12 Δεκεμβρίου, 2018

Δεν διαπραγματευόμαστε τον τρόπο ζωής μας

Μίλτος Κύρκος

Ανακοίνωση του ευρωβουλευτή του Ποταμιού Μίλτου Κύρκου για την επίθεση στο Στρασβούργο

Μια δύσκολη νύχτα για τους πολίτες και επισκέπτες του Στρασβούργου καθώς ένας τρομοκράτης άνοιξε πυρ στην χριστουγεννιάτικη αγορά. Έχουμε εφησυχάσει μετά τα χτυπήματα στο Bataclan στο Παρίσι και στις Βρυξέλλες. Οι έλεγχοι στο Στρασβούργο φέτος ήταν ανύπαρκτοι σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια, η ατμόσφαιρα εορταστική χωρίς έγνοιες. ... Η επιχείρηση σύλληψης του υπόπτου το πρωί πήγε αναπάντεχα στραβά και αυτός απεγνωσμένος πια αποφάσισε να δράσει όπως σχεδίαζε και το πλήρωσαν οι περαστικοί πολίτες. Τα υπόλοιπα είναι γνωστά, πολίτες κλεισμένοι σε γραφεία εστιατόρια και καταστήματα, φόβος, ανησυχία για τους οικείους.

Η επόμενη μέρα μας βρίσκει να θρηνούμε θύματα και να απαιτούμε από τις αρχές καλύτερο συντονισμό σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Η ισλαμική τρομοκρατία δεν θα εξαφανιστεί, επειδή το ISIS έχασε έδαφος στη Συρία και οι κοινωνίες μας πρέπει να ζήσουν με το ενδεχόμενο και άλλων χτυπημάτων. Όμως αυτό είναι το στοίχημα -η ζωή μας δεν θα αλλάξει, ο φόβος που δικαιολογημένα νιώσαμε όταν ακούγαμε τους πυροβολισμούς στη διπλανή γωνία δεν θα επιβάλει αλλαγή στις συνήθειες μας ή στη δουλειά μας. Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο συνεχίζει τη δουλειά του κανονικά, τα σχολεία είναι ανοικτά, τα μέσα μεταφοράς κινούνται, τα εστιατόρια θα είναι γεμάτα το βράδυ . Ο τρομοκράτης απέτυχε, το τίμημα όμως ήταν βαρύ σε ανθρώπινες ζωές.

Η Ευρώπη απέδειξε ότι δεν πέφτει στην παγίδα να ανατρέψει το κράτος δικαίου και να αναιρέσει τα δικαιώματα των πολιτών της. Και το Στρασβούργο με τη σειρά του απέδειξε πως ναι μεν η ισλαμική τρομοκρατία έχει μπει βίαια στην καθημερινότητά των πολιτών, αλλά δεν διαπραγματευόμαστε τον τρόπο ζωής μας με κανέναν τρομοκράτη.