22 Ιουλίου, 2019

Δεν αρκεί το ’21. Η νέα Ελλάδα θέλει μια νέα επανάσταση

Ποτάμι

Ανακοίνωση για τις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης

Η μείωση της φορολογίας και των ασφαλιστικών εισφορών, η ψήφος των Ελλήνων του εξωτερικού, η εξωστρέφεια των πανεπιστημίων μαζί με την  αύξηση των επαγγελματικών σχολείων και των πρότυπων, η ασφάλεια στα σπίτια και τις γειτονιές, η επιτάχυνση των διαδικασιών παροχής ασύλου, η ψηφιοποίηση κάθε δημόσιου εγγράφου, ηαξιοποίηση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στα νησιά, ήταν οι επτά θετικές προγραμματικές υποσχέσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Οι «καλές ειδήσεις» όμως δεν συνεχίστηκαν στις περισσότερες των περιπτώσεων από δεσμεύσεις, προγράμματα και χρονοδιαγράμματα. Οι υπουργοί στην πλειοψηφία τους αρκέστηκαν σε γενικές διακηρύξεις αντί να εξειδικεύσουν και να δώσουν περιεχόμενο στα 135 «θα» της εναρκτήριας ομιλίας του πρωθυπουργού.  Τα 5 εμβληματικά έργα (η ενοποίηση Αρχαιολογικού Μουσείου – Μετσόβιου, το γκρέμισμα των φυλακών Κορυδαλλούκαι η αξιοποίηση των εκτάσεων στο Τατόι, στα Λιπάσματα Κερατσινίου και την ΔΕΘ προς όφελος των πολιτών) έμειναν «κουφάρια» αφού οι υπουργοί δεν μπόρεσαν να παρουσιάσουν ούτε καν υποτυπώδη σχέδια τοποθετημένα στο χρόνο.

Μεγάλο κενό η απουσία οποιασδήποτε σοβαρής πρότασης για την αξιολόγηση προσώπων και δομών στη δημόσια διοίκηση. Ο μεγάλος ασθενής, η βασική αιτία της κρίσης δεν θεραπεύεται με προσλήψεις και νέες διευθυντικές θέσεις πασπαλισμένες με διακηρύξεις φιλοσοφικού περιεχομένου. Ο κρατισμός, η γραφειοκρατία, η καθυστέρηση απονομής της Δικαιοσύνης θα συνεχίζουν να πλήττουν τους πολίτες, την οικονομία και να φρενάρουν την ανάπτυξη αν δεν υπάρξουν τολμηρές πολιτικές που απαιτούν συγκρούσεις με συμφέροντα και συντεχνίες. 

Τα ατομικά δικαιώματα, όπως βέβαια και οι σχέσεις Εκκλησίας – Κράτους ήταν επίσης εντελώς εκτός κυβερνητικής ατζέντας. Γιατί;

Ο υποβιβασμός του «Μακεδονικού» σε θέμα που αφορά τα Μακεδονικά μας προϊόντα και μόνο, μαρτυρά επίσης ότι οι έξαλλες εθνικιστικές αντιδράσεις της ΝΔ είχαν προεκλογική στόχευση.

Ναι, από το πολιτικό σύστημα οι πολίτες απαιτούν ήθος, επαγγελματισμό, ωριμότητα, αποτελεσματικότητα αλλά όλα αυτά στην Ελλάδα του 2019 δεν θα βρεθούν στο οπλοστάσιο του ’21 όπως λένε και ξαναλένε αυτές τις μέρες οι νέοι κυβερνώντες. Η νέα Ελλάδα θέλει μια νέα επανάσταση, δική της. Πολιτισμένη, ευρωπαϊκή, φιλελεύθερη αλλά επανάσταση.