30 Απριλίου, 2019

Δεν πιανόμαστε απο τα εθνικά θέματα για να δείξουμε ένα πρόσωπο που δεν είμαστε

Μίλτος Κύρκος

Ο Μίλτος Κύρκος στο Action 24 στην εκπομπή x2 με τον Γιάννη Πολίτη

Ο Μίλτος Κύρκος είναι Ευρωβουλευτής στο Ποτάμι. Τον ξέρετε όλοι. Θα είναι ξανά υποψήφιος Ευρωβουλευτής. Σας εύχομαι να επανεκλεγείτε.

Ευχαριστώ, κύριε Πολίτη.

Ευχαριστώ πολύ που είστε εδώ.

Πάω στον κύριο Κύρκο, για να μην το κάνουμε debate, που το κόμμα του δίνει ηρωική μάχη, έτσι; Το Ποτάμι κάνει επανεκκίνηση.

Δίνει μάχη, δεν έχει γίνει ακόμα ηρωική. Θα γίνει στον δρόμο.

Γιατί δημοσκοπικά -είχαμε και τον Σταύρο Θεοδωράκη εδώ την περασμένη εβδομάδα - δημοσκοπικά είστε πολύ χαμηλά και δίνεται μία μάχη να ξεπεράσει το 3% να ξαναμπείτε στο παιχνίδι. Άρα είναι μία δύσκολη δουλειά.

Είναι μία δύσκολη δουλειά. Είναι μία μάχη που πολλά μικρά κόμματα έχουν κερδίσει σε προηγούμενες ευρωεκλογές. Γιατί μην ξεχνάμε πως 12% και παραπάνω των ψηφοφόρων των ευρωεκλογών δεν ψηφίζουν τα μεγάλα κόμματα. Δηλαδή ο δικομματισμός στις ευρωεκλογές έχει μία μείωση στο 12%.

Αυτός είναι ένας στόχος που και Το Ποτάμι θα προσπαθήσει να απευθυνθεί με το ευρωπαϊκό του μήνυμα. Γιατί εμείς δεν έχουμε σκάνδαλα.

Υπάρχουν πολλοί Ποταμίσιοι που μπορεί να γυρίσουν πίσω; Γιατί ξεκινήσατε με ένα 10%, ξεκινήσατε ψηλά.

Ξεκινήσαμε με ένα 6% το 2014.

Μία δημοσκόπηση που έγινε για λογαριασμό των Νέων και δημοσιεύτηκε το Σάββατο έδειξε πως ένας στους τρεις νέους, από 17 μέχρι 34, σκέφτεται να ψηφίσει Ποτάμι. Μπορεί να ψηφίσει Ποτάμι. Είναι στις επιλογές του.

“Μπορεί”.

Είναι η πρώτη του επιλογή, αν δεν ψηφίσει κάτι άλλο. Η πρώτη του επιλογή. Που σημαίνει πως υπάρχει μία δεξαμενή ψηφοφόρων που δεν την ξέρουμε. Και για αυτό ακριβώς, η μάχη που δίνουμε τώρα και που είναι - επαναλαμβάνω - σε ευρωπαϊκά θέματα, ακριβώς γιατί ούτε τα σκάνδαλα είναι αυτά που κυκλοφορούμε εμείς. Ούτε τα θέματα τα εθνικά. είναι αυτά από τα οποία θα πιαστούμε εμείς για να δείξουμε ένα πρόσωπο που δεν είχαμε.

Είχαμε σταθερό πρόσωπο αυτά τα τέσσερα χρόνια (τα πέντε χρόνια, γιατί είμαστε και ευρωβουλευτές, αλλά ας μείνουμε στα τέσσερα στην Ελληνική Βουλή). Στηρίξαμε όλα τα δικαιωματικά νομοσχέδια, ανεξαρτήτως από που κατεβαίναν. Όπως θα κάναμε και αν ήταν άλλη κυβέρνηση, αν τα έφερνε. Που δυστυχώς η αντιπολίτευση τις περισσότερες φορές δεν τα ψήφισε. Στηρίξαμε τη Συμφωνία των Πρεσπών, γιατί την πιστέψαμε. Μπορούμε να κάνουμε οποιαδήποτε κριτική στα κόμματα που την πίστεψαν, αλλά εμείς και το κόμμα μας δεν διστάσαμε να θέσουμε σε κίνδυνο, αλλά και τη Συμφωνία να ψηφίσουμε γιατί πιστεύουμε ότι έκλεινε μία υπόθεση 25 χρόνων. Και φυσικά τώρα, αυτό που λέμε για τις ευρωεκλογές είναι πως και οι θέσεις των σοσιαλιστών είναι ενδιαφέρουσες (η κυρία Καϊλή τις ξέρει γιατί ήμασταν σε μία από τις δύο διεθνείς

Ο Μακρόν έχει προτάσεις. Πέραν από θέσεις, οι οποίες είναι όμορφες και γενικές.

Και γενικά είστε πολύ κοντά στον Μακρόν. Από ότι έχω καταλάβει από τον Σταύρο Θεοδωράκη, έτσι;

Εγώ δεν μπορώ να πω πού βρίσκεται ο Σταύρος. Μπορώ να πω όμως ότι (μετά την εμπειρία και από τα πέντε χρόνια του ευρωκοινοβουλίου) αυτό που έχουμε καταλάβει είναι πως δεν υπάρχει μία δύναμη που θα οδηγήσει την Ευρώπη. Πρέπει να βρεθούν οι συμμαχίες και στο Ευρωπαϊκό μέτωπο, το οποίο θα μπορέσει να σπρώξει αυτή την ήπειρο μπροστά.

Και επειδή μιλάμε για ευρωπαϊκά θέματα. Όσον αφορά στον Βέμπερ, για εμένα είναι πιο πολύ πρόβλημα ότι το κόμμα του ψήφισε να είναι αδιαφανείς οι διαδικασίες του ευρωκοινοβουλίου, παρά ότι είναι φίλος (ή μη-φίλος) του Μητσοτάκη. Πιο πολύ ότι δεν ψηφίσατε την φορολόγηση των εταιρειών με έναν κοινό συντελεστή, παρά το ότι το σκάνδαλο Novartis το βλέπετε έτσι ή αλλιώς.

Τα ευρωπαϊκά θέματα θα μας καθορίσουν.

Θέλω να ρωτήσω τον κύριο Κύρκο.

Πρέπει να αναγνωρίσουμε πάντως ότι Το Ποτάμι τα αναδεικνύει πάρα πολύ σε αυτή την αναμέτρηση.

Πολύ ευρωπαϊκό κόμμα, χωρίς αμφιβολία. Δεν το συζητώ. Και έχει και καλούς εκπροσώπους. Και οι δύο είναι εξαιρετικοί.

Έχουμε και σαφείς τοποθετήσεις. Όχι γενικόλογα πράγματα.

Εμένα με απασχολεί το εξής, αγαπητέ κύριε Κύρκο.
Ο ΣΥΡΙΖΑ πάρα πολλές φορές είναι υπέρ των ανοιχτών συνόρων. Μιλάει με αοριστίες, λέει διάφορα πράγματα υπέρ των προσφύγων και τα λοιπά.

Η ενσωμάτωση των προσφύγων όμως ιστορικά θεωρώ ότι είναι απαραίτητη για να προχωρήσει η Ευρώπη. Πέρα από την πρόνοια δηλαδή και το ανθρωπιστικό του ζητήματος. Θεωρώ ότι είναι ένα ζήτημα που θα μας απασχολήσει στις επόμενες δεκαετίες για την ίδια την Ευρωπαϊκή ύπαρξη. Ο πληθυσμός μειώνεται. Είμαστε μόνο 500 εκατομμύρια. Οι Κινέζοι 1,3 δις, οι Ινδοί και τα λοιπά και τα λοιπά. Υπάρχει κάποιο σχέδιο ενσωμάτωσης αυτών των ανθρώπων; Και όταν λέω ενσωμάτωση μιλώ κυριολεκτικά για ενσωμάτωση. Όχι για δημιουργία γκέτο, περίθαλψη και υποκριτική ανθρωπιστική πολιτική. Δηλαδή φαντάζομαι μέσω παιδείας, μέσω οικονομίας, μέσω εργασίας.

Να κάνουμε τη διάκριση που έκανε και ο κύριος Καιρίδης πριν. Και είναι πάρα πολύ σωστή. Υπάρχουν οι προσφυγές. Για τους πρόσφυγες δεν έχεις επιλογή παρά να τους δεχτείς. Και να τους κρατήσεις μέχρι η χώρα τους να μπορεί να τους δεχτεί πίσω επειδή δεν θα διακινδυνεύουν τη ζωή τους.

Μπορείς να τους κάνεις Ευρωπαίος;

Το ένα λοιπόν είναι ότι έχουμε τους πρόσφυγες που δεν μπορεί η Ευρώπη - και κανένα κράτος που έχει υπογράψει τη χάρτα του ΟΗΕ - να πει ότι δεν τους δέχομαι. Άρα πρέπει να τους υποδεχθείς, να τους φροντίσεις και να τους ενσωματώσεις μέχρι να γυρίσουν στην πατρίδα τους.

Το δεύτερο είναι πως η Ευρώπη - όπως πολύ σωστά είπατε - έχει ανάγκη από 50 εκατομμύρια μετανάστες μέχρι το 2050. Γιατί ο πληθυσμός γερνάει. Η Ελλάδα δεν θα υπάρχει. Αν δεν βρούμε έναν τρόπο νόμιμης, με κανόνες και καθοδηγούμενης μετανάστευσης. Αυτό που κάνουν όλα τα μεγάλα κράτη. Η Αυστραλία, οι Ηνωμένες Πολιτείες, ο Καναδάς. Όλοι επιλέγουν ανθρώπους και τους εντάσσουν, τους ενσωματώνουν. Είναι μία λέξη που μερικές φορές έχει ένα αρνητικό στοιχείο. Εγώ το βρίσκω πάρα πολύ θετικό. Τους μετατρέπουν. Όπως οι Έλληνες μετετράπησαν.

Δεν υπάρχουν ερμηνείες πάνω στη λέξη ‘ενσωμάτωση΄ από τις πολιτικές ηγεσίες.

Εγώ θα συμφωνήσω με αυτό που ειπώθηκε πριν. Είχαμε μία φοβική - και έχουμε μία φοβική - στάση απέναντι στον ξένο. Απέναντι σε αυτόν που ήρθε στα σύνορά μας. Είτε διότι δεν ήμασταν έτοιμοι. Ούτε η Ελλάδα ήταν έτοιμη. Δεν υπήρχε υπηρεσία Ασύλου. Οι πρόσφυγες “λιαζόντουσαν και φεύγαν” από την Πάτρα και πριν το 2014.

Είχε προηγηθεί το 2012.

Ήταν όμως ανενεργή παντελώς. “Λιαζόντουσαν και φεύγαν” από την Πάτρα. Το 2015 είχαμε ακόμα την θεωρία ότι δεν υπάρχουν σύνορα στη θάλασσα. Ο ΣΥΡΙΖΑ είχε μία διγλωσσία. Αλλά η κύρια γραμμή είναι ότι και σύνορα υπάρχουν, και έχουμε δεσμευτεί να τα φυλάμε και να τα ελέγχουμε τουλάχιστον με απόλυτη στεγανότητα. Η διγλωσσία της Αριστεράς συνεχίζεται σε αυτό. Αλλά στο θέμα της ενσωμάτωσης πρέπει να συμφωνήσουμε.

Η Ευρώπη αυτή τη στιγμή (και με ευθύνη εν μέρει του Λαϊκού Κόμματος αλλά όχι μόνο)..
Ο Φίτσο ήταν δικός μας από τη Σλοβακία, ο οποίος είχε μία αρνητική πολιτική.

Για να το καταλάβει ο κόσμος, ήταν σοσιαλιστής.

Ήταν σοσιαλιστής.

Γιατί ο λαϊκισμός και η ξενοφοβία διατρέχει το φάσμα. Αλλά να πείτε, κύριε Κύρκο, και για τους 50.000 νέους Έλληνες που φεύγουν κάθε χρόνο από την Ελλάδα.

Πώς θα το μπλέξουμε αυτό με την ενσωμάτωση των μεταναστών; Γιατί μου φαίνεται εκτροχιαστήκαμε.

Γιατί μιλάμε για το πώς θα προστατεύσουμε τους πρόσφυγες, την ίδια ώρα που η Ελληνική οικονομία στέλνει τους πάντες στο εξωτερικό.

Γιατί τα μπλέκετε; Η Ελληνική οικονομία δεν ξεκίνησε το 2015.

Άρα πάρα πολλές εκατοντάδες χιλιάδες νέων που έχουν φύγει, φύγαν με την κυβέρνησή σας.

Εγώ δεν τα μπλέκω αυτά τα πράγματα.

Μιλάμε τώρα για ανθρώπους που θα έρθουν έξω από την Ευρώπη. Οι ευρωπαίοι πολίτες έχουν δικαίωμα να πάνε όπου θέλουν, όπου βρουν εργασία, να κάνουν οικογένειες, να γυρίσουν στη χώρα τους. Δεν υπάρχει κανένα σύνορο. Δεν είναι στο θέμα της ενσωμάτωσης των μεταναστών.

Υπάρχουν λοιπόν ευρωπαϊκά κονδύλια. Χρειάζεται πολιτική απόφαση. Στα χωράφια της φράουλας δεν έχει Έλληνες, έχει Πακιστανούς. Η γεωργία μας δεν στήθηκε από Έλληνες, στήθηκε και Αλβανούς. Η Ελλάδα χρησιμοποιεί μετανάστες. Δεν τους ενσωματώνει. Έχει για πάρα πολύ καιρό το τεράστιο πρόβλημα της μαύρης εργασίας. Ευρωπαϊκά χρήματα υπάρχουν. Ευρωπαϊκή πολιτική δεν υπάρχει ολοκληρωμένη: κοινό σύστημα ασύλου και κοινή πολιτική μετανάστευσης. Για αυτό πρέπει στην επόμενη Βουλή όσοι βουλευτές θα πάνε να είναι έτοιμοι. Γιατί αποφάσεις υπάρχουν, το Συμβούλιο δεν έχει δεχτεί. Κοινοβούλιο και Επιτροπή έχουν καταθέσει την κοινή άποψη για το προσφυγικό. Το Συμβούλιο όμως (και εκεί έχει η Δεξιά ένα μεγαλύτερο βάρος, γιατί ελέγχει τους τρεις θεσμούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης: και την Κομισιόν, και το Συμβούλιο, και το Ευρωκοινοβούλιο), το Συμβούλιο έχει αρνηθεί.

Άρα ενσωμάτωση είναι και το δικό σας όραμα.

Αυτό που σας είπα πριν και για προτάσεις Μακρόν. Πάρα πολύ απλή πρόταση που θα ήθελα όλοι να την αγκαλιάσουν. Ξέρουμε όλοι για τη Σένγκεν. Η Ευρώπη είναι φύλαξη των συνόρων (και να μην περνάει κανείς χωρίς να καταγραφεί τουλάχιστον) και αλληλεγγύη. Δηλαδή να μετακινούνται όσοι μπαίνουν, χωρίς να υπάρχει.. ένας αυτόματος μηχανισμός σε οποιαδήποτε χώρα. Όποιος λοιπόν υπερασπίζεται τα σύνορα της Ευρώπης με αλληλεγγύη και προστασία, τότε είναι μέρος της Σένγκεν. Τόσο απλό.

Τώρα μου ζητάτε να απολογηθώ γιατί οι Ευρωπαϊκοί λαοί ψηφίζουν κεντροδεξιά και δεν ψηφίζουν αλλιώς;

Να απολογηθείτε γιατί; Θα μπορούσα να σας ζητήσω να απολογηθείτε γιατί ένα μέρος της κεντροδεξιάς φλερτάρει με την άκρα δεξιά και πολύ κακά κάνει. Εκεί θα μπορούσα να ζητήσω να απολογηθείτε.

Οι ευρωπαϊκοί λαοί κατά 23% θα ψηφίσουν κεντροδεξιά. Ε, δεν είναι και απόλυτη πλειοψηφία.

Θα το δούμε το 23%. Αλλά η κεντροδεξιά είναι η μεγάλη ομάδα, εκεί δίνεται η μεγάλη μάχη, εκεί θα γίνει ο μεγάλος συμβιβασμός και εκεί χρειαζόμαστε ισχυρή νεο-δημοκρατική ομάδα. Θα είναι και το μόνο κόμμα που θα αυξήσει τις έδρες τους στην Ευρωπαϊκή κεντροδεξιά.

Γιατί αρνούνται οι μεγάλες δυνάμεις να ενσωματώσουν αυτό τον κόσμο;

Δεν αρνούνται οι μεγάλες δυνάμεις. Αλλά θέλουν να φτιάξουν χώρες στις οποίες θα γίνεται η διαλογή, θα επιλέγουν αυτούς οι οποίοι - κατά τη γνώμη τους - είναι οι πιο ικανοί. Και αντί να του έρθουνε ένα εκατομμύριο, όπως πήγαν στη Γερμανία ανεξέλεγκτα, θέλει να έχει δομές.

Και οι άλλοι θα μείνουν σε εμάς;

Από το 1,5 εκατομμύριο έχουν μείνει 40.000 άνθρωποι. Ενάμισι εκατομμύριο, η θεωρία των συνωμοσιών λέμε τώρα, ήταν αυτή που χρειαζόταν η δυτική Ευρώπη ενώ οι άλλοι, ο κατιμάς έμεινε στην Ελλάδα. Ντροπή, κύριε Μαριά.

Ντροπή σε σας και να προσέχετε πως μιλάτε.

Ε μα είναι ντροπή, υπάρχει θεωρία συνωμοσίας.

Αν είναι δυνατόν όχι δεν μπορώ να μην προσέξω αυτόν.

Όταν η κυρία Μέρκελ κάλεσε αυτούς υπήρχαν δημοσιεύματα…

Δημοσιεύματα σε έντυπα τα οποία...

Δημοσιεύματα ότι χρειάζεται 750 χιλιάδες χέρια η Γερμανία. Αυτά είναι δημοσιεύματα από τους Financial times, από τους New York times, και είναι δεδομένο ότι η Γερμανία έχει ανάγκη εργατικού δυναμικού. Απλά το έκανε ανεξέλεγκτα και δεν μπόρεσε να το περπατήσει.

Το γεγονός κύριε Πολίτη είναι ότι η Ελλάδα 40 χρόνια μετά την ένταξή της, την υπογραφή ένταξης της είναι εκεί που ήταν ως προς τη σύγκληση εκεί που ήταν τότε το 81 στο 60% του μέσου γερμανικού εισοδήματος…

Πόσα χρόνια κυβερνήσατε από τότε κύριε…

Στο 60% έχουμε όλοι ευθύνη.

Όχι έχετε εσείς ευθύνη εμείς δεν έχουμε. Πόσα χρόνια κυβερνήσατε εσείς και το ΠΑΣΟΚ γιατί ξαφνικά βλέπω μια παρθενογένεση.

Θα σας απαντήσω. Από το 1950 μέχρι το 1980 το 20% έγινε 60% του Γερμανικού και από το 1980 μέχρι το 2010 έχουμε μείνει στα ίδια. Εδώ υπάρχει μία μεγάλη ευθύνη ολόκληρων όλων ημών.

Έχετε…

Για αυτό θέλω να πω. Όλων, και της αντιπολίτευσης και της κυβέρνησης και του ΠΑΣΟΚ…

Αν θέλετε και όλων. Πρέπει να δούμε συνολικά γιατί έχουμε μείνει στο 60% όταν έχουμε δεκαπλασιάσει στο δημόσιο χρέος μας ενώ έχουμε πάρει 300 δισεκατομμύρια σε επιδοτήσεις; Γιατί η Πολωνία μας έχει φτάσει; Γιατί η Πορτογαλία μας έχει ξεπεράσει; Γιατί η Ιρλανδία είναι τρεις φορές πάνω από μας;

Είναι στο πρόγραμμα της Νέας Δημοκρατίας αυτά; Γιατί εάν το γράφατε εσείς θα τα έλεγε αυτά. Αυτό που έχετε αυτή την στιγμή αναρτημένο στο διαδίκτυο…

Με συγχωρείτε ξέρω πολύ καλά τι είναι αναρτημένο.

Δεν δείχνει ότι θυμάται τα μαθήματα.

Η Νέα Δημοκρατία μιλάει για εξωστρέφεια και για επενδύσεις. Να πάρουμε το μοντέλο των υπολοίπων χωρών που έχουν πάει μπροστά, διότι υπάρχουν τεράστιες επιτυχίες εντός Ευρώπης.

Όχι συνολικά της Ευρώπης. Συνολικά η Ευρώπη έχει πρόβλημα ανάπτυξης αλλά υπάρχουν οι επιτυχίες. Τι έκανε σωστά η Κύπρος; Τι έκανες σωστά Ιρλανδία; Τι έκανε σωστά η Πορτογαλία αν θέλετε. Μια κεντροαριστερή χρειαζόμαστε.

Χρειαζόμαστε περισσότερη Ευρώπη, με περισσότερο καπιταλισμό και περισσότερο κράτος πρόνοιας.

Που να χρηματοδοτείται από την ανάπτυξη.

Ακριβώς!

Εννοείτε σοσιαλδημοκρατία.

Όχι σοσιαλδημοκρατία κύριε Κύρκο. Το κράτος πρόνοιας είναι το ελάχιστο. Ίσα να μην πεθάνεις.

Εγώ θέλω να πω και κάτι ακόμα. Οτι όση ώρα παρακολουθώ το Μίλτο Κύρκο που έχω συνεργαστεί πολύ με τον πατέρα του. Μου είχε και του είχα πολύ μεγάλη αδυναμία. Στην εκφορά του λόγου μου τον θυμίζει πολλές φορές.

Χαίρομαι που τον θυμόσαστε.

Τον θυμάμαι, και έχω και μία επιστολή του που γράφει από κάτω πάντα δικός σου.

Όλοι τον θυμόμαστε και με πολύ αγάπη.

Σας ευχαριστώ πάρα πολύ κυρίες και κύριοι.

Δείτε το βίντεο: