17 Ιουλίου, 2015

Δεν υπάρχει εξουσία χωρίς ευθύνες

Γιώργος Μαυρωτάς

Δεν είναι φυσιολογικό κάποιος να λέει ότι στηρίζω την κυβέρνηση αλλά δεν ψηφίζω το νομοσχέδιο. Έτσι κάνουν τον ήρωα στην εκλογική τους περιφέρεια.

Το βράδυ της Πέμπτης 16 Ιουλίου, ο βουλευτής Αττικής του Ποταμιού Γιώργος Μαυρωτάς βρέθηκε στην ΕΡΤ1 και συμμετείχε στο πάνελ της εκπομπής ΕΡΤ FOCUS με τους δημοσιογράφους Γιώργο Κογιάννη και Ντένια Σαρακίνη. Κεντρικό θέμα συζήτησης ήταν το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας στη Βουλή για τα προαπαιτούμενα μέτρα εν όψει της συμφωνίας με τους εταίρους και τις διεργασίες στο εσωτερικό της κυβέρνησης.

Ο κ. Μαυρωτάς ξεκίνησε την παρέμβασή του επισημαίνοντας την τοποθέτηση του επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρου Θεοδωράκη προχθές στη Βουλή, δηλαδή ότι ο κ. Τσίπρας έκανε δύο διαπραγματεύσεις μία στο εξωτερικό και μία στο εσωτερικό. Το Ποτάμι συνέβαλλε τα μέγιστα για να απαλλάξει τον Πρωθυπουργό από τον φόβο του εσωτερικού και του κόμματός του. Επ’ αυτού ο βουλευτής του Ποταμιού σχολίασε πως επαληθεύθηκε η στάση του Ποταμιού ότι ο πραγματικός κίνδυνος ήταν η συμφωνία την οποία θα έφερνε ο κ. Τσίπρας, να μη μπορούσε να περάσει από τη Βουλή.

Στο ζήτημα της διαπραγμάτευσης ο κ. Μαυρωτάς σημείωσε ότι: «Νομίζαμε ότι πηγαίναμε έξω για να κλείσουμε μια καλύτερη συμφωνία, και στην πραγματικότητα πηγαίναμε έξω για να μας πουν πόσα θέλετε για να φύγετε από το ευρώ», συνεχίζοντας ότι «Αυτή ήταν και η πραγματική πρόταση του κ. Σόιμπλε» κάτι το οποίο ενέτεινε και η άσκοπη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος.

Ο βουλευτής του Ποταμιού αναφέρθηκε στη συνεδρίαση και την ψηφοφορία της ολομέλειας της Βουλής, σχολιάζοντας ότι ενώ υπήρχαν αναφορές για πραξικόπημα από τους έξω, ουσιαστικά το πραξικόπημα πήγε να γίνει από μέσα. Σε αυτό συμπλήρωσε ότι: «Δεν είναι φυσιολογικό κάποιος να λέει ότι στηρίζω την κυβέρνηση αλλά δεν ψηφίζω το νομοσχέδιο». Σχολίασε συγκεκριμένα τη στάση των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ οι οποίοι ανήκουν στην Αριστερή Πλατφόρμα λέγοντας ότι έτσι κάνουν τον «ήρωα» στην εκλογική τους περιφέρεια αφού λένε ότι δεν ψήφισαν τη συμφωνία και ουσιαστικά αφήνουν την αντιπολίτευση να τη ψηφίσει. Σε αυτό το σημείο ο κ. Μαυρωτάς τόνισε ότι «Δεν υπάρχει εξουσία χωρίς ευθύνες».
Ο βουλευτής του Ποταμιού αναρωτήθηκε πως θα πάει η κυβέρνηση να εφαρμόσει τη συμφωνία αργότερα, όταν τα στελέχη που θα κληθούν για αυτό δεν την πιστεύουν. Σε αυτό έφερε ένα παράδειγμα από τον αθλητισμό, λέγοντας ότι είναι σαν μια ομάδα όπου ο προπονητής λέει ότι θα παίξουν με ένα σύστημα και κάποιοι παίκτες να λένε ότι θα παίξουν κάποιο άλλο και ο προπονητής να μην τους κάνει αλλαγή και τελικά να χαθεί το παιχνίδι.

Κλείνοντας την τοποθέτησή του ο κ. Μαυρωτάς επεσήμανε ότι το Ποτάμι είναι έτοιμο αν χρειαστεί, να συνεισφέρει με εθνικά επωφελείς λύσεις δηλαδή με πρόσωπα και προτάσεις για την καλύτερη υλοποίηση της συμφωνίας. Τέλος αναφέρθηκε στη μεγάλη σημασία της πραγματοποίησης των απαραίτητων μεταρρυθμίσεων που δεν έχουν γίνει τόσα χρόνια, και πως με ευρύτερες συναινέσεις και με ενιαίο μέτωπο πρέπει να υπάρξει καταπολέμηση της διαφθοράς, της πελατοκρατείας και αντιμετώπιση της διαπλοκής, των συντεχνιών και των διαφόρων συμφερόντων.

Δείτε παρακάτω απόσπασμα από την εκπομπή:

* Ο Γιώργος Μαυρωτάς είναι βουλευτής Αττικής και πολιτικός υπεύθυνος Ανώτατης Εκπαίδευσης.

17 Ιουλίου 2015, ΕΡΤ