1 Οκτωβρίου, 2014

Όχι 4-2-1 αλλά 7-0-0;

Ποτάμι

Ο επικεφαλής του Ποταμιού μεταξύ άλλων είπε:

Ας αποφασίσουν ο Σαμαράς και ο Τσίπρας πότε θα γίνουν οι εκλογές για να βγει η χώρα από αυτή την ανασφάλεια.

Οι πρωθυπουργοί πρέπει να βγαίνουν από τις εκλογές και όχι από το παρασκήνιο.

Το 25 και το 30% είναι μειοψηφία. Η Ελλάδα χρειάζεται κυβερνηση του 51%. Μόνο έτσι θα πειστούν και οι ‘Ελληνες για την κυβέρνησή τους και οι ξένοι ότι είμαστε δυνατοί.

Προτεραιότητά μου είναι να ενισχύσουμε τους ανθρώπους που ζουν με επιδόματα και αυτούς που βρίσκονται κάτω από τα όρια της φτώχειας.

Η κυβέρνηση πανηγυρίζει πως βγαίνουμε από την κρίση ενώ ταυτόχρονα οι εξαγωγές μειώνονται.

Για να νιώθει η κοινωνία ασφάλεια πρέπει να τηρούνται οι νόμοι σε όλα τα επίπεδα. Γιατί η νομιμότητα είναι ασφάλεια.

Εμείς πιστεύουμε στο 7-0-0 κι όχι στο 4-2-1 που εφήρμοσαν ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ στις προηγούμενες διαπραγματεύσεις. Πιστεύουμε δηλαδή ότι οι 7 άνθρωποι ενός κυβερνητικού σχήματος επιλέγονται από αυτούς που συμμετέχουν σε αυτή την Κυβέρνηση.

Αυτοί που έχουν πει ψέματα θα πρέπει να αποσυρθούν από το δημόσιο και να μπουν στις θέσεις τους νέα παιδιά.

Είμαι υπέρ της ύπαρξης ισχυρών συνδικάτων. Μόνο με τα συνδικάτα θα αντιμετωπιστεί η μαύρη εργασία.

Είμαι κατά των εξεταστικών επιτροπών της Βουλής αλλά υπέρ της σκληρής συμπεριφοράς της δικαιοσύνης απέναντι στις παραβατικές συμπεριφορές.

Η υπόθεση του χρέους έχει υπεύθυνους το πολιτικό σύστημα των τελευταίων 30 ετών. Έχουν όμως πολιτική ευθύνη όχι ποινική.

Αν κληθώ να συνεργαστώ βεβαίως θα πω ποιον θέλω Υπουργό Οικονομικών.

Η Ελλάδα δε θα αλλάξει αν δεν αλλάξουν οι άνθρωποί της, αν δεν αναλάβει καθένας την ευθύνη του.

Το θέμα δεν είναι να έρθουν όλοι στο Ποτάμι αλλά να υπάρξει μια συνωμοσία του καλού και να ανανεωθούν και τα άλλα κόμματα.

Δε θα μου επέτρεπε ο εγωισμός μου να γίνω αχυράνθρωπος κανενός. Είναι πολύ αργά να αποκτήσω προστάτες στα πενήντα μου.

Το Ποτάμι πήρε 400.000 ψήφους ως γέννημα της κοινωνίας και όχι ως η ένωση διασπασμένων κομμάτων

Η κυβέρνηση θα πρέπει να έχει συγκεκριμένο προοδευτικό προσανατολισμό.

Έχουμε το δυναμικό στο Ποτάμι να είμαστε κάτι παραπάνω από παιδονόμοι του ΣΥΡΙΖΑ και του Σαμαρά.

Θέλω να καταλάβει ο κόσμος ότι η δική μου προσπάθεια δεν είναι να μπω εγώ στα Υπουργεία αλλά εκείνος.

Το αν ο Τατσόπουλος και ο Ψαριανός θα είναι υποψήφιοι με το Ποτάμι στις ερχόμενες βουλευτικές εκλογές, αυτό θα εκτιμηθεί.

Δεν πρέπει να έχουμε άρνηση σε αξιόλογους ανθρώπους που είναι χρόνια στην πολιτική αλλά το κύριο δυναμικό του Ποταμιού στις εκλογές δε θα είναι αυτοί.

Ακούστε την εκπομπή:

Διαβάστε την απομαγνητοφώνηση: 

Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Δεν πιστεύω δηλαδή ότι αυτή τη στιγμή το πολιτικό σύστημα είναι σε θέση να δεχτεί μια λύση συνεργασίας του ΣΥΡΙΖΑ με τη Ν.Δ. γιατί γι’ αυτό μιλάμε ουσιαστικά- όταν μιλάμε για μια κυβέρνηση εθνικής ενότητας- μιλάμε ότι πρέπει να συμμετέχουν τα δυο μεγαλύτερα κόμματα.
Δεν νομίζω ότι ούτε η Ν.Δ., ούτε ο ΣΥΡΙΖΑ μπορούν να μπούνε σε αυτή την κουβέντα και το θέμα της αλλαγής του Πρωθυπουργού με προβληματίζει. Δηλαδή εννοώ και όταν συνέβη με τον Γιώργο Παπανδρέου και τώρα αν το θέτει κάποιος, με προβληματίζει.
Οι Πρωθυπουργοί είναι καλό να βγαίνουν από τις εκλογές και να μη βγαίνουν μετά από τις διεργασίες και τα παρασκήνια των κομμάτων.
Δ. ΒΕΝΙΕΡΗΣ: Το Ποτάμι γιατί δεν διευκολύνει μια τέτοια προοπτική; Νομίζετε ότι θα σας έκανε κακό πολιτικά;
Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Εμείς δεν έχουμε βουλευτές.
Δ. ΒΕΝΙΕΡΗΣ: Πολιτικά είπα, δεν είπα κοινοβουλευτικά. Δεν θα μπορούσε δηλαδή να βγει ανοιχτά ο Σταύρος Θεοδωράκης, το Ποτάμι, οι συνεργάτες σας εκεί και να δώσετε μια τέτοια προοπτική; Γιατί δεν φαίνεται να προκύπτουν πράγματα. Δηλαδή ακόμη και οι δημοσκοπήσεις δείχνουν μπροστά το ΣΥΡΙΖΑ, αλλά δεν προκύπτει από πουθενά ένα σχήμα το οποίο θα έχει ένα βασικό πυλώνα, ο οποίος θα πλησιάζει αυτοδυναμία και με μια απλή συνεργασία μπορεί να πάει παραπέρα.
Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Είμαστε πολύ κοντά, αλλά και πολύ μακριά από τις εκλογές. Δηλαδή το τι θέλει ο κόσμος θα διαμορφωθεί, επίτρεψέ μου, τον τελευταίο μήνα, τις τελευταίες εβδομάδες πριν από τις εκλογές. Έτσι συμβαίνει πάντα στην Ελλάδα.
Άρα να μην προεξοφλούμε το τι δείχνουν οι δημοσκοπήσεις, ότι θα είναι και το αποτέλεσμα των εκλογών. Από εκεί και πέρα το Ποτάμι, παρ’ ότι έχει μια πολύ μεγάλη διάθεση να αλλάξει τα πάντα στο πολιτικό σύστημα, χωρίς να γκρεμίσει τη χώρα, δεν θέλει όμως να παίξει και ένα ρόλο που είναι πολύ πιο πάνω από το μπόι του. Δηλαδή δεν μπορούμε εμείς να πείσουμε τη Ν.Δ. και το ΣΥΡΙΖΑ να δούνε διαφορετικά τα πράγματα, όπως δεν τα έχουν δει τόσα χρόνια, τόσους μήνες.
Δεν μπορούμε να κάνουμε προτάσεις στο κενό. Δεν υπάρχει περίπτωση αυτοί οι δυο αυτή τη στιγμή να συνεργαστούν.
Κ. ΜΑΚΡΗ: Δημήτρη μου να σε ευχαριστήσουμε πάρα – πάρα πολύ για να προχωρήσουμε.
Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Και θα ξαναμιλήσουμε με το Δημήτρη.
Κ. ΜΑΚΡΗ: Ούτως ή άλλως θα ξαναμιλήσουμε με τον Δημήτρη.
Δ. ΒΕΝΙΕΡΗΣ: Καλή σας μέρα.
…………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………….
Κ. ΜΑΚΡΗ: Ευχαριστούμε θερμά τον Δημήτρη Βενιέρη από το Focus FM 103 της Θεσσαλονίκης.
Σταύρο είπες κάτι κόντρα σε όλες τις δημοσκοπήσεις. Είπες δεν ξέρουμε ακόμη ποιος θα κερδίσει τις εκλογές. Εδώ ο ΣΥΡΙΖΑ μιλάει για αυτοδυναμία πια. Έχει αρχίζει και αρθρώνει τη λέξη αυτοδυναμία και το λέει με βεβαιότητα.
Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Δεν νομίζω ότι ο ελληνικός λαός έχει διάθεση να επιστρέψει σε κυβερνήσεις αυτοδυναμίας. Και τα στοιχεία δεν μαρτυρούν ότι πάμε σε μια αυτοδυναμία είτε από τη μια μεριά είτε από την άλλη μεριά. Θα πρέπει να πειστούμε όλοι ότι το μέλλον της Ελλάδας είναι μέσα από τις συνεργασίες και επίτρεψέ μου, δεν το λέω ως τι να κάνουμε, πρέπει να συνεργαστούμε. Δεν είμαι αυτής της σχολής. Πιστεύω ότι πρέπει να συνεργαστούμε. Η Ελλάδα και το είπα εξ αρχής όταν βγήκα το Φεβρουάριο, ότι δεν θα σωθεί με ένα 25% δεξιά ή ένα 25% αριστερά. Αυτό το 25%, 27%; 30% θέλεις να είναι; Τι είναι στην Ελλάδα; Δεν είναι μειοψηφία; Η Ελλάδα θα σωθεί εάν υπάρχουν οι κυβερνήσεις του 51%. Για δυο λόγους. Πρώτον, γιατί θα πειστεί και ο Έλληνας ότι αυτή είναι η κυβέρνησή μου, άρα είμαι και εγώ μέσα, θα το κάνω, όταν μια κυβέρνηση έχει πάνω από 50%.
Και δεύτερον, θα πειστούν και οι Ευρωπαίοι ότι δεν τους κοροϊδεύουμε. Γιατί ξέρεις πάρα πολύ συχνά όταν συζητώ με ξένους που έρχονται και με βλέπουν, μου λένε τι αντιπροσωπεύει αυτή η κυβέρνηση;
Κ. ΜΑΚΡΗ: Ένσταση.
Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Πες μου.
Κ. ΜΑΚΡΗ: Ν.Δ., ΠΑΣΟΚ, Κουβέλης στην πρώτη μορφή. Ο Κουβέλης έφυγε νωρίς, έφυγε μετά από ένα χρόνο. Ν.Δ. – ΠΑΣΟΚ αυτή τη στιγμή διαφωνούν για το ποιος είναι η δημοκρατική παράταξη. Ο ένας βάλλει εναντίον του άλλου. Καλά θα μου πεις αυτό συμβαίνει και μέσα στην ίδια την κυβέρνηση, μέσα στη Ν.Δ.
Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Δεν είναι πρωτότυπο.
Κ. ΜΑΚΡΗ: Δεν είναι πρωτότυπο. Αλλά αυτό το σχήμα βεβαίως και ήταν καινούργιο για την Ελλάδα, βεβαίως έχει και όλες τις παιδικές ασθένειες.
Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Βέβαια.
Κ. ΜΑΚΡΗ: Αλλά θεωρείς ότι τελικά είναι λειτουργικό; Γιατί το είδαμε το 51%.
Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Θεωρώ ότι δεν υπάρχει άλλη λύση. Εγώ δεν λέω 51% ΣΥΡΙΖΑ, ή 51% Ν.Δ. Εγώ λέω ότι θα πρέπει να υπάρξει …………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………….
Κ. ΜΑΚΡΗ: Εσύ λες συμμαχική κυβέρνηση με 51%.
Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Ναι, απλώς όπως όλα τα πράγματα στην Ελλάδα, γεννήθηκε λίγο λάθος αυτή η υπόθεση και με μερικές ντροπές. Δηλαδή αυτή η πρώτη συμφωνία των κομμάτων της Ν.Δ., του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ, να μοιράσουν τις θέσεις στα παιδιά τους με μια λογική 4 – 2 – 1, ήταν μια προσβολή για το πολιτικό σύστημα και για την κοινωνία.
Κ. ΜΑΚΡΗ: Αν συμμετέχεις στην επόμενη κυβέρνηση, δεν θα διεκδικήσεις κάποιες θέσεις;
Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Όχι, όχι. Εγώ έχω άλλο πλάνο.
Κ. ΜΑΚΡΗ: Δηλαδή συγνώμη, δεν θα μπεις καθόλου στον κρατικό μηχανισμό;
Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Θα το πούμε πώς θέλω να το κάνω εγώ. Έχουμε το χρόνο.
Κ. ΜΑΚΡΗ: Αυτό είναι πολύ ενδιαφέρον.
Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Θυμήσου να το ξανασυζητήσουμε.
…………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………….
Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Να πάμε στην Πάτρα;
Κ. ΜΑΚΡΗ: Να πάμε στη συνάδελφο Μαρία Ορφανού από τον ΑΝΤΕΝΝΑ Radio 105,3 της Πάτρας.
Καλημέρα και σε εσάς, καλημέρα στην Πάτρα.
Μ. ΟΡΦΑΝΟΥ: Καλημέρα Κάτια, καλημέρα Σταύρο. Σας ακούμε από νωρίς το πρωί, οπότε και ξεκίνησε αυτή η διαραδιοφωνική συνέντευξη.
Κ. ΜΑΚΡΗ: Μαρία μου δίνεις την αφορμή να πω ότι αυτή είναι η πρώτη σειρά από αυτές που θα κάνει ο Σταύρος στην πορεία. Kαλοί συνάδελφοι θα είναι εδώ στην δική μου θέση. Ο Σταύρος θα είναι σταθερά στην δική του θέση και θα απαντάει σταθερά επίσης στα δικά σας ερωτήματα. Στους συναδέλφους από όλη την Ελλάδα.
Μ. ΟΡΦΑΝΟΥ: Εγώ αυτό που εισπράττω καθημερινώς Σταύρο, το είπες νωρίτερα και εσύ, είναι ότι δεν υπάρχει πρεμούρα στην αγορά, στους επιχειρηματίες, στην ανάπτυξη, επένδυση κλπ. Εγώ αυτό που εισπράττω καθημερινά Σταύρο, είναι ότι δεν υπάρχει πρεμούρα των παραγωγικών τάξεων να πάμε σε εκλογές.

Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Μαρία, είναι αυτό που μας πληγώνει. Να είμαστε ξεκάθαροι, γιατί πολλοί διαμαρτύρονται, λένε δεν παίρνω αυτό το μισθό που πρέπει να παίρνω, δεν έχω αυτή την παροχή από το κράτος που είχα παλιότερα. Βεβαίως έχουν γίνει αδικίες επιμέρους, αλλά η πολύ μεγάλη αδικία είναι αυτή η τεράστια ανεργία πια, που καλύπτει και αυτό είναι το κακό όταν ξεσπάνε τέτοιες κρίσεις, καλύπτει και χτυπάει πάρα πολύ τους νέους Έλληνες. Δηλαδή τους ανθρώπους που βγαίνουν από τα πανεπιστήμια, τους νέους επιχειρηματίες.
Η ανεργία δημιουργεί ένα καταθλιπτικό σκηνικό στην πόλη της Πάτρας, της Αθήνας, της Θεσσαλονίκης, σε όλη την Ελλάδα. Για μένα και το είπα από το Φλεβάρη επίσης είναι η πρώτη προτεραιότητα της χώρας. Τι σημαίνει αυτό; Πρώτον, είναι να επουλώσουμε τις πληγές. Θα πρέπει να βρούμε τρόπο και υπάρχει τρόπος μέσα από τα πλεονάσματα να ενισχύσουμε, όχι να διορθώσουμε μισθούς, αυτή τη στιγμή, αλλά να ενισχύσουμε αυτούς τους ανθρώπους που ζούνε με επιδόματα και αυτούς που είναι κάτω από το όριο της φτώχιας. Αυτό είναι το πρώτο. Είναι η επούλωση βέβαια, γιατί κανείς δεν θέλει να ζει με επιδόματα όσο καλά και αν είναι αυτά.
Μ. ΟΡΦΑΝΟΥ: Σταύρο και κάτι πρέπει να γίνει και με τους ενοικιαζόμενους εργαζόμενους. Δεν μπορούμε να μιλάμε για τόνωση της απασχόλησης με 5μηνα και 6μηνα.
Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Έτσι. Και δεν μπορούμε να μιλάμε και είναι μεγάλη προτεραιότητα, δεν μπορούμε να μιλάμε για μαύρη εργασία, γιατί έχουμε και τη σκλαβιά της μαύρης εργασίας.
Μ. ΟΡΦΑΝΟΥ: Βεβαίως.
Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Γιατί είναι δυο τα άσχημα νούμερα. Το ένα είναι της ανεργίας και το άλλο είναι οι σκλάβοι της μαύρης εργασίας, που σήμερα δουλεύουν, αύριο δεν δουλεύουν, αύριο δεν έχουν κανένα ιατρικό δικαίωμα, δεν έχουν κανένα ασφαλιστικό δικαίωμα. Εκεί υπάρχει ένα πολύ μεγάλο πρόβλημα.
Αλλά μαγικές λύσεις δεν υπάρχουν και το δημόσιο δεν μπορεί να φέρει λύσεις. Πέρα από κάποιες επενδύσεις σε μεγάλα έργα, που είναι ζήτημα προτεραιότητας και μπορεί να ενισχύσει η Ευρωπαϊκή Ένωση. Δηλαδή είναι οι μόνοι κωδικοί που μπορεί η Ευρωπαϊκή Ένωση να στείλει λεφτά στην Ελλάδα.
Τα μεγάλα έργα αυτό είναι θέμα του δημοσίου και πρέπει να γίνει. Η υπόλοιπη έγνοια μας δεν μπορεί να είναι να προσλάβουμε πέντε ανθρώπους στο ΙΚΑ, ή πέντε ανθρώπους στην εφορία. Αυτό δεν μπορεί να γίνει γιατί θα τροφοδοτήσουμε πάλι τα ελλείμματα στα ταμεία μας.
Πρέπει με κάθε τρόπο να ενισχύσουμε την ιδιωτική πρωτοβουλία και την οικονομία. Εμείς αυτό είπαμε. Άρα χρειάζεται ένα πλαίσιο και φοροελαφρύνσεων ως προς τις εξαγωγές, τα έχουμε πει αναλυτικά στις 21 Σεπτεμβρίου και ένα πλαίσιο φοροελαφρύνσεων στις μεγάλες εξαγωγικές μονάδες, ώστε να αυξηθεί ο όγκος των εξαγωγών, γιατί είναι ένα οδυνηρό στοιχείο. Η κυβέρνηση πανηγυρίζει ότι βγαίνουμε από την κρίση και οι εξαγωγές μας μειώνονται. Μειώνονται μήνα με το μήνα. Πώς θα βγεις από την κρίση λοιπόν εάν είσαι υποχρεωμένος να εισάγεις περισσότερα προϊόντα;
Χρειάζεται ένα πλαίσιο δράσης απόλυτο υπέρ της ιδιωτικής πρωτοβουλίας. Όχι υπέρ της ιδιωτικής πρωτοβουλίας των μεγάλων. Υπέρ της καθημερινής ιδιωτικής πρωτοβουλίας των μεσαίων, γιατί η Ελλάδα είναι και θα πρέπει να συνεχίσει να είναι η χώρα του μικρομεσαίου. Αυτό υπάρχει.
Μ. ΟΡΦΑΝΟΥ: Και να είναι παραγωγική χώρα, Σταύρο. Αυτό που μας λείπει σήμερα.
Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Ναι.
Κ. ΜΑΚΡΗ: Μαρία, πριν σε καλημερίσουμε και καλημερίζουμε και την Πάτρα, θέλω να είμαι απολύτως δίκαιη, ό,τι έκανα με τον Δημήτρη Βενιέρη από τη Θεσσαλονίκη, να κάνω και με εσένα. Έχεις τρίτη ερώτηση;
Μ. ΟΡΦΑΝΟΥ: Τρίτη ερώτηση θα ήθελα απλά να πούμε, αναφέρθηκε ο Σταύρος λίγο για τους μικρομεσαίους, οι οποίοι αντιμετωπίζουν τα δικά τους προβλήματα. Λουκέτα Σταύρο, πάρα πολλά στα καταστήματα και βέβαια πνίγονται οι άνθρωποι από τα χρέη στον Οργανισμό Ασφάλισης Ελεύθερων Επαγγελματιών.
Ζητούν να γίνει κάτι για να σταματήσουν οι κατασχέσεις.
Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Το αντιλαμβάνομαι. Και γενικά υπάρχει μια αδυναμία της κυβέρνησης να κοιτάξει σε αυτή τη μεγάλη και δυναμική μεριά της οικονομίας. Και θέλω να το πω γιατί είναι κοντινό σε αυτό που λες. Εμείς βγήκαμε και είπαμε ξεκάθαρα και κάναμε μια συγκεκριμένη πρόταση. Υπάρχουν πάρα πολλοί άνθρωποι οι οποίοι δουλεύουν, αυτό που λέμε με μπλοκάκι, για να συνεννοούμαστε. Τώρα δεν είναι ανάγκη να λέμε τις ονομασίες των ασφαλιστικών οργανισμών.
Δουλεύουν με μπλοκάκι. Υπάρχει μια παράνοια στη χώρα. Εάν κάποιος βρει να δουλέψει ένα μήνα και να πάρει 300 ή 400 ευρώ, θα τα δώσει για την ασφάλισή του. Έχουμε πει λοιπόν ότι είναι άμεση προτεραιότητα για μας το τι δίνεις για την ασφάλισή σου, άσε που δεν πιάνει και τόπο. Αυτό είναι μια άλλη υπόθεση, αλλά το τι δίνεις να είναι σε συνάρτηση με το μισθό που παίρνεις το μήνα εκείνο.
Δεν μπορεί να παίρνεις 1.500 ευρώ με μπλοκάκι και να δίνεις τα ίδια λεφτά για ασφάλιση όταν παίρνεις και 400 ευρώ με μπλοκάκι. Είναι μια παράνοια η οποία σπρώχνει τον κόσμο στη μαύρη εργασία. Δηλαδή σου λέει ο άλλος, ας μην είμαι ασφαλισμένος τότε για να μην έχω να τα δίνω όλα στα ασφαλιστικά ταμεία.
Αυτές οι σκέψεις, οι απλές σκέψεις, πρέπει να γίνουν επιτέλους από την κυβέρνηση. Να κοιτάξει και λίγο προς τα χαμηλά.
Κ. ΜΑΚΡΗ: Να ευχαριστήσουμε και να καλημερίσουμε τη Μαρία Ορφανού από το ΑΝΤΕΝΝΑ Radio 105,3 της Πάτρας. Καλημέρα και στην Πάτρα.
Μ. ΟΡΦΑΝΟΥ: Σας ευχαριστώ κι εγώ. Καλημέρα.
Κ. ΜΑΚΡΗ: Αυτή είναι η κατάσταση που μας μετέφερε η Μαρία.
Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Η Πάτρα ναι, το είδα. Πήγα.
Κ. ΜΑΚΡΗ: Και όχι μόνο η Πάτρα. Η Πάτρα ήταν κάποτε δυστυχώς πρώτη στην αποβιομηχάνιση. Τώρα εξαιρετικά δυστυχώς είναι όλη η χώρα.
Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Ναι.
Κ. ΜΑΚΡΗ: Να σε γυρίσω λίγο στα αμιγώς πολιτικά, γιατί βλέπω και τα ερωτήματα των φίλων που στέλνουν και μέσω facebook και μέσω email που είναι για όλα τα θέματα πραγματικά από τα πολιτικά μέχρι τη μετανάστευση.
Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Ό,τι θες.
Κ. ΜΑΚΡΗ: Θέλω να πάμε και σε αυτά στην πορεία, αλλά θέλω λίγο να κάνουμε focus που λέμε εμείς οι δημοσιογράφοι, στην κεντρική πολιτική σκηνή. Η κυβέρνηση έχει συμπτώματα διάλυσης τις τελευταίες μέρες. Είδες Μητσοτάκης εναντίον Ντινόπουλου. Χθες Χαρδούβελης εναντίον Λαζαρίδη για το εάν πρέπει να είναι μέσα ή δεν πρέπει στην τρόικα.
Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Κι αυτό δεν με ευχαριστεί καθόλου.
Κ. ΜΑΚΡΗ: Αυτό ήθελα να σε ρωτήσω. Πώς το βλέπεις; Και τι αυτό το πράγμα δείχνει;
Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Είμαι αντίπαλος με την κυβέρνηση, αλλά δεν είμαι εχθρός της κυβέρνησης. Δηλαδή θα ήθελα πραγματικά να μην είχα επιχειρήματα εναντίον της. Καταλαβαίνεις τι σου λέω; Δηλαδή αυτή η εικόνα που λες, είναι η πραγματική. Υπάρχει μια εικόνα διάλυσης και αυτό πρέπει να προβληματίσει πάρα πολύ και τις κεφαλές τον Αντώνη Σαμαρά πρωτίστως, γιατί μια κυβέρνηση μετά από δυο χρόνια δείχνει αυτά τα σημάδια. Τι κακή επιλογή στελεχών έχει γίνει, γιατί μια κυβέρνηση είναι τα στελέχη της.
Εάν υπάρχει αυτή η εικόνα, που υπάρχει αυτή η εικόνα, σημαίνει ότι έχουν γίνει λάθος επιλογές στελεχών. Και σημαίνει ότι δεν υπάρχει και ένα κέντρο τέτοιο που να εμπνέει και να καθοδηγεί τους υπουργούς.
Κ. ΜΑΚΡΗ: Στην αντίληψη Ντινόπουλου – Μητσοτάκη, με ποιον είσαι πιο κοντά;
Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Είμαι ξεκάθαρος. Εγώ είμαι υπέρ της νομιμότητας και δεν είμαι υπέρ της επιστροφής στον παλαιοκομματισμό και το είπα ξεκάθαρα. Έβγαλε μια ανακοίνωση το Ποτάμι γι’ αυτά τα φλερτ του Ντινόπουλου με την παρανομία, ότι δεν είναι και προτεραιότητα, γιατί το μνημόνιο δεν λέει να τηρούμε τους νόμους σε σχέση με την απασχόληση. Να είμαστε ξεκάθαροι.
Εμένα δεν με ενδιαφέρει κανένα μνημόνιο. Με ενδιαφέρει αυτή τη στιγμή να υπάρχει μια αίσθηση νομιμότητας στην κοινωνία, γιατί η νομιμότητα είναι η προστασία του αδύνατου. Το λέω και το επαναλαμβάνω σε κάθε κουβέντα, γιατί κάποιοι νομίζουν ότι η νομιμότητα θα περιορίσει κάποια δικαιώματα. Δεν είναι έτσι.
Ο πλούσιος έχει τη δυνατότητα να ξεφεύγει. Ο φτωχός πρέπει να έχει την προστασία της νομιμότητας, είτε αυτό είναι των νόμων, είτε είναι της αστυνομίας, εκεί είναι η ανάγκη αυτή τη στιγμή της χώρας να νιώσει μια ασφάλεια ότι οι νόμοι τηρούνται σε όλα τα πεδία.
Τι έκανε το παλιό πολιτικό σύστημα για να είμαστε και ξεκάθαροι στο συγκεκριμένο θέμα που μου λες. Τι έκανε; διόριζε τα παιδιά του με ψεύτικα πιστοποιητικά. Δηλαδή σου έλεγε “Κάτια έλα εδώ κορίτσι μου δεν ξέρεις αγγλικά; Δεν πειράζει. Φέρε ένα χαρτάκι ότι ξέρεις αγγλικά και θα σε βάλω εγώ μεταφράστρια σε μια υπηρεσία.” Αυτό γινόταν. Το ξέρουμε. Το ακούγαμε από τους φίλους μας.
Πλαστά πιστοποιητικά παντού. Όχι μόνο για τις ασθένειες για όλες τις δεξιότητες. Και αρχίζει τώρα, έστω και δειλά, μια προσπάθεια να ξεκαθαρίσουν αυτούς τους ανθρώπους που έχουν πει ψέματα για να πάρουν μια θέση.
Εγώ είμαι απόλυτος. Αυτοί που έχουν πει ψέματα, χωρίς τυμπανοκρουσίες και τίτλους σε εφημερίδες, θα πρέπει να αποσυρθούν από το δημόσιο, γιατί υπάρχουν και νέα παιδιά που πρέπει να πάρουν αυτές τις θέσεις. Το δημόσιο μπορεί να μη μπορεί να κάνει προσλήψεις μαζικές και να δημιουργήσει μια αγορά καινούργιων 200 – 300.000 που λένε κάποιοι κρατιστές, αλλά από την άλλη θα πρέπει να ελαφρυνθεί από αυτούς που έχουν κάνει παρανομίες, να φύγουν και να μπούνε στις θέσεις τους τα νέα παιδιά.
Κ. ΜΑΚΡΗ: Ήρθε η τρόικα. Χθες ξεκίνησε τις επαφές της. Ο Σαμαράς έχει πει όχι νέα μέτρα, ότι θα φύγουμε από το μνημόνιο, ότι το 2015 θα φύγει το ΔΝΤ και όλα αυτά που έχουμε ακούσει.
Θέλω να σου πω ότι ταυτοχρόνως βεβαίως εκείνοι έχουν τις δικές τους εμμονές, ασφαλιστικό, εργασιακά, νέο μισθολόγιο στο δημόσιο κλπ. Αν τον πιέσουν πάρα πολύ εσύ τι πιστεύεις ότι πρέπει να κάνει; Πρέπει να συγκρουστεί αυτή τη φορά ο Αντώνης Σαμαράς;
Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Θα ήταν πάρα πολύ λαϊκό ….
Κ. ΜΑΚΡΗ: Ή πρέπει να βρεθεί μια συμβιβαστική λύση να κλείσει ομαλά ο έλεγχος;
Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Θα σου πω κάτι γιατί δεν με ενδιαφέρει να λαϊκίζω, αλλά με ενδιαφέρει να λέω αυτό που πιστεύω ότι είναι το συμφέρον της χώρας. Η χώρα αυτή θα χρειαστεί του χρόνου από 15 μέχρι 25 δισεκατομμύρια. Όλοι συμφωνούμε σε αυτό.
Κ. ΜΑΚΡΗ: Απολύτως.
Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Κάποιοι λένε ότι είναι 17. Κάποιοι λένε ότι θα είναι 23. Ας μην το συζητήσουμε. Θα χρειαστούμε 15 έως 25 δισεκατομμύρια. Ρωτώ και τους ανθρώπους στο ΣΥΡΙΖΑ και τους ανθρώπους στη Ν.Δ. που θα τα βρουν αυτά τα λεφτά; Αυτή τη στιγμή αν τα βρούμε από τις αγορές σημαίνει τόκος πάνω από 6%, έτσι; Δεν είναι θέμα δικό μας..
Κ. ΜΑΚΡΗ: Και αν σε δανείσουν με αυτό το επιτόκιο.
Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Έχεις δίκιο, αλλά πάντως πρέπει να καταλάβει τι λέμε ο κόσμος, δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή χρήμα όχι μόνο για την ευθύνη της Ελλάδας, δεν είναι θέμα δικό μας, αυτή τη στιγμή η διαμορφωμένη κατάσταση στις μεγάλες αγορές είναι ότι τα 10ετή είναι στο 6%. Τι σημαίνει αυτό; Σημαίνει δηλαδή ότι θα πάει η χώρα να δανειστεί με 6% και 7%, όταν «δανείζεται» από την Ευρώπη -εντός εισαγωγικών δανείζεται, γιατί έχουν υπογραφεί αυτές οι συμφωνίες- με 2%;
Δηλαδή, ναι μεν να είμαστε σκληροί, και το είπα εξ αρχής ότι δε βγαίνει με παρακαλετά η υπόθεση, αλλά δε βγαίνει και με τσαμπουκάδες. Δε θέλω δηλαδή για να δημιουργήσουμε ένα προεκλογικό κλίμα να πούμε τα σπάμε με όλους και πάμε να πάρουμε λεφτά από τις αγορές. Υπάρχουν λεφτά τέτοια από τις αγορές;
Κ. ΜΑΚΡΗ: Άρα μισό λεπτό, ενδεχομένως αυτά τα 15 με 25 που χρειαζόμαστε να τα δανειστούμε με ένα τρίτο πακέτο χρηματοδοτικό και άρα ένα τρίτο μνημόνιο, γιατί αυτό είναι το συμφέρον της χώρας, επειδή έχουμε καλύτερα επιτόκια και μεγαλύτερη ασφάλεια; Τι ακριβώς λες τώρα; Γιατί αν λες για τρίτο μνημόνιο είσαι κόντρα στο ρεύμα, το έχεις καταλάβει από τώρα.
Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Ναι, ναι, εγώ δε λέω τρίτο μνημόνιο, λέω όμως ότι η χώρα θα πρέπει να αναλογιστεί αυτή τη στιγμή τα περιθώρια αντίδρασης στο κακό και να μη φύγει από το ένα κακό για να πάει σε ένα μεγαλύτερο κακό, απλώς και μόνο για να κάνουμε μία προεκλογική φιέστα ότι τα σπάσαμε και θα πάμε να δανειστούμε.
Να δανειστούμε από ποιους; Θέλω πλήρεις απαντήσεις. Θέλω πλήρεις απαντήσεις από τον κ. Σαμαρά και από τον κ. Τσίπρα, ποιος θα δανείσει αυτή τη στιγμή τη χώρα με επιτόκια 2% που χρειαζόμαστε φτηνό χρήμα, θα δανείσει κάποιος;
Άρα λοιπόν τι λέω; Ότι αυτό το πρόβλημα πρέπει να δεχτούμε ότι υπάρχει και να το συζητήσουμε με τους εταίρους μας, να δούμε δηλαδή τι λέει η Ευρώπη που έχει αυτή τη στιγμή τη δυνατότητα να δανείσει τη χώρα, τι λέει η Γερμανία.
Κ. ΜΑΚΡΗ: Άρα να μην τα σπάσουμε μαζί τους λες.
Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Λέω να μην κάνουμε βίαιες προεκλογικές ενέργειες, που θα είναι εις βάρος της οικονομίας μας.
Κ. ΜΑΚΡΗ: Τώρα επειδή βλέπω και ερωτήματα στο email, από την Ιωάννα για παράδειγμα, που είναι συναφή με αυτό που συζητάμε, γιατί ο συνδικαλιστικός νόμος είναι ένα αίτημα της τρόικας. «Ποια είναι η θέση σας, λέει, για τον συνδικαλιστικό νόμο; Χρήζει αλλαγών μήπως το δικαίωμα στην απεργία, το έχουμε εκφυλίσει την Ελλάδα»; Πολύ ενδιαφέρον το ερώτημα.
Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Ότι το έχουμε εκφυλίσει, το έχουμε εκφυλίσει. Το θέμα δεν είναι ο νόμος. Ο νόμος της Ελλάδας σε σχέση με τις απεργίες είναι περίπου ο νόμος που ισχύει στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες, το είδα, το έψαξα και τα λοιπά.
Αλλά τι κάνουμε εδώ πέρα; Κάνουμε τη συνήθη υπερβολή, γιατί τα Συνδικάτα είναι έρμαια κομματικών παρατάξεων, όταν κυβερνάει το ΠΑΣΟΚ διαδηλώνει η Νέα Δημοκρατία, όταν κυβερνάει η Νέα Δημοκρατία διαδηλώνει ο ΣΥΡΙΖΑ, όχι πάντα γι΄ αυτά που πρέπει.
Εγώ είμαι υπέρ της ύπαρξης γερών Συνδικάτων και να σου πω κάτι και το είπαμε και είμαστε ξεκάθαροι: Και η μαύρη εργασία στη χώρα δε θα αντιμετωπιστεί εάν δε συνεργαστεί η Κυβέρνηση με τα Συνδικάτα. Μόνο τα Συνδικάτα μπορούν να αποκαλύψουν που υπάρχει μαύρη εργασία και να την καταπολεμήσουν. Άρα εκεί είμαστε εταίροι, είμαστε μαζί, αλλά από την άλλη..
Κ. ΜΑΚΡΗ: Άρα λοιπόν είσαι υπέρ της αλλαγής του νόμου για τις απεργίες, τουλάχιστον ως προς το σκέλος των απεργιών;
Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Όχι, αυτό λέω. Από την άλλη θα πρέπει να υπάρχει κι έχει αρχίσει να εμφανίζεται το τελευταίο διάστημα μία αυτοσυγκράτηση από τα Συνδικάτα. Οποιαδήποτε απόφαση δεν μπορεί να μεταφράζεται σε μια τριήμερη απεργία πανελλαδική ή σε έναν αποκλεισμό του κέντρου για δύο ή τρεις μέρες από ένα μικρό Συνδικάτο.
Κ. ΜΑΚΡΗ: Ναι αλλά ξέρεις, επειδή τώρα είναι ή ταν ή επί τας, δηλαδή πρέπει να ψηφιστεί ένας νόμος ή να το αρνηθεί η Κυβέρνηση να ψηφιστεί ένας νόμος, γι΄ αυτό και σε πιέζω για μία καθαρή απάντηση.
Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Όχι, η απάντησή μου είναι καθαρή, ότι το νομικό πλαίσιο στη χώρα δεν υστερεί τίποτα από το νομικό πλαίσιο των άλλων ευρωπαϊκών χωρών. Το θέμα είναι πως το εφαρμόζει η Κυβέρνηση και οι εταίροι, τα Συνδικάτα δηλαδή και οι εργοδότες. Υπευθυνότητα χρειάζεται.
Κ. ΜΑΚΡΗ: Ερώτηση από τον Κώστα από το facebook: «Θα πρέπει να γίνει έρευνα σε όλα τα επίπεδα για το πώς και ποιοι δημιούργησαν το χρέος και φτάσαμε στα σημερινά χάλια; Κι έπειτα να αποδοθούν ποινικές ευθύνες σε Υπουργούς και Πρωθυπουργούς από τη μεταπολίτευση και μετά, με ότι αυτό μπορεί να συνεπάγεται»; Εξεταστική λοιπόν, μία και μόνη για την οικονομία που έλεγε ο Σαμαράς, το ίδιο λέει τώρα και ο Τσίπρας, πρέπει να γίνει τελικά κάποια στιγμή άμεσα αυτή η Εξεταστική Επιτροπή;
Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Όχι και θέλω να είμαι ξεκάθαρος και δε μου αρέσει να ξεγελάω τον κόσμο, έτσι;
Τι απέδωσαν οι προηγούμενες Εξεταστικές; Σου θυμίζω ακόμα και ο Άκης Τσοχατζόπουλος που μπήκε στη φυλακή δε μπήκε από τη Βουλή, δε μπήκε από τις Εξεταστικές, δε μπήκε από τις συζητήσεις των Προέδρων της Βουλής, μπήκε επειδή κάποια Δικαστίνα κάποια στιγμή κατάλαβε ότι πρέπει να κάνει ένα by pass, να μη σεβαστεί την αθωωτική απόφαση της Βουλής και να τον πιάσει για άλλα αδικήματα.
Αυτή η συζήτηση λοιπόν ότι θα κάνουμε στη Βουλή μία ωραία Επιτροπή, η οποία θα βρει την αλήθεια, είναι ψέματα. Δε θα υπάρξει ποτέ αυτή η Επιτροπή, απλώς το μόνο που θα υπάρξει είναι να δίνουμε εκεί κάποια λεφτά στους Βουλευτές που θα συνεδριάζουν για να βγάζουν αθωωτικές αποφάσεις.
Είμαι υπέρ του να υπάρχουν πολύ σκληρές συμπεριφορές της δικαιοσύνης απέναντι σε όλους αυτούς που έκλεψαν, είπα χαρακτηριστικά παρότι κάποιοι θύμωσαν.
Κ. ΜΑΚΡΗ: Ναι, αυτή η δήλωσή σου προκάλεσε.
Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Ναι, να τρώνε από τα συσσίτια.
Κ. ΜΑΚΡΗ: Να τρώνε από τα συσσίτια, ξέρεις γιατί το είπε; Λες και το να τρώει κάποιος από το συσσίτιο, με συγχωρείς αλλά τώρα θα υπερασπιστώ και θα κάνω το συνήγορο του διαβόλου όσων σε επέκριναν γι΄ αυτή τη δήλωση..
Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Τι, ότι;
Κ. ΜΑΚΡΗ: Ότι σα να τρώει κάποιος από το συσσίτιο είναι τιμωρία.
Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Γι΄ αυτούς είναι τιμωρία.
Κ. ΜΑΚΡΗ: Ναι αλλά κοίταξε, είναι ανάγκη να το κάνει κάποιος. Δηλαδή βάζεις κάποιον να τον τιμωρήσεις με κάτι που χιλιάδες συμπολίτες μας αυτή τη στιγμή το κάνουν εξ ανάγκης. Αυτό ήταν το ασύμβατο της δήλωσής σου που ερμηνεύτηκε κάπως.
Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Ναι, ναι το καταλαβαίνω και κάποιοι κάνουν την τρίχα τριχιά, έτσι;
Θέλω να είμαι σαφής, ο σεβασμός μου απέναντι σε αυτούς τους ανθρώπους έχει φανεί κι από το πώς συμπεριφέρθηκα κι ως δημοσιογράφος, στους ανθρώπους που έχουν πολύ μεγάλη ανάγκη και πως ανέδειξα αυτές τις ανάγκες τους, των ανθρώπων δηλαδή που τρώνε από τα συσσίτια κι όλα αυτά.
Είπα όμως εγώ και το επαναλαμβάνω ότι η μεγάλη τιμωρία των ανθρώπων που κλέβουν που παίρνουν μίζες δεν είναι απλώς και μόνο να περάσουν κάποιους μήνες στη VIP πτέρυγα του Κορυδαλλού. Βεβαίως πρέπει να δικαστούν, βεβαίως πρέπει να καταδικαστούν και πρέπει όταν βγουν από τη φυλακή να τρώνε από τα συσσίτια. Καταλαβαίνεις τι λέω; Δηλαδή είναι συμβολικό.
Κ. ΜΑΚΡΗ: Να μην έχουν περιουσία, να μην έχουν τίποτα.
Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Να μην έχουν περιουσία, δηλαδή όχι μπήκαμε στη φυλακή, γιατί έχει αρχίσει να εμφανίζεται κι αυτό το σενάριο ας πούμε και η ζωή μας έξω, η ζωή της οικογένειάς μας άρα και η δική μας όταν ξαναβγούμε είναι πολυτελέστατη. Πως γίνεται αυτό το πράγμα; Τα λεφτά που έχουν αυτοί οι άνθρωποι από τη στιγμή που πιάστηκαν με μίζες, ανήκουν στον ελληνικό λαό, δεν είναι δικά τους, δεν είναι της οικογένειάς τους.
Κ. ΜΑΚΡΗ: Ξέρεις, γιατί όπου πηγαίνεις φαντάζομαι θα στο λένε κι εσένα, εδώ το λένε σε μας τους δημοσιογράφους, ότι θα ήθελαν πάρα πολύ να δουν μέσα τον Παπανδρέου, το Σημίτη, τον Καραμανλή ή δεν ξέρω ποιον άλλον μας έφερε σε αυτή την κατάσταση.
Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Δεν είμαι αυτής της άποψης και δεν είμαι αυτής της άποψης με την έννοια πρώτον σου εξήγησα για το πώς μπορεί να δουλέψει σήμερα το πολιτικό σύστημα και η Βουλή απέναντι σε αυτές τις συζητήσεις και δεύτερον η υπόθεση του χρέους έχει έναν υπεύθυνο, έτσι; Το πολιτικό σύστημα εδώ και 30 χρόνια. Τι θα κάνεις, θα πάρεις δηλαδή όλους τους Υπουργούς και όλους τους Πρωθυπουργούς και θα τους βάλεις φυλακή;
Κάποιοι από αυτούς κάνανε μικρές βελτιωτικές προσπάθειες, κάποιοι από αυτούς είδαν ότι πρέπει η πραγματική οικονομία να απαντά κάθε χρόνο στους προϋπολογισμούς, αλλά ο κανόνας είναι ότι τα τελευταία 30 χρόνια η χώρα παρήγαγε χρέη. Η ευθύνη λοιπόν του παλιού πολιτικού συστήματος της Νέας Δημοκρατίας και του ΠΑΣΟΚ είναι τεράστια, είναι όμως μία πολιτική ευθύνη, δεν είναι μία ποινική ευθύνη.
Και να στο πω διαφορετικά; Να στο πω διαφορετικά, γιατί τελικά θα μείνουμε μόνοι μας εγώ κι εσύ αν πούμε ότι θα καταδικάσουμε τους υπόλοιπους για το χρέος. Η Αριστερά, κάθε που μιλούσε για προϋπολογισμούς, όταν έφτανε η ώρα του προϋπολογισμού, τι έλεγε; Έλεγε ποτέ ότι αυτοί οι προϋπολογισμοί είναι ελλειμματικοί κι ότι δεν πρέπει να συνεχίζονται έτσι;
Δηλαδή εννοώ ήταν μία εθνική παραζάλη οι ελλειμματικοί προϋπολογισμοί, με τη συνέργια και της Αριστεράς. Η Αριστερά διεκδικούσε στη Βουλή το Δεκέμβρη που γινόταν η συζήτηση, όποτε γινόταν η Κυβέρνηση του προϋπολογισμού, ανάλογα τις εποχές αλλάζαμε και μήνα, διεκδικούσε παραπάνω δαπάνες έστω και αν αυτό το χρήμα ήταν χρήμα δανεικό.
Κ. ΜΑΚΡΗ: Λοιπόν πάμε αμέσως στη Λάρισα, ελπίζω τώρα να είναι πολύ καλή η επικοινωνία μας με τον Αντρέα Γιουμερτάκη από το TRT RADIO 95,1, καλημέρα Αντρέα.
Α. ΓΙΟΥΜΕΡΤΑΚΗΣ («TRT RADIO 95,1»): Καλημέρα Κάτια, με ακούτε καλά;
Κ. ΜΑΚΡΗ: Σε ακούμε πάρα πολύ καλά και αμέσως ο λόγος σε σένα.
Α. ΓΙΟΥΜΕΡΤΑΚΗΣ: Καλημέρα και στον κ. Θεοδωράκη.
Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Καλημέρα, σε ακούμε καμπάνα Αντρέα.
Α. ΓΙΟΥΜΕΡΤΑΚΗΣ: Ωραία τέλεια. Καλημέρα λοιπόν Σταύρο και σε σένα. Σας ακούω ώρα, δεν ξέρω βεβαίως εάν έχει δοθεί απάντηση, γιατί για τρία λεπτά φροντίζαμε να αποκαταστήσουμε την επικοινωνία μας οπότε δεν άκουσα.
Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Για πες.
Α. ΓΙΟΥΜΕΡΤΑΚΗΣ: Εάν έχει απαντηθεί η ερώτηση που έκανε η Κάτια πριν για το θέμα του πως βλέπεις τη συνεργασία σε περίπτωση που κληθείς να συνεισφέρεις στη διακυβέρνηση της χώρας σε ένα κόμμα που θα πρωτεύσει στις επόμενες εκλογές.
Δηλαδή εάν ο ΣΥΡΙΖΑ είναι πρώτο κόμμα κι αν επαληθευτούν οι δημοσκοπήσεις του περασμένου Σαββάτου φαίνεται ότι το Ποτάμι θα έχει μια δυναμική που θα μπορεί να συμπληρώσει και να διαμορφώσει κυβερνητική πλειοψηφία στη Βουλή. Το ερώτημα λοιπόν είναι πως θα μπορούσατε να συνεργαστείτε;
Βλέπω ότι ο λόγος του Ποταμιού επισημαίνει τα αυτονόητα, δηλαδή δίνει έμφαση στο να συνειδητοποιήσουμε το πρόβλημα. Από την άλλη μεριά υπάρχει ένας μεσσιανισμός τον οποίον εκτιμά και επιβραβεύει η ελληνική κοινωνία. Θα υπάρξει μια ισορροπία, πως βλέπεις το ενδεχόμενο να ισορροπήσουν οι δύο διαφορετικοί τρόποι σκέψης και πολιτικής;
Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Έχεις δίκιο Αντρέα και από τις μικρές λέξεις που χρησιμοποιείς είναι φανερό ότι είσαι πολύ κοντά στην πηγή του κακού. Αλλά επίτρεψέ μου να σου πω ότι δεν έχουμε άλλο τρόπο.
Εμείς λέμε την αλήθεια μας στην ελληνική κοινωνία, λέμε πράγματα που θα μπορούσαν σε πολλές περιπτώσεις να είχαν γίνει, λέμε πράγματα που πολλοί αποφεύγουν να πουν γιατί θέλουν να χαϊδεύουν αφτιά. Αυτός είναι ο δικός μας ρόλος.
Δεν ξέρω αν το 10% που μας έδινε η προηγούμενη δημοσκόπηση που ανέφερες είναι η τελική κρίση του κόσμου, αυτό θα φανεί στις εκλογές. Μπορεί να πάμε στο 15% Ποτάμι, μπορεί βέβαια να πάμε και στο 5% Ποτάμι, κανείς δεν μπορεί να ξέρει τι θα γίνει στις εκλογές.
Σε κάθε περίπτωση εμείς είμαστε αποφασισμένοι να μην παίξουμε με τους όρους του παλιού συστήματος, δηλαδή είμαστε αποφασισμένοι όταν έρθει εκείνη η ώρα όπως λες κι εσύ να τους πούμε παιδιά πρέπει να κάνουμε μία συμφωνία για τα πρόσωπα και μία συμφωνία για τις θέσεις.
Πρόσεξες την ιεράρχηση που έκανα;
Α. ΓΙΟΥΜΕΡΤΑΚΗΣ: Ναι.
Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Θα επιμείνω, παρότι κάποιοι και αυτό το παλεύουν και λένε ότι “είναι λάθος”. Μία συμφωνία για τα πρόσωπα και μία συμφωνία για τις θέσεις.
Α. ΓΙΟΥΜΕΡΤΑΚΗΣ: Φαντάζομαι ότι η έμφαση στα πρόσωπα έχει να κάνει με το γεγονός ότι εκτιμάς ότι εκπροσωπεί κάθε πρόσωπο διαφορετικές απόψεις.
Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Βέβαια και διαφορετική ανικανότητα. Γιατί όλοι θέλουμε να γίνουν επενδύσεις ας πούμε, λέω τώρα, πες ότι συμφωνούμε σε αυτό ότι όλοι θέλουμε να γίνουν επενδύσεις κι όλοι θέλουμε να υπάρχει ένα διαφορετικό επιχειρηματικό περιβάλλον, έτσι; Ας το πούμε.
Λοιπόν, σημαίνει ότι επειδή θα το πει ο αρχηγός ενός κόμματος, αυτός που θα επιλεγεί θα το κάνει; Πρώτον μπορεί να μην το κάνει γιατί είναι βλάκας, δεύτερον μπορεί να μην το κάνει γιατί δε θέλει, τρίτον γιατί προσπαθεί αλλά είναι ανίκανος, φοβάται να βάλει υπογραφές. Άρα το ποιον άνθρωπο επιλέγεις εκείνη τη στιγμή να σου κάνει αυτή την πολιτική είναι καθοριστικής σημασίας.
Στη μικρή χώρα Ελλάδα, όπου οι θεσμοί υπολειτουργούν, τα πρόσωπα πολλές φορές παίζουν καθοριστικό ρόλο και το έχουμε δει και στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, έτσι δεν είναι Αντρέα; Υπάρχουν στιγμές που κάποιοι έχουν μεγαλουργήσει σε κάποιους Δήμους και δίπλα ο Δήμος μαράζει. Τι σημαίνει αυτό; Το πρόσωπο είναι.
Κ. ΜΑΚΡΗ: Κάτσε Αντρέα, γιατί τώρα μας βγάζει είδηση, περίμενε, με την ερώτησή σου μας βγάζει είδηση τώρα και βάζει φωτιές. Δηλαδή αν στο υποθετικό σενάριο τώρα που εσύ συγκυβερνήσεις ή κληθείς να συνεργαστείς με το ΣΥΡΙΖΑ μετεκλογικά..
Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: …τους φίλους μου και κάνε όποιους θέλεις Υπουργούς, βάλε κι έναν ακροδεξιό, βάλε και μία κυρία που μέχρι χθες ας πούμε έλεγε ότι μας ψεκάζουν. Αυτοί είναι πέρα από τη λογική, συμβολικά το λέω, οι παίκτες της εθνικής Ελλάδος, δηλαδή πρέπει να είναι οι άνθρωποι που μπορούν να πάρουν τη χώρα και να τη βγάλουν από την κρίση.
Εκεί λοιπόν και σου απαντώ στο ερώτημα το προηγούμενο το 4-2-1 γιατί ήταν λάθος; Το 4-2-1 ήταν ότι βάλε εσύ όποιους θέλεις, αρκεί να μου δώσεις εμένα κάποιες θεσούλες να βάλω τα δικά μου παιδιά. Εμείς λοιπόν πιστεύουμε στο 7-0-0 κι όχι στο 4-2-1, δηλαδή ότι οι 7 άνθρωποι, το λέω συμβολικά με βάση το 4-2-1, οι 7 άνθρωποι ενός κυβερνητικού σχήματος επιλέγονται από αυτούς που συμμετέχουν σε αυτή την Κυβέρνηση.
Βεβαίως σεβόμενοι τα ποσοστά των κομμάτων, δε λέω ότι άμα βάλεις σε όλους βέτο, κάποια πετριά έχεις κι εσύ, έτσι; Δε λέω ότι θα υποχρεώσεις τον πρώτο να υπακούσει σε ότι του λες, αλλά δε θα γίνει ότι εσύ πάρε το Υπουργείο Εμπορίου βάλε έναν δικό σου κουζουλό, εγώ θα πάρω το Υπουργείο Ανάπτυξης και θα βάλω τον δικό μου κουζουλό, γιατί έτσι δε θα γίνει Κυβέρνηση.
Κ. ΜΑΚΡΗ: Λοιπόν Αντρέα κάνε ένα ακόμα ερώτημα.
Α. ΓΙΟΥΜΕΡΤΑΚΗΣ: Θέλω να ρωτήσω το εξής τώρα: Έχει διαμορφωθεί η κοινή γνώμη κατά τέτοιο τρόπο από όλους μας, ενδεχομένως να μας έχει διαμορφώσει κι εμάς η κοινή γνώμη, έχει διαμορφωθεί στην κοινή γνώμη η πεποίθηση ότι ό,τι συμβαίνει αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα είναι άδικο. Κάνετε μια προσπάθεια με το λόγο σας στο Ποτάμι να πείσετε και για τις δικές μας ευθύνες και το ερώτημα είναι εάν πέντε χρόνια..
Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Πολύ σωστό.
Α. ΓΙΟΥΜΕΡΤΑΚΗΣ: Πέντε χρόνια μετά την κρίση μπορούμε να το αποδεχθούμε αυτό, εάν υπάρχει κρίσιμη μάζα που μπορεί να δημιουργήσει μία νηφάλια ζώνη να το πω έτσι στο Κοινοβούλιο, ανθρώπων οι οποίοι θα μιλούν για το πρόβλημα χωρίς να ρίχνουν τις ευθύνες αλλού και εάν ήρθε η ώρα να εκφραστεί αυτή η άποψη. Γιατί το λέω αυτό; Γιατί κατά καιρούς υπάρχει αυτή η άποψη στην ελληνική κοινωνία, αλλά ουδέποτε έχει εκφραστεί πολιτικά.
Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Αντρέα έχεις δίκιο, η Ελλάδα δε θα αλλάξει, αν δεν αλλάξουν και οι άνθρωποί της. Εάν δεν αναλάβω εγώ τις ευθύνες μου, εάν δεν αναλάβεις εσύ τις ευθύνες σου, εάν δεν αναλάβει η Κάτια τις ευθύνες της. Θα πρέπει λοιπόν όλοι να αναλάβουμε την ευθύνη μας.
Και κάναμε πολλά λάθη, κάποιοι ανεχτήκαμε μερικά πράγματα, κάποιοι κάναμε λάθη, κάποιοι συμμετείχαμε και στα αρνητικά. Τι πρέπει να γίνει λοιπόν; Πρέπει ναι μεν να αλλάξουμε το πολιτικό σύστημα, να πάμε σε νέα κόμματα, να πάμε σε νέους Πολιτικούς.
Γιατί ξέρεις, εγώ είπα ότι το θέμα δεν είναι να έρθουν κι όλοι στο Ποτάμι, το θέμα είναι να ανανεώσουμε και τα ήδη υπάρχοντα παλιά κόμματα, να υπάρξει δηλαδή μια συνωμοσία του καλού που θα επιτρέψει και σε σοβαρούς ανθρώπους στο ΣΥΡΙΖΑ να πάνε μπροστά, σοβαρούς ανθρώπους στη Νέα Δημοκρατία να πάνε καλά. Δηλαδή εγώ και ίσως δεν πρέπει να το λέω, γιατί είμαι Αρχηγός ενός άλλου κόμματος, θέλω μια καλύτερη Νέα Δημοκρατία, θέλω έναν καλύτερο ΣΥΡΙΖΑ.
Και βεβαίως θέλω να αναλάβει ο κόσμος την ευθύνη που του αναλογεί. Αλλά ξέρεις τι λέει ο κόσμος κι εδώ έχει δίκιο, ότι “εγώ να αναλάβω την ευθύνη που μου αναλογεί, με ποιους όμως, με αυτούς που με φέρανε σε αυτή την κατάσταση και οι οποίοι τώρα εμφανίζονται ως γιατροί; Γιατί έτσι είναι, οι άνθρωποι που φέρανε τη χώρα σε αυτή την κατάσταση λένε “ξεχάστε το παρελθόν, εμείς τώρα θα σε βγάλουμε από την κρίση”. Δεν είναι πειστικό αυτό.
Α. ΓΙΟΥΜΕΡΤΑΚΗΣ: Ναι, η αλήθεια είναι ότι αυτούς τους νομιμοποίησε ως γιατρούς το γεγονός και δεν ξέρω εάν αυτοί το πέρασαν στην κοινή γνώμη, ότι ο κόσμος φοβάται οποιονδήποτε άλλον εμφανίζεται ως γιατρός, που δεν ευθύνεται για την προηγούμενη παθογένεια.
Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Έτσι είναι, έχεις δίκιο. Και είναι, Αντρέα εδώ θέλω να το πω αυτό και είναι κάτι που ενώνει το παλιό σύστημα απέναντι στο Ποτάμι. Θα δεις πάρα πολλές φορές ότι κάποιοι άνθρωποι που βγαίνουν στα παράθυρα και πολεμούν το Ποτάμι έχουν μία κοινή ταυτότητα, έτσι; Εκπροσωπούν το μεγάλο κέντρο του παλαιοκομματισμού. Δηλαδή άνθρωποι που είναι βουτηγμένοι στα ρουσφέτια, που είναι βουτηγμένοι στο λαϊκισμό, επιτίθενται εναντίον του Ποταμιού και από τη μεριά της Αριστεράς και από τη μεριά της Δεξιάς γιατί ακριβώς λένε, αν βγει το Ποτάμι θα είναι ένα κακό παράδειγμα στην κοινωνία, ότι μπορεί να υπάρχει λύση και έξω από μας.
Κ. ΜΑΚΡΗ: Να καλημερίσουμε τον Ανδρέα Γιουμερτάκη, να καλημερίσουμε και τη Λάρισα και πάμε αμέσως στα Χανιά, στο Δημήτρη Παππά από το Super FM 89,6 των Χανίων. Του παραδίδω το μικρόφωνο.
Δ. ΠΑΠΠΑΣ («SUPER FM»): Καλημέρα, καλή μήνα, τι κάνετε;
Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Καλημέρα στα Χανιά. Συνεχίζετε τα μπάνια στα Χανιά;
Δ. ΠΑΠΠΑΣ: Ναι, κανονικά. Έχει έναν ήλιο σήμερα στα Χανιά, άλλο πράγμα.
Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Η καλή εποχή για τα Χανιά δεν είναι τον Αύγουστο που πηγαίνετε κάποιοι, είναι το Σεπτέμβρη. Ο Σεπτέμβρης κι ο Οκτώβρης είναι οι ωραιότεροι μήνες.
Κ. ΜΑΚΡΗ: Θα το πω στο Χατζηνικολάου, δεν ξέρω αν θα το εκτιμήσει.
Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Μήπως πας από κει, έτσι;
Κ. ΜΑΚΡΗ: Ναι.
Δ. ΠΑΠΠΑΣ: Λοιπόν, επειδή άκουσα για κουζουλούς και κουζουλάδες πιο πριν και μπαίνω και σκληρά εγώ, καταγγέλλεις το πολιτικό σύστημα φίλε Σταύρο. Κάποιοι λένε ότι είσαι δεκανίκι του συστήματος. Τι απαντάς;
Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Δεκανίδι ποιου συστήματος; Γιατί ξέρεις, τις τελευταίες μέρες έχω μπερδευτεί, για κάποιους είμαι το δεκανίκι του Σαμαρά, το ξέρουμε αυτό και των εκδοτών κτλ., αυτή είναι η μία επίσημη εκδοχή, τώρα έχει αρχίσει όπως θα έχεις δει σε μερικές εφημερίδες, ο αντίστροφος σχολιασμός και λένε ότι είμαι το δεκανίκι του Τσίπρα, «τα έχει βρει με τον Τσίπρα, θα βοηθήσει τον Τσίπρα» κτλ.
Δ. ΠΑΠΠΑΣ: Αναλόγως το εκδοτικό συγκρότημα είναι αυτά ..
Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Μπράβο, ανάλογα το εκδοτικό συγκρότημα είναι κάποιου δεκανίκι. Τα πράγματα είναι ξεκάθαρα και νομίζω ότι αυτή την απάντηση θα μπορούσε να τη δώσει κι ένας ψυχίατρος.
Δ. ΠΑΠΠΑΣ: Α, τόσο καλά.
Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Να σου πω τι εννοώ: Ότι ένας άνθρωπος που ήταν 30 χρόνια στη δημοσιογραφία μ’ ένα συγκεκριμένο στίγμα, δε μπορεί ξαφνικά στα 50 του χρόνια, δηλαδή μετά από 30 χρόνια ζωή να γίνει αχυράνθρωπος κανενός. Δεν το επιτρέπει ο εγωισμός του, δεν το επιτρέπει η φιλοσοφία της ζωής του, δεν το επιτρέπει ο χαρακτήρας του.
Δ. ΠΑΠΠΑΣ: Κι άμα πει κάποιος ότι είναι πολλά τα λεφτά;
Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Τα λεφτά δε μπορεί να είναι πολλά, περισσότερα από αυτά που άφησα, φίλε μου. Γιατί εγώ, δεν είναι μυστικό, είχα την ενημερωτική εκπομπή με τη μεγαλύτερη θεαματικότητα στην ελληνική τηλεόραση. Αντιλαμβάνεστε ότι θα μπορούσα να έχω ό,τι μπορεί να έχει κάποιος περισσότερο στη δημοσιογραφία.
Δεν υπάρχει κανένας άλλος λόγος πέρα από την πετριά που πήρα κάποια στιγμή μαζί με κάποιους φίλους μου που είπαμε, ότι εμείς μπορούμε να διορθώσουμε αυτή την πορεία. Ξέρεις όμως, όλα θ’ αποδειχθούν στην πράξη. Δηλαδή οι προτάσεις του καθενός, και οι δικές μας προτάσεις και οι προτάσεις των άλλων, θα φανερώσουν ποιος είναι όργανο ποιων συμφερόντων. Καταλαβαίνεις τι θέλεις να σου πω;
Δ. ΠΑΠΠΑΣ: Καταλαβαίνω. Για πες λίγοι για τον ιδεολογικό προσανατολισμό τώρα.
Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Άρα λοιπόν, μπορεί να δει κάποιος, για να μην κουράζουμε τον κόσμο, όταν βγήκα προχθές, στις 21 του Σεπτέμβρη, να δει τις απόψεις μου για τα ΜΜΕ, για την αδειοδότηση, για τα λεφτά που πρέπει να δώσει το κράτος. Είμαι πολύ ξεκάθαρος και είναι πολύ αργά ν’ αποκτήσω προστάτες στα 50 μου.
Δ. ΠΑΠΠΑΣ: Μήπως ενόχλησες κάποιους γι’ αυτό τώρα σε χρεώνουν στο ΣΥΡΙΖΑ;
Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Ναι. Ενοχλούνται κατά εποχές όλοι αλλά αυτό εμένα δε μ’ ενδιαφέρει, γιατί και τότε που ενοχλούνταν και δεν είχα φωνή κατάφερα και πήρα 400.000 ψήφους στις ευρωεκλογές.
Δ. ΠΑΠΠΑΣ: Περίμενες κάτι παραπάνω όμως, θυμάσαι, τα είχαμε πει κι από δω, περίμενες κάτι παραπάνω αλλά δεν..
Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Ναι, περίμενα κάτι παραπάνω γιατί πάντα εγώ βάζω τον ουρανό για σκεπή, αλλά αν το φιλοσοφήσεις όμως, οι 400.000 ψήφοι σε 88 μέρες είναι κάτι το οποίο μάλλον δεν έχει ξανασυμβεί στην ευρωπαϊκή πραγματικότητα. Γιατί το Ποτάμι, κάποιοι το συγκρίνουν με κάποια άλλα κόμματα του παρελθόντος, το Ποτάμι δε δημιουργήθηκε σα διάσπαση, δε δημιουργήθηκε με παλιούς πολιτικούς, με παλιά υλικά, ήταν ένα τελευταίο γέννημα της κοινωνίας και πήραμε 400.000 ψήφους σε 88 μέρες. Και τώρα να δεις τι θα κάνουμε.
Δ. ΠΑΠΠΑΣ: Πάμε για τον ιδεολογικό προσανατολισμό. Φιλελεύθεροι, Κεντρώοι, Αριστεροί, τι είστε; Απ’ όλα;
Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Ναι, απ’ όλα. Δε θέλω να κρυφτώ. Στο Ποτάμι θα βρεις και προοδευτικούς φιλελεύθερους, ανθρώπους δηλαδή που μέχρι χτες ήταν σ’ αυτό που λέμε «φιλελεύθερος χώρος», αλλά θα βρεις και Αριστερούς Μεταρρυθμιστές, Αριστερούς, κανονικούς, ανθρώπους που έχουν φάει ξύλο στη ζωή τους από χούντες, από αστυνομικά καθεστώτα μετά.
Υπάρχει λοιπόν αυτή τη στιγμή μια ένωση ανθρώπων του Κεντρώου με την ευρύτερη έννοια χώρου των αλλαγών, σοσιαλιστές, σοσιαλδημοκράτες, προοδευτικοί φιλελεύθεροι όπως σου είπα, άνθρωποι που έχουν πιστέψει στην αλλαγή του Ανδρέα Παπανδρέου παλαιότερα, οι οποίοι σήμερα είναι με το Ποτάμι. Γιατί; Γιατί πιστεύουν ότι αυτό που προέχει αυτή τη στιγμή είναι η επανάσταση της λογικής φίλε μου, να κάνουμε τις απαραίτητες αλλαγές για να σωθεί η χώρα αυτή τη στιγμή και μετά, όταν πια γίνουμε Ελβετία ή Δανία, ας αρχίσουμε να μαλώνουμε για το χρώμα που θα έχουν οι ταμπέλες στο δρόμο, καταλαβαίνεις τι σου λέω..
Δ. ΠΑΠΠΑΣ: Καταλαβαίνω αλλά ξέρεις τι γίνεται; Πολλοί λένε ότι «πολλή οικουμενική Ζολώτα μου κάνει αυτός, τώρα που έγιναν μεγάλα deals».
Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Καθόλου. Και είπα και πριν ότι μια κυβέρνηση πρέπει να έχει συγκεκριμένο προσανατολισμό, συγκεκριμένο προοδευτικό προσανατολισμό. Δεν είμαι της λογικής να μπουν η Δεξιά, η Αριστερά, τα Κέντρα σα μια κυβέρνηση και ν’ αρχίσουν να κάνουν αποφάσεις του μέσου όρου, γιατί μετά δεν υπάρχουν αποφάσεις. Εγώ δεν πιστεύω σε αποφάσεις του μέσου όρου, εγώ πιστεύω στη λύση αυτή τη στιγμή μέσα από ένα πρόγραμμα με σαφέστατη προοδευτική κατεύθυνση, με ευρωπαϊκή κατεύθυνση και, όπως είπα και το επαναλαμβάνω, με τη λογική ότι αυτή η χώρα πρέπει ν’ αλλάξει όλα τα πράγματά της, πρέπει ν’ αλλάξει τις δομές της, αλλά αυτό πρέπει να γίνει χωρίς να περάσουμε 20 και 30 χρόνια γκρεμίσματος.
Κ. ΜΑΚΡΗ: Δημήτρη, την καλημέρα μας στα Χανιά.
Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Ξέρεις τι μ’ αρέσει; Να στο πω. Να δεις πόσο εύκολα είναι τα πράγματα. Με τα παιδιά αυτά δεν είχε υπάρξει καμία συνεννόηση, όπως το ξέρεις κι εσύ που είστε στην εκπομπή. Πόσο εύκολο είναι να γίνει ο διάλογος. Και γι’ αυτό θέλω να το κάνω εγώ με τα παιδιά της Περιφέρειας. Δηλαδή θέλω μια φορά την εβδομάδα, όποτε μπορώ τέλος πάντων να πηγαίνω, να έρχεται εδώ κάποια Κάτια άλλη, γιατί άμα σε βάλουν εσένα να έρχεσαι κάθε Τετάρτη θα κουραστείς, να έρχεται κάποια Κάτια και να κάνει μια κουβέντα με την Περιφέρεια, να μας λένε τα πράγματα, ν’ απαντάμε έτσι, χωρίς καμία συνεννόηση στα ερωτήματά τους.
Κ. ΜΑΚΡΗ: Και ο τρόπος του καθενός έχει και τη σημασία του και προκαλεί και πολύ ενδιαφέρουσες απαντήσεις. Δε μου λες, ο ΣΥΡΙΖΑ θα είναι καταστροφή για τον τόπο όπως λέει ο Σαμαράς;
Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Ποιος ΣΥΡΙΖΑ;
Κ. ΜΑΚΡΗ: Τι εννοείς «ποιος ΣΥΡΙΖΑ»; Έχεις ένα κόμμα που έχει έναν αρχηγό και έχεις συγκεκριμένα στελέχη..
Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Έχουμε ένα φαινόμενο. Υπάρχει ένα τμήμα της Νέας Δημοκρατίας που είναι καταστροφή για τη χώρα. Υπάρχουν. Όπως υπάρχει κι ένα τμήμα του ΣΥΡΙΖΑ οι οποίοι είναι αλλού γι’ αλλού. Δηλαδή δε θα πρέπει, επειδή γνωριζόμαστε, δε θα πρέπει να ενοχοποιούμε όλα τα σχήματα. Υπάρχουν άνθρωποι λογικοί στο ΣΥΡΙΖΑ.
Κ. ΜΑΚΡΗ: Ναι, αλλά στις εκλογές, να το πω στ’ αγγλικά, είναι “take it or leave it”, το παίρνεις ή το αφήνεις, δηλαδή δε λες: Ψηφίζω ΣΥΡΙΖΑ αλλά ψηφίζω αυτό το κομμάτι και αποκλείω το άλλο κομμάτι». Όλοι μαζί θα κυβερνήσουν.
Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Λάθος. Να σου εξηγήσω γιατί το λέω: Όταν πήρες εσύ τη Νέα Δημοκρατία, δεν εννοώ εσύ, ως πολίτης εννοώ, όταν επέλεξες τη Νέα Δημοκρατία, ποια Νέα Δημοκρατία πήρες;
Κ. ΜΑΚΡΗ: Όλη μαζί, ευτυχώς ή δυστυχώς όλη μαζί. Πακέτο.
Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Αυτό θέλω να σου πω. Αν θα χρησιμοποιηθεί..
Κ. ΜΑΚΡΗ: Όπως λέγαμε πριν, είναι και ο Μητσοτάκης είναι και ο Ντινόπουλος. Είναι και ο Γιακουμάτος είναι και ο Δένδιας στα Υπουργεία τους. Όλους μαζί τους πήρες.
Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Το αν θα χρησιμοποιηθεί ο Μπαλτάκος ή όχι ο Μπαλτάκος, το αν θα χρησιμοποιηθεί ο Ντινόπουλος ή οποιοσδήποτε Ντινόπουλος, είναι θέμα του κυβερνήτη. Άρα σε κάθε περίπτωση, το καλό και το κακό, να είμαστε τίμιοι με τον εαυτό μας, ενυπάρχει στα δυο μεγάλα κόμματα. Υπάρχουν λοιπόν άνθρωποι στο ΣΥΡΙΖΑ οι οποίοι είναι επικίνδυνοι με αυτά που λένε και υπάρχουν άνθρωποι στο ΣΥΡΙΖΑ οι οποίοι πατάνε στα πόδια τους και πιστεύω ότι μπορούν να βρουν μια περπατησιά λογική. Και το αντίστοιχο πράγμα υπάρχει στη Νέα Δημοκρατία.
Κ. ΜΑΚΡΗ: Ξέρεις, επειδή στο ΣΥΡΙΖΑ αυτό που έχει συζητηθεί πάρα πολύ είναι ότι αυτές οι κατηγορίες που λες στελεχών, έχουν και πολύ διαφορετικές απόψεις. Για παράδειγμα ο κ. Λαφαζάνης επιμένει, ακόμα κι χτες, στο θέμα του κουρέματος, ότι δεν κάνουμε πίσω από τη θέση μας για κούρεμα. Έτερο στέλεχος όπως ο κ. Παππάς, λέει για επιμήκυνση. Έτερο στέλεχος κορυφαίο όπως ο κ. Δραγασάκης, την Κυριακή είπε για απόσυρση. Αυτό θα ισορροπήσει στο εσωτερικό; Η εξουσία είναι συγκολλητική ουσία;
Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Έχεις δίκιο. Γι’ αυτό ακριβώς φοβάμαι πάρα πολύ αυτό που είπες προηγούμενα, φοβάμαι ως πολίτης. Που λες εσύ, αυτοδυναμία ΣΥΡΙΖΑ.. Σκέψου λοιπόν αυτοί οι άνθρωποι να πάρουν 152 έδρες. Και οι 2 ποιοι θα είναι; Ο Λαφαζάνης και δεν ξέρω ποιος άλλος; Θέλω να πω δηλαδή ότι η μαεστρία του Προέδρου, είτε αυτός λέγεται Σαμαράς είτε αυτός λέγεται Τσίπρας είτε αυτός λέγεται Θεοδωράκης, είναι ένα ζήτημα, το πώς μπορεί να συγκεράσει τις απόψεις που υπάρχουν στο φορέα του και πώς θα βγάλει τα υγιή στοιχεία και αν θέλεις τα λογικά στοιχεία έξω.
Το άλλο ζήτημα το οποίο είναι επίσης πολύ σοβαρό, είναι να υπάρξουν θέσεις, θεσμοί και συνεργασίες τέτοιες που ν’ αποτρέπουν το κακό από την κυβερνητική έκφραση.
Κ. ΜΑΚΡΗ: Εσύ τι θα έλεγες; Ότι θα ήθελες ας πούμε να συμμετέχεις σ’ αυτή την κυβέρνηση αν υποθέσουμε ότι πρώτος θα είναι ο ΣΥΡΙΖΑ για να κρατάς λίγο τα γκέμια, να το πω λίγο λαϊκά, στις ακρότητες; Θα είσαι ένα ανάχωμα δηλαδή; Ένα πιο δεξιό φρένο; Αλλά μήπως είσαι και το δεξιό άλλοθι;
Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Εγώ είμαι δεξιό φρένο;
Κ. ΜΑΚΡΗ: Σε σχέση με το ΣΥΡΙΖΑ λέω, αν θα λειτουργείς ως πιο δεξιό φρένο..
Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Σε μερικά πράγματα είμαι πολύ πιο Αριστερός από το ΣΥΡΙΖΑ.. Ας πούμε η άποψη του κρατισμού που έχουν αρκετοί στο ΣΥΡΙΖΑ είναι μια παλιομοδίτικη, σταλινική άποψη, δεν έχει σχέση με τη σύγχρονη Αριστερά. Το να δώσεις ένα περιθώριο λοιπόν στην πρωτοβουλία την ιδιωτική, είναι σήμερα μια αριστερή πολιτική και συμβαίνει σε όλες τις Αριστερές αληθινές δυνάμεις της Ευρώπης.
Δε θα είμαι ο παιδονόμος του Σαμαρά ή του Τσίπρα, είμαστε μια αυτόνομη πολιτική δύναμη με πολύ μεγάλες αρχές, πολύ συγκεκριμένες αρχές, με πολύ σπουδαίο κόσμο. είδες τι έγινε στις 21 Σεπτέμβρη; Ακόμη κάποιοι τρίβουν τα μάτια τους για τον κόσμο που μαζεύτηκε στην Πειραιώς. Γιατί υπάρχει και το παραμύθι ότι ο Σταύρος είναι μόνος του. Θα το έχεις ακούσει, έτσι; Είδαν όμως ποιοι ήταν στο πλευρό μας στην 21η Σεπτεμβρίου, ποιοι ήρθαν από το χώρο της Αριστεράς, από το χώρο της μεταρρύθμισης, από το χώρο των φιλελεύθερων, ποιοι ήρθαν στου Κακογιάννη και τι μιλήσαμε με όλους αυτούς τους ανθρώπους. Έχουμε λοιπόν το δυναμικό να είμαστε κάτι παραπάνω από παιδονόμοι.
Κ. ΜΑΚΡΗ: Λοιπόν, φύγαμε από τα Χανιά και πάμε αμέσως στη Ζάκυνθο, να συναντήσουμε εκεί το Γρηγόρη Μπάστα, από το «Στίγμα FM», 97,6.
Γ. ΜΠΑΣΤΑΣ («ΣΤΙΓΜΑ FM»): Καλημέρα και από την ηλιόλουστη Ζάκυνθο και καλό μήνα.
Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Και στη Ζάκυνθο κάνουν μπάνιο..
Γ. ΜΠΑΣΤΑΣ: Και στη Ζάκυνθο ο καλύτερος μήνας είναι τώρα, ο Σεπτέμβρης για μπάνια.
Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Έτσι είναι στα νησιά μας.
Κ. ΜΑΚΡΗ: Το μικρόφωνο δικό σου Γρηγόρη.
Γ. ΜΠΑΣΤΑΣ: Ευχαριστώ Κάτια. Ακούω από το πρωί τη συζήτηση με ιδιαίτερο ενδιαφέρον και επειδή άκουσα το Σταύρο μέσα σ’ όλα αυτά που έχει πει και για το θέμα των επενδύσεων, ότι κανείς δε λέει όχι στο να γίνουν επενδύσεις στην Ελλάδα, ξέρεις Σταύρο εδώ στη Ζάκυνθο έχουμε ένα μεγάλο θέμα με μια μεγάλη επένδυση πάνω από την περίφημη παραλία του Ναυαγίου, την πιο διαφημισμένη στην Ελλάδα.
Επίσης ακούμε με ενδιαφέρον αλλά και με ανησυχία το γεγονός ότι και στο Ιόνιο έχουμε μεγάλα κοιτάσματα πετρελαίου, υδρογονανθράκων κτλ. τα οποία κάποια στιγμή θα πρέπει να τα εκμεταλλευτούμε. Το ερώτημα είναι, και θα ήθελα τη δική σου άποψη, γιατί ανησυχούμε διότι εγκυμονούν κίνδυνοι, είναι μια σεισμογενής περιοχή, θα πρέπει να προχωρήσουμε ακόμα και με ξένες εταιρείες σε μια τέτοια εκμετάλλευση φυσικού αερίου και πετρελαίου;
Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Να τα πάρουμε τα πράγματα ένα-ένα. Για να προχωρήσουμε σε εκμετάλλευση, θα πρέπει να προχωρήσουμε με ξένες εταιρείες. Δηλαδή οι ελληνικές εταιρείες δεν έχουν τη δυνατότητα να κάνουν αυτή τη δουλειά. Υπάρχουν νορβηγικές, υπάρχουν αμερικάνικες, υπάρχουν ισραηλινές, υπάρχουν ρώσικες, υπάρχουν ακόμα και κινέζικες τώρα πια, αλλά να είμαστε σίγουροι ότι όταν μιλάμε για εκμετάλλευση κοιτασμάτων, μιλάμε για μια συνεργασία με μεγάλες εταιρείες του εξωτερικού. Αυτό είναι το ένα ζήτημα.
Το λέω γιατί υπάρχουν και κάποιοι στο διαδίκτυο όπου υπάρχει και το καλό και το κακό, υπάρχουν κάποιοι που λένε «να φτιάξουμε εμείς μια εταιρεία να πάμε τους σωλήνες να πάρουμε το πετρέλαιο». Δεν είναι τόσο απλά τα πράγματα, έτσι;
Είχα ακούσει κι έναν δημοσιογράφο να λέει κάποια στιγμή, εμείς μπορούμε να βγάλουμε τα πετρέλαιο σε μερικούς μήνες, γιατί οι Έλληνες είναι εργατικοί. Δε γίνεται αυτό το πράγμα. Μιλάμε για μια υπόθεση η οποία είναι πολύ μακριά στο χρόνο, μιλάμε για μια υπόθεση που πάει στην επόμενη δεκαετία και βέβαια θα πρέπει να σεβαστούμε ότι αυτά τα πετρέλαια, όποτε και αν τα βγάλουμε, και θα πρέπει να το πω παρεμπιπτόντως, δεν ανήκουν σ’ εμένα και σ’ εσένα, τα πετρέλαια αυτά ανήκουν σε όλες τις γενιές που έρχονται. Δηλαδή τα πετρέλαια αν υπάρχουν και όσα υπάρχουν, θα βγουν μια φορά. Δεν είναι για το χρέος των νεοελλήνων της δεκαετίας αυτής..
Γ. ΜΠΑΣΤΑΣ: Είναι για τις μετέπειτα γενιές.
Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Έτσι. Πιστεύω ότι πρέπει να είμαστε πάρα πολύ προσεκτικοί. Δηλαδή ναι μεν να αξιοποιήσουμε τα κοιτάσματα στο βαθμό μάλιστα που πιστεύουμε ότι είναι μεγάλα αλλά να μην κάνουμε τρύπες στο νερό. Καταλαβαίνεις τι λέω; Γιατί υπάρχει και μια άποψη, «άσε τώρα να επιχειρεί συνέχεια η κυβέρνηση με διάφορες αδειοδοτήσεις να λέμε ότι βρίσκουμε, να λέμε ότι κάνουμε, ν’ ανασάνει λίγο ο κόσμος».
Γ. ΜΠΑΣΤΑΣ: Και ψυχολογικά, έτσι;
Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Μπράβο. Η υπόθεση αυτή μπορεί να είναι επικίνδυνη για το περιβάλλον, άρα πρέπει να κάνουμε μετρημένα βήματα όταν έχουμε τη σχετική σιγουριά. Δηλαδή δε θα διακινδύνευα, να στο πω απλά. την ομορφιά στα νησιά μας, στη Ζάκυνθο για δυο βαρέλια πετρέλαιο. Καταλαβαίνεις τι λέω;
Γ. ΜΠΑΣΤΑΣ: Απόλυτα.
Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Αν βέβαια βεβαιωθούμε ότι τα κοιτάσματα είναι τέτοια που πρέπει να τα βγάλουμε γιατί θ’ ανασάνει η χώρα για τα επόμενα επόμενα 100 χρόνια, για τα επόμενα 50 χρόνια. Βεβαίως να κάνουμε προσεκτικές μελέτες, προσεκτικές αναθέσεις και να προχωρήσουμε, αλλά με πολύ μεγάλη προσοχή, γιατί αυτό που η Ελλάδα αυτή τη στιγμή έχει πάνω απ΄ όλα είναι η ομορφιά της και ο τουρισμός της.
Γ. ΜΠΑΣΤΑΣ: Σε ότι αφορά Σταύρο τις ευθύνες όλων μας, για τα τελευταία 30 χρόνια και για όλα αυτά τα οποία ανέφερες, που εγώ προσωπικά συμφωνώ, θα ήθελα να σε ρωτήσω το εξής: Ο ΣΥΡΙΖΑ και συγκεκριμένα ο κ. Μητρόπουλος είπε ότι “όταν ο ΣΥΡΙΖΑ γίνει Κυβέρνηση εμείς θα προχωρήσουμε σε διαγραφή του 80% των χρεών των Ελλήνων προς το δημόσιο”, είτε είναι Εφορία, ταμεία, τράπεζες, ΦΠΑ.
Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Ναι, αυτό είναι και ψέμα, είναι και άδικο και μπορώ να σου το πω. Πρώτον είναι ψέμα, γιατί δεν μπορείς να το κάνεις, γιατί δεν έχεις τα λεφτά να τα κάνεις, έτσι; Και δεύτερον, είναι άδικο. Είναι άδικο, γιατί ξέρω και πιθανόν να ξέρεις κι εσύ κάποιον που έχει πάρει δάνειο για την επιχείρησή του και αντί να το ρίξει στην επιχείρησή του το έχει κάνει βίλα και κότερα, υπάρχει αυτό;
Γ. ΜΠΑΣΤΑΣ: Ναι, υπάρχουν και τέτοιες περιπτώσεις βεβαίως.
Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Μπράβο. Και ξέρουμε όμως κι έναν άλλον επιχειρηματία που έχει πάρει ένα δάνειο, έχει προσπαθήσει να έχει την εταιρεία του ζωντανή, την έχει και αυτή τη στιγμή έχει μια αδυναμία να πληρώσει το δάνειο.
Γ. ΜΠΑΣΤΑΣ: Βεβαίως.
Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Αυτός πρέπει να κλείσει; Όχι.
Αυτός λοιπόν που έχει ήδη δώσει δείγματα γραφής ότι αξιοποιεί τα λεφτά τα δικά μου, γιατί αυτό πρέπει να σκεφτόμαστε, ότι τα λεφτά των δανείων δεν είναι τα λεφτά που τα δίνει ο κάθε τραπεζίτης από την τσέπη του, τα δίνει από το υστέρημα του ελληνικού λαού.
Τα λεφτά λοιπόν που παίρνουμε από τον ελληνικό λαό πρέπει να πιάνουν τόπο, άρα ναι μεν αλληλεγγύη σε αυτούς που έχουν μία αδυναμία να πληρώσουν τα δάνειά τους αλλά θέλουν να τα πληρώσουν, αλλά και δικαιοσύνη απέναντι σε αυτούς..
Γ. ΜΠΑΣΤΑΣ: Άρα Σταύρο μία διευκόλυνση αποπληρωμής από ότι έχω καταλάβει.
Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Έτσι βέβαια.
Γ. ΜΠΑΣΤΑΣ: Και όχι μία διαγραφή οριζόντια σαρωτική και τα λοιπά.
Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Βέβαια, βέβαια. Και πρέπει σε κάποιες περιπτώσεις όταν μιλάμε για δάνεια κατοικίας, είμαι ξεκάθαρος, ότι κανείς δε χάνει το σπίτι του, έτσι; Θα πληρώνει ένα ενοίκιο για κάποιο διάστημα και κάναμε μια πολύ συγκεκριμένη πρόταση για το πώς μπορεί να γίνει αυτό το πράγμα. Αλλά η λογική της οριζόντιας διαγραφής είναι έξω από τις αρχές της δικαιοσύνης.
Γ. ΜΠΑΣΤΑΣ: Και ένα τελευταίο ερώτημα Κάτια αν μου επιτρέπεις. Στην περίφημη συνωμοσία του καλού ως Κυβέρνηση, όπως την έχεις περιγράψει Σταύρο και στην εθνική Ελλάδος στα Υπουργεία, γιατί βγάζεις τον εαυτό σου απέξω;
Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Όχι δεν τον βγάζω απέξω.
Γ. ΜΠΑΣΤΑΣ: Έχεις πει ότι “εγώ για θέση Υπουργού δεν ενδιαφέρομαι”.
Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Ναι, τον βγάζω απέξω για να διευκολύνω την κουβέντα. Πρόσεξε να δεις, το κάνω, όπως το έκανα και στις ευρωεκλογές.
Δηλαδή θέλω να καταλάβει ο κόσμος ότι η δική μου προσπάθεια είναι να μπει αυτός στα Υπουργεία, όχι να μπω εγώ στα Υπουργεία. Εάν εγώ πρέπει να αναλάβω ένα ρόλο θα τον αναλάβω και το έχω κάνει και το έχω αποδείξει ότι πήρα ένα πολύ μεγάλο βάρος που δεν μου αντιστοιχεί, γιατί δεν ήμουνα επαγγελματίας της πολιτικής, έτσι;
Μπήκα λοιπόν σε αυτή την υπόθεση, θα συνεχίσω να είμαι σε αυτή την υπόθεση για κάποια συγκεκριμένα χρόνια, γιατί είπα ότι πρέπει από την πολιτική να φεύγουμε μετά από 8 χρόνια, αλλά αυτό που προέχει αυτή τη στιγμή είναι να βρεθούν οι νέοι άνθρωποι και όταν λέω “νέοι” δεν εννοώ πάντα νέοι σε ηλικία, το νέο δυναμικό που θα μπει να επανδρώσει τα Υπουργεία και όχι να κάνουμε συζήτηση για το τι θα πάρει ο Σταύρος.
Κ. ΜΑΚΡΗ: Λοιπόν να ευχαριστήσουμε θερμά το Γρηγόρη Μπάστα του STIGMA FM 97,6 της Ζακύνθου.

Είμαστε εδώ με το Σταύρο Θεοδωράκη ο οποίος απαντά με προθυμία σε όλες τις ερωτήσεις των συναδέλφων, εύκολες και δύσκολες, ερωτήσεις από την περιφέρεια και από μεγάλα ραδιόφωνα της περιφέρειας και πάμε κατευθείαν προτείνω Σταύρο στις Σέρρες για να συναντήσουμε εκεί το Γρηγόρη Θωματίκο από το ΡΑΔΙΟ ΕΨΙΛΟΝ 103 FM.
Καλημέρα κι από την Αθήνα.
Γ. ΘΩΜΑΤΙΚΟΣ («ΡΑΔΙΟ ΕΨΙΛΟΝ 103 FM»): Καλημέρα κι από τις Σέρρες.
Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Καλημέρα Γρηγόρη, ξέρεις ότι έρχομαι, έτσι; Το έχεις μάθει;
Γ. ΘΩΜΑΤΙΚΟΣ: Ναι το ξέρω, αν δεν κάνω λάθος 18-19.
Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Μπράβο ναι.
Κ. ΜΑΚΡΗ: Θα τον έχετε κι από κοντά λοιπόν.
Γ. ΘΩΜΑΤΙΚΟΣ: Το θυμάμαι το ραντεβού.
Κατ΄ αρχάς να συγχαρώ κι εγώ από την πλευρά μου την πρωτοβουλία αυτή, σύνδεσης με τα περιφερειακά ραδιόφωνα, που αν μη τι άλλο δείχνει ότι ένα κόμμα μας δίνει σημασία.
Βέβαια δεν ξέρουμε με απόλυτη σαφήνεια το σχέδιο αυτού του κόμματος για τον mediaκό χάρτη της χώρας, εν προκειμένω για τα περιφερειακά ραδιόφωνα, που αυτή τη στιγμή τα ξέρει ο Σταύρος καλά, τα ξέρει και η Κάτια καλά, λειτουργούν με βεβαιώσεις ουσιαστικά χωρίς άδειες.
Υπάρχει βέβαια μια πρόταση για διεθνή διαγωνισμό, αλλά αυτό δεν ξέρω αν σημαίνει να δημιουργηθούν λίγα και μεγάλα, να κλείσουν τα μικρά ή κάτι διαφορετικό.
Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Ναι, πρώτον θα έχεις ακούσει τις 21 θέσεις που βγάλαμε το Σεπτέμβριο, 21 Σεπτεμβρίου.
Γ. ΘΩΜΑΤΙΚΟΣ: Βεβαίως.
Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Που εκεί έχεις δίκιο, ενώ μιλήσαμε πάρα πολύ για τα εθνικά μέσα, δε μιλήσαμε καθόλου για τα περιφερειακά μέσα. Στα εθνικά μέσα είμαστε ξεκάθαροι και νομίζω ότι οι απόψεις μας είναι διάφανες και δημιουργούν αν θέλεις και ένα τείχος από απαντήσεις σε όλους αυτούς που μουρμουράνε τι θα κάνουμε με τα κανάλια, τι θα κάνουμε με τους μεγάλους.
Τώρα για την περιφέρεια θα πρέπει να πω ότι το μέλλον της Ελλάδας είναι η περιφέρεια -το είπα στην αρχή και με βρίσανε κάποιοι από την ακροδεξιά- είπα ότι το κράτος πρέπει να αποδυναμωθεί. Όταν λέω “το κράτος να αποδυναμωθεί” δεν εννοώ να αποδυναμώσουμε τα σύνορα, εννοώ ότι το κεντρικό κράτος των Αθηνών πρέπει να αποδυναμωθεί. Το μέλλον της Ευρώπης είναι η ισχυρή περιφέρεια, έτσι; Αυτό χρηματοδοτεί, αυτό προσπαθεί…
Κάθε εβδομάδα ή κάθε 15 θα είμαι στο μικρόφωνο και θα απαντώ στα ερωτήματα των περιφερειακών σταθμών.
Γ. ΘΩΜΑΤΙΚΟΣ: Πάρα πολύ ωραία. Τώρα, σχετικά με την ανάπτυξη και όλο αυτό που έχει να κάνει με την περιφέρεια, που είναι αλήθεια, δικαιούσαι να το λες, γιατί από την πρώτη στιγμή το είπες. Στις Σέρρες έχουμε μεγάλο πρόβλημα ανεργίας, με πάρα πολλές επιχειρήσεις που έχουν μετακομίσει όχι τώρα με την κρίση..
Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Στη Βουλγαρία.
Γ. ΘΩΜΑΤΙΚΟΣ: Στη Βουλγαρία ναι. Εκεί νομίζω ότι δεν είναι η θεωρία των φτηνών εργατικών χεριών, ουσιαστικά το κίνητρο το σημαντικό είναι η χαμηλότερη φορολόγηση, 10% περίπου, δηλαδή τεράστια διαφορά. Πως θα τους φέρουμε πίσω;
Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Έχεις δίκιο και κάνεις πολύ καλά που το επισημαίνεις ότι ένα μεγάλο πρόβλημα σαν κι αυτό δε δημιουργήθηκε μόνο λόγω της κρίσης, γιατί ξέρεις όλα τα αποδίδουμε στην κρίση, δηλαδή λέμε ας πούμε ότι τα κόκκινα δάνεια είναι προϊόν της κρίσης.
Γ. ΘΩΜΑΤΙΚΟΣ: Προφανώς, στις Σέρρες το ζούμε από το ΄95 αυτό.
Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Έτσι.
Γ. ΘΩΜΑΤΙΚΟΣ: Τώρα ειδικά με την ένταξη της Βουλγαρίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση…
Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Χάρηκα πολύ στη Θεσσαλονίκη όταν πήγα στην έκθεση, που πήγα, ξέρεις, αν δεν το έχεις μάθει πήγα εκεί.. και είχα τη χαρά να μάθω ότι υπάρχει ανάπτυξη μιας.. από τις Σέρρες που τα είχαν και τα δείχνανε στους Θεσσαλονικείς.
Δεν πρέπει να υπάρχουν φίλε μου απαγορεύσεις, δεν μπορείς δηλαδή να απαγορεύσεις σε μια εταιρεία να φύγει στο εξωτερικό. Αυτό που μπορείς να κάνεις είναι το εξής, πρώτον θα πρέπει να διευκολύνεις τις εξαγωγές, θα πρέπει να μικρύνουν οι φόροι και να υπάρχει άμεση επιστροφή ΦΠΑ στις εξαγωγικές ελληνικές επιχειρήσεις, να βοηθήσεις λίγο σε αυτό.
Από κει και πέρα η Ελλάδα θα πρέπει να δώσει μία μάχη όχι μόνον σε εντάσεως εργασίας δουλειάς, γιατί εκεί όντως μπορεί να σου πουν ότι οι βούλγαροι παίρνουν λίγο φτηνότερο μεροκάματο, θα πρέπει να δώσουμε και να επιμείνουμε σε αυτό που λέμε ποιοτικά προϊόντα. Και δεν εννοώ ποιοτικά προϊόντα μόνο τα προϊόντα τροφής, εννοώ και τα άλλα προϊόντα.
Να σου δώσω ένα παράδειγμα, κάποια στιγμή κλείσανε οι κλωστοϋφαντουργίες που ήταν ένα μεγάλο πρόβλημα για τη Μακεδονία, έτσι;
Γ. ΘΩΜΑΤΙΚΟΣ: Ναι, το ζήσαμε έντονα εδώ.
Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Ναι μαράζωσε ας πούμε, εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι σε όλη την Ελλάδα δουλεύανε με τον ένα ή με τον άλλο τρόπο στις κλωστοϋφαντουργίες. Βρέθηκαν λοιπόν κυρίως τα κινέζικα εργοστάσια, κυρίως τα φτηνά κινέζικα, τα οποία αντικατέστησαν ένα πολύ μεγάλο μέρος της ελληνικής παραγωγής.
Όμως η Ελλάδα έχει δύο πλεονεκτήματα τα οποία θα πρέπει να αξιοποιήσουμε, ποια είναι αυτά; Το ένα είναι ο χρόνος που αρχίζει να γίνεται πολύ σημαντικός για τις εταιρίες στην Ευρώπη. Δηλαδή για να φέρεις ένα προϊόν από την Κίνα πρέπει να το έχεις παραγγείλει πάρα πολλούς μήνες πριν και να το πάρεις μετά από πάρα πολλούς μήνες.
Η Ελλάδα είναι Ευρώπη, μπορεί να παράγει σήμερα κάτι και αυτό το κάτι να είναι σήμερα το απόγευμα στο Παρίσι. Άρα η αξιοποίηση του χρόνου μαζί με το design και την διαφορετική ποιοτική σφραγίδα που μπορούν να θέσουν οι Έλληνες, πρέπει να είναι η αφορμή για να ξαναγεννηθεί μια κλωστοϋφαντουργία στην Ελλάδα, όχι βέβαια σε τέτοιο μαζικό αριθμό όπως είχε γίνει, που είχε και πήλινα πόδια, αλλά να πάρει ένα μέρος της ευρωπαϊκής παραγωγής.
Υπάρχουν δηλαδή νέες κατευθύνσεις ποιοτικές, που μπορούν να βοηθήσουν τη Μακεδονία και γενικότερα τη χώρα.
Γ. ΘΩΜΑΤΙΚΟΣ: Και κάτι τελευταίο για τη φορολόγηση των επιχειρήσεων μόνο.
Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Το βασικότερο με τις επιχειρήσεις, το ξέρεις, δεν είναι μόνο ο φόρος, είναι να ξέρουν και τι φόρο θα πληρώσουν. Δηλαδή είπαμε ότι το 2013 μετρήσαμε ότι είχαμε περίπου 200 αποφάσεις διαφορετικές φορολογικές, εγώ αν θέλω να δραστηριοποιηθώ και να φτιάξω αυτό το πράγμα, αυτό που θέλω να ξέρω είναι θα έχω 15% φόρο, θα έχω 20% φόρο, πότε θα πρέπει να τον πληρώνω; Αυτό θέλω να ξέρω.
Άρα το βασικό αυτή τη στιγμή που είναι δύσκολο να μιλήσεις για συνολική μείωση φορολογικών συντελεστών και δε θέλω να πω ψέματα. Επιμέρους μικρές μειώσεις όπως είπα μπορεί να γίνουν, στις εξαγωγικές επί παραδείγματι μπορεί να γίνουν κάποιες μικρές μειώσεις. Μεγάλη μείωση φορολογικών συντελεστών η οικονομία δεν αντέχει, αυτό όμως που πρέπει να γίνει είναι να αποφασίσουμε ότι έχουμε αυτό το φορολογικό σύστημα και θα το έχουμε για τα επόμενα τρία χρόνια.
Γ. ΘΩΜΑΤΙΚΟΣ: Σταθερό.
Κ. ΜΑΚΡΗ: Λοιπόν ήταν ο Γρηγόρης Θωματίκος από το ΡΑΔΙΟ ΕΨΙΛΟΝ 103 FM Σέρρες, καλημερίζουμε τις Σέρρες.
Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Θα τα πούμε άλλωστε και από κοντά.
Κ. ΜΑΚΡΗ: Θα τα πείτε από κοντά πολύ σύντομα, 18 του μηνός είπαμε.
Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Ναι, ναι.
Γ. ΘΩΜΑΤΙΚΟΣ: Ωραία σύντομα, γεια χαρά.
Κ. ΜΑΚΡΗ: Φεύγουμε από τις Σέρρες και πάμε αμέσως στη Τζένη Σουκαρά από τον ΗΛΕΚΤΡΑ 98,8 στην Κόρινθο, εδώ ήρθαμε πιο κοντά τώρα και κάνουμε τελευταία στάση Κόρινθο.
Τ. ΣΟΥΚΑΡΑ («ΗΛΕΚΤΡΑ 98,8»): Δεν ξέρω αν με ακούτε.
Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Σε ακούμε, στην Κόρινθο θα έρθω το Σάββατο, έτσι;
Τ. ΣΟΥΚΑΡΑ: Το Σάββατο κ. Θεοδωράκη σας περιμένουμε.
Κ. ΜΑΚΡΗ: Καλημέρα λοιπόν Τζένη, οι δικιές ερωτήσεις, τις περιμένουμε.
Τ. ΣΟΥΚΑΡΑ: Καλημέρα και στην Κάτια Μακρή.
Κύριε Θεοδωράκη σας έχουμε ακούσει, εγώ σας έχω ακούσει από το πρωί, θα ακούσουν και οι ακροατές μας σε λίγο όλη τη συνέντευξη και θέλω συμπληρωματικά να κάνω δύο ερωτήματα και σύντομα.
Ας πούμε στην επικαιρότητα βλέπω επειδή είναι ενημερωτική η εκπομπή και πριν από λίγο ξεκινήσαμε, μιλάτε για τον ΕΝΦΙΑ τις διορθώσεις τις εκπτώσεις και τα λοιπά. Ας πούμε ο Αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ έχει πει ότι “θα τον καταργήσει”, εσάς ποια είναι η άποψή σας;
Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Μιλάς τώρα για τον ΕΝΦΙΑ;
Τ. ΣΟΥΚΑΡΑ: Για τον ΕΝΦΙΑ μιλώ.
Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Εξέφρασα μία συγκεκριμένη άποψη, ότι το ένα κεραμίδι δεν έχει φόρο, ένα δωμάτιο για κάθε παιδί δεν έχει φόρο.
Δηλαδή συμβολικά εννοώ ότι ένα σπίτι λοιπόν, το πρώτο σπίτι του Έλληνα μέχρι 100 τετραγωνικά, να το δούμε αυτό, γιατί δεν είναι άπειρα τα τετραγωνικά, δεν μπορείς να πεις ότι το ίδιο είναι μια βίλα 500 τετραγωνικών κι ένα σπίτι 80 τετραγωνικών, είπα όμως ότι το πρώτο σπίτι που μένει ο Έλληνας, αυτά τα 80-100 τετραγωνικά δεν πρέπει να έχουν φόρο.
Από κει και πέρα θα πρέπει ο φόρος ακινήτων και ο φόρος όλος αυτός που συνδέεται με τα σπίτια με την περιουσία θα πρέπει να περάσει στην Τοπική Αυτοδιοίκηση. Είναι περίπου τα λεφτά που ζητάει η Τοπική Αυτοδιοίκηση από το κράτος, περίπου 3 δισεκατομμύρια ζητάει, περίπου 3 δισεκατομμύρια λέμε ότι θα πάρουμε από αυτό το φόρο.
Εμείς πιστεύουμε ότι πρέπει η Τοπική Αυτοδιοίκηση να ενηλικιωθεί, να αναλάβει τις ευθύνες της και σιγά-σιγά να παίρνει τις αποφάσεις. Δηλαδή να σου το δώσω σαν παράδειγμα, να πεις δηλαδή ότι κοίτα να δεις, εδώ σε αυτή την περιοχή πρέπει να βάλουμε αυτό το φόρο ακινήτων, για να φτιάξουμε αυτά τα έργα στην περιοχή μας.
Εκεί δηλαδή να αρχίσει ο άλλος να καταλαβαίνει ότι ο φόρος του έχει μια άμεση ανταπόδοση στη ζωή του, γι΄ αυτό πιστεύουμε ότι με αυτόν τον ΕΝΦΙΑ που η Κυβέρνηση τα μούσκεψε, πήγε από δω, πήγε από κει, δεν μπόρεσε, διορθώσεις επί διορθώσεων, θα πρέπει να είναι ο κύριος φόρος που θα περάσει στην Τοπική Αυτοδιοίκηση.
Τ. ΣΟΥΚΑΡΑ: Μάλιστα και μια και μιλάμε για Τοπική Αυτοδιοίκηση έχουμε στην επικαιρότητα το θέμα των απολύσεων, την αντίσταση των πέντε Δημάρχων και τα λοιπά, ποια είναι η θέση σας πάνω σε αυτό;
Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Δεν είμαι υπέρ των φτηνών αντιστάσεων, δηλαδή..
Τ. ΣΟΥΚΑΡΑ: Θεωρείτε ότι είναι φτηνές οι αντιστάσεις αυτές;
Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Ναι είναι φτηνή αντίσταση, δηλαδή να σου πω κάτι, τα πράγματα για μένα είναι απόλυτα. Η νομιμότητα πρέπει να τηρείται. Δηλαδή να βγουν οι δήμαρχοι, να βγει η περιφερειάρχης, να πούνε όλοι ότι όποιος είναι παράνομος εδώ, όποιο είναι ρουσφέτι του παλιού συστήματος και έχει πλαστά πιστοποιητικά, αυτός θα φύγει από την υπηρεσία. Η λογική ότι θα διορθώσουμε τον καπιταλισμό και μετά θα λύσουμε και αυτές τις αντιθέσεις, είναι για μένα ψέματα.
Η λογική ότι θα σκίσω το μνημόνιο και μετά θα ασχοληθώ με τις λεπτομέρειες, δεν είναι καθόλου λεπτομέρειες. Η νομιμότητα πρέπει να αποδίδεται κάθε στιγμή. Από εκεί και πέρα …
Τ. ΣΟΥΚΑΡΑ: Οι μαζικές απολύσεις όμως;
Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Όχι. Σωστά το βάζεις ότι αυτή τη στιγμή και οι ομαδικές απολύσεις και στον ιδιωτικό τομέα, αλλά και στον δημόσιο τομέα, δεν θα προσφέρουν τίποτα σε αυτή την κοινωνία. Δεν υπάρχει κανείς λόγος να πάμε για μαζικές απολύσεις και δεν είναι αυτή η ανάγκη της χώρας.
Η ανάγκη της χώρας είναι να υπάρχουν στοιχεία δικαιοσύνης στις αποφάσεις της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, των Δημάρχων, των Περιφερειαρχών και βέβαια της κεντρικής εξουσίας. Άλλο η νομιμότητα, άλλο η εφαρμογή των νόμων και άλλο οι μαζικές απολύσεις.
Τ. ΣΟΥΚΑΡΑ: Σας άκουσα σε όλη την εκπομπή, όσο μπορούσα, λίγο στο τέλος δεν μπόρεσα, μιλήσατε για πάρα πολλά πράγματα. Στην επικαιρότητα και σίγουρα βέβαια έχετε αναφερθεί σε αυτό, είναι η συνάντησή σας τόσο με τον Πρωθυπουργό τον Αντώνη Σαμαρά, όσο και με τον Αλέξη Τσίπρα.
Πριν από λίγο με έναν συνάδελφο, νομίζω από το TRT, μιλήσατε γενικότερα με τις συνεργασίες που θα κάνετε και δώσατε μεγαλύτερη βαρύτητα στα πρόσωπα. Από την άλλη σε κάποια απάντησή σας μιλήσατε για κυβέρνηση με προοδευτικό προσανατολισμό.
Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Βέβαια.
Τ. ΣΟΥΚΑΡΑ: Αλλά ταυτοχρόνως δεν έχετε προσδιορίσει εσείς στην πολιτική σκακιέρα το ιδεολόγημά σας. Πώς μπορούν όλα αυτά να συναρμολογηθούν; Πώς μπορείτε δηλαδή να συμφωνήσετε κατά κάποιο τρόπο με τον Πρωθυπουργό;
Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Να σου πω, Τζένη μου. Η ιδεολογία στην Ελλάδα είναι κάτι πάρα πολύ σχετικό, όπως ξέρεις.
Τ. ΣΟΥΚΑΡΑ: Θα συμφωνήσω.
Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Δηλαδή έχουμε δει αριστερούς με δεξιές θέσεις, έχουμε δει κυβερνήσεις στο όνομα του σοσιαλισμού να κάνουν δεξιές πολιτικές. Όπως έχουμε δει και το αντίστροφο. Κάποιους ανθρώπους από τη δεξιά να προωθούν μεταρρυθμιστικές αλλαγές στην κοινωνία που είναι σωστή κατεύθυνση.
Άρα η εκτίμησή μου είναι ότι δεν θα πρέπει να μαλώνουμε αυτή τη στιγμή για τις ταμπέλες, αλλά να μαλώνουμε για τις λύσεις. Αυτή είναι η άποψή μου, γιατί εγώ εάν έβγαινα και θα ήταν πάρα πολύ εύκολο να βγω και να πω είμαι κεντροαριστερός. Τι αξία έχει εάν είμαι κεντροαριστερός που βλέπω θετικά τον Βορίδη, ή εάν είμαι κεντροαριστερός που βλέπω θετικά το Λαφαζάνη;
Άρα η άποψή μου είναι ότι πέρα από την ταμπέλα που θέλει κάποιος να έχει στο κούτελο, αυτό που θέλει η κοινωνία κυρίως είναι λύσεις επί συγκεκριμένων προβλημάτων. Γι’ αυτό έχω πει εγώ και στα άλλα κόμματα και στους δημοσιογράφους ρωτήστε με για τα προβλήματα και θα καταλάβετε ότι έχω μια πλατύτερη ιδεολογία που είναι η μία και μόνη ιδεολογία, το όφελος των πολλών.
Κ. ΜΑΚΡΗ: Να ευχαριστήσουμε και να καλημερίσουμε την Τζένη Σουκαρά από τον ΗΛΕΚΤΡΑ 98,8 της Κορίνθου.
Τ. ΣΟΥΚΑΡΑ: Και προσδοκώ το Σάββατο να τα πούμε.
Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Ναι, το Σάββατο θα είμαι στην Κόρινθο.
Κ. ΜΑΚΡΗ: Καλημέρα και πάλι.
Έχουμε πέντε λεπτά στην διάθεσή μας.
Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Έξι λεπτά.
Κ. ΜΑΚΡΗ: Έχω ερωτήσεις πολλές γρήγορες και θέλω γρήγορες απαντήσεις. Πρώτον, φοβάσαι ότι θα σε πιέσει μια πόλωση; Γιατί σε άκουσα πριν να λες ότι θέλω οτιδήποτε πάνω από τις ευρωεκλογές και όσο πιο πάνω γίνεται. Φυσικά αυτό είναι απολύτως θεμιτό. Φοβάσαι ότι μια πόλωση Ν.Δ. – ΣΥΡΙΖΑ θα σε πιέσει αφόρητα στις εκλογές;
Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Όχι δεν φοβάμαι, γιατί ο κόσμος αντιλαμβάνεται και νομίζω ότι το έχει δείξει με κάθε τρόπο, ότι σημασία έχει να υπάρχει νέο αίμα στην πολιτική. Ο κόσμος τόλμησε και το είπε σχεδόν 7% στις ευρωεκλογές. Πιστεύω ότι το ποσοστό μας στις εθνικές εκλογές θα είναι πολύ παραπάνω.
Κ. ΜΑΚΡΗ: Ψαριανός. Τατσόπουλος. Θα είναι στα ψηφοδέλτιά σου;
Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Θα εκτιμηθεί. Υπάρχει μια καινούργια διαδικασία που ξεκινάμε σήμερα, 1η Οκτώβρη.
Κ. ΜΑΚΡΗ: Όχι, όχι, μη μου λες θα εκτιμηθεί. Ναι, ή όχι.
Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Δεν υπάρχει ναι ή όχι και το ξέρουν και αυτοί. Και το ξέρει και ο Τατσόπουλος και το είπε μάλιστα. Ο Πέτρος το είπε σε μια συνέντευξή του, ότι στην διάθεσή του είναι να είναι στο Ποτάμι και είναι φανερό αυτό το πράγμα και μας έχει βοηθήσει με τη στάση του, δηλαδή μιλάμε μαζί του, μας λέει πράγματα, μας βοηθάει, όπως όλοι αυτοί οι άνθρωποι που είναι συνομιλητές στις επιτροπές διαλόγου μας βοηθούν να διαμορφώσουμε απόψεις, αλλά από εκεί και πέρα δεν υπάρχουν παρασκηνιακές συμφωνίες. Και το εκτιμώ πάρα πολύ. Στην περίπτωση του Πέτρου το λέω επειδή τέθηκε το όνομά του, ότι δεν έθεσε ούτε μια στιγμή ότι ναι, εγώ παιδιά θα σας βοηθήσω, αλλά ξέρετε έχω μια έδρα που θέλω να διατηρήσω.
Κ. ΜΑΚΡΗ: Άλλη από τη ΔΗΜΑΡ, γιατί εγώ τη ΔΗΜΑΡ τη βλέπω να σπάει, εντός εισαγωγικών, στα δυο. Οι μισοί να πηγαίνουν ΣΥΡΙΖΑ και οι άλλοι μισοί να φλερτάρουν μαζί σου. Άλλοι από τη ΔΗΜΑΡ θα είναι στα ψηφοδέλτιά σου;
Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Στα ψηφοδέλτιά μου θα είναι και άνθρωποι από τη ΔΗΜΑΡ, θα είναι και άνθρωποι από το ΠΑΣΟΚ, θα είναι και άνθρωποι από τον προοδευτικό φιλελεύθερο χώρο. Αλλά δεν θα είναι με παρασκηνιακές συμφωνίες του Θεοδωράκη.
Κ. ΜΑΚΡΗ: Εννοώ, για να μην παρεξηγηθώ, φυσικά και θα είναι άνθρωποι από όλους τους χώρους οι οποίοι φεύγουν και μετακινούνται.
Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Έτσι.
Κ. ΜΑΚΡΗ: Εγώ λέω για προβεβλημένα, εντός ή εκτός εισαγωγικών στελέχη. Στελέχη πρωτοκλασάτα άλλων κομμάτων θα είναι στα ψηφοδέλτιά σου, ή δεν θέλεις;
Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Προβεβλημένα στελέχη μου λες εάν θα είναι;
Κ. ΜΑΚΡΗ: Ναι, ναι. Μετακινήσεις, μετεγγραφές κομματικές.
Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Ξεκινάμε μια διαδικασία σήμερα και ξέρεις ….
Κ. ΜΑΚΡΗ: Για τα ψηφοδέλτιά σου, για τη στελέχωση;
Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Ναι, ναι. Όπου όλοι οι Έλληνες θα μπορούν να κάνουν συγκεκριμένες προτάσεις στο Ποτάμι. Έχουμε σκοπό πολύ σύντομα, αν περάσει ένας μήνας και πάρουμε αρκετές προτάσεις, να πούμε και τον τρόπο που θα αξιολογήσουμε με όλες αυτές τις προτάσεις, δεν πρέπει να έχουμε μια άρνηση απέναντι σε κάποιους ανθρώπους που έχουν προσπαθήσει και σε άλλους πολιτικούς χώρους. Αλλά το κύριο δυναμικό του Ποταμιού δεν θα είναι αυτοί οι άνθρωποι.
Το θέμα είναι να ανανεώσουμε τη Βουλή, όχι να την αναπαλαιώσουμε. Άρα θα υπάρχουν κάποιοι άνθρωποι που βεβαίως θα συμμετέχουν στους συνδυασμούς μας, από την Επιτροπή Διαλόγου, από τα παλιά σχήματα. Αλλά η κύρια πηγή του Ποταμιού είναι ο απλός κόσμος που δεν έχει εμπλοκή στην πολιτική, ο δημιουργός, ο τολμηρός πολίτης που σήμερα θέλει να δώσει το στίγμα του στο νέο σκηνικό.
Κ. ΜΑΚΡΗ: Για εκλογές καταλαβαίνω ότι ετοιμάζεσαι, αφού βγάζεις και διαδικασία κλεισίματος ψηφοδελτίων και επιλογή στελεχών ανά την Ελλάδα. Θέλω να σε ρωτήσω αυτό που σε έχουν ρωτήσει πάρα πολλές φορές, υποθέτω και στους δρόμους της Αθήνας όπου κυκλοφορείς. Με τι λεφτά τα κάνεις όλα αυτά Σταύρο; Και το πολύ σκοτεινό, εντός εισαγωγικών, για μια μεγάλη πλειοψηφία πολιτών, που ρωτάνε όλοι πώς είναι δυνατόν από το πουθενά να κατεβαίνει κάποιος και να λέει καλημέρα σας έκανα ένα κόμμα. Έχει ανάγκες. Δεν είναι αστείο πράγμα ένα κόμμα. Θέλει γραφεία, θέλει ανθρώπους, περιοδείες που είπες θα πας στις Σέρρες, θα πας στην Κόρινθο.
Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Είναι ψέματα όλα αυτά. Να σου πω κάτι.
Κ. ΜΑΚΡΗ: Χρηματοδότηση υπάρχει από πίσω; Ευθέως θα σε ρωτήσω.
Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Να με ρωτήσεις όλα. Πώς πάω εγώ στην Κόρινθο; Θα το δεις. Πάω με το αυτοκίνητό μου και με δυο συνεργάτες μου. Πώς θα πάω στις Σέρρες; Με δυο αεροπορικά εισιτήρια. Δεν υπάρχουν κουστωδίες και το ξέρουν όλοι αυτοί οι φίλοι που κατά καιρούς με συναντούν στην επαρχία, βλέπουν ποιοι είμαστε. Είμαστε δυο το πολύ τρεις άνθρωποι που ερχόμαστε από την Αθήνα και μένουμε σε ένα φθηνό ξενοδοχείο της πόλης και εκεί τελειώνει.
Κ. ΜΑΚΡΗ: Βουλευτής θέλεις να βγεις και θες μια περιουσία. Άλλοι πουλάνε σπίτια για να βγούνε βουλευτές. Όχι να έχεις κόμμα!
Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Είναι ξεκάθαρο. Ότι στα άλλα κόμματα, στα κόμματα εξουσίας ο προεκλογικός αγώνας στοίχισε κάποια εκατομμύρια. Εμάς στοίχισε περίπου 250.000. Το έχουμε βγάλει. Τώρα δεν θυμάμαι τα νούμερα ακριβώς. Τα έχουμε βγάλει στο internet. Είναι πολύ συγκεκριμένα τα λεφτά.
Και είπα ότι ένα μεγάλο μέρος αυτών των χρημάτων τα έβαλα εγώ, γιατί ήταν η αρχή, ξεκίνησα και έκανα τη νόμιμη χρηματοδότηση που μπορώ να κάνω με βάση το νόμο και οι φίλοι μας που δώσανε 50άρικα, 10άρικα, 5 ευρώ, 2 ευρώ. Από εκεί παίρνουμε τα λεφτά.
Βέβαια στις εθνικές εκλογές θα χρειαστούμε πολλά λεφτά. Θα χρειαστούμε πολλά λεφτά για μας, όχι πολλά λεφτά σε σχέση με τους άλλους. Οι άλλοι θα χρειαστούν κάποια εκατομμύρια. Εμείς υπολογίζουμε ότι πρέπει να χρειαστούμε 500.000 – 700.000. Είναι πάρα πολλά λεφτά τα οποία δεν τα έχουμε. Και τα οποία θα πρέπει να βρούμε ένα τρόπο να τα αποκτήσουμε.
Ο τρόπος αυτός όμως θα είναι δημόσιος και διάφανος. Φτιάξαμε αυτό το ραδιόφωνο. Αυτό το πράγμα ξέρεις πόσο στοίχισε; Στοίχισε 9.000.
Κ. ΜΑΚΡΗ: Έχουν έρθει επιχειρηματίες; Μισό λεπτό, γιατί εσύ τώρα είσαι μια δύναμη που τώρα μπαίνει στο πολιτικό σκηνικό. Θα δούμε πού θα κάτσεις, εντός εισαγωγικών, αλλά αυτή τη στιγμή έχουν έρθει επιχειρηματίες να σου πούνε πάρε λεφτά Σταύρο;
Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Απευθείας σε εμένα δεν έχουν έρθει. Με την έννοια ότι ξέρουν ποιος είμαι και ξέρουν τι έχω πει για όλα αυτά τα πράγματα και για το μαύρο χρήμα της πολιτικής. Ότι βεβαίως υπάρχουν συζητήσεις από κάποιους ότι να βρε παιδί μου αυτός μας βλέπει φιλικά, μήπως θέλει να μας ενισχύσει;
Εγώ δεν είμαι αρνητικός. Τους λέω, εδώ βγάζουμε κουπόνια. Έχουμε νόμιμες αποδείξεις σφραγισμένες από τη Βουλή. Δεν ζητάμε μόνο δηλαδή τα τάλιρα από τον κόσμο, ζητάμε και τα χιλιάρικα. Έχουμε βγάλει μάλιστα ένα κουπόνι που είναι των 500 ευρώ και έρχονται κάποιοι άνθρωποι εδώ και παίρνουν κουπόνια των 500 ευρώ. Έτσι θα συνεχίσουμε με συγκεκριμένο τρόπο διάφανο. Δηλαδή στη Βουλή τυπώσαμε κουπόνια και αποδείξεις.

Κ. ΜΑΚΡΗ: Θα δημοσιοποιηθούν αυτά τα ονόματα των πλούσιων φίλων σας;
Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Όχι δεν θα δημοσιοποιηθούν, όπως δεν δημοσιοποιούνται σε κανένα κόμμα. Όμως αυτοί θα πάρουν μια απόδειξη. Το ελληνικό καθεστώς, ο ελληνικός νόμος προβλέπει αυτή τη χρηματοδότηση. Αλλά λεφτά με την έννοια του ενός πανίσχυρου χρηματοδότη που μετά σε κρατάει, να μην πω από πού, σε κρατάει πάντως και σου λέει κάνε την πολιτική μας, εμείς δεν θα το κάνουμε.
Κ. ΜΑΚΡΗ: Ή που σε βγάζει μπροστά. Δηλαδή ένας πανίσχυρος χρηματοδότης που σε βγάζει μπροστά.
Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Αυτά είναι δανεικά.
Κ. ΜΑΚΡΗ: Εγώ γι’ αυτό ρωτώ, γιατί αυτά τα έχεις ακούσει και εσύ, τα έχω ακούσει και εγώ, μου τα στέλνουν εδώ και στα μηνύματα. Οπότε πρέπει να στα ρωτήσω και θα το κάνω. Και δεν έχεις και κανένα λόγο να μη το απαντήσεις.
Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Και καλά κάνεις, αλλά θέλω να είμαι σαφής. Τα μεγάλα συμφέροντα της χώρας έχουν πάρει θέση στο πολιτικό σκηνικό. Θα κυβερνήσουν με τη Ν.Δ., ή θα κυβερνήσουν με το ΣΥΡΙΖΑ. Αυτοί είναι οι παίκτες. Αυτοί θα προσεγγιστούν από τα μεγάλα συμφέροντα.
Το Ποτάμι γι’ αυτούς είναι ένας μικρός παίκτης.
Κ. ΜΑΚΡΗ: Μη το λες. Αν είναι εν δυνάμει συμμέτοχος σε μια κυβέρνηση, το Ποτάμι, όπως λες ότι είναι μη το λες καθόλου αυτό.
Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Τα κόμματα εξουσίας είναι στην προσοχή των συμφερόντων κατ’ αρχήν. Από εκεί και πέρα για μας είναι ξεκάθαρο. Τα λεφτά που χρειαζόμαστε για την πολιτική είναι πολύ λίγα. Δεν χρειαζόμαστε τα λεφτά που δίνει το κράτος στα κόμματα. Χρειαζόμαστε πολύ λιγότερα λεφτά και μέχρι στιγμής τα πάμε μια χαρά.
Κάναμε την εκδήλωση στις 21 Σεπτέμβρη. Ξέρεις ότι βγάλαμε λεφτά; Βγάλαμε λεφτά από εκεί.
Κ. ΜΑΚΡΗ: Γιατί είχατε εισιτήριο;
Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Ναι, βέβαια. Γιατί όλοι αυτοί της Επιτροπής Διαλόγου που είναι κάποιοι άνθρωποι πετυχημένοι, δημιουργοί στη ζωή τους, τους είπαμε

Κ. ΜΑΚΡΗ: Ερωτήσεις για μετανάστες και με αυτές θα κλείσω. Πόσα τζαμιά θέλει η Αθήνα; Με ρωτάνε.
Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Όλα αυτά θα απαντηθούν και να έρθουν οι άνθρωποι την Κυριακή στις 11 στην πλατεία του Αγίου Παντελεήμονα. Ήρθαν κάποιοι κάτοικοι εδώ πριν από 4 μέρες, την προηγούμενη Πέμπτη – Παρασκευή από τον Άγιο Παντελεήμονα και μου είπανε ωραία αυτά που λες για τη μετανάστευση, γιατί εξέφρασα μια συγκεκριμένη θέση. Μακριά από τις αοριστολογίες της κυβέρνησης και του ΣΥΡΙΖΑ. Συγκεκριμένη θέση για τη μετανάστευση και μου είπαν, ήταν κάτοικοι από τον Άγιο Παντελεήμονα και μου είπανε, δεν έρχεσαι να τα πεις σε εμάς; Θα πάω την Κυριακή στις 11.00 η ώρα στον Άγιο Παντελεήμονα που με φώναξαν οι κάτοικοι και θα μιλήσουμε για τη μετανάστευση.
Οπότε όποια παιδιά ενδιαφέρονται και ρωτούν σήμερα στο twitter και στο facebook να ξέρουν ότι θα με συναντήσουν δια ζώσης στις 11.00 το πρωί την Κυριακή στον Άγιο Παντελεήμονα.
Κ. ΜΑΚΡΗ: Η ώρα είναι 10.30. Είμαστε ήδη 1,5 ώρα στον αέρα.
Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Με εξάντλησες σε συνεργασία με τους ….
Κ. ΜΑΚΡΗ: Ε, όχι. Μπορώ και καλύτερα. Σε βεβαιώ.
Να σας καλημερίσουμε όλους. Να ευχαριστήσουμε θερμότατα το Σταύρο Θεοδωράκη για όλες αυτές τις αβίαστες απαντήσεις τις οποίες έδωσε. Εγώ σε ευχαριστώ πάρα πολύ για τη χαρά να έχω σήμερα την πρωτιά στο συντονισμό αυτό. Πραγματικά να το συνεχίσεις. Πραγματικά είναι εξαιρετικά ενδιαφέρον. Είδα και τις ερωτήσεις των συναδέλφων από την περιφέρεια. Ήταν φοβερή εμπειρία για όλους μας και για να ακούσουμε και τα δικά τους προβλήματα, όπως τα έθεσαν.
Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Θα το κάνουμε. Θα το ξανακάνουμε και σου λέω σκοπός μας είναι μια φορά την εβδομάδα, μια φορά στις 15 μέρες να βγαίνω και να απαντώ σε ερωτήσεις απ’ όλη την Ελλάδα, από τα περιφερειακά ραδιόφωνα.
Κ. ΜΑΚΡΗ: Άρα εσείς οι ακροατές του Potami Radio θα έχετε την ευκαιρία να ανανεώσετε και να μάθετε πότε θα ανανεωθεί αυτό το ραντεβού. Εγώ να σας ευχαριστήσω πάρα – πάρα πολύ για το ότι μας ακούσατε και συμμετείχατε τόσο ζωντανά σε αυτή τη συζήτηση.
Καλημέρα. Καλημέρα σε όλους.

διαβάστε επίσης