3 Μαΐου, 2018

Δεν μπορεί να μην υπάρχει κανένας κανόνας στα διαδικτυακά μέσα

Ποτάμι

Την εφαρμογή των κανόνων που ισχύουν σε εφημερίδες, ραδιόφωνα και τηλεοράσεις και στα διαδικτυακά μέσα και την αυξημένη ευθύνη των δημοσιογράφων ώστε να «ελεγχθούν» οι ψεύτικες ειδήσεις, πρότεινε ο Σταύρος Θεοδωράκης μιλώντας σε ημερίδα-workshop για τα Fake News που πραγματοποιήθηκε στο γραφείο του Ευρωκοινοβουλίου με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ελευθεροτυπίας. Παράλληλα πρότεινε την ενίσχυση της εκπαίδευσης σε σχέση με τα ηλεκτρονικά μέσα στα δημοτικά σχολεία.

Μιλώντας για τους κανόνες, αναφέρθηκε στην ΕΕ και στο παράδειγμα της Γαλλίας. «Ο Μακρόν έχει πάρει κάτι ενδιαφέρουσες αποφάσεις το τελευταίο διάστημα και πιστεύω οτι η ΕΕ, ως θεσμός πια, πρέπει να αποφασίσει να αντιπαρατεθεί με τους πολυεθνικούς κολοσσούς που κατέχουν τα κοινωνικά δίκτυα» τόνισε και διευκρίνισε πως μιλάει για κανόνες, με στόχο την αξιολόγηση, την ιεράρχηση και τελικά την ανάλυση και σύνδεση των γεγονότων με την πραγματικότητα των πολιτών.

Υπογράμμισε, μάλιστα, την αντίθεσή του με την απορρύθμιση, με το ότι ο καθένας μπορεί να απαντάει στην ψευδή είδηση, χωρίς να μπορεί να παρέμβει η πολιτεία ή να παρέμβει ένας μεγάλος θεσμός όπως η ΕΕ. Σημείωσε δε, πως οι αποφάσεις πρέπει να είναι αυστηρές, ακόμη κι αν θα πρέπει να καθυστερήσουμε την τεχνολογική επέκταση στα κοινωνικά δίκτυα. Οι κανόνες προηγούνται, πρέπει να τεθούν και τα κοινωνικά δίκτυα δεν μπορούν να είναι ανεξέλεγκτα σε αυτή την ανοδική φάση που έχουν στην επιρροή της κοινής γνώμης» κατέληξε σχετικά ο Σταύρος Θεοδωράκης.

Ειδική βαρύτητα έδωσε στην εκπαίδευση των παιδιών του Δημοτικού σε σχέση με τη χρήση των ηλεκτρονικών μέσων, προτείνοντας «να αφαιρέσουμε άχρηστη γνώση από τα δημοτικά σχολεία για να προσθέσουμε πληροφόρηση γι’αυτό που συμβαίνει στα παιδιά μας, γι’αυτό που ζουν στο ίντερνετ, γι’αυτό που ζουν στα κινητά τηλέφωνα. Να ενημερωθούν από τώρα γιατί αύριο θα είναι αργά».

Τέλος, όπως τόνισε ο επικεφαλής του Ποταμιού, «τα fake news μπορούν να τα αντιμετωπίσουν οι δημοσιογράφοι αρκεί να αποφασίσουν ότι δεν θα υπακούν σε κομματικές εντολές, κυβερνητικές εντολές, σε εντολές φορέων».

Εξερχόμενος από τα γραφεία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου μετά το πέρας της εκδήλωσης, ο Σταύρος Θεοδωράκης έκανε δήλωση στην κάμερα της ΕΡΤ. Η δήλωσή του αναλυτικά έχει ως εξής:

Τα fake news μπορούν να τα αντιμετωπίσουν οι δημοσιογράφοι αρκεί να αποφασίσουν ότι δεν θα υπακούν σε κομματικές εντολές, κυβερνητικές εντολές, σε εντολές συμφερόντων. Ταυτόχρονα θα πρέπει να αφαιρέσουμε άχρηστη γνώση από τα δημοτικά σχολεία για να προσθέσουμε πληροφόρηση γι’αυτό που συμβαίνει στα παιδιά μας, γι’αυτό που ζουν στο ίντερνετ, γι’αυτό που ζουν στα κινητά τηλέφωνα. Να ενημερωθούν από τώρα γιατί αύριο θα είναι αργά.

Τέλος, την επισήμανση ότι κάποια στιγμή θα ήταν καλό να υπάρξει μια πολιτική αποφασισμένη από τους ειδικούς επιστήμονες, και όχι μόνο από τους πολιτικούς, για τις ψευδείς ειδήσεις που κυκλοφορούν και στην Ελλάδα, έκανε ο Σταύρος Θεοδωράκης σε δηλώσεις του στην κάμερα του Euronews και την Κλέλια Αβαταγγέλου. Αναλυτικά η δήλωση του Σταύρου Θεοδωράκη έχει ως εξής:

Η ελευθερία του Τύπου κινείται σε κάποιους κανόνες. Οι πολιτείες έχουν κανόνες για όσα μεταδίδουν οι τηλεοράσεις, τα ραδιόφωνα και γράφουν οι εφημερίδες,. Αντίστοιχοι κανόνες θα πρέπει να υπάρχουν και για τα ιντερνετικά δίκτυα και για τα οικονομικά δίκτυα. Και δεν εννοώ τόσο για τον πολίτη που είναι στα κοινωνικά δίκτυα. Εννοώ τους κανόνες που θα πρέπει να επιβάλει η Ε.Ε. στους ευρωπαϊκούς κολοσσούς που διαχειρίζονται τα κοινωνικά δίκτυα. Υπάρχει μια συζήτηση στην Ευρώπη. Είναι στη σωστή κατεύθυνση, γίνεται πολύ αργά όμως. Και θα πρέπει να γίνει πολύ πιο γρήγορα γιατί οι ψευδείς, κατασκευασμένες ειδήσεις κερδίζουν όσο έδαφος μπορούν. Και δεν εννοώ μόνο στην πολιτική, εννοώ και στα εμπορικά προϊόντα, εννοώ και στην καθημερινότητα του πολίτη.

Οι ψευδείς ειδήσεις μετράνε ήδη κάποιες νίκες. Υπάρχουν εκλογικά αποτελέσματα νοθευμένα μέσα από τις ψευδείς ειδήσεις. Άρα, ο κόσμος μας δεν θα πρέπει να είναι ο κόσμος των κατασκευασμένων ψευδών ειδήσεων. Μπορούμε να προχωρήσουμε παράλληλα με την ελευθερία των μέσων και των ηλεκτρονικών μέσων, αλλά ταυτόχρονα με ένα συμβιβασμό σε υπέρτατες αρχές που μπορεί μια πολιτεία να υπερασπιστεί.

Η Ελλάδα υπήρξε ένα πεδίο για ψευδείς ειδήσεις. Ειδικά τα πρώτα χρόνια της κρίσης που ο Έλληνας είχε την ανάγκη να πιστέψει, πίστεψε και πολλά ψέματα. Πολλές κατασκευασμένες ειδήσεις. Ελπίζω ότι έχουμε βγάλει το συμπέρασμά μας κι ελπίζω ότι κάποια στιγμή θα υπάρξει μια πολιτική αποφασισμένη από τους ειδικούς επιστήμονες, και όχι μόνο από τους πολιτικούς, για τις ψευδείς ειδήσεις που κυκλοφορούν και στην Ελλάδα.

Δείτε φωτογραφίες:

Φωτογραφίες: Θοδωρής Μανωλόπουλος