10 Νοεμβρίου, 2015

«Χαιρετίζουμε την αλλαγή του κανονισμού της Βουλής»

Ομιλία του βουλευτή Β' Αθήνας, Χάρη Θεοχάρη, στην ολομέλεια κατά τη συζήτηση για την πρόταση για τροποποίηση του Κανονισμού της Βουλής.

Δείτε το βίντεο της ομιλίας εδώ:

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ομιλίας:

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι

H αλήθεια είναι ότι έχει πάρει πολύ καιρό να αλλάξει ο κανονισμός και χαιρετίζουμε την αλλαγή.

Ο υπάρχων κανονισμός έχει ακόμα πολλές ασάφειες, ανάγκες ερμηνειών, αλλά και αντικρουόμενες διατάξεις. Ζήσαμε όλοι μαζί, μάλιστα μεταδιδόταν και από το κανάλι της Βουλής ζωντανά σε όλο το πανελλήνιο, πριν από λίγους μήνες, μια στιγμή καυστική, όπου μια πρόταση με δέκα υπέρ και δέκα κατά πέρναγε, και την ίδια στιγμή μια πρόταση με 10 υπέρ, 8 κατά και 2 παρόν να μην περνάει. Αυτό δεν είναι λογικό σε οποιοδήποτε κράτος του κόσμου.

Συνεπώς χαιρετίζουμε τις αλλαγές. Όλοι αναγνωρίζουμε ότι πρέπει να γίνουν αλλαγές, όπως αλλαγές επίσης πρέπει να γίνουν και στο συνταγματικό χάρτη της χώρας.

Τρεις συγκεκριμένες παρατηρήσεις για να τις λάβει υπόψη του ο Πρόεδρος ώστε ενδεχομένως να προλάβει κάποιες αλλαγές.

Το άρθρο 4 προβλέπει για πρώτη φορά την «παράλληλη, πλήρη ή μειωμένη άσκηση των κύριων καθηκόντων» και όχι την κανονική διαδικασία της απόσπασης ή της μετακίνησης, πράγμα το οποίο θα δυσχεράνει τον έλεγχο του προσωπικού. Δηλαδή κάποιος θα χτυπάει κάρτα στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και θα έρχεται εδώ για κάποιο διάστημα να βοηθάει στο γραφείο του Προέδρου της Βουλής. Αυτό δεν μπορεί να ελεγχθεί και νομίζω ότι είναι κατανοητό αυτό. Ίσως θα πρέπει να το ξανασκεφτούμε κατά πόσο αυτό είναι μια λογική διαδικασία.

Με το άρθρο 6 τακτοποιούμε αναδρομικά για ένα έτος ιδιωτικές συμβάσεις ορισμένου χρόνου, οι οποίες είναι για έκτακτες ανάγκες. Πρέπει προφανώς να μπει μια τάξη μετά τα όσα ζήσαμε με το προηγούμενο Προεδρείο, όμως δεν μπορούμε να μη σημειώνουμε ότι είναι μια πρόκληση τη σημερινή εποχή.

Τελευταία παρατήρηση για το άρθρο 5. Υπάρχει ο φόβος ότι μπορεί να υπάρξει μια αλλαγή από το «παράθυρο» στο δημοσιο-υπαλληλικό κώδικα καθότι μπορούν να αναγνωρίζονται 7 έτη προϋπηρεσίας από το δημόσιο τομέα, 7 έτη από τον ιδιωτικό τομέα, αλλά δεν υπάρχει η πρόβλεψη, όπως στον κώδικα, για συνολικό πλαφόν 7 ετών. Ίσως θα πρέπει να αλλάξει ο δημοσιο-υπαλληλικός κώδικας, αλλά εν τω μεταξύ θα πρέπει να προσέξουμε να μη δημιουργήσουμε υπαλλήλους δύο ταχυτήτων με προηγούμενα και να δημιουργηθούν αιτήματα αλλαγής μέσω του κανονισμού της Βουλής.

Καλό θα είναι ο Πρόεδρος να μη βγάλει τέτοιες αποφάσεις. Θα πρέπει να ξανακοιτάξουμε το συγκεκριμένο ζήτημα νομοτεχνικά να δούμε μήπως μπορούμε να το προλάβουμε και να το διορθώσουμε.

Ευχαριστώ πολύ.

Σχετικά