3 Απριλίου, 2019

Χαιρετισμός στο Συμβούλιο Ευρωπαϊκής Ένωσης Φαρμακοποιών

Τομέας Υγείας

Αξιότιμοι κ. Πρόεδροι της Ευρωπαϊκής Ένωσης Φαρμακοποίων, του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου και εκπρόσωποι των ευρωπαϊκών φαρμακευτικών συλλόγων.

Θα ήθελα εκ μέρους του κόμματος μας, του Ποταμιού και προσωπικά του Προέδρου μας Σταύρου Θεοδωράκη να σας ευχαριστήσω θερμά για την πρόσκληση και να ευχηθώ επιτυχία στις εργασίες της συνάντησης σας.

Ως επάγγελματιας υγείας που συμμετέχει σε αντίστοιχες συναντήσεις του δικού μου κλάδου τα τελευταία 15 χρόνια, γνωρίζω καλά το σημαντικό έργο που παράγεται σε αυτές τις συναντήσεις και για αυτό σας ευχαριστώ όλους προσωπικά για την συνεισφορά σας και παρουσίας σήμερα εδώ στην χώρα μας.

Θα ήθελα επίσης να συγχαρώ και ευχηθώ κάθε επιτυχία στο έργο του στον κ. Παπαθάναση, αντιπρόεδρο της PGEU.

Το φάρμακο είναι κατά κύριο λόγο κοινωνικό αγαθό και όλοι μας αναγνωρίζουμε το αναφαίρετο δικαίωμα του κάθε πολίτη σε ασφαλές φάρμακο υπό την ευθύνη του ιατρού, του φαρμακοποιού και υπό τη ρύθμιση και αξιολόγηση της πολιτείας.
Το φάρμακο λοιπόν δεν μπορεί να ειδωθεί ξεχωριστά από το αγαθό «υγεία» και τον τρόπο που οι εκάστοτε κυβερνώντες και οι πολιτικές αποφάσεις (ή οι μη αποφάσεις) καθορίζουν τον τρόπο παραγωγής, διανομής και αποζημίωσης αυτού.

Στα χρόνια της κρίσης το κοινωνικό αγαθό φάρμακο αλλά και το κοινωνικό αγαθό υγεία γενικότερα δοκιμάστηκε. Ο πολίτης κλήθηκε να πληρώσει περισσότερα χρήματα από την τσέπη του για αυτά τα αγαθά. Αναλυτικότερα οι ιδιωτικές δαπάνες για την υγεία αυξήθηκαν, όπως και οι ιδιωτικές δαπάνες και η συμμετοχή του πολίτη στην αγορά του φαρμάκου του (φαρμακευτική δαπάνη).

Για να κατοχυρωθεί και να διασφαλιστεί το κοινωνικό αγαθό που λέγεται φάρμακο η πολιτεία, οι επαγγελματίες υγείας, οι επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον χώρο και οι πολίτες (μέσω συλλόγων ασθενών και άλλων συλλογικοτήτων) πρέπει να δημιουργήσουν πεδίο συγκλίσεων με σκοπό όπως προαναφέρθηκε στην εξασφάλιση της πρόσβασης στο φάρμακο με χαμηλή ιδιωτική δαπάνη.

Σήμερα με την προωθούμενη μεταρρύθμιση στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας μας δίδεται μίας πρώτης τάξεως ευκαιρία μέσα από τη νέα σχέση που δημιουργείται μεταξύ ιατρών της ΠΦΥ (γενικών - οικογενειακών ιατρών, παθολόγων και παιδιάτρων), πολιτών που καλούνται να επιλέξουν τον οικογενειακό τους ιατρό, αλλά και φαρμακοποιών, να διορθώσουμε στρεβλώσεις και παθογένειες, όπως οι ανορθόδοξες ή μη αποτελεσματικές συνταγογραφικές πρακτικές, η υπερκατανάλωση φαρμάκων, η μη σωστή λήψη φαρμάκων, μεταξύ των οποίων κυρίαρχη θέση καταλαμβάνουν τα αντιβιοτικά και πολλά ακόμα κακώς κείμενα, που έχουν κατά καιρούς διαπιστώσει τόσο οι επιστήμονες του χώρου όσο και οι πολίτες.

Κλείνοντας, η θέσπιση της διακομματικής κοινοβουλευτικής επιτροπής για τη χάραξη μακροπρόθεσμης στρατηγικής πολιτικής για το φάρμακο, σύμφωνο το Ποτάμι, το οποίο αναγνωρίζει την αναγκαιότητα συγκλίσεων σε μεγάλα αλλά και μικρότερα ζητήματα της κοινωνίας, μακριά από τις έως τώρα διχαστικές κουβέντες και πράξεις, οι οποίες δημιουργούσαν ένταση και θυμό στους πολίτες αλλά και κοινωνικούς αυτοματισμούς.

Το Ποτάμι θα συμμετέχει δημιουργικά στη συζήτηση για όλα τα κοινωνικά αγαθά, όπως αυτό του φαρμάκου, και θα σταθεί στο πλευρό του επαγγέλματος σας αναζητώντας τεκμηριωμένες προτάσεις για βιώσιμες πολιτικές που θα αποτελέσουν επιταχυντές της πολυπόθητης ανάπτυξης της χώρας μας. Η συνεισφορά των φαρμακοποιών και του λειτουργήματος που ασκούν για εμάς στο Ποτάμι είναι νευραλγικής σημασίας στην διαμόρφωση αξιοπρεπούς και προσιτής φροντίδας υγείας για όλους τους Ευρωπαίους πολίτες χωρίς εξαιρέσεις και αποκλεισμόυς.

Εύχομαι οι εργασίες σας σήμερα και αυτές τις μέρες να είναι γόνιμες και επιτυχείς.