15 Μαΐου, 2019

Η Ελλάδα δεν θέλει πολιτικούς ηγέτες “ναιμεναλλάδες”

Ποτάμι

Ο Σταύρος Θεοδωράκης στη διακαναλική συνέντευξη που παραχώρησε σε τρία τοπικά κανάλια στην Κρήτη με τη μορφή debate.

“Δεν θέλουμε να δώσουμε φιέστες, αλλά απαντήσεις”, δήλωσε ο Σταύρος Θεοδωράκης στη διακαναλική συνέντευξη που παραχώρησε στην Κρήτη, επιλέγοντας να δώσει συνέντευξη σε τρία τοπικά κανάλια με τη μορφή debate έναντι μιας περιφερειακής ομιλίας, με τις δημοσιογράφους Ευαγγελία Ξηρουχάκη (Nέα Τηλεόραση Κρήτης), Αντιγόνη Ανδρεάκη (TV Creata) και Νικολέττα Σφακιανάκη (Κρήτη TV). "Οι υπόλοιποι πολιτικοί αρχηγοί προτιμούν τις κοκορομαχίες από τη συζήτηση”, σχολίασε δεικτικά ο επικεφαλής του Ποταμιού για την άρνηση τους να συμμετάσχουν σε προεκλογικό debate.

Για τις παροχές της κυβέρνησης, σχολίασε, πως παρότι πολλά ήταν αναγκαίο να γίνουν, όπως οι 120 δόσεις, ο κ. Τσίπρας τα εμφάνισε ως προεκλογικά χαρτιά, "λες και είναι δικά του τα λεφτά" και αυτό εύλογα ανησυχεί τους Ευρωπαίους που έχουν μάθει ότι οι Έλληνες πολιτικοί, πριν από κάθε εκλογική αναμέτρηση ανοίγουν το ταμείο και μοιράζουν χρήματα. "Το συνετό είναι να πούμε στους Έλληνες πολίτες που μας ακούν, να μην πέσουν στην παγίδα που θέλει να στήσει ο κ. Τσίπρας ότι όλα αυτά είναι δικά του “χαρίσματα”. Είναι ο δικός τους κόπος και είναι λάθος που συνδυάζονται με μια έντονη προεκλογική περίοδο", τόνισε.

Ερωτηθείς για την πρόταση του κ. Μητσοτάκη για συμμετοχή ιδιωτών στα δημόσια νοσοκομεία, επισήμανε ότι το έγκλημα στην υπόθεση νοσοκομεία ήταν οικουμενικό. “Όλοι έκλεβαν ό,τι μπορούσαν,” είπε χαρακτηριστικά, “από τους συνδικαλιστές μέχρι τους προέδρους και έτσι φτάσαμε να έχουμε τεράστια ανοίγματα στην υγεία". Ο επικεφαλής του Ποταμιού τόνισε ότι προφανώς οι ιδιώτες έχουν θέση στο σύστημα υγείας και πρέπει να τους δώσουμε τη δυνατότητα να επενδύσουν αλλά επισήμανε ότι πρέπει να διατηρήσουμε το δυνατό χαρακτήρα του δημοσίου συστήματος υγείας, με αξιοκρατικά επιλεγμένες διοικήσεις και όχι με προέδρους αποτυχημένους υποψήφιους βουλευτές.

Σχετικά με το κομματικό κράτος υπογράμμισε ότι το Ποτάμι είναι το μόνο κόμμα που δεν έχει “λερωμένη τη φωλιά του” και ότι μόνο εάν μειωθεί η γραφειοκρατία θα βρεθούν λεφτά για τους ανθρώπους της πρώτης γραμμής, για την ελάφρυνση των φόρων και για νέες επενδύσεις. Επανέλαβε την πρόταση του Ποταμιού να υπάρχει αξιολόγηση όλων των δημοσίων υπαλλήλων από το ΑΣΕΠ και όχι από το γραφείο του υπουργού και όποιοι αποτυγχάνουν επανειλημμένα να απομακρύνονται από το Δημόσιο. “Εμείς δεν υποστηρίζουμε την άποψη ότι όποιος μπήκε στο Δημόσιο, είτε πίνει καφέ, είτε απουσιάζει, είτε λαδώνεται, δεν θα βγει ποτέ από το Δημόσιο”, είπε χαρακτηριστικά.

Αναφορικά με τις σχέσεις της Ελλάδας με την Τουρκία υποστήριξε ότι “η Τουρκία και ο Ερντογάν κυκλοφορούν με λυμένο το ζωνάρι, σαμποτάροντας την ειρήνη στο Αιγαίο” και επανέλαβε την πάγια στάση του Ποταμιού “να συνεχιστεί ο διάλογος της Ευρώπης με την Τουρκία” με ενίσχυση του ελληνικού μετώπου, θεσμοθετώντας άμεσα το Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας και παραμένοντας ανυποχώρητοι στα εθνικά δίκαια. Παράλληλα, στηλίτευσε την υποκριτική στάση του Προέδρου του Λαϊκού Κόμματος κ. Βέμπερ, καθώς από τη μία πραγματοποιούνται γερμανικές επενδύσεις στην Τουρκία για τον εκσυγχρονισμό των τρένων και τις πωλήσεις όπλων και από την άλλη ζητά παύση του διαλόγου με τη γείτονα. “Στην κονόμα μαζί και κανένας διάλογος” είπε χαρακτηριστικά, αφήνοντας παράλληλα αιχμές για υποκριτική συμπεριφορά της ΝΔ που προβάλει τον κ. Βέμπερ ως πρότυπο ηγέτη της Ευρώπης. “Οι τζάμπα μαγκιές των συντηρητικών της Ευρώπης που λένε καμία συζήτηση με την Τουρκία, αλλά να κάνουμε και καμιά δουλίτσα με τους Τούρκους δεν εκφράζουν τους Έλληνες”, κατέληξε.

Ο Σταύρος Θεοδωράκης απαντώντας σε ερώτηση για τη θέση της Ελλάδας στην Ευρώπη, ξεκαθάρισε πως το Ποτάμι από το 2014 λέει πως “η ΕΕ δεν είναι μια εταιρεία ή μόνο μια οικονομική σχέση, αλλά είναι και ένα ενιαίο αμυντικό δόγμα”. Στάθηκε στη διορατικότητα του Κωνσταντίνου Καραμανλή να βάλει τη χώρα στην ΕΟΚ, παρά τις τότε αντιδράσεις και από το ίδιο το κόμμα του και πρόταξε την ανάγκη “να παίξουμε μπάλα στο μεγάλο γήπεδο, όχι ως αναπληρωματικοί, αλλά στην επίθεση”, ώστε να έχουμε πρωταγωνιστικό ρόλο. Αυτό σημαίνει όμως ότι η Ελλάδα δεν θα έχει πολιτικούς ηγέτες “ναιμεναλλαδες” όπως σήμερα και εξαπέλυσε βολές εναντίον του ΣΥΡΙΖΑ που δεν ξεκαθαρίζει πως όλα αυτά που έλεγε εναντίον της Ευρώπης ήταν λάθος, αλλά και εναντίον της ΝΔ για την επιφυλακτικότητα που δείχνουν τα στελέχη της τον τελευταίο καιρό. "Λένε τελευταία ότι η Ευρώπη θέλει κάποιους που να της λένε και όχι", τόνισε, συμπληρώνοντας πως "αυτές οι ασυναρτησίες που τις ακούσαμε και το '14 από τον ΣΥΡΙΖΑ, πρέπει να αποσυρθούν".

Ο επικεφαλής του Ποταμιού εξέφρασε τις επιφυλάξεις του για τις έρευνες υδρογονανθράκων στα νότια της Κρήτης, ζητώντας απτές αποδείξεις για να προχωρήσει ένα τόσο μεγάλο έργο. Παράλληλα, εκτίμησε πως η απόφαση μεγάλων κρατών να αποδεσμευτούν σε μεγάλο βαθμό από το υγρό καύσιμο αλλάζει τον ενεργειακό χάρτη και πρότεινε να σκεφτούμε σοβαρά “αν αυτές οι επενδύσεις είναι και για τι επόμενες γενιές”.

Τέλος, απευθυνόμενος στους πολίτες τους ζήτησε “να επιλέξουν μία δύναμη καθαρή, μία δύναμη που δεν έχει κάνει κωλοτούμπες, Να επιλέξουν στην κάλπη της 26ης Μαΐου μία πολιτική δύναμη που ταιριάζει στις αγωνίες και στις ελπίδες του ελληνικού λαού”.

Δείτε το βίντεο:

Διαβάστε ολόκληρη τη συνέντευξη:

Ν. ΣΦΑΚΙΑΝΑΚΗ: Καλό μεσημέρι κυρίες και κύριοι από την Κρήτη, την οποία επέλεξε το Ποτάμι και ο επικεφαλής του, ο Σταύρος Θεοδωράκης για να δώσει αυτή τη συνέντευξη Τύπου, δίνοντας βήμα και λόγο στην Περιφέρεια, κάτι το οποίο του οφείλουμε ν’ αναγνωρίσουμε, για το ότι αναγνωρίζει κι εκείνος με τη σειρά του τις δυνατότητες και τη δυναμική που έχει η Περιφέρεια της χώρας μας και πόσο μάλλον σε μια συζήτηση για την ευρωκάλπη και τις ευρωεκλογές. Όχι μόνο, είναι και η Αυτοδιοίκηση φυσικά, πάντα στο επίκεντρο.
Είναι μια συζήτηση που θα γίνει από τρεις δημοσιογράφους μ’ ερωτήσεις που θα τεθούν από δυο δημοσιογράφους, είναι η συνάδελφος Αντιγόνη Ανδρεάκη από την τηλεόραση CRETA, η συνάδελφος Ευαγγελία Ξηρουχάκη από τη ΝΕΑ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ και εγώ από την ΚRΗΤΗ TV και φυσικά τις απαντήσεις θα τις δώσει ο κ. Σταύρος Θεοδωράκης, επικεφαλής του Ποταμιού.
Σας ευχαριστούμε πολύ κ. Θεοδωράκη.

ΣΤ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Καλημέρα. Κοιτάξτε, για να πούμε και στους τηλεθεατές που μπορεί να ξαφνιάζονται, ο νόμος δίνει τη δυνατότητα στα κόμματα να επιλέξουν, να προβάλλουν μια περιφερειακή τους εκδήλωση, να στήσουν μια φιέστα κάπου στην Ελλάδα και να την προβάλουν. Εμείς πιστεύουμε ότι είμαστε σε μια εποχή που χρειάζονται απαντήσεις.
Κι επειδή δε γίνονται και πολλά debates στην Αθήνα, είπαμε να δώσουμε το χρόνο σε δημοσιογράφους, σε μια μεγάλη Περιφέρεια όπως είναι η Κρήτη, η αλήθεια είναι ότι έπαιξε ένα ρόλο και η στενή μου προσωπική σχέση μ’ αυτό το νησί, να δώσουμε λοιπόν τη δυνατότητα σε δημοσιογράφους να ρωτήσουν και ν’ απαντήσουμε και να μας ακούσουν από την Κρήτη μέχρι τον Έβρο.
Είμαι λοιπόν στη διάθεσή σας, δεν ξέρω τί έχετε στο μυαλό σας, είμαι εδώ όμως για όλες τις απαντήσεις.

Ν. ΣΦΑΚΙΑΝΑΚΗ: Εσείς έχετε επιλέξει το μέρος, εμείς έχουμε επιλέξει τις ερωτήσεις κ. Θεοδωράκη, κι έχουμε συμφωνήσει στο να υπάρξουν κάποιες συγκεκριμένες θεματικές. Ανά θεματική λοιπόν ενότητα θα τεθούν οι ερωτήσεις, μία από κάθε δημοσιογράφο και ξεκινάμε με την ενότητα «εσωτερική επικαιρότητα».
Το πρώτο ερώτημα θ’ απευθύνει η κα Ανδρεάκη από την τηλεόραση CRETΑ.

Α. ΑΝΔΡΕΑΚΗ: Κύριε Θεοδωράκη καλημέρα, καλώς ήρθατε για μια ακόμα φορά στην Κρήτη και σας ευχαριστούμε που στο δικό μας το πρόσωπο και στα δικά μας Μέσα τιμάτε και την περιφερειακή τηλεόραση αλλά και τους περιφερειακούς δημοσιογράφους σε ολόκληρη την ελληνική επικράτεια, που πραγματικά δίνουν καθημερινό αγώνα μάχης κι επιβίωσης.
Να ξεκινήσουμε λοιπόν με την εσωτερική επικαιρότητα. Μόλις χτες, ευρωπαίος αξιωματούχος ανέφερε ότι οι Βρυξέλλες ανησυχούν για τα πακέτα παροχών που έχουν στο ελληνικό Κοινοβούλιο, μάλιστα είπε ότι υπάρχει το ενδεχόμενο την Πέμπτη στο Eurogroup να τεθεί και θέμα συζήτησης στον κ. Τσακαλώτο, ακόμη κι αν η Ελλάδα σε αυτή τη συνεδρίαση βρίσκεται εκτός ατζέντας.
Η ανησυχία τους είναι ότι ενδέχεται αυτές οι παροχές να εκτροχιάσουν την πορεία της οικονομίας στη χώρα μας. Θεωρείτε ότι μπαίνουμε σε κόκκινες, επικίνδυνες γραμμές, ίσως αυτό έχει να κάνει με την πορεία της οικονομίας για τη χάρη των ευρωεκλογών και του αποτελέσματος;

ΣΤ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Κοιτάξτε, το πολιτικό σύστημα εμφανίζεται αδιόρθωτο. Πολλά απ’ αυτά τα πράγματα που συζητάμε στη Βουλή, είναι αναγκαία να γίνουν. Ας πούμε οι 120 δόσεις, είναι μια συζήτηση πολύ παλιά. Επίσης, διορθώσεις σε σχέση με τα φορολογικά συστήματος, ειδικά με την ελάφρυνση των νέων που επιχειρούν, μια παλιά πρόταση του Ποταμιού. Όλα αυτά προφανώς θα έπρεπε η Βουλή να τα συζητήσει και ν’ αποφασίσει θετικά.
Αλλά τί κάνουν τα καθεστώτα, τί κάνουν τα κόμματα εξουσίας: Εμφανίζουν όλα αυτά σαν προεκλογικά χαρτιά. Δηλαδή λίγες μέρες πριν τις εκλογές λέει ο Τσίπρας, λες και είναι δικά του τα λεφτά, λες και είναι τα περισσεύματα δικά του, λέει «τώρα αποφασίζω να τα δώσω». Και αυτό εύλογα ανησυχεί τους Ευρωπαίους που έχουν μάθει ότι οι Έλληνες πολιτικοί, πριν από κάθε εκλογική αναμέτρηση ανοίγουν το Ταμείο και μοιράζουν λεφτά.
Νομίζω λοιπόν ότι το συνετό είναι να πούμε στους Έλληνες πολίτες που μας ακούν, πολλά από αυτά έπρεπε να έχουν γίνει ήδη, μην πέσετε στην παγίδα που θέλει να στήσει ο κ. Τσίπρας ότι όλα αυτά είναι δικά του χαρίσματα. Είναι ο δικός σας κόπος, έπρεπε να είχαν συμβεί και είναι λάθος που συνδυάζονται με μια έντονη προεκλογική περίοδο.

ΕΥ. ΞΗΡΟΥΧΑΚΗ: Θα ήθελα κι εγώ με τη σειρά μου να σας ευχαριστήσω που επιλέξατε την Κρήτη γι’ αυτή τη διακαναλική συνέντευξη και δίνετε το βήμα σε δημοσιογράφους εκτός Αθήνας, να θέσουν τα ερωτήματά τους.

ΣΤ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Αν μου επιτρέπετε μια μικρή παρένθεση σ’ αυτό. Είναι ανοησία η άρνηση των πολιτικών αρχηγών να μην κάνουμε debate στην Αθήνα. Δε θέλουν να κάνουμε debate. Εγώ τους είπα στη Βουλή, ήταν εκεί όλοι και τους λέω, «δυο-δυο, τρεις-τρεις, όπως θέλετε, όπως θέλουν οι δημοσιογράφοι, βάλτε πέντε δημοσιογράφους που αναγνωρίζουμε ότι μπορούν να το κάνουν, να καθορίσουν του κανόνες». Κοίταζαν όλοι κάτω, άλλος τα χαρτιά του, δε θέλουν να γίνει debate, δε θέλουν να υπάρχει μια αντιπαράθεση επί των απόψεων. Τους αρέσουν οι κοκορομαχίες. Συγνώμη για την παρένθεση.

ΕΥ. ΞΗΡΟΥΧΑΚΗ: Συνεχίζω λέγοντας ότι σήμερα γίνεται πολλή συζήτηση για τα όσα ειπώθηκαν από τον Κυριάκο Μητσοτάκη και για την υγεία, για όλα αυτά που είπε, για τις ιδιωτικοποιήσεις, για το να συμμετέχουν στα Διοικητικά Συμβούλια των νοσοκομείων και ιδιώτες. Εσείς έχετε μιλήσει αρκετές φορές να φύγει το κομματικό κράτος, το λέτε όλα αυτά τα χρόνια, τα 5 χρόνια που υπάρχει το Ποτάμι. Αυτό που είπε ο κ. Μητσοτάκης με τα νοσοκομεία και με την είσοδο των ιδιωτών, πώς σας ακούγεται;

ΣΤ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Εμείς έχουμε πει κάτι που νομίζω ότι εκφράζει όλους τους Έλληνες: Υπήρξε μια μεγάλη περίοδος σπατάλης και διαφθοράς και ήταν διακομματική ή δαπάνη και ήταν διακομματική η διαφθοράς. Είναι ψέμα του ΣΥΡΙΖΑ ότι ήταν διεφθαρμένοι μόνο οι παλιοί. Στην υπόθεση «νοσοκομεία» ήταν οικουμενικό το έγκλημα. όλοι έκλεβαν ό,τι μπορούσαν. Από τους συνδικαλιστές μέχρι τους Προέδρους, όλοι. Και έτσι φτάσαμε να έχουμε τεράστια ανοίγματα στην Υγεία.
Αλλά, περάσαμε ξαφνικά από τη σπατάλη, σε μια απόλυτη τσιγγουνιά. Εμείς έχουμε πει ότι οι άνθρωποι της Υγείας, το ορίζουμε ως οι άνθρωποι της πρώτης γραμμής. Αυτό αφορά και τα παιδιά που είναι στα σύνορα, αυτό αφορά και τους δασκάλους στις απομακρυσμένες περιοχές. Οι άνθρωποι της πρώτης γραμμής αμείβονται από το κράτος γιατί προσφέρουν κοινωνική υπηρεσία.
Προφανώς στο σύστημα Υγείας πρέπει να δώσουμε τη δυνατότητα στους ιδιώτες να επενδύσουν. Προφανώς. Αλλά ο Έλληνες πολίτης, ο Έλληνας συνταξιούχος, ο Έλληνας άνεργος, πρέπει να έχει αποκούμπι τη δημόσια υγεία. Και θέλω να πω κάτι και αυτό είναι το θετικό για το πολιτικό σύστημα, που σπανίως λέω θετικά πράγματα. Είμαστε μια εξαίρεση στον κόσμο, είμαστε μια εξαίρεση στην Ευρώπη, ότι παρά την κρίση, καταφέραμε κι έχουμε νοσοκομεία όρθια και έχουμε τη δυνατότητα στον παππού μας ή στο άνεργο παιδί να πάει στο νοσοκομείο και να ζητήσει τη βοήθεια. Δε συμβαίνει σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες. Είναι μια αδυναμία στην Ευρώπη, δε συμβαίνει στην Αμερική. Δε συμβαίνει σε χώρες εννοώ που έχουμε ως πρότυπο σε άλλα πράγματα.
Άρα πρέπει να διατηρήσουμε το δυνατό χαρακτήρα του δημοσίου συστήματος υγείας, μ’ επιλεγμένες Διοικήσεις, με αξιοκρατικά κριτήρια, γιατί πολλές φορές έχουμε Προέδρους οι οποίοι είναι απλώς αποτυχόντες υποψήφιοι Βουλευτές, ν’ αξιολογήσουμε λοιπόν τους Διευθυντές, ν’ αξιολογήσουμε τις Διοικήσεις και να έχουμε μια ενισχυμένη φροντίδα για τους ανθρώπους που δεν έχουν άλλη λύση από το δημόσιο σύστημα.
Οι ιδιώτες έχουν θέση, αλλά οι ιδιώτες έχουν θέση παράλληλα και εκτός του συστήματος της κρατικής υγείας.

Ν. ΣΦΑΚΙΑΝΑΚΗ: Θέλω να συμπληρώσω στο ερώτημα αυτό μιας και μας δίνετε τη δυνατότητα διαδικαστικά, πώς θα ενισχυθεί η δημόσια Υγεία και η δημόσια Παιδεία και οτιδήποτε δημόσιο το οποίο οφείλει να παρέχει το κράτος προς τους πολίτες, πώς θα ενισχυθεί; Με τί πόρους;

ΣΤ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Θέτετε ένα πολύ μεγάλο ζήτημα. Προσέξτε: Μας λένε κάποιοι: «Λέτε ελάφρυνση των φόρων στη μεσαία τάξη». Λέτε να βοηθήσουμε τους νέους να επενδύσουν. Λέμε να δώσουμε λεφτά στους ανθρώπους που είναι στην πρώτη γραμμή. Πού είναι τα λεφτά; Να σας πω πού είναι τα λεφτά; Τα λεφτά είναι στο κομματικό, γραφειοκρατικό κράτος. Αυτό που θα πρέπει να και ίσως είναι το μόνο που μπορώ να το πω, δεν ξέρω αν είναι σωστή η λέξη., και με λίγη έπαρση. Το μόνο κόμμα που εδώ και 5 χρόνια λέει ότι το πρόβλημα της χώρας είναι το κομματικό γραφειοκρατικό κράτος, είναι το Ποτάμι. Γιατί το Ποτάμι δεν έχει λερωμένη τη φωλιά του.
Δημιουργήθηκε το Ποτάμι και στις πολύ καλές στιγμές του μας είπαν «καλά, δε θα κάνετε κομματικές οργανώσεις στο Δημόσιο, δε θα κάνετε στα Πανεπιστήμια Οργανώσεις;». Πώς θ’ αντέξει ένα κόμμα χωρίς τον κρατικό συνδικαλισμό; Και τους είπαμε, όχι, είναι παλιομοδίτικο, είναι παλιό, πρέπει να φύγει. Είναι έξω από τον πολιτισμό της Ευρώπης αυτό που γίνεται στην Ελλάδα. Και τί γίνεται στην Ελλάδα: Έχουμε ένα κομματικό γραφειοκρατικό κράτος. Πας στον Εβρο και μιλάς με αγρότες. Πας στην Κρήτη και μιλάς με ξενοδόχους. Και σου λένε ότι το πρώτο πρόβλημα είναι η γραφειοκρατία.
Άρα λέω ότι αν μειωθεί το κομματικό γραφειοκρατικό κράτος, θα έχουμε τη δυνατότητα, θα έχουμε τα οφέλη για να ενισχύσουμε την Υγεία, την Παιδεία. Λέμε κάτι το οποίο είναι ενοχλητικό για πολλούς που μας ακούνε. Κι εγώ δε διστάζω να τοποθετήσεων κι ας είμαστε λίγες μέρες πριν από τις εκλογές. Για μας, αυτή η κουβέντα ότι όποιος μπήκε στο Δημόσιο, είτε πίνει καφέ, είτε απουσιάζει, είτε λαδώνεται, δε θα βγει ποτέ από το Δημόσιο, εμείς δεν το υποστηρίζουμε.
Εμείς λέμε, ότι οι άνθρωποι που δουλεύουν στο Δημόσιο, για να είμαστε και δίκαιοι σε αυτούς που δουλεύουν πολύ και τους ξέρουμε, στα Ταμεία, τους ξέρουμε που δουλεύουν πολύ κάποιοι άνθρωποι, στα νοσοκομεία, για να είναι δίκαιο λοιπόν το σύστημα, για μας πρέπει να υπάρχει μια αξιολόγηση όλων των δημοσίων υπαλλήλων από το ΑΣΕΠ και όχι από το γραφείο του Υπουργού βέβαια και εάν κάποιοι αποτυγχάνουν συνεχώς στην αξιολόγηση, θα πρέπει ν’ απομακρύνονται από το Δημόσιο. Αυτός είναι ο τολμηρός λόγος του Ποταμιού.

Ν. ΣΦΑΚΙΑΝΑΚΗ: Για να θέσω κι εγώ την τελευταία ερώτηση για τη συγκεκριμένη ενότητα κ. Θεοδωράκη, και νομίζω ότι είναι μια συνέχεια και της απάντησης που δώσατε, έχετε πει και μέσα από το μέσο που εκπροσωπώ, την KRHTH TV σε σχετική συνέντευξη, ότι η δική σας ατζέντα σε αυτές τις ευρωεκλογές από τις οποίες μας χωρίζουν λίγες ημέρες, είναι και η ατζέντα Μακρόν. Είναι και οικονομική ατζέντα κ. Θεοδωράκη;
Και το ρωτώ αυτό γιατί γνωρίζετε πολύ καλά ότι η οικονομική ατζέντα Μακρόν έβγαλε για 6 μήνες τα Κίτρινα Γιλέκα στους δρόμους και έχει μια ιδιαίτερα δύσκολη φορολογική πολιτική.

ΣΤ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Δε θα σας πω ίσως αυτά που περιμένετε ν’ ακούσετε γιατί είναι πολύ εύκολο στην Ελλάδα να εκθειάζεις τις λαϊκές κινητοποιήσεις κτλ. Ξέρετε ποια ήταν η εκκίνηση της διαμαρτυρίας των Κίτρινων Γιλέκων; Ήταν τα 4 επί 4 της Γαλλίας που δυσανασχετούσαν σ’ έναν φόρο για να περιοριστεί η κατανάλωση πετρελαίου, γιατί πρέπει ν’ αντιμετωπίσουμε την κλιματική αλλαγή. Έτσι ξεκίνησε.
Σε μια, κατά την άποψή μου, δεν είμαι στη Γαλλία, δε ζω στη Γαλλία και δε θ’ αναφερθώ σε πολλά, αλλά σε μια λάθος αντίδραση σ’ ένα σωστό μέτρο. Ο Μακρόν, και το λένε τώρα πλέον όλοι οι Ευρωπαίοι, είπε ότι «πρέπει ν’ αντιδράσουμε στο θέμα του κλίματος», και ίσως να έχουμε τη δυνατότητα στη συνέχεια να μιλήσουμε, γιατί είναι σημαντικό αυτό και για την Κρήτη, με όλα αυτά που ζήσαμε τους προηγούμενους μήνες, με τις καταστροφές που ζήσαμε.
Ο Μακρόν λοιπόν λέει, το κλίμα δε θ’ αλλάξει επειδή θα του κάνουμε δεήσεις ή θα βγάζουμε ανακοινώσεις, πρέπει να πάρουμε μέτρα. Ν’ αυξήσουμε τη φορολογία στο πετρέλαιο. Και βγήκαν και διαμαρτυρήθηκαν. Δε θα υπερασπιστώ λοιπόν λεπτομέρειες της οικονομικής πολιτικής του Μακρόν που δε γνωρίζω. Θα υπερασπιστώ όμως την άποψη που λέει ότι η Ευρώπη στο νέο σχέδιο, και θα μας δοθεί η δυνατότητα να το συζητήσουμε, πρέπει να θίξει και κάποιες συντεχνίες, πρέπει να θίξει και κάποια συμφέροντα. Δε θα είναι αναίμακτη η μετάβασή μας σε μια αναγεννημένη Ευρώπη.

Ν. ΣΦΑΚΙΑΝΑΚΗ: Φέρνετε πολλά προς συνέχιση ερωτήσεων, βέβαια όποια συνάδελφος επιθυμεί θέτει συμπληρωματικές ερωτήσεις, έχουμε χρόνο. Ελληνοτουρκικά και εξωτερική πολιτική, εξωτερική πολιτική στο σύνολο θα λέγαμε, η επόμενη ενότητα. Η κα Ξηρουχάκη θα θέσει το πρώτο ερώτημα.

ΕΥ. ΞΗΡΟΥΧΑΚΗ: Κύριε Θεοδωράκη παρακολουθούμε την Τουρκία εδώ και μέρες, να παρουσιάζει τις διεκδικήσεις της στην Ανατολική Μεσόγειο. Το κάνει πολύ οργανωμένα και πολύ σχεδιασμένα. Παρουσιάζει χάρτες σε χώρες με τις οποίες συνεργαζόμαστε για τα ενεργειακά, έχει σ’ εξέλιξη την άσκηση «Θαλασσόλυκος» με πάρα πολλά πλοία μέχρι το Καστελόριζο και κάθε μέρα, δείχνει τις προκλήσεις της όσο πιο έντονα γίνεται .
Πιστεύετε ότι τα κόμματα πρέπει να συνεργαστούν για να δώσουν στα διεθνή φόρα μια εντολή για το να παρθούν μέτρα γι’ αυτή την προκλητικότητα της Τουρκίας ή είμαστε σε μια, θα λέγαμε ύφεση λόγω της προεκλογικής περιόδου, υπάρχει μια αδράνεια στην πολιτική σκηνή για όλη αυτή τη συμπεριφορά της Τουρκίας;

ΣΤ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Έχετε δίκιο κα Ξηρουχάκη. Να ξεκινήσω από το εύκολο που νομίζω ότι εκφράζει όλους τους Έλληνες. Η Τουρκία και ο Ερντογάν σαμποτάρει αυτή τη στιγμή την ειρήνη στο Αιγαίο και στην ευρύτερη περιοχή μας. Τη σαμποτάρει. Ψάχνεται, κυκλοφορεί μ’ αυτό που λένε κάποιοι παλιοί, «με λυμένο το ζωνάρι». Και αυτό είναι επικίνδυνο, γιατί κάποια στιγμή μπορεί να γίνει ένα ατύχημα. Κι όταν γίνει ένα ατύχημα, μπορεί να φέρει ένα άλλο ατύχημα και να υπάρξει μια άλλη εμπλοκή.
Άρα το ένα είναι ότι πρέπει όλοι οι Έλληνες πολιτικοί να στείλουν ένα μήνυμα που είναι ενιαίο, δε μας ενδιαφέρει αν κυβερνάει ο Τσίπρας, ο Μητσοτάκης κτλ. Υπάρχει ένα εθνικό μέτωπο απέναντι στην Τουρκία, στις υπερβολές, σε αυτά που γίνονται. Από την άλλη, το Ποτάμι λέει το εξής: Η μία λύση είναι να δείχνεις μια αποφασιστικότητα. Στα σύνορα, το Ναυτικό μας, οι αεροπόροι μας..
Η άλλη λύση όμως είναι να συνεχίζουμε συνεχώς την προσπάθεια να βρούμε λύση με τους Τούρκους. Γι’ αυτό, όπως ξέρετε, το Ποτάμι είναι το μόνο κόμμα και υπερηφανεύεται γι’ αυτό, που στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο είπε ότι θέλουμε να συνεχιστεί ο διάλογος της Ευρώπης με την Τουρκία. Λένε κάποιοι «μα είναι ένα θεριό, να το απομονώσουμε». Δεν είμαστε αυτής της άποψης. Πρέπει να συζητήσουμε πρέπει ν’ αφήνουμε πάντα τη χαραμάδα του διαλόγου ανοιχτή. Ανυποχώρητη για τα εθνικά δίκαια, αλλά στους αιώνες μαζί τους θα ζήσουμε. Δε μπορούμε να ζήσουμε πάντα με μια πολεμική συμπεριφορά.
Θα πρέπει λοιπόν να ενισχύσουμε το εσωτερικό μέτωπο, γι’ αυτό όπως ξέρετε και το Ποτάμι και είναι λάθος του κ. Τσίπρα που δεν το δέχθηκε κι είναι λάθος των άλλων κομμάτων που λένε μισές κουβέντες, εμείς έχουμε πει για ένα Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας. Το έχουν όλες οι χώρες, όλες οι σοβαρές χώρες του κόσμου έχουν ένα Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας. Μαλώνουμε για την οικονομία, μαλώνουμε για τα κηπευτικά, μαλώνουμε για την Αστυνομία, αλλά όταν υπάρχει εθνικός κίνδυνος, μαζεύονται οι πολιτικοί αρχηγοί, η ηγεσία της κυβέρνησης, η ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων και αποφασίζουν μια στρατηγική.
Το προτείναμε, όλοι μας είπαν ναι, θυμάστε τότε που με κάλεσε ο κ. Τσίπρας και μου είπε «πολύ ωραία ιδέα». Δεν έχει γίνει τίποτα. Η Ελλάδα παραμένει μία από τις ελάχιστες χώρες της Ευρώπης που δεν έχει Εθνικό Συμβούλιο Ασφαλείας για να επιτευχθεί αυτό που λέτε: Η εθνική συνεννόηση.

Ν. ΣΦΑΚΙΑΝΑΚΗ: Να συμπληρώσω στο ερώτημα της συναδέλφου: Ο φόβος για ένα θερμό επεισόδιο ή για μια ένταση στο Αιγαίο, δεν είναι τωρινή έκφραση, αποτελεί μια διαχρονική έκφραση και ιδίως σε περιπτώσεις όπου ο Ερντογάν ή ο εκάστοτε κυβερνήτης Πρόεδρος της Τουρκίας αντιμετωπίζει προβλήματα στο εσωτερικό της χώρας του.
Αυτή τη φορά οι αναλυτές δηλώνουν ότι η αιτία αυτής της προκλητικότητας κορυφώνεται με αφορμή την αναζήτηση της θέσης της Τουρκίας στην παγκόσμια σκακιέρα της ενέργειας. Παρ’ όλα αυτά και εν μέρω εκλογών, τόσο στην Τοπική Αυτοδιοίκηση των ευρωεκλογών αλλά και των εθνικών εκλογών, όποτε αυτές γίνουν, φοβάστε για ένα δύσκολο καλοκαίρι; Με το δεδομένο ότι το οποιοδήποτε επεισόδιο θα λειτουργήσει ή θα πυροδοτήσει σειρά εξελίξεων στο εσωτερικό της χώρας μας.

ΣΤ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Είναι, πέρα από προκλητικοί, θα χρησιμοποιήσω μια λέξη που σπάνια χρησιμοποιώ, είναι ανόητη συμπεριφορά κάποιων στην Τουρκία, γιατί πυροβολούν και τα δικά τους πόδια. Δηλαδή η θερμή κατάσταση στο Αιγαίο, δημιουργεί προβλήματα και μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα στον ελληνικό τουρισμό γιατί ο παγκόσμιος τουρίστας βλέπει την περιοχή και λέει «εκεί τί γίνεται, κάτι με φοβίζει», άρα δημιουργεί πρόβλημα και στο δικό τους τουρισμό.
Δηλαδή αν δε δώσουμε ένα μήνυμα ότι αυτή η περιοχή δεν κινδυνεύει κανείς, είμαστε εδώ, συζητάμε, διαφωνούμε αλλά με ειρηνικά μέτρα ψάχνουμε τις λύσεις, τότε είναι κακό και για την ελληνική οικονομία και για την τουρκική οικονομία. Εγώ θα επιμείνω, η λύση βρίσκεται πρώτον στην εθνική ομοψυχία και αν θέλετε είναι εκνευριστικό για τους Έλληνες που βλέπουν ότι ακόμη και τα εθνικά θέματα πολλές φορές θυσιάζονται για το κομματικό συμφέρον. Αλλά ας μην επεκταθώ, ίσως να έχετε αντίστοιχες απορίες στη συνέχεια.
Το δεύτερο ζήτημα πέρα από την εθνική ομοψυχία, είναι διάλογος με τους Τούρκους στην Ευρώπη, για να μπορέσουμε κάποια στιγμή να κάνουμε μια συμφωνία μαζί τους που θα επιτρέψει στα παιδιά μας και στα παιδιά τους, να ζουν σε μια ειρηνική περιοχή και ξέρετε, ν’ απαλλαχθούμε από το φόρτο αυτής της καθημερινής δαπάνης των εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ για να κάνουμε παιχνίδια στον αέρα επειδή η Τουρκία επιμένει ν’ αμφισβητεί τα δίκια των Ελλήνων .
Πρέπει να βρούμε μια λύση. Και θα επιμείνω ότι στην καινούργια Ευρώπη, σ’ αυτή που θέλουμε να χτίσουμε, μπορεί να υπάρχει αυτός ο διάλογος που θα επιτρέψει να καταλαγιάσει λίγο το μέτωπο.

Ν. ΣΦΑΚΙΑΝΑΚΗ: Είπατε για μια προκλητική στάση της Τουρκίας, ανόητη τη χαρακτηρίσατε κιόλας. Εγώ θα το πάω ένα βήμα παρακάτω και θα πω ότι η Τουρκία δημιουργεί ένα τετελεσμένο στην κυπριακή ΑΟΖ και αυτό νομίζω ότι βάζει άλλα δεδομένα όταν μιλάμε φυσικά και για ενεργειακά, στα οποία μπαίνει και η Ελλάδα πολύ δυνατά στο παιχνίδι οπότε είναι φυσιολογικό ότι θα υπάρξουν και πάλι αντιδράσεις από την Τουρκία. μιλάτε για διάλογο, το είπατε και μόλις τώρα, όμως ο διάλογος όλα αυτά τα χρόνια, ενδεχομένως να μην έχει φέρει και αποτελέσματα.
Υπάρχει περίπτωση ν’ αναθεωρήσουμε τη στάση μας απέναντι στην Τουρκία; Σας θυμίζω και το γνωρίζετε πολύ καλά βέβαια, ότι υπάρχουν φωνές στην Ευρώπη, ο Βέμπερ, ο βασικός διεκδικητής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, της Προεδρίας, που λέει, τέρμα με τις ενταξιακές συζητήσεις με την Τουρκία, δε βγάζουμε άκρη

ΣΤ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Προσέξτε, γιατί εδώ υπάρχει μια πολύ μεγάλη υποκρισία και θα είναι καλό ν’ απαντήσει και ο κ. Μητσοτάκης. Προσέξτε, ο Βέμπερ, ένας Γερμανός συντηρητικός πολιτικός λέει, καμία κουβέντα με τους Τούρκους. Καμία κουβέντα. Και κάποιοι στην Ελλάδα λένε «έξυπνο». Από την άλλη η Γερμανία, κάνει τη μεγαλύτερη επένδυση αυτή τη στιγμή στην Τουρκία. Εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ για τον εκσυγχρονισμό των τρένων της.
Προσέξτε, με το ένα χέρι λοιπόν τους προσφέρουμε οικονομική βοήθεια, τους προσφέρουμε όπλα. Δεν είναι ανάγκη να πω λεπτομέρειες, έχετε δει τα δημοσιεύματα για την επέκταση της στρατιωτικής συνεργασίας της Γερμανίας με την Τουρκία. Κι απ’ την άλλη λένε, αλλά και κανένας διάλογος. Υποκρισία. Στην κονόμα μαζί και κανένας διάλογος;
Και το λένε εκ του ασφαλούς γιατί αυτοί δε ζουν δίπλα-δίπλα, άρα τους συμφέρει να πουλάνε όπλα, τους συμφέρει να κάνουν επενδύσεις κοινές, στρατιωτικές. Κερδίζουν κι οι δύο. Η Ελλάδα χάνει όμως. Άρα λοιπόν, αυτές οι υποκριτικές, επιτρέψτε μου, θα επιμείνω, απόψεις του κ. Βέμπερ, που ξαφνιάζουν γιατί συνεχίζει η Νέα Δημοκρατία να τον προβάλλει ως τον πρότυπο ηγέτη της Ευρώπης, εμείς διαφωνούμε απολύτως με την παρουσία του Βέμπερ στην ηγεσία της Ευρώπης, θα εναντιωθούμε με κάθε τρόπο, αυτή λοιπόν η υποκριτική συμπεριφορά, ότι κάνουμε δουλειές με τους Τούρκους αλλά και κανένας διάλογος στην Ευρώπη με τους Τούρκους, δεν είναι ο δρόμος.
Ο δρόμος είναι ναι, αυστηρότητα απέναντι στην Τουρκία, αλλά και μια χαραμάδα συνεργασίας. Γιατί ξέρετε και κάτι άλλο; Υπάρχουν στην Τουρκία δυνάμεις λογικές, όπως σε κάθε χώρα. Δηλαδή κάθε χώρα δε χαρακτηρίζεται μόνο απ’ τον ηγέτη της, υπάρχουν άνθρωποι φιλοευρωπαϊστές στην Τουρκία, το ξέρετε. Υπάρχουν άνθρωποι που προσπαθούν ν’ αλλάξουν, τ’ ανθρώπινα δικαιώματα να γίνουν σεβαστά. Με όλους αυτούς, είμαστε σύμμαχοι. Πρέπει να προσπαθούμε να βρούμε λύση.
Άρα εγώ θα επιμείνω: Οι τσάμπα μαγκιές των συντηρητικών της Ευρώπης που λένε, καμία συζήτηση με την Τουρκία αλλά να κάνουμε και καμιά δουλίτσα με τους Τούρκους, δεν εκφράζουν τους Έλληνες..

Ν. ΣΦΑΚΙΑΝΑΚΗ: Έχουμε όμως εμείς εθνικό σχέδιο κ. Θεοδωράκη; Δε βλέπω να έχουμε καθίσει όλοι σ’ ένα κοινό τραπέζι για ζητήματα εξωτερικής πολιτικής.

ΣΤ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Έχετε δίκιο, δεν έχουμε καθίσει, αλλά υπάρχει μια εθνική γραμμή γενικώς με την Τουρκία, δηλαδή απέναντι στην Τουρκία. Ένα μεγάλο ζήτημα όμως που είναι μεγάλο κεφάλαιο είναι η λύση του Κυπριακού. Το Κυπριακό πρέπει να λυθεί. Είναι πηγή έντασης. Οι Ελληνοκύπριοι και οι Τουρκοκύπριοι πρέπει να είναι σε μια πατρίδα.
Εμείς όπως ξέρετε, διαφωνούμε με τη λογική που λέει να υψώσουμε παραπάνω το τείχος να έχουμε δυο ανεξάρτητα κράτη. Δε θέλουμε. Εμείς θέλουμε κάποια στιγμή και στηρίζουμε τις όποιες προσπάθειες του κ. Αναστασιάδη και των άλλων ηγετών, γιατί υπάρχουν ηγέτες, και ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ, που έχουν σοβαρές προτάσεις. Πρέπει να λύσουμε το Κυπριακό, προς το συμφέρον της ελληνοκυπριακής ηγεσίας αλλά και προς το συμφέρον και της τουρκοκυπριακής κοινότητας.
Οι Κύπριοι πρέπει να προχωρήσουν μαζί. Κι αυτοί που λένε ότι όλα αυτά που γίνονται με την Τουρκία είναι αφορμή να κλείσει το Κυπριακό και από δω και πέρα να μην έχουμε καμία σχέση με το βόρειο τμήμα, είναι λάθος. Πρέπει ν’ αγκαλιάσουμε τους Τουρκοκύπριους, να διώξουμε τα ξένα στρατεύματα και να ζήσουν οι Κύπριοι σε μια ενιαία χώρα.

Ν. ΣΦΑΚΙΑΝΑΚΗ: Κυρία Ανδρεάκη.

Α. ΑΝΔΡΕΑΚΗ: Να προχωρήσουμε με την επόμενη ενότητα ή θέλετε να παραμείνουμε στην Ευρώπη;

Ν. ΣΦΑΚΙΑΝΑΚΗ: Αν έχετε συμφωνήσει ότι ολοκληρώσαμε καθώς εκκρεμούσε μια ερώτηση, να προχωρήσουμε.

Α. ΑΝΔΡΕΑΚΗ: Δε θα με πείραζε πάντως να σας βάλω το ζήτημα της διαχείρισης ενός ευαίσθητου Υπουργείου όπως είναι το Υπουργείο Εξωτερικών κ. Θεοδωράκη από τον ίδιο τον Πρωθυπουργό. Γιατί μιλάμε τώρα για τη σύνδεση της χώρας μας και τις εντάσεις οι οποίες ενδεχομένως προκληθούν αλλά και την εμπειρία της επίλυσης τέτοιων ζητημάτων, από ανθρώπους οι οποίοι θα έπρεπε να έχουν καλή ανάγνωση σε τέτοιου τύπου ζητήματα.
Σας βάζει σε σκέψεις το γεγονός ότι πολλές φορές αυτοί οι πολιτικοί ερασιτεχνισμοί ή ακόμα θα έλεγα και οι αμφιλεγόμενες πολιτικές οι οποίες αναπτύσσονται, όταν εμπλέκουν ένα ευαίσθητο Υπουργείο όπως το Υπουργείο Εξωτερικών της χώρας μας σε τέτοιες διαμάχες, ενδεχομένως πυροδοτήσουν αντί να επιλύσουν ζητήματα;

ΣΤ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Θα σας πω δυο ζητήματα αρχής: Το ένα είναι ότι δε θεωρώ ότι οι Πρωθυπουργοί πρέπει να και Υπουργοί. Αυτό που γίνεται διαχρονικά στην Ελλάδα, μας φεύγει κάποιος Υπουργός και για να μη μαλώνουν τα στελέχη μας ποιος θα γίνει Υπουργός, ξαφνικά ένας Πρωθυπουργός αναλαμβάνει και Υπουργός Παιδείας ή Υπουργός Πολιτισμού ή Υπουργός Άμυνας ή Υπουργός Εξωτερικών, είναι μόνο ελληνικό φαινόμενο .
Οι έγνοιες ενός Υπουργείου πρέπει να είναι σ’ έναν άνθρωπο που θα έχει αυτός την πολιτική ευθύνη. Αυτό είναι το ένα θέμα αρχής γιατί έχει παρατηρηθεί πολλές φορές το αντίστροφο φαινόμενο.
Το δεύτερο σημαντικό για μας, είναι ότι έχουν υπάρξει λάθη επί κυβερνήσεως Τσίπρα στην εξωτερική πολιτική, στο Αιγαίο και κυρίως στην άμυνα. Έχουν υπάρξει λάθη, από την πολιτεία του κ. Καμένου, έχουν υπάρξει λάθη από την πολιτεία των Υπουργών του κ. Τσίπρα. Δεν είναι όμως θέμα που μπορώ να συζητήσω δημόσια. Τις λέω τις ενστάσεις μου, προσπαθώ μέχρις ενός σημείου να τις εκφράζω και στη Βουλή, αλλά δε θέλω σε μια περίοδο έντασης στο Αιγαίο, να ρίξω νερό στο μύλο της απέναντι πλευράς.
Έχω διαφωνίες λοιπόν για τον τρόπο λοιπόν που χειρίζεστε πολλές φορές την εξωτερική μας πολιτική στο Αιγαίο, η κυβέρνηση του κ. Τσίπρα, αλλά επιτρέψτε μου για λόγους πατριωτικούς, να κρατήσω χαμηλούς τόνους.

Ν. ΣΦΑΚΙΑΝΑΚΗ: Στην Ευρώπη βέβαια αν μη τί άλλο, η εξωτερική πολιτική βρίσκεται ψηλά στην ατζέντα μιας και έχουμε εταίρους με τους συζητάμε για ζητήματα εξωτερικής πολιτικής και συνεργασίας. Δε θα έπρεπε και αυτό να είναι στο δημόσιο διάλογο;

ΣΤ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Προφανώς. Να σας πω κάτι πρωτοποριακό που λέει το Ποτάμι, που το έλεγε όταν βγήκε και κάποιοι απαντούσαν, «πολύ ωραίες ιδέες έχει ο Θεοδωράκης, αλλά πώς να γίνουν πράξη; Τί είχαμε πει εμείς από το 2014; Είπαμε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν είναι μια Ανώνυμη Εταιρεία, μια οικονομική σχέση. Είναι κάτι παραπάνω. Είναι ένας πολιτισμός και είναι τελικά κι ένα ενιαίο αμυντικό δόγμα.
Είχα πει, κι όταν είχε γίνει πρωτοσέλιδο για πολλές μέρες η κρίση στα νησιά μας με τα κύματα της μετανάστευσης, είχα πει ότι όλα αυτά αφορούν την Ευρώπη. Η Ευρώπη πρέπει να έχει ευρωπαϊκό Στρατό, πρέπει να έχει ευρωπαϊκό Λιμενικό, ευρωπαϊκή Αστυνομία συνόρων. Τώρα, με μεγάλη μου χαρά διαπιστώνω ότι ο Μακρόν, στην πρόταση της Ευρωπαϊκής Αναγέννησης έχει συμπεριλάβει αυτή τη θέση, ότι καλά υπάρχει το ΝΑΤΟ, δεν είμαστε αντίθετοι στο να υπάρχει η ατλαντική συμμαχία.
Αλλά μια χώρα για να κυριαρχήσει, μια χώρα για να είναι δύναμη, δε χρειάζεται μόνο να είναι καινοτόμα οικονομικά, πρέπει να έχει τη δύναμη να επεμβαίνει. Άρα η καινούργια Ευρώπη πρέπει να συζητήσει ένα ενιαίο αμυντικό δόγμα και τη δημιουργία ενός ευρωπαϊκού στρατού.

Ν. ΣΦΑΚΙΑΝΑΚΗ: Κυρία Ξηρουχάκη συνεχίζοντας στην ενότητα για τις σχέσεις της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

ΕΥ. ΞΗΡΟΥΧΑΚΗ: Να έρθουμε λίγο και στα δικά μας, που είμαστε στην Κρήτη. Έχουν προχωρήσει οι διαδικασίες για τους υδρογονάνθρακες στο δυτικό και νοτιοδυτικό τμήμα, βλέπουμε τί γίνεται με την Κυπριακή ΑΟΖ, οι φωνές πληθαίνουν, ότι η επένδυση αυτή ενδεχομένως να ελλοχεύει και κάποιους κινδύνους, πέραν των περιβαλλοντικών, σε περίπτωση ατυχήματος, του τουρισμού που στις παραλίες της νοτιοδυτικής Κρήτης θα βλέπουν οι τουρίστες στο βάθος τις πλατφόρμες, είναι και όλο αυτό που συμβαίνει με την Τουρκία.
Φέρνουμε πιο κοντά αυτές τις εντάσεις σ την Κρήτη λόγω των υδρογονανθράκων που σε δυο χρόνια οι έρευνες θα έχουν ολοκληρωθεί και θα έχουμε τα πρώτα στοιχεία. Εσείς τί λέτε ότι πρέπει να κάνει η χώρα για να προστατεύσει αυτή την επένδυση των υδρογονανθράκων;

ΣΤ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Κυρία Ξηρουχάκη, θέτετε ένα πολύ ευαίσθητο θέμα που οι πολιτικοί προσπαθούν να το ξεπεράσουν και να μην το απαντήσουν στην ουσία του.
Είμαι πολύ επιφυλακτικός. Η Κρήτη έχει χρυσό. Και είναι τα προϊόντα της και η ομορφιά του τόπου που φέρνει εδώ εκατομμύρια τουρίστες. Αυτός είναι ο χρυσός της Κρήτης. Πρέπει λοιπόν να βεβαιωθούμε και αυτή τη στιγμή εγώ σας λέω εντίμως και παίρνω την ευθύνη, δεν έχω βεβαιωθεί ότι πρέπει να προχωρήσουμε σε άλλες ενέργειες για την εκμετάλλευση κοιτασμάτων. Θα πρέπει να έχουμε ατράνταχτα στοιχεία ότι αυτός ο χρυσός είναι διαχρονικά μεγαλύτερος από τον υπάρχοντα χρυσό.
Να το πω πολύ απλά όπως μου το είπαν στα νότια Χανιά, στην Παλιόχωρα και σε άλλες περιοχές που πήγα, να μην κάνουμε μια αναστάτωση για τα βαρέλια μιας χρονιάς, να μη γεμίσουμε την εικόνα της Κρήτης, όπως σωστά λέτε, με γερανούς για τα βαρέλια μιας χρονιάς. Γιατί ξέρετε ότι ο Πρίνος ο περιβόητος στην Καβάλα απ’ έξω, είμαστε περήφανοι για τον Πρίνο, δεν είμαστε περήφανοι; Ξέρετε πόσο πετρέλαιο έδωσε ο Πρίνος στους Έλληνες τα 25 χρόνια; Το πετρέλαιο μιας χρονιάς. Θα το πετάξεις; Όχι. Προφανώς, δεν το πετάω. Αλλά να ξέρουμε για τί μιλάμε.
Άρα, εάν αποφασίσουμε να τρυπήσουμε στην Κρήτη, πρέπει να είμαστε σίγουροι ότι αυτό το οποίο θα βρούμε θα είναι πολύ περισσότερο από τον ήδη υπάρχοντα χρυσό της Κρήτης. Και αυτό εγώ, πέρα από τις διάφορες μπαρούφες που κυκλοφορούν στο διαδίκτυο, που κάποιοι κοιτάνε τον καιρό και λένε «κοιτάσματα μεγαλύτερα από τη Σαουδική Αραβία», αυτό δεν έχει απαντηθεί, το τί κερδίζουμε.
Προφανώς είμαστε υπέρ των αγωγών, προφανώς είμαστε υπέρ ότι τα κοιτάσματα που βρέθηκαν έξω από την Κύπρο θα πρέπει να περάσουν από αγωγούς, να φύγουν από την Ελλάδα και να πάνε στην καρδιά της Ευρώπης. Άλλο αυτό και άλλο να γεμίσουμε κάθε παραλία της χώρας μας, με εταιρείες που ψάχνουν και ίσως βρουν πετρέλαιο.

Ν. ΣΦΑΚΙΑΝΑΚΗ: Θέλω να μείνουμε σ’ αυτό το θέμα γιατί λέτε, μην κάνουμε ό,τι κάνουμε για το πετρέλαιο μιας χρονιάς, είστε πολύ έμπειρος και δημοσιογραφικά αλλά και πολιτικά και νομίζω θ’ αναγνωρίζετε κι εσείς ότι τόσο μεγάλοι κολοσσοί που έχουν μπει στο παιχνίδι αυτό που λέγεται «κοιτάσματα νότια της Κρήτης», σίγουρα έχουν δει κάτι παραπάνω και στις έρευνες τις οποίες έχουν δει.

ΣΤ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Όχι απαραίτητα, θα μου επιτρέψετε να διαφωνήσω. Να σας πω τί εννοώ. Δε θα σας μιλήσω με τεχνικούς όρους, γιατί μας κοιτάνε απ’ όλη την Ελλάδα και πρέπει να κάνουμε μια απλή κουβέντα: Οι εταιρείες, πραγματικά παγκόσμιοι κολοσσοί, με δισεκατομμύρια επενδύσεις, έχουν και κάποιες επενδύσεις για τ’ αρνητικά σενάρια όπως λένε. Δηλαδή ξαφνικά για κάποιο λόγο η Σαουδική Αραβία δε βγάζει πετρέλαιο λόγω πολιτικής αναταραχής. Για κάποιο λόγο η Αμερική έχει μια άλλη πολιτική σε σχέση με τις εξορύξεις. Έχουμε back up στον κόσμο κάποιες άλλες περιοχές; Υποχρεούται αυτές οι εταιρείες να αναζητήσουν αυτά τα back up. Εγώ δεν δίνω τη χώρα μου μόνο για τα back up. Θα δώσω τη χώρα μου, θα συνεργαστώ εάν βεβαιωθώ ότι αυτός ο πλούτος θα αφορά πολλές γενιές.
Θα επιμείνω λοιπόν ότι περιμένουμε από τις αρχές της χώρας, αλλά και από τις συνεργαζόμενες, όπως λέτε, εταιρείες, βεβαιώσεις για το τι υπάρχει εκεί.
Είναι πολύ εύκολο και είναι ο συνήθης λαϊκισμός κάποιων πολιτικών, επειδή έχουν στερέψει τα υπόλοιπα, λένε και πετρέλαιο θα βρούμε. Εγώ θέλω απόδειξη. Και η απόδειξη δεν είναι μια ανακοίνωση μιας εταιρείας, ότι πιθανόν κάτι υπάρχει εκεί. Γιατί περί αυτού, μέχρι στιγμής, πρόκειται.

Ν. ΣΦΑΚΙΑΝΑΚΗ: Συμπληρωματικά θα θέσω το ερώτημα κ. Θεοδωράκη για να προχωρήσουμε και σε επόμενες ενότητες. Δεν μας συμφέρει να υπάρχουν δυνατά κοιτάσματα νότια της Κρήτης;
Γνωρίζετε καλά ότι τα ενεργειακά είναι βασικό κριτήριο στη γεωστρατηγική θέση και κυριαρχία μιας περιοχής. Νομίζω ότι αυτό θα ενισχύσει και το ρόλο της,

ΣΤ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Ο ενεργειακός χάρτης αλλάζει. Αυτή τη στιγμή η Ευρώπη, η Γαλλία, η Γερμανία, μιλώ για χώρες κολοσσούς στην οικονομία, αποφασίζει ότι σε 10 χρόνια θα έχει αποδεσμευτεί εντελώς από το υγρό καύσιμο. Και ότι θα έχει την ενέργεια από τον ήλιο και από τον αέρα.
Άρα γι’ αυτό σας είπα για τις επόμενες γενεές. Εάν δηλαδή ο προσανατολισμός του κόσμου είναι ότι σε 10 χρόνια θα έχουμε μειώσει στο μισό την κατανάλωση, λέω τώρα για τις φιλοδοξίες, δεν λέω τι θα γίνει, των υγρών καυσίμων. Αν σε 30 χρόνια θα έχουμε αποδεσμευτεί από αυτοκίνητα που κυκλοφορούν με πετρέλαιο και βενζίνη, θα πρέπει να σκεφτούμε εάν αυτές οι επενδύσεις είναι για τις επόμενες γενιές. Αυτό θα επιμείνω εγώ να λέω.

Ν. ΣΦΑΚΙΑΝΑΚΗ: Να προχωρήσουμε.

Α. ΑΝΔΡΕΑΚΗ: Να υποβάλω το ερώτημά μου σχετικά με τις σχέσεις Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης και θα βάλω δυο μύθους για να εξελίξουμε και την κουβέντα σχετικά και με το περιεχόμενο των ημερών, όπως θα έπρεπε να ήταν προφανώς και στη χώρα μας, μιας που βρισκόμαστε στο κατώφλι των πιο κρίσιμων εκλογών στην Ευρωπαϊκή Ένωση των τελευταίων ετών. Μύθος ένα. Η Ελλάδα θεωρεί την Ευρώπη ως θεσμό υποκατάστατων των παραδοσιακών προστάτιδων δυνάμεων που διαμόρφωσαν την ιστορική διαδρομή αυτής της χώρας.
Μύθος δύο. Θεωρούμε ότι είμαστε μια χώρα ειδικής περίπτωσης που τυγχάνει ειδικής μεταχείρισης από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Είναι αυτοί οι δυο μύθοι κ. Θεοδωράκη; Αποτελούν αυτοί οι δυο μύθοι τροχοπέδη για την ίση συμμετοχή της χώρας μας στα μέλη και στις συζητήσεις που αυτή την ώρα γίνονται εντός Ευρωπαϊκής Ένωσης;
Μήπως μας στερούν την ίση διεκδίκηση αιτημάτων και κοινής πορείας με άλλες Ευρωπαϊκές χώρες;

ΣΤ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Κυρία Ανδρεάκη θα προτιμήσω αντί να μιλήσω για τους μύθους που σωστά τους αναφέρετε, να μιλήσω για την δική μου αλήθεια.
Χάριν του Κωνσταντίνου Καραμανλή που κόντρα, ακόμα και στο κόμμα του, ακόμα και στη λαϊκή απαίτηση της εποχής, μπήκαμε στην ΕΟΚ τότε και μετά στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Ήταν μια σωτήρια απόφαση και θέλω να αναγνωρίσω, γιατί και εγώ τότε ως μαθητής, ήμουνα η συντριπτική πλειοψηφία των μαθητών, των φοιτητών, του κόσμου, έλεγε τι είναι αυτό το καινούργιο φρούτο, η ΕΟΚ, όχι στην ΕΟΚ των μονοπωλίων κλπ.
Αναγνωρίζω μια διορατικότητα στον Κωνσταντίνο Καραμανλή που κατάφερε μόνος του έναντι όλων, ακόμα και του κόμματός του, το επαναλαμβάνω, να βάλει την Ελλάδα στην ΕΟΚ. Είμαστε πια μια παλιά χώρα όμως της Ευρωπαϊκής Ένωσης και πρέπει να σκεφτούμε ότι δεν έχουμε μέλλον. Αυτό τον όρο χρησιμοποιώ. Δεν έχουμε μέλλον εκτός Ευρώπης. Αυτός είναι ο λόγος που το Ποτάμι οδήγησε το υπόλοιπο πολιτικό σύστημα το 2015 σε συμβιβασμό και είπε ότι δεν θα πάμε στο γκρεμό. Θα βοηθήσουμε αυτή τη στιγμή τη χώρα. Θα κάνουμε το όχι ναι και θα μείνουμε στην Ευρώπη.
Είμαι περήφανος γι’ αυτή τη συμπεριφορά του Ποταμιού το 2015. Άρα οι Έλληνες, ακόμα και οι διστακτικοί, θα πρέπει να αναλογιστούν τον παγκόσμιο χάρτη. Ποιοι είναι οι σύμμαχοί μας; Υπάρχει μια παγκόσμια σύγκρουση αυτή τη στιγμή στα εμπορικά θέματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την Κίνα, με την Ινδία, με την Αμερική. Έχουμε κάποιο άλλο περιθώριο και δεν το έχω καταλάβει; Μπορούμε να πάμε κάπου; Ή να πάμε σε αυτές τις ανόητες, θυμάστε το 2015, επιλογές κάποιων ανθρώπων από το ΣΥΡΙΖΑ που λέγανε θα πάμε στο Ιράν και θα φέρουμε λεφτά τσουβάλια. Ή θα πάμε στη Ρωσία και θα μας φέρουν ρούβλια και θα ζήσουμε όλοι ευτυχισμένοι;
Οι Έλληνες δεν έχουν άλλη επιλογή από το να είναι, προσέξτε εδώ είναι το θέμα, όχι ουραγοί στην Ευρώπη.
Λένε κάποιοι δεν μπορούμε να το κάνουμε γιατί η Ελλάδα πόση είναι; 10 εκατομμύρια. Δεν είναι έτσι. Υπάρχουν χώρες που με 10 εκατομμύρια, Ολλανδία, Πορτογαλία, που πρωταγωνιστούν αυτή τη στιγμή. Άρα η Ελλάδα ως παλιά χώρα της Ευρώπης, μια από τις παλιότερες πια, ως μια χώρα και του ευρωπαϊκού μύθου. Η Κρήτη, η αρπαγή της Ευρώπης, ας μην τα πούμε, τα ξέρουμε.
Πρέπει να πρωταγωνιστήσει στις εξελίξεις. Αυτό σημαίνει όμως ότι δεν θα έχει πολιτικούς ηγέτες «ναιμεναλλάδες», γιατί περί αυτού πρόκειται σήμερα. Αυτό έχουμε σήμερα. Δηλαδή έχουμε κάποιους. Ο ΣΥΡΙΖΑ μέχρι χθες, έπαιρνε σαν χάπι την Ευρώπη, ότι θα σας πάω κάπου αλλού, αλλά δεν πειράζει να πάρουμε και κάποια λεφτά από την Ευρώπη.
Τώρα ο κ. Τσίπρας διαπιστώνει ότι δεν υπάρχει άλλη οικογένεια από την Ευρώπη. Να το πει ξεκάθαρα. Να πει ότι όλα αυτά που έλεγε στον ελληνικό λαό εναντίον της Ευρώπης, εναντίον της ηγεσίας της Ευρώπης ήταν λάθος. Και επίσης και αυτή η επιφυλακτικότητα που δείχνουν τώρα τελευταία τα στελέχη της Ν.Δ. και λένε ότι η Ευρώπη θέλει κάποιους που να της λένε και όχι, αυτές οι ασυναρτησίες που τις έχουμε ακούσει και το 2014 από το ΣΥΡΙΖΑ, πρέπει να αποσυρθούν.
Η Ελλάδα είναι Ευρώπη. Η Ευρώπη είναι Ελλάδα και πρέπει να παίξουμε μπάλα, ας χρησιμοποιήσω ένα όρο, στο μεγάλο γήπεδο, όχι ως αναπληρωματικοί στον πάγκο, στην επίθεση.

Α. ΑΝΔΡΕΑΚΗ: Είπατε για τολμηρή πολιτική. Να θέσω ένα διευκρινιστικό. Λέτε όμως ότι ο κ. Τσίπρας είναι ναι μεν αλλά, θα σας πει κάποιος, η συμφωνία των Πρεσπών δεν ήταν μια τολμηρή κίνηση από την πλευρά του Πρωθυπουργού για να δείξει ότι εγώ παίρνω πρωτοβουλία, πάω ένα βήμα παρακάτω. Ένα θέμα το οποίο για χρόνια έχει βαλτώσει και βάζω την δική μου υπογραφή.

ΣΤ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Ναι, προφανώς. Μα ξέρετε τι; Δεν ξέρω, εγώ δεν έχω παιδικά κόμπλεξ, έτσι νομίζω τουλάχιστον, μπορεί κάποιος να ανακαλύψει. Τι εννοώ; Ότι πιστεύω και στη ζωή και στην πολιτική και στην τέχνη. Μπορεί κάποιος που δεν τα κάνει όλα καλά, να κάνει και κάτι καλό. Δεν είναι δηλαδή ότι επειδή διαφωνώ με τον κ. Τσίπρα, σε όλα αυτά που έκανε το 2015, στον ερασιτεχνισμό και τις ιδεοληψίες που δείχνει ακόμη και σήμερα, ότι θα πω όχι σε όλα. Αυτά είναι κομπλεξικές συμπεριφορές.
Η σύγχρονη ευρωπαϊκή πολιτική απαιτεί ακόμα και στον αντίπαλό σου να διακρίνεις τα θετικά σημεία. Εμείς συμφωνήσαμε με τη συμφωνία των Πρεσπών. Είπαμε ότι η χώρα πρέπει να αποδεχτεί μια λύση για να φύγει από το παρελθόν που ήταν προσβολή για τους Έλληνες Μακεδόνες, γιατί ποιο ήταν το παρελθόν; Μια μικρή παρένθεση και εάν θέλετε το συζητάμε.
Ποιο ήταν το παρελθόν; Ήταν ότι όλος ο κόσμος έλεγε αυτή τη χώρα Μακεδονία, όλος ο κόσμος. Δεν υπήρχε μια χώρα, εκτός από την Κύπρο, που μας συμπαραστέκεται. Ακόμα και στη Eurovision αλλάζουμε 12άρια, αλλά όλες οι άλλες χώρες του κόσμου έλεγαν Μακεδονία. Και εννοούσαν τους γείτονές μας.
Και εμείς τι καταφέραμε; Εμείς καταφέραμε τα λάθη των προηγούμενων πολιτικών, τα λάθη της Ν.Δ., τα λάθη του ΠΑΣΟΚ, τα λάθη των συλλαλητηρίων, να τα διορθώσουμε και τώρα πια όλος ο κόσμος με πρώτη τη Ρωσία που ήταν η πρώτη χώρα που τους είχε αναγνωρίσει ως Μακεδόνες και ως Μακεδονία, να λέει αυτό το κράτος Βόρεια Μακεδονία. Αυτή είναι μια πολύ μεγάλη νίκη του πολιτικού συστήματος στην Ελλάδα. Έστω με αυτή την πλειοψηφία τη μικρή που επετεύχθη. Γιατί τώρα ο Έλληνας Μακεδόνας μπαίνει ξανά στο κέντρο της πολιτικής, γιατί ξέρετε όταν πηγαίνει κάποιος και βλέπει μια ταμπέλα σε μια πρεσβεία στην Αγία Πετρούπολη που λέει Βόρεια Μακεδονία, το μυαλό του πού πάει αμέσως; Ότι υπάρχει και μια Κεντρική Μακεδονία. Ενώ πριν όταν έλεγε Μακεδονία, έλεγε αυτή είναι η Μακεδονία.

Ν. ΣΦΑΚΙΑΝΑΚΗ: Επιτρέψτε μου πάνω σε αυτό αφού έχουμε πάει στο Σκοπιανό και μετά θα ήθελα μια διευκρίνιση στο ρόλο της Ευρώπης που είπε η Αντιγόνη, πιστεύετε αυτό για την ιθαγένεια ότι δεν είναι μια γκρίζα γραμμή για τη χώρα να λέγεται κάποιος Μακεδόνας της Βόρειας Μακεδονίας, αλλά και η γλώσσα που λένε ότι είναι η μακεδονική επίσημή τους γλώσσα, το θέμα της γλώσσας και της ιθαγένειας ότι δεν είναι μια γκρίζα γραμμή η οποία πρέπει να συζητηθεί. Και εάν η συμφωνία των Πρεσπών για το δικό σας κόμμα, ήταν μια συμφωνία που ουσιαστικά οδήγησε σε πολιτικές εξελίξεις στο δικό σας κόμμα;
Εάν πιστεύετε ότι αυτό το ναι που είπατε στη συμφωνία των Πρεσπών το πληρώνετε τόσο εσωτερικά, όσο και με τον κόσμο;

ΣΤ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Δεν νοιάζομαι και το έχω αποδείξει για το μέλλον μου στην πολιτική και δεν νοιάζομαι και για το μέλλον του Ποταμιού στην πολιτική. Και το λέω ξεκάθαρα. Δηλαδή δεν βλέπω τις αποφάσεις μου υπό το πρίσμα, βρε παιδιά τι βολεύει το Ποτάμι τώρα; Ξέρω τι βολεύει το Ποτάμι. Επικοινωνία ξέρω καλύτερα από όλους τους πολιτικούς αρχηγούς, γιατί έχω υπάρξει και στα δικά σας παπούτσια.
Ξέρω τι θα ήταν το συμφέρον για το Ποτάμι. Να βγει και αυτό στους δρόμους, να αρχίζει να φωνάζει. Να λέει υστερίες κλπ. Ήταν το πολιτικά υπεύθυνο; Ήταν αυτό που η ιστορία θα ανταμείψει; Όχι. Πήγα την προηγούμενη εβδομάδα στη Μακεδονία. Και πήγα και στους τάφους των βασιλιάδων. Τη φοβερή ανακάλυψη του Ανδρόνικου. Δεν θα ανοίξω παράγραφο μεγάλη, αλλά του οφείλουμε πάρα πολλά για την ύπαρξη αυτών των μνημείων.
Δεν είναι σημαντικό ότι πλέον οι γείτονές μας αποδέχτηκαν εγγράφως ότι η αρχαία μακεδονική ιστορία αφορά τους Έλληνες και είναι η ελληνική ιστορία; Είναι τεράστιο. Γιατί μεγαλώνανε μια γενιά με τα δικά τους ψέματα, ότι εμείς είμαστε οι απόγονοι του Μέγα Αλέξανδρου κλπ.
Το πήραν πίσω και λένε ότι εμείς είμαστε νεότεροι. Οι Μακεδόνες, οι αρχαίοι Μακεδόνες είναι οι Έλληνες. Μου λέτε τώρα για επιμέρους ζητήματα. Δεχτήκανε ότι η γλώσσα τους είναι νοτιοσλαβική. Δεν έχει σχέση με την αρχαία μακεδονική. Το δεχτήκανε εγγράφως. Θα ήθελες να κερδίσεις και άλλα Θεοδωράκη;
Προφανώς θα ήθελα να κερδίσω και άλλα. Και ίσως εάν ήμουνα στη διαπραγμάτευση επειδή είμαι πιο πολύ στη ζωή, να ήμουνα καλύτερος. Αλλά ξέρετε κάτι; Στην πολιτική υπάρχουν και κάποιες λέξεις που δεν πρέπει να ξεχνάμε.
Μόνο στον πόλεμο τα κερδίζεις όλα. Ή τα χάνεις όλα. Στις συμφωνίες είσαι υποχρεωμένος να δεχτείς και ένα μέρος της αλήθειας του άλλου.

ΕΥ. ΞΗΡΟΥΧΑΚΗ: Και μια διευκρίνηση από την ερώτηση που έκανε προηγουμένως η Αντιγόνη για τις σχέσεις Ελλάδος και Ευρωπαϊκής Ένωσης. Το Ποτάμι λέει πάντα ότι είναι ένα φιλοευρωπαϊκό κόμμα, ότι ο μόνος δρόμος είναι η Ευρώπη. Υπάρχει όμως μια απογοήτευση του κόσμου όσον αφορά σε αυτή την Ευρώπη που έχουμε σήμερα.
Είναι αυτή η Ευρώπη που εμείς θέλουμε σαν Έλληνες κ. Θεοδωράκη; Γιατί οι ανισότητες οικονομικές ανάμεσα στο βορρά και στο νότο είναι τεράστιες. Η πολιτική απέναντι στο μεταναστευτικό είναι επίσης τελείως διαφορετική και δεν έχουμε ακούσει από εσάς τους πολιτικούς αυτές τις ημέρες να επανέρχεστε στο μεταναστευτικό και να μας λέτε λύσεις στο πρόβλημα.
Γιατί να είναι η Ευρώπη των δυο ταχυτήτων στην οικονομία και στο μεταναστευτικό και να μην υπάρχει μια ισότητα;

ΣΤ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Κυρία Ξηρουχάκη θίγετε ένα πολύ σημαντικό θέμα, το οποίο σχεδόν το σύνολο των παραδοσιακών πολιτικών προσπαθούν να το διαστρέψουν. Δηλαδή τι λένε; Λένε πω, πω οι κακοί Ευρωπαίοι φέρανε τα μνημόνια γι’ αυτό σου κόψαμε τους μισθούς. Γι’ αυτό σου κόψαμε τις συντάξεις.
Όχι. Η Ελλάδα δεν χρεοκόπησε στα χέρια της κυρίας Μέρκελ. Η Ελλάδα χρεοκόπησε στα χέρια των Υπουργών της Ν.Δ., των Υπουργών του ΠΑΣΟΚ και με οικουμενική συμπαράσταση των αριστερών συνδικαλιστών που τα ζητάγανε πάντα όλα, των συντεχνιών, των αριστερών συντεχνιών που τα θέλανε κάθε φορά όλα.
Η Ελλάδα χρεοκόπησε στα χέρια Ελλήνων δηλαδή. Και η Ευρώπη έδωσε τα περισσότερα λεφτά που έχουν δοθεί ποτέ σε μια χώρα και μάλιστα με επιτόκια που πολλές φορές ήταν πολύ μικρότερα από τα επιτόκια που δανειζόντουσαν οι ίδιες οι χώρες.
Δεν έχω λοιπόν καμία αμφιβολία στον τελικό λογαριασμό ότι η Ελλάδα βγαίνει κερδισμένη από τη σχέση της με την Ευρώπη. Γίνανε λάθη; Γίνανε λάθη. Γίνανε αδικίες; Γίνανε αδικίες. Ξέρετε όμως γιατί γίνανε οι αδικίες; Γιατί οι Έλληνες πολιτικοί και επιτρέψτε μου να το πω λίγο παραστατικά, βγήκανε στην Ευρώπη έτσι με τα χέρια υψωμένα και είπανε χρεοκοπούμε. Δώστε μας τα λεφτά και δώστε μας και τη λύση. Δώστε μας τη λύση. Πέστε μου τι να κάνω; Τι να κάνω; Ποιους να απολύσω; Αυτό κάναμε. Δεν είχαμε ένα σχέδιο, ένα δικό μας σχέδιο που λέει, πού θα κόψουμε; Σε αυτές τις συντεχνίες. Όχι σε αυτές, στις άλλες. Να συγκρουστούμε, να αποφασίσουμε μεταξύ μας.
Πήραμε λοιπόν πακέτο, επιτρέψτε μου μια αναφορά, είναι σαν εσείς, όλοι μας, να έχουμε μια ανάγκη, να πηγαίνουμε στην τράπεζα και να λέμε δώσε μου λεφτά, δώσε μου δάνειο γιατί χρεοκοπώ και πες μου τι δουλειά θα κάνει η κόρη μου; Τι δουλειά θα κάνει η αδελφή μου; Αυτό κάναμε στην Ευρώπη. Αυτό κάναμε.
Τους αφήσαμε να αποφασίσουν αυτοί, ενώ έπρεπε να έχουμε πάρει εμείς την πρωτοβουλία και να πούμε ναι χρειαζόμαστε τα λεφτά, δώστε μας αυτά τα δάνεια και εμείς είμαστε αποφασισμένοι να μειώσουμε το κομματικό κράτος, να μειώσουμε τη γραφειοκρατία, να πατάξουμε τις συντεχνίες. Δεν κάναμε τίποτα. Άρα η Ευρώπη έκανε λάθη, μαζί με τους Έλληνες πολιτικούς, αλλά τα λάθη δεν ισοφαρίζουν την προσφορά.

Ν. ΣΦΑΚΙΑΝΑΚΗ: Επειδή ο χρόνος μας τελειώνει, να σας ευχαριστήσουμε πολύ μαζί με τις συναδέλφισσες.

ΣΤ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Τελειώσαμε κιόλας; Πέρασε μια ώρα;

Ν. ΣΦΑΚΙΑΝΑΚΗ: Είδατε πόσο ενδιαφέρουσες ερωτήσεις θέτει και η Περιφέρεια; Ένα δικό σας μήνυμα για να κλείσουμε.

ΣΤ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Θα ήθελα πριν το μήνυμα να δώσω μια επέκταση στην ερώτηση που με διαφορετικό τρόπο το κάνατε και εσείς και οι τρεις.
Η Ευρώπη πρέπει να αναγεννηθεί. Και πρέπει να παρθούν τολμηρές αποφάσεις. Υπάρχουν περιθώρια για τολμηρές αποφάσεις. Θα πω κάτι που ξαφνιάζει. Βλέπουμε όλοι Netflix ή οι περισσότεροι. Το Netflix πρέπει να πληρώνει φόρους στην Ελλάδα και αυτή τη στιγμή δεν πληρώνει. Αυτό είναι ευρωπαϊκή πολιτική.
Όπως ξέρετε η δική μας ατζέντα, η ατζέντα της Ευρωπαϊκής Αναγέννησης του Μακρόν, λέει ότι πρέπει οι πολυεθνικοί κολοσσοί πλέον να φορολογούνται στις χώρες και τα κέρδη να πηγαίνουν στους πολίτες που παίρνουν αυτές τις υπηρεσίες. Εάν δεν μπορούν στην Ελλάδα στην Ευρώπη και να κατανέμονται τα λεφτά.
Η παρέμβαση την επόμενη μέρα μετά τις 26 Μαϊου της Ευρώπης σε πολύ σημαντικά πράγματα είναι πολύ σημαντική. Χρειαζόμαστε μια πολιτική ενίσχυσης της μεσαίας τάξης. Η πρότασή μας, η πρόταση που έχουμε καταθέσει της Ευρωπαϊκής Αναγέννησης, ξέρετε έχουμε το κόκκινο βιβλιαράκι, που έχει τις 30 θέσεις για την Ευρώπη.
Δεν έχω δει άλλο κόμμα να έχει συγκεκριμένες θέσεις. Εμείς βγήκαμε και είπαμε 30 θέσεις συγκεκριμένες για την Ευρώπη. Μέσα σε αυτές τις 30 θέσεις είναι η ύπαρξη, θα πω μόνο δυο στοιχεία και κλείνω, η ύπαρξη ενός Υπουργού Οικονομικών της μεσαίας τάξης. Δεν θέλει η Ευρώπη. Δεν θέλει ο Έλληνας να γίνει υπάλληλος των πολυεθνικών εταιρειών. Προφανώς θα γίνει και αυτό για κάποιους. Αλλά η μεσαία τάξη πρέπει να εξάγει. Πρέπει να παράγει, πρέπει να καινοτομεί. Υπουργός Οικονομικών με αυξημένο χαρτοφυλάκιο στην Ευρώπη για την ενίσχυση της μεσαίας τάξης.
Και κάτι τελευταίο σοβαρό για την οικονομία. Ταμείο, κεντρικό ταμείο για τη βοήθεια της εργασίας, για την αντιμετώπιση της ανεργίας. Θα σας δώσω ένα στοιχείο που περνάει στα ψηλά αυτές τις ημέρες. Θα πρέπει να το είδατε.
Το 2008 είμαστε υπερήφανοι ότι πάει καλά η οικονομία. Ξέρετε ότι 700.000 εργαζόμενοι πήραν το 2018 λιγότερο από 500 ευρώ το μήνα; Αυτή είναι η κατάσταση της ελληνικής οικονομίας. Προφανώς υπάρχουν μεγέθη που πάνε καλά, αλλά υπάρχουν οι νέοι που δεν βρίσκουν δουλειά και φεύγουν και υπάρχουν και οι μικρομεσαίοι που αργοπεθαίνουν.
Αυτούς τους δυο πρέπει να υπερασπιστούμε την επόμενη ημέρα. Και εγώ απευθύνομαι στον κόσμο και λέω το πολύ απλό. Όλοι θέλουμε πολλά από την πολιτική. Είναι η στιγμή να επιλέξουν οι πολίτες όμως μια δύναμη καθαρή, μια δύναμη που ποτέ δεν έχει κάνει κωλοτούμπες. Μια δύναμη που αυτοί ψηφίζουν και αυτή θα τους προκύψει.
Άρα να επιλέξουν στην κάλπη της 26ης Μαϊου μια πολιτική δύναμη που ταιριάζει στις αγωνίες και στις ελπίδες του ελληνικού λαού. Και να δηλώσω υπερήφανος, επιτρέψτε μου, για την κουβέντα που έκανα μαζί σας κυρία Σφακιανάκη, κυρία Ξηρουχάκη και κυρία Ανδρεάκη και θα ήθελα να είχαν την τόλμη όλοι οι Έλληνες πολιτικοί να κάνουν ανοιχτές συζητήσεις στα περιφερειακά μέσα.
Σας ευχαριστώ πολύ!

Δείτε τα σχετικά tweets:

Φωτογραφίες: Ολυμπία Κρασαγάκη