26 Μάρτιος, 2015

Χάσαμε δύο μήνες σε μια περίοδο που δεν είχαμε την πολυτέλεια να χάσουμε ούτε μια μέρα

Νίκος Ορφανός

Στη ΝΕΡΙΤ φιλοξενήθηκε το πρωί της Πέμπτης ο βουλευτής του Ποταμιού στη Β’ περιφέρεια του Πειραιά, κ. Νίκος Ορφανός. Ο κ. Ορφανός υπήρξε επικριτικός απέναντι στα κυβερνητικά στελέχη, σημειώνοντας ότι δεν έχουν καμιά αξιοπιστία. «Είναι δυνατόν» διερωτήθηκε «υπουργοί να βγαίνουν και να μην παρουσιάζουν συγκεκριμένες κοστολογημένες προτάσεις;». «Χάσαμε δύο μήνες» πρόσθεσε, «σε μια περίοδο που δεν είχαμε την πολυτέλεια να χάσουμε ούτε μια μέρα». «Έπρεπε να φτάσουμε σ’ αυτό το οριακό σημείο για να αναγκαστεί η κυβέρνηση να φτιάξει ένα πρόγραμμα; Γνωρίζαμε εκ των προτέρων ότι πάμε σ’ ένα περιβάλλον πολύ επιφυλακτικό. Επιδεινώθηκε αυτό εξ αιτίας της ρητορικής της ρήξης και του γεγονότος ότι δεν υπήρχε εναλλακτικό σχέδιο. Γιατί έπρεπε να γίνει αυτή η σύγκρουση και να μείνουμε χωρίς συμμάχους;», αναρωτήθηκε.

Ο κ. Ορφανός πρόσθεσε πως «έχουμε χάσει χρόνο και με την αναθεώρηση του Συντάγματος». «Χάσαμε μια πολύ μεγάλη ευκαιρία να είναι αναθεωρητική αυτή η Βουλή», σημείωσε, ενώ επεσήμανε ότι «τα νομοσχέδια που φέρνει η κυβέρνηση, βρίθουν ασαφειών, παραπέμπουν πολλές λεπτομέρειες να ρυθμιστούν με υπουργικές αποφάσεις και τελικά παραπέμπονται στις καλένδες».

Κληθείς να σχολιάσει το θέμα της επαναπρόσληψης των δημοσίων υπαλλήλων, ο βουλευτής σημείωσε: «κάποιοι δημόσιοι υπάλληλοι ενδεχομένως πρέπει να επαναπροσληφθούν. Ορισμένοι τιμωρήθηκαν ίσως οριζοντίως ενώ δεν έπρεπε. Αλλά αυτό δεν μπορεί να γίνει χωρίς κοστολόγηση και οργανόγραμμα. Αν γίνει διαφορετικά, μυρίζει κομματική εξυπηρέτηση. Να δούμε που χρειάζονται οι υπάλληλοι, αλλά πρώτα να υπάρξει μέριμνα για το πώς θα πληρώνονται. Λένε να προσλάβουν 40.000 ανθρώπους. Πώς θα πληρωθεί ο κόσμος αυτός; Στα χαρτιά θα είναι ο μισθός του;».

Για τις παρελάσεις τέλος, ζήτημα που λόγω της χθεσινής εθνικής επετείου, απασχόλησε έντονα τον Τύπο, ο κ. Ορφανός δήλωσε υπέρ της επανεξέτασης του θεσμού των μαθητικών παρελάσεων, «διότι δεν έχω πειστεί» όπως είπε, «ότι είναι μια διαδικασία που προσθέτει στην παιδαγωγική διαδικασία». «Η εικόνα βεβαίως μιας μαύρης μαθήτριας που ήταν σε μια ομάδα σημαιοφόρων, ήταν μια εικόνα θετική και αισιόδοξη» πρόσθεσε ο βουλευτής και κατέληξε διερωτώμενος «πόσο κόστισε η παρέλαση και γιατί έπρεπε να γίνει με χουντικούς συνειρμούς».

* Ο Νίκος Ορφανός είναι βουλευτής Β' Πειραιά και υπεύθυνος του Τομέα Πολιτισμού

ΝΕΡΙΤ