1 Σεπτέμβριος, 2015

Δεν αρκεί η πλειοψηφία στη Βουλή, η χώρα χρειάζεται πλειοψηφία και στην κοινωνία

Γιώργος Μαυρωτάς

Το μεσημέρι της Δευτέρας 31 Αυγούστου ο υπεύθυνος του Τομέα Ανώτατης Εκπαίδευσης, Γιώργος Μαυρωτάς, βρέθηκε στην ΕΡΤ1 συμμετέχοντας στο πάνελ της εκπομπής ΕΡΤ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ με τους δημοσιογράφους Σταυρούλα Χριστοφιλέα και Θάνο Σιαφάκα.

Ο κ. Μαυρωτάς ξεκίνησε την τοποθέτησή του λέγοντας πως οι δημοσκοπήσεις δεν ερμηνεύονται ως αποτελέσματα εκλογών, καθώς υπάρχει μεγάλος αριθμός αναποφάσιστων που βρίσκονται σε συγγενείς με το ΠΟΤΑΜΙ χώρους. Συμπλήρωσε πως το ΠΟΤΑΜΙ ευελπιστεί να προσελκύσει τους ψηφοφόρους αυτούς κεφαλαιοποιώντας τη συνεπή και συνετή στάση που επέδειξε κατά την επτάμηνη κοινοβουλευτική περίοδο, αντιπολιτευόμενο εποικοδομητικά.
Συνέχισε κάνοντας σαφές πως το ΠΟΤΑΜΙ ψήφισε τη συμφωνία θεωρώντας πως η ευρωπαϊκή προοπτική είναι μονόδρομος για τη χώρα και μάλιστα τόλμησε όταν άλλα κόμματα αμφιταλαντεύονταν, να στηρίξει με τους 17 βουλευτές του τη συμφωνία, επιδεικνύοντας πρωτόγνωρο πολιτικό θάρρος.

Όσον αφορά στις μετεκλογικές συνεργασίες, επεσήμανε πως η χώρα δε μπορεί να αλλάξει μόνο με ένα κόμμα, κατέχοντας μια σχετική πλειοψηφία της τάξεως του 35% αλλά χρειάζεται όχι μόνο μια απόλυτη κοινοβουλευτική πλειοψηφία αλλά και μια αντίστοιχη κοινωνική πλειοψηφία. Στην κατεύθυνση αυτή το ΠΟΤΑΜΙ επιθυμεί να παίξει το ρόλο του καταλύτη στη σύνθεση των δυνάμεων που επιλέγουν την ευρωπαϊκή προοπτική, απευθυνόμενο εξίσου στο ΣΥΡΙΖΑ και στη ΝΔ.

Τόνισε πως ενώ οι ιδεολογικές διαφορές των κομμάτων αφορούν στην αναδιανομή του πλούτου, το ζητούμενο την τρέχουσα περίοδο είναι η παραγωγή του πλούτου. Στην κατεύθυνση αυτή, το ΠΟΤΑΜΙ δεν είναι υπέρ μιας κρατικοδίαιτης ανάπτυξης και πιστεύει πως το κυρίαρχο πρόβλημα της ανεργίας δε θα λυθεί με προσλήψεις στο Δημόσιο αλλά μέσω των ιδιωτικών επενδύσεων και της ενίσχυσης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

Διευκρίνισε πως η ενδεχόμενη εικόνα μεγαλύτερης αντιπαράθεσης του ΠΟΤΑΜΙΟΥ με το ΣΥΡΙΖΑ παρά με τη ΝΔ, οφείλεται στο μεγαλύτερο αναλογικά αριθμό επιθέσεων που δέχεται από το κόμμα του κ. Τσίπρα. Το ΠΟΤΑΜΙ τηρεί πολιτική ίσων αποστάσεων αναγνωρίζοντας τις ευθύνες των προηγουμένων κυβερνήσεων οι οποίες δεν υλοποίησαν αναγκαίες μεταρρυθμίσεις, πέραν των ευθυνών της επτάμηνης συγκυβέρνησης των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ.

Ο κ. Μαυρωτάς έκλεισε την τοποθέτησή του αναφερόμενος στο μεταναστευτικό λέγοντας πως η κυβέρνηση αιφνιδιάστηκε και ολιγώρησε παρά τις σχετικές προειδοποιήσεις, έδωσε δε λάθος μηνύματα και την εντύπωση μιας χώρας ανοικτών συνόρων ενώ θα έπρεπε να ισορροπήσουν ο ανθρωπισμός με το ρεαλισμό και να αξιοποιηθεί η ευρωπαϊκή συνδρομή. Μάλιστα επεσήμανε το γεγονός ότι το Ποτάμι από τον Απρίλιο είχε παρουσιάσει τις προτάσεις του για τη μεταναστευτική πολιτική της χώρας.

Δείτε εδώ το βίντεο:


*Ο Γιώργος Μαυρωτάς είναι υπεύθυνος του τομέα Ανώτατης Εκπαίδευσης
.

1 Σεπτεμβρίου 2015, ΕΡΤ1.