16 Σεπτέμβριος, 2015

Αλήθειες που δεν θα σας πουν τα άλλα κόμματα

Ποτάμι

Αίσθηση προκάλεσε η διαφορετική διακαναλική συνέντευξη του Ποταμιού κατά την οποία οκτώ οικονομικοί εμπειρογνώμονες κατέθεσαν τις προτάσεις τους για μερικά από τα πιο δύσκολα ζητήματα που απασχολούν την ελληνική κοινωνία.

Την ώρα που διεξάγεται ένας προεκλογικός αγώνας από τα «παλιά», με παλαιοκομματικές τακτικές όπου τα κόμματα αναλώνονται στις αλληλοκατηγορίες και κανένας δεν έχει παρουσιάσει την παραμικρή ουσιαστική προγραμματική πρόταση, ενώ ταυτόχρονα οι δύο μεγάλοι αποφεύγουν να παρουσιάσουν έστω και έναν αυριανό Υπουργό, το Ποτάμι δείχνει το δρόμο της προόδου και της εξέλιξης. Στην ειδική εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Αθηνών την Τετάρτη, Ο Σταύρος Θεοδωράκης και η οικονομική «Εθνική Ελλάδος» του, άνοιξαν τα χαρτιά τους και μίλησαν με ευθύτητα και ειλικρίνεια για τα μεγάλα προβλήματα της χώρας αλλά και τις λύσεις που προτείνουν. Έτσι λίγες μέρες πριν από τις εκλογές το Ποτάμι είναι αυτό που δείχνει το δρόμο για το «αύριο» της χώρας παρουσιάζοντας όχι μόνο την πιο πλήρη πρόταση για την Ελληνική οικονομία, αλλά και μια ομάδα εμπειρογνώμων την οποία δεν διαθέτει κανένα άλλο κόμμα. Δίπλα στον Σταύρο Θεοδωράκη βρέθηκαν οι Χάρης Θεοχάρης, Αντιγόνη Λυμπεράκη, Μάνος Ματσαγγάνης, Στρατής Μούγερ, Λενιώ Μυριβήλη, Γιώργος Παγουλάτος, Θανάσης Σκόκος και Πάνος Τσακλόγλου, οι οποίοι αναφέρθηκαν στους τομείς της ειδικότητας τους και ανέπτυξαν με σαφήνεια τις προτάσεις του Ποταμιού, κερδίζοντας τις εντυπώσεις, όχι μόνο των ΜΜΕ και του ίντερνετ, αλλά και των απλών πολιτών που παρακολούθησαν την εκδήλωση ζωντανά από την τηλεόραση ή διάβασαν τις τοποθετήσεις των εμπειρογνωμόνων.

Ανοίγοντας την εκδήλωση ο Σταύρος Θεοδωράκης ανέφερε: «Απευθυνόμαστε στα κόμματα που έχουν κυβερνήσει και τους επαναλαμβάνουμε τον στίχο: ο κόσμος υποφέρει και πονά κι εσείς τα ίδια παραμύθια. Περιμέναμε τόσο καιρό μια απάντηση για την επόμενη μέρα, αλλά δεν μας τη δίνουν. Εμείς προσπαθούμε να πούμε στον κόσμο συγκεκριμένα πράγματα. Να του πούμε με ποιο τρόπο μπορεί να αλλάξει η ζωή του προς το καλύτερο, από την επόμενη Δευτέρα. Έχουμε πληρώσει πολύ ακριβά τον ΣΥΡΙΖΑ, τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ. Λέμε λοιπόν στον κόσμο ότι την Κυριακή έχει ένα δίλημμα: να επιστρέψει στο παρελθόν ή να φύγει μπροστά μ’ ένα δυνατό Ποτάμι. Σήμερα εδώ δεν είμαστε για τα συνθήματα, αλλά για τις λύσεις. Γιατί μπορεί τα προβλήματα να είναι δικά τους, αλλά οι λύσεις είναι δικές μας και εδώ μαζί μου είναι οι άνθρωποι με τους οποίους συζητάμε τις λύσεις». Παράλληλα, ο επικεφαλής του Ποταμιού ανέφερε: «Μετά απ’ αυτή την παρουσίαση ίσως πρέπει να αλλάξουμε και το σύνθημά μας. Η χώρα να πει πλέον «πρώτη φορά στα σοβαρά». Στο Ποτάμι πιστεύουμε ότι δεν υπάρχει τίποτα πιο άνισο, από την ίση μεταχείριση των ανίσων. Εμείς δίνουμε προτεραιότητα στο να σηκωθούν στα πόδια τους οι χαμένοι των μνημονίων. Οι άνεργοι, οι σκλάβοι της μαύρης εργασίας και οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις».

Μετά το τέλος των τοποθετήσεων, ο επικεφαλής του Ποταμιού απαντώντας σε ερωτήσεις των δημοσιογράφων, μεταξύ άλλων, είπε:

Για τη διαφθορά: Η συνταγή των κομμάτων που έχουν κυβερνήσει είναι πάντα η ίδια: να συζητάμε τα επουσιώδη, αλλά να μην απαντάμε σε κανένα ουσιαστικό ερώτημα. Ως προς τον κ. Φλαμπουράρη, λέμε κάτι πολύ απλό. Να δώσουν στη δημοσιότητα τη συμβολαιογραφική πράξη από την οποία φαίνεται ο κ. Φλαμπουράρης έχει μεταβιβάσει τις μετοχές του. Αν το κάνουν αυτό ο θόρυβος θα σταματήσει. Έχω μια απορία: όταν η κουβέντα για τη διαφθορά πάει να γίνει πιο συγκεκριμένη, τα μεγάλα κόμματα σιωπούν. Εμείς αντιθέτως βγαίνουμε με συγκεκριμένες προτάσεις. Απαιτούμε λοιπόν από τα κόμματα που έχουν κυβερνήσει, αν θέλουν να μιλήσουν για διαφθορά, να πουν συγκεκριμένα πράγματα. Δεν λέει κανένας τίποτα συγκεκριμένο. Γιατί τα κόμματα που έχουν κυβερνήσει έχουν οικοδομήσει τη διαφθορά στη χώρας μας. Το Ποτάμι προκαλείται συνεχώς από τα παλιά κόμματα που προσπαθούν να μας τσουβαλιάσουν με τη δική τους συμπεριφορά. Η κ. Γεννηματά είπε στο debate ότι όλα τα κόμματα έχουν χρέη. Τα άλλα κόμματα έχουν πράγματι πολλά χρέη. Το Ποτάμι όμως δεν χρωστάει ούτε ένα ευρώ, πουθενά. Γιατί η διαφορά μας από τα άλλα κόμματα είναι ότι δεν πιστεύουμε στην παντοκρατορία των κομματικών μηχανισμών. Δεν έχουμε πουθενά γραφεία και απομακρυνόμαστε από την ανάγκη να γίνουμε επαίτες των πλουσίων και των τραπεζών. Το Ποτάμι λοιπόν ζητάει εξηγήσεις από ένα κόμμα που κατά καιρούς τολμάει να μιλάει για τη διαφθορά των άλλων. Αν λοιπόν ο κ. Τσίπρας θέλει να συνεχίσει την κουβέντα για τους διεφθαρμένους της πολιτικής, ας μιλήσει και για τους διεφθαρμένους της κυβέρνησής του. Ήταν ενήμερος για όλα ο κ. Τσίπρας. Δεν θέλουμε να μετατρέψουμε τον προεκλογικό αγώνα σε μια προσωπική αντιδικία, αλλά θέλουμε συγκεκριμένες απαντήσεις.

Για τις επιθέσεις κατά του Ποταμιού:

Η προσωπική πορεία του καθενός είναι πολύ συγκεκριμένη. Δεν θέλω ν’ ασχοληθώ με την κ. Κωνσταντοπούλου. Δεν είμαι όμως εγώ που έχω υπερασπιστεί με αθέμιτα μέσα, βιαστές γυναικών. Επειδή εγώ το αποκάλυψα αυτό, η κ. Κωνσταντοπούλου έχει πρόβλημα μαζί μου. Γιατί τα διάφορα κόμματα βάλλουν συνεχώς εναντίον του Ποταμιού; Ένας είναι ο λόγος: ότι είμαστε οι μόνοι αντίπαλοί τους. Είμαστε οι μόνοι που αντιστρατευόμαστε τη λογική που έχουν για τη διακυβέρνηση της χώρας. Εμείς λέμε ότι έρχεται η κοινωνία κι αυτή είναι που μέσα από το Ποτάμι θα επιβάλλει λύσεις. Όχι οι κομματικοί στρατοί.

Για τις συνεργασίες:

Είναι αστείο ο κ. Τσίπρας να μιλάει για παρά φύση συνεργασίες. Ειδικά ο κ. Τσίπρας που έχει συνεργαστεί με τη δεξιά της δεξιάς. Το Ποτάμι δεν είπε ποτέ ότι αυτό που μας ενδιαφέρει είναι να συνεργαστούν όλοι. Εμείς λέμε ότι θα πρέπει την επομένη των εκλογών, να κάνουμε μια πολιτική συμφωνία. Να πούμε ότι ανεξαρτήτως ποιος θα μπει στην κυβέρνηση θα δεσμευθούμε για τρία πράγματα: πρώτον, ότι δεν θα γίνουν εκλογές τα επόμενα τρία χρόνια. Δεύτερον, ότι τα εθνικά, πατριωτικά ζητήματα που αφορούν τις μεγάλες δεσμεύσεις της χώρας, να τα μετατρέψουμε σε εθνική υπόθεση. Τρίτον, να συμφωνήσουμε ότι τα κόμματά τους θα κάνουν πίσω. Δεν μπορεί η κοινωνία να πάει μπροστά έτσι. Αν δεν τελειώσουμε στο Δημόσιο με τα ρετιρέ της εξουσίας, δεν θα μπορέσει ποτέ η Ελλάδα να ορθοποδήσει. Με το Ποτάμι στο 10%, τα κομματικά συστήματα τελειώνουν! Εμείς παζάρια δεν θα κάνουμε. Όλες οι θέσεις στις Γενικές Γραμματείες, στους Οργανισμούς, στα νοσοκομεία, θα δοθούν στην κοινωνία μέσα από απλές, αλλά αξιοκρατικές διαδικασίες.

Για τους τρόπους εξοικονόμησης χρημάτων:

Θα κάνουμε χειρουργικές επεμβάσεις σ’ αυτά που έχουμε συμφωνήσει. Υπάρχουν πολλά περιθώρια και για τη μείωση του κόστους του πολιτικού συστήματος. Το Ποτάμι υποστηρίζει ότι πρέπει να υπάρχει μικρότερο κοινοβούλιο. Το Ποτάμι λέει ότι δεν πρέπει να δουλεύει ένα δεύτερο Δημόσιο για λογαριασμό των κομμάτων. Εμείς το κάναμε πράξη παίρνοντας λιγότερους δημοσίους υπαλλήλους απ’ αυτούς που μας αναλογούν. Έχουμε περιθώριο να εξοικονομήσουμε χρήματα που σήμερα πάνε στους «κολλητούς» των κομμάτων και των αρχηγών.

Για τους νέους και την επιχειρηματικότητα:

Εμάς μας ενδιαφέρει να παράγουμε πλούτο για να τον μοιράσουμε μετά, δίκαια, στην κοινωνία. Η χώρα έπεσε χαμηλά, αλλά μπορεί γρήγορα, αν υπάρξουν στο τιμόνι ικανοί άνθρωποι, να απογειωθεί. Έχουμε τεράστια περιθώρια προόδου. Πρέπει να δώσουμε δυνατότητα στους νέους να επιχειρήσουν στην Ελλάδα. Η χώρα αυτή έχει δημιουργούς, έχει παραγωγούς. Σ’ αυτούς και στους νέους θα προσφέρουμε τη δυνατότητα να βγουν μπροστά, παραμερίζοντας το κομματικό σύστημα.

Διαβάστε τις τοποθετήσεις των Εμπειρογνωμόνων:

Ο Μάνος Ματσαγγάνης για την κοινωνική πολιτική

Η Αντιγόνη Λυμπεράκη για το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα

Ο Γιώργος Παγουλάτος για την θέση της Ελλάδας στην Θεσμική Μεταρρύθμιση του Ευρώ

Ο Στρατής Μούγερ για την επιχειρηματικότητα

Ο Θανάσης Σκόκος για δάνεια, αποκρατικοποιήσεις και αγροτική πολιτική

Ο Χάρης Θεοχάρης για τις τράπεζες, τη φορολογία και το χρέος

Ο Πάνος Τσακλόγλου για μεταρρυθμίσεις και ανάπτυξη

Η Λενιώ Μυριβήλη για την ενέργεια

 

Δείτε φωτογραφίες:

parousiasi805

5Q8A2720a

Φωτογραφίες: Θοδωρής Μανωλόπουλος

Ολόκληρη η απομαγνητοφώνηση

Aρχείο word

Αρχείο pdf