7 Ιουνίου, 2019

Διαφήμιση πίστης

Λίνα Παπαδάκη

Χειροφιλήματα, αγκαλιές, στημένες πόζες των τριών, ομολογία πίστεως, διαφήμιση πίστης.

Το κάνουν όλοι, ακόμα και οι άθεοι κομμουνιστές, δεν θα το κάνει ο πατεντάτος πολιτικός με έμφαση μάλιστα στα εθνικοχριστιανικά; Δεν θα επικοινωνήσει στους ψηφοφόρους του τη χριστιανική του ευλάβεια, δεν θα διακηρύξει δημοσίως τη βαθιά του πίστη, δεν θα σφραγίσει το θρήσκευμα στην ταυτότητά του με Αρχιεπισκοπικό βουλοκέρι; Αφού η Εκκλησία είναι πια μεγάλο κομμάτι του life style της πολιτικής, θα μείνει αυτός απ έξω;

Κι εκείνη, η ιέρεια του life style, το ξέρει καλά το παιχνίδι. Θα ήταν τόσο αφύσικο να μη φωτογραφηθεί με τον νέο σύζυγο στην Αρχιεπισκοπή. Και το ντύσιμο, η γλώσσα του σώματος, το ύφος, όλα κατάλληλα για την περίσταση - σοβαρή τεχνογνωσία στα θέματα πασαρέλας.

Έχουμε βαρεθεί να βλέπουμε όλην τη γκάμα των πολιτικών, από συντηρητικούς θρησκόληπτους μέχρι άθεους αριστερούς, να συνωστίζονται με κάθε ευκαιρία να τύχουν της ευλογίας, της επιβράβευσης, των συμβουλών και της εύνοιας του Ιερώνυμου. Αρχηγοί πριν από τις εκλογές, επίδοξοι αρχηγοί πριν τη διεκδίκηση της ηγεσίας, πρωθυπουργοί πριν τον ανασχηματισμό, βουλευτές πριν βήξουν, καθένας τους κρίνει απαραίτητο να πάρει τις κάμερες και να σπεύσει στην αυλή της Αρχιεπισκοπής πριν κάνει ένα κρίσιμο βήμα. Οι πιο μερακλήδες κάνουν το ίδιο πράγμα στο Φανάρι με τον Πατριάρχη. Το γιατί δεν μπορούν να το κάνουν στα κρυφά, μυστήριο. Σταυροπροσκυνήματα, χειροφιλήματα παπάδων, ευλαβικές πόζες μπροστά σε εικόνες και λείψανα, ακόμα και γονυκλισίες στα σύμβολα της Ορθοδοξίας από υψηλούς αξιωματούχους, όλο το τελετουργικό των ιερών δημοσίων σχέσεων έχουμε δει στις οθόνες μας. Εδώ ο άθεος Πρωθυπουργός ένιωσε την ανάγκη να αποσυρθεί κατανυκτικά στο Άγιον Όρος σε πανελλήνια μετάδοση.

Σέβομαι απεριόριστα την πίστη του καθενός. Όμως πιστεύω ότι στους περισσότερους πολιτικούς η Εκκλησία λειτουργεί ως κομμάτι της προεκλογικής τους ύλης, ως ψηφίδα της πολιτικής τους εικόνας. Δεν ξεγελούν. Οι πολλοί άνθρωποι λογαριάζουν τα θέματα ψυχής, συνείδησης και θρησκευτικής λατρείας ως εσωτερικά και ανομολόγητα γι αυτό παραξενεύονται με αυτήν τη λατρευτική εξωστρέφεια των πολιτικών και υποψιάζονται ότι το κάνουν για την ψήφο τους. 

ΠΗΓΗ: Thecaller.gr

Σχετικά