11 Σεπτεμβρίου, 2017

Δεν είναι οι κατάλληλοι άνθρωποι στις κατάλληλες θέσεις

Γιώργος Μαυρωτάς

Ο βουλευτής Γιώργος Μαυρωτάς από το Ποτάμι, σε αποκλειστική συνέντευξη στο Ράδιο Θήβα, στην εκπομπή του Γιώργου Πέππα «Ενημερωμένος Πολίτης», μίλησε για διάφορα ζητήματα της επικαιρότητας. Αρχικά δήλωσε πως η επίσκεψη του Γάλλου Προέδρου, Εμανουέλ Μακρόν, ήταν θετική τόσο για την Ελλάδα όσο και για τον ίδιο τον Γάλλο Πρόεδρο. Ήταν άλλωστε μια επίσκεψη με κάποια οικονομική χροιά, καθώς έφερε κοντά Γάλλους και Έλληνες επιχειρηματίες. Στη συνέχεια ο βουλευτής τόνισε πως η Ελλάδα πρέπει να συνεχίσει την μεταρρυθμιστική της πορεία ώστε να διατηρήσει την Ευρωπαϊκή της προοπτική.

Ακόμη, μιλώντας για τις ιδιωτικοποιήσεις τις οποίες οφείλει να πραγματοποιήσει η ελληνική κυβέρνηση μέχρι το τέλος του 2018, επεσήμανε πως το αρνητικό των ιδιωτικοποιήσεων είναι οι όροι με τους οποίους γίνονται, για αυτό και η κυβέρνηση πρέπει να επικεντρωθεί στους όρους του management αλλά και της διατήρησης των ήδη υφιστάμενων θέσεων εργασίας.

Αναφορικά με τον τομέα της υγείας, ο κ. Μαυρωτάς τόνισε πως με βάση την υπέρογκη φορολογία την οποία υφίστανται οι Έλληνες πολίτες, η Ελλάδα θα έπρεπε να διαθέτει Σκανδιναβικές Υπηρεσίες υγείας, αντίθετα όμως παρέχει ένα κονιορτοποιημένο σύστημα υγείας το οποίο είναι αποτέλεσμα των δυσλειτουργιών της Δημόσιας Διοίκησης και του συμβιβασμού του κράτους με έναν πελατειακό χαρακτήρα. «Δεν είναι οι κατάλληλοι άνθρωποι στις κατάλληλες θέσεις με βάση τη γνώση αλλά με βάση τους γνωστούς που έχει ο καθένας. Αν δεν αναπτύξουμε διαδικασίες τέτοιες ώστε να αποκομματικοποιηθεί το κράτος και να υπάρχει αξιοκρατία ώστε αυτοί που γνωρίζουν τα πράγματα, και όχι αυτοί που γνωρίζουν τους διοικούντες, να αναλαμβάνουν τα διάφορα πόστα, πάντα θα είμαστε σε αυτό το αναποτελεσματικό και δυσλειτουργικό κράτος» δήλωσε χαρακτηριστικά.

Ένα ακόμη μείζον ζήτημα το οποίο συζητήθηκε ήταν η παιδεία, όπου ο κ. Μαυρωτάς επεσήμανε για την εισαγωγή στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, ότι η κυβέρνηση έχει κάνει πολλά πισωγυρίσματα καθώς πριν από έναν χρόνο είχε συσταθεί μια Επιτροπή Διαλόγου με τον κ. Λιάκο η οποία κατέθεσε το πόρισμά της, αλλά αποσύρθηκε στη συνέχεια από τον τότε αρμόδιο Υπουργό. Στη συνέχεια, όπως είπε, το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής έθεσε μια δική του ξεχωριστή πρόταση η οποία δεν υλοποιήθηκε, ενώ πρόσφατα ο υπουργός Παιδείας παρουσίασε μια νέα πρόταση η οποία όμως δεν έχει συζητηθεί ακόμη.

Σύμφωνα με τον βουλευτή, ο εκτεταμένος διάλογος πρέπει να αποτελεί τηβάση κάθε απόφασης σχετικά με την παιδεία. Αφενός θα πρέπει να υπάρχει η στήριξη της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας της τάξεως των δύο τρίτων της Βουλής και αφετέρου θα πρέπει να συσταθεί ένα κυβερνητικό πρόγραμμα που θα διαρκέσει μια δεκαετία, και όχι να πραγματοποιούνται αλλαγές κάθε φορά που εκλέγεται διαφορετική κυβέρνηση.

Επιπλέον ενημέρωσε του ακροατές πως το Ποτάμι, σε πρόσφατη συνάντηση με τον Υπουργό Παιδείας, κατέθεσε προτάσεις για την αναβάθμιση και την αποκατάσταση του ρόλου του Λυκείου, το οποίο δίνει βάρος, όχι στο πόσο καλά μπορούν να αποστηθίζουν οι μαθητές, αλλά στην κριτική και την αναλυτική τους σκέψη.

Κλείνοντας και μιλώντας για την εξεταστική επιτροπή για τα δάνεια των κομμάτων, στην ερώτηση του κ. Πέππα για το ποιο ήταν το αποτέλεσμα της εξεταστικής επιτροπής, ο κ. Μαυρωτάς τόνισε πως η επιτροπή έδειξε πως δεν υπήρχαν ευθύνες πολιτικών προσώπων. Παράλληλα όμως το Ποτάμι παρουσίασε προτάσεις ώστε να αποφευχθούν παρόμοια περιστατικά στο μέλλον όπου το πολιτικό σύστημα θα διαθέτει θεσμούς και κανόνες ώστε ανεξάρτητα με το ποια κόμματα κυβερνούν, αυτοί να τηρούνται ως τοτέμ την πολιτικής ζωής.

Ακούστε το ηχητικό απόσπασμα:

* Ο Γιώργος Μαυρωτάς είναι γραμματέας Κοινοβουλευτικού έργου και βουλευτής Αττικής