10 Φεβρουάριος, 2019

Δεν θα γείρουμε αριστερά ή δεξιά

Κατερίνα Μπακογιάννη

Συνέντευξη της Κατερίνας Μπακογιάννη στην εφημερίδα Έθνος

Κυρία Μπακογιάννη, πως βρεθήκατε στο Ποτάμι;

Ήμουν στο Ποτάμι, δεν παρουσιάστηκα ξαφνικά. Παρακολούθησα από κοντά τα πρώτα του βήματα και συμμετείχα ως δημοσιογράφος και ως πολίτης στις ανοιχτές εκδηλώσεις του.

Και γιατί δεχτήκατε, σε μια δύσκολη στιγμή για το Ποτάμι, να είστε η εκπρόσωπός του;

Βρήκα πολύ ενδιαφέρουσα την πρόταση του Σταύρου. Και δεν θεωρώ ότι η στιγμή είναι δύσκολη, όπως μου λέτε. Στις λίγες μέρες που είμαι στην Σεβαστουπόλεως έχω δει πολλούς ανθρώπους να μπαίνουν στο Ποτάμι. Κάποιοι επειδή έχουν εκτιμήσει την συνέπειά του – πράγμα σπάνιο στην ελληνική πολιτική σκηνή- και κάποιοι άλλοι γιατί έχουν ενοχληθεί από το πολιτικό «bullying» που δέχεται το Κίνημα, το οποίο εξ αρχής είχε την πιο καθαρή θέση στο Μακεδονικό. Υπάρχει λοιπόν μία αυξανόμενη δυναμική.

Η αυτόνομη κάθοδος παραμένει στόχος σας;

Προφανώς. Οι πολίτες θα έχουν την δυνατότητα να ρίξουν στην κάλπη το ψηφοδέλτιο του Ποταμιού και στις ευρωεκλογές και στις εθνικές εκλογές.

Εσείς θα είστε υποψήφια;
Ανέλαβα τη θέση της εκπροσώπου για να μεταφέρω προς τα έξω τις θέσεις του Ποταμιού όσο καλύτερα μπορώ και όχι για να είμαι εγώ η ίδια υποψήφια στις εκλογές.

Υπάρχει κόσμος, όμως, για τα ψηφοδέλτια; Ή αναγκαστικά θα οδηγηθείτε σε συνεργασίες με άλλα κόμματα; Είτε δεξιά, είτε αριστερά.

Κανείς ποτέ δεν έχει πει ότι το Ποτάμι στερείται ικανών ανθρώπων. Ακόμη και οι αντίπαλοί μας παραδέχονται ότι έχουμε αξιόλογα στελέχη. Απλώς αυτήν τη φορά προέχει να είμαστε πιο προσεκτικοί στην συγκρότηση των ψηφοδελτίων. Και υπάρχουν συμμαχικά σχήματα στον ορίζοντα. Αλλά όλα αυτά δεν είναι του παρόντος. Πάντως δεν θα γείρουμε δεξιά ή αριστερά, όπως λέτε.

Θα συνεργαζόσασταν μετά τις εκλογές με τη ΝΔ ή τον ΣΥΡΙΖΑ;

Το Ποτάμι δεν είναι υπέρ της ακυβερνησίας. Και δεν λέει «ας γίνονται συνεχώς εκλογές» και «σε δουλειά να βρισκόμαστε». Στην επόμενη Βουλή, λοιπόν, θα στηρίξουμε αυτούς που θα στηρίξουν τις επτά βασικές μας θέσεις όπως αποφασίστηκε και στο Συνέδριο του Νοεμβρίου.

Με τη ΝΔ λοιπόν ή με τον ΣΥΡΙΖΑ;

Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει μεγάλη ευθύνη για τη στασιμότητα της χώρας. Δεν είναι σύμμαχός μας. Την ίδια στιγμή βλέπουμε τη ΝΔ να υιοθετεί μία όλο και πιο συντηρητική αντιευρωπαϊκή πολιτική. Και ο πολίτης μοιάζει να είναι σε αδιέξοδο. Εδώ είναι που πρέπει να σκεφθεί το Ποτάμι. Ένα κόμμα χωρίς ιδεοληπτικές εμμονές, με καθαρές προτάσεις, ευρωπαϊκό χωρίς αστερίσκους.

Στις 26 Φεβρουαρίου το Ποτάμι έχει γενέθλια. Πως τελικά θα τα γιορτάσετε;

Θα γιορτάσουμε παρουσιάζοντας την πρότασή μας για τις ευρωεκλογές. Θα υπάρξουν βέβαια και εκπλήξεις, αλλά λίγο υπομονή.

Αν σας ρωτούσε ο Σταύρος Θεοδωράκης ποιο ήταν το μεγαλύτερο λάθος του, τι θα του απαντούσατε;

Ο Σταύρος έχει ήδη μιλήσει δημόσια για μικρά και μεγάλα λάθη.

Ποιο, εσείς, έχετε αντιληφθεί ως το μεγαλύτερο;

Η συμπόρευση με τη Δημοκρατική Συμπαράταξη ήταν τελικά λάθος. Μπέρδεψε τον κόσμο και δεν γέννησε τίποτε καινούργιο. Όπως είπε και ο ίδιος στο Συνέδριο, έπρεπε να το είχε προβλέψει.

Με την Ντόρα Μπακογιάννη έχετε κάποια σχέση;

Αν εννοείτε συγγενική, καμία. Της έχω πάρει αρκετές συνεντεύξεις και την εκτιμώ και ως πολιτικό και ως γυναίκα. Η αλήθεια είναι ότι η συνωνυμία μας είχε δημιουργήσει μία μικρή… σύγχυση όταν ξεκίνησα την δημοσιογραφία.