3 Μάι, 2017

Δεν γίνεται αναπτυξιακή πολιτική, τιμωρώντας την επιχειρηματικότητα

Τρύφωνας Τριανταφυλλίδης

Στην εκπομπή "Τα λέμε" της Βεργίνας TV με τη Χριστίνα Τσόρμπα φιλοξενήθηκε ο Τρύφων Τριανταφυλλίδης για το κλείσιμο της συμφωνίας, το νέο μνημόνιο που θα υπογράψει η κυβέρνηση και τις πολιτικές εναντίον της ανάπτυξης που υιοθετούν οι κάθε είδους λαϊκιστές.

Τα βασικά σημεία της συνέντευξης:

Για την διαπραγμάτευση και τη συμφωνία: "Είναι μια κακή συμφωνία και αποτέλεσμα μιας κακής διαπραγμάτευσης, μιας διαπραγμάτευσης που διήρκεσε πάρα πολύ χρόνο με τραγικά αποτελέσματα. Μιας κακής πορείας αυτής της κυβέρνησης που άρχισε από πολύ καιρό νωρίτερα, εδώ και δύο χρόνια, με την αμφισβήτηση όλων των συμφωνιών που είχαν γίνει πριν, με το σκίσιμο των μνημονίων που θα γινόταν, με τα δημοψηφίσματα, όλη αυτή την τραγική κατάσταση, τα capital controls, και αποτέλεσμα όλης αυτής της πορείας είναι η σημερινή συμφωνία, το 4ο μνημόνιο.

Η κοινωνία και η οικονομία δεν είναι κάτι που μπορείς να το βάλεις στο ψυγείο και να πεις αφήστε με ήσυχο, τώρα διαπραγματεύομαι. Αυτή την στιγμή υπάρχουν ένα εκατομμύριο άνεργοι, υπάρχουν δουλειές που κλείνουνε, υπάρχουν όλα αυτά, χρειαζόμαστε την χρηματοδότηση, και αυτό που έκανε η κυβέρνηση είναι να τα παγώσει όλα και να πει περιμένουμε και διαπραγματευόμαστε.

Αυτό που κερδίσαμε, αν κερδίσαμε κάτι ελάχιστο από την διαπραγμάτευση, που δεν κερδίσαμε τίποτα γιατί όλες οι κόκκινες γραμμές φύγανε, όλα αυτά τα πράγματα που χάσαμε όλο αυτό το διάστημα είναι πάρα πολύ περισσότερα.

Είμαστε η πρώτη χώρα που μπήκε στα μνημόνια και αυτή που δεν έχει βγει ακόμα. Σε όλες τις άλλες χώρες όπου υπήρξε ευρύτερη συμφωνία όλων των πολιτικών δυνάμεων, γιατί οι ευθύνες δεν είναι μόνο του ΣΥΡΙΖΑ είναι και παλιότερες, εκεί λοιπόν που υπήρξε ευρύτερη συμφωνία και μετά συμφωνία για χρηματοδότηση, σε αυτές τις χώρες έχουν τελειώσει τα μνημόνια.

Είπε ο πρωθυπουργός ότι ξέρετε απατηθήκαμε, είχαμε αυταπάτες. Ναι, αλλά όταν εσύ με τις αυταπάτες σου κερδίζεις την εξουσία και οι άλλοι πληρώνουν το κόστος, αυτό δεν είναι αυταπάτη, αυτό είναι απάτη. Είναι μια απάτη πάνω στην οποία εσύ έκτισες, πήρες την εξουσία, νέμεσαι την εξουσία και λες πληρώστε εσείς τον λογαριασμό γιατί εμείς είχαμε αυταπάτες."

Για την ρύθμιση για το χρέος: "Αυτά είναι υποσχέσεις. Οποιαδήποτε συζήτηση για το χρέος θα ανοίξει μετά τις Γερμανικές εκλογές, μην έχουμε αυταπάτες. Δεν θα το συζητήσουν τώρα, μπορεί να πούνε ναι θα δούμε, θα χρονοτριβήσουν γιατί ακόμα και αυτοί οι οποίοι είναι υπέρ μιας ρύθμισης (γιατί υπάρχουν και τέτοιες απόψεις στην Γερμανική πολιτική σκηνή), ακόμα και αυτοί δεν θα δεσμευτούνε και δεν θα πούνε ότι ναι, θα ρυθμίσουμε το χρέος το Ελληνικό γιατί αυτό είναι αντιδημοφιλές στους ψηφοφόρους."

Για τον Ιβάν Σαββίδη και τη συνέντευξή του: "Δεν θυμάμαι άλλον επιχειρηματία να έχει ψηφίσει με τέτοιο τρόπο. Αν το συνδυάσουμε με όλη την εικόνα, δηλαδή ο ίδιος είπε στην ίδια συνέντευξη ότι θέλει και αγορές στα ΜΜΕ, αν συνδυάσουμε την ιστορία της ΣΕΚΑΠ, δεν βρίσκω καλύτερο ορισμό για την διαπλοκή. Εδώ ο ΣΥΡΙΖΑ πάει να φτιάξει τον δικό του Κοσκωτά, ε θα το πληρώσει ακριβά νομίζω. Ούτε χώρα θα βγει κερδισμένη από την διαπλοκή της οικονομικής και πολιτικής εξουσίας. Δεν είναι καινούριο φαινόμενο, είναι παλιό αλλά το πληρώσαμε και το πλήρωσαν ακριβά και αυτοί που συμμετείχαν."

Δείτε το βίντεο:

*Ο Τρύφων Τριανταφυλλίδης είναι μέλος της Μεγάλης Συνάντησης Αντιπροσώπων (ΜΕ.ΣΥ.Α)