περιοχή στα βόρεια σύνορά μας, και δεν λέω μόνο για τα Σκόπια, αλλά και τις άλλες χώρες παραπέρα, ανοιχτή στον ανταγωνισμό με τη Ρωσία, την Κίνα, την Τουρκία και δεν ξέρω ποιον άλλον. Πρέπει να δοθεί μία λύση και η λύση αυτή είναι η ευρωπαϊκή προοπτική.

Αν το VMRO δώσει τη μάχη “έξω από το ΝΑΤΟ, έξω από την Ευρωπαϊκή Ένωση”, αέρα στα πανιά του αλλά δεν πιστεύω ότι θα κερδίσει.

Το δε Ποτάμι, που με ρωτήσατε, έχει έναν περίεργο, αναντικατάστατο ρόλο, δυσανάλογο του μεγέθους του. Κατάφερε να είναι ο καταλύτης ώστε να περάσουν όλα τα κοινωνικά μέτρα της κυβέρνησης αλλά και το μνημόνιο του 2015 που κράτησε την Ελλάδα στην ΕΕ. Αυτό δείχνει μία αντιπολιτευτική τακτική που δεν έχει κανένα άλλο κόμμα. Πιστεύω αυτό θα εκτιμηθεί από τους πολίτες. Δεν είμαστε σαν τα άλλα μικρά κόμματα που αναζητούν ένα ρόλο. Είμαστε ένα κόμμα που έχει ένα σαφή ρόλο, συμβολικό, συνδετικό της ελληνικής κοινωνίας.

Ακούστε τη συνέντευξη εδώ:

Ολόκληρο το κείμενο της συνέντευξης:

Πώς είδατε εσείς κ. Κύρκο χθες αυτό το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος; Γιατί λίγο μπερδευτήκαμε, κι εδώ και στα Σκόπια.

Α δεν θα το έλεγα. Είναι μια σαφής ένδειξη του διχασμού που υπάρχει εκεί. Το ένα τρίτο δεν ψηφίζει, ένα τρίτο ψήφισε ΝΑΙ, ένα τρίτο δεν ψήφισε καθόλου, μάλλον πηγαίνοντας με το ΟΧΙ. Αυτό μας δείχνει το διχασμό που υπάρχει στην κοινωνία των Σκοπίων, αλλά δεν ήταν κάτι που δεν το περιμέναμε. Ξέραμε πως ήταν οριακή η πλειοψηφία του ΝΑΙ.

Ναι, αλλά αυτό ισχύει και στην Ελλάδα.

Στην Ελλάδα, ευτυχώς, δεν έχουμε δημοψήφισμα και για αυτό. Αλλά, βλέπουμε από τις δημοσκοπήσεις ότι έχουμε μια σαφή ας πούμε δυσκολία της κυβέρνησης να πείσει, ότι η συμφωνία είναι προς όφελός μας. Εγώ πιστεύω όμως ότι είναι μια καλή συμφωνία, άρα είναι στην πλάτη της κυβέρνησης να την καταθέσει στο κοινοβούλιο και να ζητήσει την ψήφισή της.

Της κυβέρνησης καταρχήν των Σκοπίων, γιατί αυτό θα κάνει ο Ζάεφ. Μετά θα έρθει εδώ.

Πρώτα είναι η κυβέρνηση των Σκοπίων. Ο Ζάεφ δήλωσε ότι όσοι ψήφισαν, ψήφισαν για το ΝΑΙ. Αυτοί καθορίζουν το αποτέλεσμα, και προχωράει κανονικά προς το κοινοβούλιο, όπως ήταν το σχέδιο.

Πετώντας το μπαλάκι στο VMRO, επίσης.

Ακριβώς γιατί απαιτούνται 80 ψήφοι, ο Ζάεφ έχει μαζί με τους συμμάχους του γύρω στους 72, άρα είναι ακόμα το θέμα ρευστό να δούμε πως θα γίνει. Αλλά δεν είναι έκπληξη. Είναι τα βήματα που ήταν έτσι κι αλλιώς προκαθορισμένα για την συμφωνία: δημοψήφισμα, κοινοβούλιο, αλλαγή συντάγματος και μετά μπαίνει η Ελλάδα στο παιχνίδι.

Σύμφωνοι. Απλώς βλέπετε ότι από αυτή την διαδικασία, τη χθεσινή, διαπιστώσαμε - μάλλον επαναλάβαμε την διαπίστωση για τις πολύ μεγάλες διαφωνίες στο εσωτερικό της κυβέρνησης. Γιατί ο κ. Καμμένος είπε ότι είναι άκυρο το δημοψήφισμα, ενώ ο κ. Κοτζιάς είπε ότι είναι συμβουλευτικό, η γραμμή Ζάεφ δηλαδή.

Μην ξεχνάτε ότι το ελληνικό δημοψήφισμα με 65% ΟΧΙ

Έγινε ΝΑΙ.

Το συμβουλεύτηκε ο κ. Τσίπρας και αποφάσισε ότι δεν έχει καμία ισχύ.

Τα δημοψηφίσματα, ειδικά άμα είναι συμβουλευτικά, είναι απλώς ένας τρόπος των κυβερνήσεων να δοκιμάσουν μια ιδέα στον λαό. Δεν είναι το σωστό. Οι κυβερνήσεις πρέπει να έχουν το ανάστημα να προτείνουν και να επιβάλλουν τις δικές τους λύσεις.

Άρα δεν πιστεύετε πως είναι στον αέρα η συμφωνία των Πρεσπών, καταρχήν στα Σκόπια.

Όχι, όχι το δεν πιστεύω καθόλου

Πιστεύετε θα βρει τους 10 βουλευτές;

Ήταν το πρώτο βήμα που έπρεπε να γίνει.

Σημασία για εμάς έχει και το ότι φάνηκε για άλλη μια φορά η διαφορά μεταξύ ΑΝΕΛ και ΣΥΡΙΖΑ. Ο κύριος Καμμένος χειροκρότησε ως υπέρ του ΟΧΙ και ως άκυρο ένα δημοψήφισμα που έτσι κι αλλιώς ήταν συμβουλευτικό. Η δε κυβέρνηση διά στόματος Κοτζιά είπε “business as usual”. Θα είχε ενδιαφέρον να δούμε πώς θα φτάσουμε και στην ελληνική Βουλή με την κατάθεση της Συμφωνίας.

Αλλά μέχρι τότε, από ό,τι φαίνεται και όπως λέγαμε και πριν, έχει αγωνία το επόμενο βήμα που είναι η συζήτηση στη Βουλή των Σκοπίων και η ψηφοφορία.

Εσείς πιστεύετε λοιπόν ότι περνάει από τα Σκόπια αυτό;

Δεν μπορώ να πω με σιγουριά, πιστεύω πως θα περάσει αλλά αυτό είναι προσωπική άποψη και μπορεί να διαψευσθώ. Πιστεύω πως δεν συμφέρει το VMRO να πάει σε βουλευτικές εκλογές με το σύνθημα “Έξω από την Ευρώπη, έξω από το ΝΑΤΟ”. Το δημοψήφισμα είναι κάτι στιγμιαίο, το οποίο είναι και συμβουλευτικό στο κάτω-κάτω. Η ψήφος όμως στο κοινοβούλιο και οι εκλογές, δηλαδή η εκλογή καινούριας Βουλής με αυτό το δίλημμα...Ε, εντάξει.

Όταν ο Ανδρέας Παπανδρέου έλεγε “ΕΟΚ και ΝΑΤΟ το ίδιο συνδικάτο” και τα λοιπά, δεν ετίθετο θέμα να φύγουμε από την ΕΟΚ. Αλλά τα Σκόπια δεν θα μπουν, αν δεν δεχτούν την Συμφωνία με την Ελλάδα που κατοχυρώνει - να το θυμηθούμε, ε; - κατοχυρώνει ότι δεν υπάρχει αλυτρωτισμός από τα Σκόπια. Δεν υπάρχουν χαμένες πατρίδες. Δεν μιλάνε για τους Μακεδόνες “όλων των Βαλκανίων”. Αυτό είναι το θετικό της Συμφωνίας των Πρεσπών.

Βέβαια αν υπολογίσουμε ότι η αποχή ήταν σε αυτό το βαθμό, σημαίνει ότι ένα πολύ μεγάλο κομμάτι των γειτόνων μας μάλλον διέπονται και από τέτοιου είδους τάσεις. Αυτών που αρνήθηκαν την Συμφωνία.

Όχι. Τους αδικούμε πάρα πολύ. Είναι σα να λέμε πως όλοι αυτοί που στην Ελλάδα- έστω στις δημοσκοπήσεις- φαίνονται εναντίον της Συμφωνίας των Πρεσπών, είναι ακροδεξιοί εθνικιστές και θέλουν να κάνουμε σύνορα με την Σερβία, όπως ήταν το παλιό σύνθημα των εθνικιστών. Όχι, όχι, καθόλου. Είναι άνθρωποι που εκφράζουν την αγωνία τους γιατί νιώθουν ότι υπάρχει ένα όνομα που χρησιμοποιούσαν τόσα χρόνια και τώρα τους το παίρνουν. Όπως αντίστοιχα κι εδώ, οι δικοί μας πολίτες νιώθουν άσχημα. Νιώθουν ανασφάλεια. Διότι το όνομα Μακεδονία που όλοι ξέρουμε ότι είναι μία από τις περιοχές της Ελλάδας, τώρα ως Βόρεια Μακεδονία μπορεί να το μοιραζόμαστε με μία γείτονα χώρα.

Είναι δεδομένες οι ανησυχίες, καταλαβαίνουμε, αλλά πρέπει να λήξει αυτό το ζήτημα. Πρέπει τα Δυτικά Βαλκάνια να ενταχθούν στην Ένωση. Το μέλλον μας θα είναι πολύ χειρότερο έχοντας μία περιοχή στα βόρεια σύνορά μας, και δεν λέω μόνο για τα Σκόπια, αλλά και τις άλλες χώρες παραπέρα οι οποίες θα είναι ανοιχτές στον ανταγωνισμό με τη Ρωσία, την Κίνα, την Τουρκία και δεν ξέρω ποιον άλλον. Πρέπει να δοθεί μία λύση και η λύση αυτή είναι η ευρωπαϊκή προοπτική.

Αν το VMRO θέλει να πει “έξω το ΝΑΤΟ, έξω η Ευρωπαϊκή Ένωση”, ώρα καλή στα πανιά του. Αλλά δεν πιστεύω ότι θα κερδίσει.

Κύριε Κύρκο, έχουμε δύο σενάρια μπροστά μας. Θέλω να μου πείτε τι θα γίνει στην περίπτωση που πραγματικά δεν περάσει η Συμφωνία στα Σκόπια και η γειτονική χώρα πάει σε εκλογές. Τι προβλέπετε; Και θα έρθω μετά στο εδώ σενάριο.

Εγώ προβλέπω πως θα κερδίσει ο Ζάεφ τις εκλογές, μαζί με τους Αλβανούς συμμάχους του.

Και άρα θα προχωρήσει ξανά την αναθεώρηση.

Και άρα θα φέρει στο κοινοβούλιο την Συμφωνία ξανά, έχοντας μειώσει τις δυνάμεις του VMRO. Αν ο λαός των Σκοπίων αποφασίσει ότι η προοπτική του δεν είναι στην Ευρωπαϊκή Ένωση, πρέπει να συμβιβαστούμε με αυτό και να δούμε πώς θα αποκτήσουμε καλύτερες σχέσεις πια με ένα κράτος, που όλοι το λένε Μακεδονία. Ας μην το ξεχνάμε αυτό. Αν κοιτάξατε τον τύπο και το internet χθες το βράδυ, δεν υπήρχε ένα site που να έλεγε FYROM. Δεν υπήρχε ένα site που να μην έλεγε Μακεδονία και Μακεδόνες. Δεν είναι αποτέλεσμα της Συμφωνίας αυτό. Είναι αποτέλεσμα 25 χρόνων ελληνικής πολιτικής.

Και δεν υπήρχε βέβαια και ένα site που να έλεγε Βόρεια Μακεδονία.

Φυσικά. Αφού καταρχάς δεν ισχύει ακόμα η Συμφωνία. Αλλά έτσι κι αλλιώς λέω, δεν είναι αποτέλεσμα της Συμφωνίας, ότι το λένε Μακεδονία. Είναι αποτέλεσμα πολιτικής μας δεκαετιών.

Ασφαλώς. Πάμε τώρα στο εδώ. Έρχεται η Συμφωνία. Περνάει από τα Σκόπια κι έρχεται στην Ελληνική Βουλή Φλεβάρη-Μάρτη, Μάρτη μάλλον. Τι γίνεται; Ο κύριος Καμμένος λέτε θα επιμείνει; Εκτίμηση.

Με βάλατε να κάνω ήδη μία εκτίμηση και να εκτεθώ, ε;

Τολμώ να πω πως αυτοί οι δύο εταίροι της κυβέρνησης επιβεβαιώνουν καθημερινά ότι έχουν συμφωνήσει και τη διαδικασία της διακυβέρνησης μέχρι τότε. Είδαμε και την ενίσχυση των ΑΝΕΛ στον τελευταίο ανασχηματισμό και τη στήριξη της κυβέρνησης για τη δίωξη των δημοσιογράφων με το αυτόφωρο. Δεν είπε κανείς τίποτα. Σα να έγινε σε άλλη χώρα!

Φοβάμαι πως η αλήθεια είναι ότι έχουν ξεκαθαρίσει και το πώς θα προχωρήσουν σε εκλογές.

Άρα δεν μπορώ να πω ότι είναι στο χέρι του κυρίου Καμμένου. Πιστεύω ότι η στάση που θα κρατήσουν είναι συμφωνία με τον ΣΥΡΙΖΑ.

Εγώ πάντως το μόνο που έχω να πω είναι πως αν η συμφωνία κατατεθεί στη Βουλή και κατέβει για ψήφιση, πιστεύω πως υπάρχουν οι δυνάμεις - που δεν θα δώσουν φυσικά ψήφο εμπιστοσύνης σε μία κυβέρνηση που έχει διώξει τον ακροδεξιό εταίρο της - αλλά πιστεύω πως αν έρθει η Συμφωνία στην Βουλή, θα ψηφιστεί. Υπάρχουν δυνάμεις.

Το Ποτάμι λέει ότι δεν θα δώσει ψήφο εμπιστοσύνης στην Κυβέρνηση. Το είπατε κι εσείς, μόλις τώρα. Θα ψηφίσει την Συμφωνία, αλλά δεν θα δώσει ψήφο εμπιστοσύνης.

Ακριβώς.

Υπάρχει ένας βουλευτής σας, ο κύριος Δανέλλης, ο οποίος χθες είπε: “Λάθος του Θεοδωράκη και του Ποταμιού που λέει να μην δώσουμε ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση”.

Το ξέρω. Αλλά είναι τόσο - ας πούμε - μειοψηφία ο Σπύρος σε αυτή του την τοποθέτηση, που δεν πιστεύω ότι μπορεί αυτή η άποψή του να κυριαρχήσει. Την σέβομαι φυσικά, γιατί δεν είναι τυχαία, στηρίζεται σε μία ολόκληρη λογική του κυρίου Δανέλλη την οποία κατά ένα μέρος συμμερίζομαι κι εγώ. Αλλά δεν μπορούμε να φτάσουμε ως εκεί.

Αν ο ΣΥΡΙΖΑ αποχωριστεί τους ΑΝΕΛ δακρύβρεχτα, πρέπει να πάμε σε εκλογές. Δεν είναι ουσιαστική ρήξη, είναι απλώς τακτικισμοί. Οπότε δεν μας αφορούν.

Αλλά η Συμφωνία είναι σημαντικό να κατατεθεί. Κι αν υπάρχει τρόπος χωρίς παιχνίδια, ακόμα καλύτερα.

Άρα λέτε ψηφίζει την Συμφωνία. Αν φτάσουν μέχρι εκεί, γιατί μπορεί να ρίξει την κυβέρνηση πριν την συμφωνία, ο κύριος Καμμένος. Αν είναι συμφωνημένο ή όχι.

Οπότε, θα πάμε σε εκλογές.

Οπότε, δεν ψηφίζει τη Συμφωνία.

Υπάρχει αυτό το παιχνίδι που λέει πως ο Καμμένος θα ρίξει την κυβέρνηση και θα πάρει την καυτή πατάτα ο Μητσοτάκης. Δυστυχώς, πολλά πράγματα στην Ελλάδα τα κάνουμε με μικροκομματικές στοχεύσεις. Δεν θα είναι το τελευταίο. Αν το δούμε αυτό, θα είναι μια ακόμη ένδειξη ότι το πολιτικό προσωπικό, πολλές φορές, είναι κατώτερο των αναγκών. Το είδαμε και μέσα στα χρόνια της κρίσης.

Τώρα πάμε στο υποθετικό. Αν όντως ο κύριος Καμμένος εκδηλώσει την πρόθεση να ρίξει την κυβέρνηση, αυτό σημαίνει ότι η Συμφωνία θα πάει στην επόμενη Βουλή να ψηφιστεί όπου ο κύριος Μητσοτάκης έχει δεσμευτεί - δημοσίως τουλάχιστον - ότι δεν πρόκειται να την κυρώσει. Άρα..

Δεν ξέρουμε αν θα είναι κυβέρνηση κυρίου Μητσοτάκη. Οι επόμενες εκλογές είναι δύσκολες. Δεν ξέρουμε τι θα βγει και αν θα υπάρξει κυβέρνηση.

Είναι ένα υποθετικό ερώτημα. Αν ήταν ο κύριος Μητσοτάκης πρωθυπουργός, έχει δηλώσει πως δεν θα την..

Θέλω να το δω κι αυτό. Θα είναι πολύ ενδιαφέρον να πάει στις Βρυξέλλες και να εξηγήσει το ΟΧΙ.

Λέτε ότι θα αλλάξει.

Μέχρι τώρα δεν έχουμε δει μεγάλα ΟΧΙ από τη δεξιά παράταξη. Θυμόσαστε όταν ήταν να ψηφίσει το μνημόνιο ο κύριος Σαμαράς: Ο κύριος Παπανδρέου του έκανε την χάρη να μην ζητήσει τις 180 ψήφους και έτσι δεν δεσμεύτηκε. Ήταν μία αντίστοιχη περίπτωση.

Θα πρέπει το ελληνικό κόμμα, η Νέα Δημοκρατία, να σταθεί απέναντι σε όλα τα ευρωπαϊκά κόμματα του Λαϊκού Κόμματος (της ομάδας της δεξιάς) και να τους εξηγήσει γιατί ο κόσμος γυρίζει ανάποδα από ότι γυρίζει στην πραγματικότητα.

Το καταλαβαίνω αυτό που λέτε, γιατί το λένε και πολλοί, το υποπτεύονται. Αλλά θα το δούμε στην πορεία. Εγώ άλλο θέλω να πω. Εάν υπό τον φόβο στην επόμενη Βουλή δεν κυρωθεί η Συμφωνία, μήπως θα πρέπει οι δυνάμεις που είναι υπέρ της Συμφωνίας να δώσουν χέρι στην κυβέρνηση Σύριζα να ψηφιστεί έστω; Να μην πάει σε εκλογές η χώρα και να ψηφιστεί η Συμφωνία των Πρεσπών;

Το να γίνει μια συμφωνία με το κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ; προφανώς δεν γίνονται έτσι συμφωνίες.

Αν ήθελε η κυβέρνηση θα είχε κάνει μια συναινετική διαδικασία για την ίδια την Συμφωνία πολύ πιο πριν, πριν να φτάσουμε αυτή την στιγμή να έχει απέναντι της όλα τα κόμματα εκτός Ποταμιού. Τη χρησιμοποίησε με μικροκομματικό σκοπό και τώρα φυσικά όλα αυτά ….

Αλλά δεν μου φαίνεται ότι είναι κεραυνοί εν αιθρία. Φαντάζομαι πως ΣΥΡΙΖΑ & ΑΝΕΛ έχουν κάτσει κάτω και έχουν δει όλα τα ενδεχόμενα και έχουν συναποφασίσει.

Εμείς είμαστε οι κομπάρσοι αυτού του παιχνιδιού. Η κυβέρνηση εδώ και τέσσερα χρόνια όλη μαζί εφαρμόζει όποια πολιτική εφαρμόζει. Χωρίς διαφοροποιήσεις.

Έχουν αποφασίσει το πότε θα λήξει η συνεργασία.

Το πότε και το πώς. Ακριβώς.

Σας ευχαριστώ πάρα πολύ.

Και είναι κρίμα. Η Πρώτη Φορά Αριστερά δεν χρειαζόταν τέτοιο εταίρο. Κι αν σκεφτείτε ότι όλα τα κοινωνικά μέτρα τα πέρασε ενάντια στον εταίρο της - και ευτυχώς για αυτή και για την κοινωνία που υπήρχε και Το Ποτάμι. Καταλαβαίνετε πως αυτή η τετραετία θα πρέπει να ξεχαστεί σύντομα, αν και έχουμε πολλά ακόμα να δούμε.

Τότε, στις αρχές της τετραετίας, θυμάμαι ότι ήταν πολύ πιθανό να κάνει συγκυβέρνηση με τον κύριο Θεοδωράκη. Δεν το επέλεξε.

Από το ίδιο βράδυ των εκλογών επέλεξε τον κύριο Καμμένο.

Υπήρχε όμως η συζήτηση.

Το Σεπτέμβριο μετά τις εκλογές επέλεξε την ίδια ώρα, χωρίς δεύτερη σκέψη, τον κύριο Καμμένο.

Ο Καμμένος είναι ένας εταίρος που δεν ζητάει πολλά. Το Ποτάμι θα ζήταγε τουλάχιστον πέντε βασικά πράγματα - για τη Διοίκηση, για τη διαφάνεια - πράγματα τα οποία ο κ. Καμμένος δεν τα βλέπει. Άλλη είναι η στόχευση του Ποταμιού και άλλη του κ. Καμμένου.

Και κάτι τελευταίο, πριν σας αποχαιρετίσω κ. Κύρκο. Το Ποτάμι θα κατέβει στις εκλογές;

Έχουμε το συνέδριο τον Νοέμβριο, που θα επιβεβαιώσει ότι θα κατέβουμε στις εκλογές.

Φυσικά και θα κατέβουμε. Είμαστε κοινοβουλευτικό και ευρωκοινοβουλευτικό κόμμα. Δεν ξέρουμε πότε θα γίνουν οι εκλογές, απ’ ό,τι φαίνεται πάμε για μικτές εκλογές, δηλαδή όλες μαζί.

Εγώ πιστεύω αυτό που σας είπα και πριν: Το Ποτάμι έχει έναν περίεργο, αναντικατάστατο ρόλο δυσανάλογο του μεγέθους του. Κατάφερε να είναι ο καταλύτης, ώστε να περάσουν όλα τα κοινωνικά μέτρα της κυβέρνησης. Αυτό δείχνει μία αντιπολιτευτική τακτική που δεν έχει κανένα άλλο κόμμα. Πιστεύω αυτό θα εκτιμηθεί από τους πολίτες. Δεν είμαστε σαν τα άλλα μικρά κόμματα που αναζητούν ένα ρόλο. Είμαστε ένα κόμμα που έχει ένα σαφή ρόλο. Συμβολικό, συνδετικό της ελληνικής κοινωνίας.

Την ερώτηση την κάνω γιατί έχουν τοποθετηθεί, δημόσια, στελέχη σας που λένε ότι άλλοι θα πάνε με τη ΝΔ, άλλοι με τον ΣΥΡΙΖΑ και ούτω καθεξής.

Μη ξεχνάτε ότι ένα από αυτά είμαι κι εγώ, που έλεγαν ότι έχω μετεγγραφεί στον ΣΥΡΙΖΑ. Μην τα ακούτε αυτά. Όπως ειπώθηκε και στην τελευταία κεντρική επιτροπή και από τον κ. Αμυρά και από τον κύριο Ψαριανό. Είναι όλοι βουλευτές του Ποταμιού. Από εκεί και πέρα αν έχουν μετεκλογικά διαφορετικές στοχεύσεις, για το πώς θα έπρεπε να είναι οι συνεργασίες…. Τα συζητάμε στο κόμμα μας, για αυτό κάνουμε και το συνέδριο και είναι όλα στο τραπέζι, αλλά δεν υπάρχει κανένας που να έχει πει “εγώ φεύγω για τη ΝΔ, εγώ φεύγω για τον ΣΥΡΙΖΑ”.

Σας ευχαριστώ πολύ κύριε Κύρκο.

*Ο Μίλτος Κύρκος είναι ευρωβουλευτής με το Ποτάμι.

Πηγή:  ρ/σ X FM 943