28 Δεκεμβρίου, 2017

Δεν είναι όλα τα ζητήματα διαθέσιμα για μικροκομματικά παιχνίδια

Σπύρος Δανέλλης

Στον Αθήνα 9.84 και στην εκπομπή της Νόνης Καραγιάννη «Αθήνα Σήμερα» μίλησε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος και βουλευτής Ηρακλείου με το Ποτάμι Σπύρος Δανέλλης αναφορικά με τις θέσεις των κομμάτων για το θέμα της ονομασίας της π.ΓΔΜ.

Στην συνέντευξη του, μεταξύ άλλων, ο Βουλευτής ανέφερε: «Φαίνεται ότι ο κακός μας εαυτός δεν μας αφήνει, μας κυνηγάει διαρκώς. Είμαστε εγκλωβισμένοι τόσα χρόνια, σχεδόν τριάντα πάνε. Έχουμε σπαταλήσει όλο το διπλωματικό μας κεφάλαιο σε μια ανοησία. Έχουμε δημιουργήσει μια χώρα εχθρών, εμείς έχουμε στήσει μια νέα γενιά, αυτή που είναι η δυναμική γενιά και είναι σήμερα στα πράγματα στην FYROM, της οποίας η μεγάλη πλειοψηφία βλέπει αλυτρωτικά όλο το θέμα εξαιτίας της δικής μας της αφροσύνης. Ωστόσο, συνεχίζουμε αυτή την αδιέξοδη πολιτική που μας έχει φέρει πολλές φορές στον τοίχο. Είναι λάθος να ξανά στήνουμε μικροκομματικά όλο αυτό το παιχνίδι».

Επιπλέον, ο Σπύρος Δανέλλης τόνισε πως «η Κυβέρνηση βρίσκεται απέναντι στο προπατορικό της αμάρτημα, δηλαδή στην επιλογή ενός εταίρου, ο οποίος είναι απολύτως ασύμβατος ιδεολογικοπολιτικά. Τώρα βλέπει τα όρια της και γι’ αυτό είναι εξαιρετικά δύσκολο να διαχειριστεί τον Καμμένο σε ένα θέμα, στο οποίο εκείνος βλέπει ότι μπορεί να ξαναστήσει το δικό του πολιτικό παιχνίδι. Στο εμπόριο πατριωτισμού όμως, η αντιπολίτευση οφείλει πια, ούσα πιο σώφρων μετά από τα τριάντα αυτά χρόνια, να έχει μια διαφορετική στάση υπευθυνότητας και εθνικής ευθύνης. Νομίζω ότι θα πρέπει το σύνολο της αντιπολίτευσης, και πριν από όλα η Νέα Δημοκρατία - που ευθύνεται με τη δημιουργία αυτού του αδιεξόδου - γιατί δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι ο μοιραίος άνθρωπος ήταν ο Σαμαράς, επί υπουργίας εξωτερικών δικής του ξεκινάει να διογκώνεται και να δημιουργείται αυτό το αδιέξοδο.

[…] Δεν ξεχνάμε βεβαίως το εμπάργκο, το παραλήρημα της λαοσύναξης στη Θεσσαλονίκη όταν ο Ανδρέας έλεγε ότι κανένα όνομα δεν θα δεχθούμε που να συμπεριλαμβάνει τη λέξη Μακεδονία, όλα αυτά τα πληρώσαμε πανάκριβα.»

Σχετικά με την στάση της αξιωματικής αντιπολίτευσης ανέφερε: «Τη βολεύει τη Νέα Δημοκρατία, προφανώς. Δεν θέλει να δυσαρεστήσει το ακροατήριο της το «πατριωτικό», το συντηρητικό, το ακροατήριο που έχει στήσει κυρίως στη Μακεδονία, και βεβαίως έχει μεγάλα προβλήματα στο να πείσει αυτό το ακροατήριο, που τυφλωμένο από πάθη και από στερεότυπα του παρελθόντος δεν μπορεί να αντιληφθεί την πραγματικότητα. Αλλά, νομίζω ότι το σύνολο του πολιτικού συστήματος οφείλουμε να συμβάλλουμε στο να αρθεί αυτό το αδιέξοδο που μας κυνηγάει τριάντα χρόνια, που το έχουμε ακριβοπληρώσει. Δεν θα έχουμε εύκολα άλλη τέτοια ευκαιρία. Βλέπετε, ως εκ θαύματος ανανεώνεται το πακέτο Πινέιρο. Αυτό που αρνηθήκαμε το ‘92 και το οποίο ούτε στα όνειρά μας δεν πιστεύαμε πια ότι θα το ξαναβρούμε μπροστά μας. Αυτή η συγκυρία με τον Ζάεφ πρωθυπουργό, που δεν ξέρω πόσο θα κρατήσει και δεν ξέρω και εκείνος κατά πόσο θα μπορέσει να αντιμετωπίσει τα δικά του εσωτερικά αδιέξοδα ή τις τεράστιες δυσκολίες αποδοχής μιας τέτοιας πρότασης. Αλλά κυριολεκτικά θα είμαστε άφρονες αν εμπλέξουμε αυτή την υπόθεση με τα μικροκομματικά μας συμφέροντα.

[…] Το θέμα πρέπει να αντιμετωπιστεί από την Αντιπολίτευση ως ένα θέμα ευθύνης όπου δεν ετεροπροσδιορίζεται κανείς και ιστορικά ο καθένας, όχι μονάχα μεθαύριο αλλά και αύριο θα έχει να λογοδοτήσει για  τη στάση που θα πάρει σήμερα. Αν χάσουμε ξανά αυτή την ευκαιρία δεν νομίζω ότι θα βρούμε καλύτερη ποτέ.

[…] Η Ελλάδα  ήταν, δεν ξέρω αν είναι ακόμα σήμερα,  ο πρώτος  επενδυτής στην οικονομία της FYROM. Έτσι, με την διείσδυση την οικονομική που μπορούσαμε να έχουμε, σήμερα θα ήταν κυριολεκτικά ένα σημείο της ενδοχώρας της ελληνικής οικονομίας. Δεν μπορώ να αντιληφθώ γιατί - ενώ η ζωή έχει δείξει αυτά τα 30 χρόνια ότι τίποτα δεν έχουμε κερδίσει, αντιθέτως  έχουμε σπαταλήσει το διπλωματικό μας κεφάλαιο, την διεθνή μας σοβαρότητα, έχουμε δημιουργήσει εχθρούς δίπλα μας, - εμείς σήμερα επιμένουμε ότι δεν πρέπει να λυθεί αυτή η ιστορία με ένα τρόπο αξιοπρεπή και κοινά αποδεκτό.

[…] Η κυβέρνηση πρέπει να ανοίξει τα χαρτιά της. Εγώ αντιλαμβάνομαι ότι έτσι όπως όλες οι δύσκολες  και κρίσιμες διπλωματικές διαπραγματεύσεις,  προφανώς δεν μπορεί να γίνονται στην πλατεία, αλλά νομίζω ότι υπάρχουν τα θεσμικά εργαλεία: υπάρχει το Εθνικό Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής.  Οπότε μπορούμε εκεί να έχουμε μια πρώτη ανταλλαγή πληροφόρησης και απόψεων έτσι ως καταρχήν προσπάθεια συνεννόησης και στη συνέχεια ότι κριθεί σκόπιμο, είτε συζήτηση στη Βουλή όταν ωριμάσουν τα πράγματα, είτε βεβαίως σύγκληση του Συμβουλίου Πολιτικών Αρχηγών αν αυτό θεωρηθεί ότι είναι αναγκαίο.»

Κλείνοντας, τόνισε πως «δεν είναι όλα τα ζητήματα διαθέσιμα για μικροκομματικά παιχνίδια. Σε αυτή την υπόθεση δεν χωράνε ούτε παιχνίδια με δεδηλωμένες, ούτε υπεκφυγές. Ο καθένας μας καλείται με τον ορθό λόγο, με το νου και με την καρδιά, να πάρει μια απόφαση σύμφωνα με την πολιτική του συνείδηση.»

Ακούστε το ηχητικό απόσπασμα εδώ

* Ο Σπύρος Δανέλλης είναι βουλευτής Ηρακλείου και κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος

Σχετικά

PHP Code Snippets Powered By : XYZScripts.com