9 Ιούλιος, 2018

Δεν υπάρχει περίπτωση να συμπράξουμε με την κυβέρνηση

Νίκος Μηλαπίδης

Ο Νίκος Μηλαπίδης σχολιάζει τις εξελίξεις στην κεντροαριστερά στο Action 24

Ο Διευθυντής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Ποταμιού μίλησε χθες στην εκπομπή Brainstorming του Action 24 και σχολίασε τις εξελίξεις στον χώρο της κεντροαριστεράς, αλλά και μείζονα πολιτικά θέματα.

Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο συνεργασίας με τον ΣΥΡΙΖΑ, ο Νίκος Μηλαπίδης είπε: «Έχουμε δηλώσει με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο ότι δεν υπάρχει περίπτωση να συμπράξουμε με την κυβέρνηση για κανέναν λόγο. Έχουμε υπερψηφίσει την πρόταση μομφής προ ολίγων ημερών».

Σύμφωνα με τον Διευθυντή της Κ.Ο. του Ποταμιού, το δίλημμα είναι «Μεταρρυθμίσεις ή διατήρηση της παλιάς Ελλάδας». Πιο συγκεκριμένα, ο Νίκος Μηλαπίδης επεσήμανε: «Το Ποτάμι δημιουργήθηκε με σκοπό να φέρει το μεταρρυθμιστικό λόγο, τον προοδευτικό λόγο, το φιλελεύθερο λόγο σε επίπεδο οικονομίας και να μπορέσει να συνεργαστεί με όποιες δυνάμεις προτάσσουν την αλλαγή, την πρόοδο. Φόρους και επιδόματα ή μεταρρυθμίσεις και επενδύσεις; Κανένα πολιτικό κόμμα δεν δίνει ξεκάθαρη απάντηση σε αυτό. Εμείς είμαστε οι μόνοι που δίνουμε αυτή την ξεκάθαρη απάντηση και έχουμε πολιτικό κόστος για αυτή την επιλογή».

Σχολιάζοντας το ζήτημα της ψήφου των αποδήμων, είπε πως «είναι μια δυνατότητα που πρέπει να δοθεί στους συνέλληνες του εξωτερικού με κάποια κριτήρια. Είναι ένα σύνθετο θέμα, αλλά πρέπει να πούμε πως στην Ε.Ε. μόνο η Ελλάδα και η Ιρλανδία δεν δίνει το δικαίωμα ψήφου είτε στις πρεσβείες, είτε με επιστολική ψήφο, είτε με ηλεκτρονικό τρόπο. Πρέπει επιτέλους να πάμε στον 21ο αιώνα. Ειδικά αν συνυπολογίσουμε τις 500 – 600.000 που έχουν φύγει στο εξωτερικό το τελευταίο διάστημα, που θέλουν να συνδιαμορφώσουν τις συνθήκες για να επιστρέψουν».

Τέλος, ερωτηθείς για το ασφαλιστικό είπε: «Προ κρίσης, είχαμε το μεγαλύτερο ποσοστό ΑΕΠ για συντάξεις. Δαπανούσαμε το μεγαλύτερο ποσοστό. Το 2022, με βάση το νόμο Κατρούγκαλου θα δαπανούμε το μικρότερο. Αυτό είναι πρόβλημα. Μετά από 8 χρόνια θυσιών, πρέπει να υπάρξει ένας τρόπος και βιώσιμος για τους συνταξιούχους, αλλά με το βλέμμα στη γενιά των εργαζομένων. Δεν συζητά κανείς για αυτό».

Δείτε αποσπάσματα της εκπομπής:

* Ο Νίκος Μηλαπίδης είναι διευθυντής της ΚΟ του Ποταμιού