8 Δεκέμβριος, 2014

Μετα - λιγνιτική εποχή

Guest Αρθρογράφος

Το Σάββατο 6 Δεκεμβρίου, ο Τομέας Ενέργειας στο Ποτάμι συμμετείχε στην Ημερίδα με θέμα: «Μετάβαση της Ελλάδας και της Δυτικής Μακεδονίας ειδικότερα σε μια μετα-λιγνιτική εποχή – προκλήσεις και δυνατότητες», που πραγματοποιήθηκε στο Πολιτιστικό Κέντρο «Μελίνα Μερκούρη».

Αναμφίβολα, ο τομέας της ενέργειας, αναμένεται να διαδραματίσει τα επόμενα χρόνια τον πλέον καθοριστικό ρόλο στην οικονομική ανάκαμψη και ανάπτυξη.

Οι προκλήσεις για την εθνική ενεργειακή πολιτική αφορούν κυρίως στην ασφάλεια του ενεργειακού εφοδιασμού, στην παροχή ενέργειας σε τιμές που συμβάλλουν στην ανταγωνιστικότητα και την κοινωνική συνοχή, στη βελτίωση της λειτουργίας της εσωτερικής αγοράς ενέργειας, στην προώθηση της βιώσιμης και αποκεντρωμένης ανάπτυξης, στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και στην αναβάθμιση της γεωπολιτικής μας θέσης, με βάση τόσο την Ευρωπαϊκή Ενεργειακή Πολιτική όσο και τα χαρακτηριστικά του εθνικού ενεργειακού συστήματος μας.

Οι προκλήσεις που έρχεται να αντιμετωπίσει η χώρα για τον καθορισμό της ενεργειακής της πολιτικής είναι ακόμα μεγαλύτερες αν συνυπολογιστούν οι επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης και η αβεβαιότητα των μελλοντικών οικονομικών συγκυριών.

Είναι γεγονός όμως, ότι χάραξη ενεργειακής πολιτικής χωρίς το Λιγνίτη δεν υφίσταται. Και όταν μιλάμε για λιγνίτη μιλάμε για την Δημόσια Επιχείρηση Ηλεκτρισμού.

Για δεκαετίες οι εργαζόμενοι στα λιγνιτορυχεία και στους Ατμοηλεκτρικούς Σταθμούς της Κοζάνης, της Πτολεμαΐδας και της Φλώρινας, φροντίζουν για την αξιόπιστη ηλεκτροδότηση ολόκληρης της χώρας με μεγάλη υπευθυνότητα και αυτοθυσία.
Δεν παραβλέπουμε ότι η ΔΕΗ έχει συνδέσει το όνομα της με τον εξηλεκτρισμό της χώρας, με την αξιοποίηση των εγχώριων πόρων και με την προμήθεια σε κάθε Έλληνα πολίτη φθηνής και αξιόπιστης ηλεκτρικής ενέργειας. Όλοι γνωρίζουμε ότι η αξιοποίηση των εγχώριων λιγνιτικών κοιτασμάτων δημιούργησε χιλιάδες άμεσες και έμμεσες θέσεις εργασίας στην Δυτική Μακεδονία και στην ευρύτερη περιοχή.

Όμως η χώρα και η ΔΕΗ δεν θα πρέπει να μείνουν στο παρελθόν, αλλά να κοιτάξουν μπροστά και να σχεδιάσουν μια λιγνιτική πολιτική προς όφελος και της τοπικής κοινωνίας αλλά και της ελληνικής οικονομίας.
Ο ελληνικός λιγνίτης αποτελεί ένα πολύ φθηνό καύσιμο για την εγχώρια αγορά που θα πρέπει να αξιοποιηθεί αναλόγως με δεδομένο τη δύσκολη οικονομική συγκυρία που αντιμετωπίζουμε. Με τη χρήση σύγχρονων τεχνολογιών και σε συνεργασία με τα αξιόλογα ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα της περιοχής, μπορούμε να συνδέσουμε την έρευνα που γίνεται σε αυτά με την βέλτιστη αξιοποίηση του λιγνιτικού μας δυναμικού. Η προώθηση των νέων τεχνολογιών, η ανάπτυξη της καινοτομίας, η ενθάρρυνση της πράσινης επιχειρηματικότητας στην περιοχή της Δυτικής Μακεδονίας αποτελεί έναν δημιουργικό μονόδρομο για την περαιτέρω ανάπτυξη της περιοχής. Οφείλουμε να δώσουμε διέξοδο στους νέους και να μην χρειάζεται να μεταναστεύουν για να βρουν μια αξιοπρεπή εργασία.

Μία χώρα όμως δεν θα πρέπει να είναι προσκολλημένη στο παρελθόν, αλλά να προγραμματίζει το παρόν με γνώμονα το μέλλον. Μία χώρα σαν την Ελλάδα με τόσο άφθονο ηλιακό και αιολικό δυναμικό θα έπρεπε ήδη να έχει ένα μακροπρόθεσμο πλάνο αξιοποίησης των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας με εγχώρια παραγωγή του συγκεκριμένου εξοπλισμού. Η αποβιομηχάνιση και το υψηλό ενεργειακό κόστος δεν μπορεί να είναι για καιρό ακόμα τροχοπέδη στην έξοδο της χώρας από την κρίση.

Οι δυνάμεις του νέου και της δημιουργίας, θα δείξουν σύντομα ότι η Ελλάδα έμαθε από τα λάθη της και κάνει τα βήματα που πρέπει για να ευημερήσει ξανά όπως της αξίζει.

*Ο Γιώργος Μπάλλας είναι υπεύθυνος του τομέα Ενέργειας

διαβάστε επίσης