28 Ιανουαρίου, 2015

Αξιολόγηση στην Υγεία

του Δημήτρη Τσούκα Επιβάλλεται αξιολόγηση για τον τρόπο λειτουργίας, για τους ήδη εργαζόμενους στα νοσοκομεία και σε όλες τις μονάδες παροχής υπηρεσιών υγείας, για τις προσλήψεις για την επαγγελματική εξέλιξη, για όλα.

Γράφει ο Δημήτρης Τσούκας

Μετά την τοποθέτηση της νέας πολιτικής ηγεσίας στο υπουργείο Υγείας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων οφείλουμε να της δώσουμε χρόνο μέχρι να αξιολογήσουμε τα πεπραγμένα της.

Πιστεύω όμως ακράδαντα ότι όποιο μέτρο ή πρόγραμμα εφαρμοστεί η επιτυχία του στηρίζεται στον ακρογωνιαίο λίθο που λέγεται αξιολόγηση - αξιοκρατία.

Μέχρι σήμερα η αξιολόγηση των δημόσιων νοσοκομείων από την εκάστοτε ηγεσία του υπουργείου Υγείας, είναι σαφές ότι πρόκειται για κάτι πρόχειρο, ανακριβές και με παρωχημένα κριτήρια που παρασάγγας απέχουν από τα παγκοσμίως αποδεκτά κριτήρια και γίνεται για λόγους εντυπωσιασμού και μόνο!

Ένα νοσοκομείο αξιολογείται και άρα επιδοτείται με βάση τις επιδόσεις του σε διάφορους τομείς. Για παράδειγμα σε επιπλοκές χειρουργείων και κυρίως σε μετεγχειρητικές λοιμώξεις, σε χρόνους νοσηλείας και επανανοσηλείας, στην παραγωγή επιστημονικού έργου με τη δημοσίευση επιστημονικών εργασιών από την εμπειρία της κλινικής κ.λπ.

Επίσης βασικό κριτήριο αποτελεί η εξειδίκευση κλινικών του κρινόμενου νοσοκομείου αν αποτελούν κέντρα αναφοράς (centers of excellence) σε κάποιον τομέα με προσέλκυση μεγάλου αριθμού ασθενών. Για παράδειγμα ποιά είναι η κορυφαία ορθοπαιδική κλινική του ΚΑΤ σε ολικές αρθροπλαστικές ισχίου και ποιά είναι η κορυφαία όλης της χώρας και σε ποιούς τομείς ο Ευαγγελισμός είναι Κέντρο αναφοράς;

Στην Αμερική η αξιολόγηση και βαθμολόγηση των νοσοκομείων είναι σκληρή και συνεχής. Έτσι όμως το Hospital for Special Surgery (HSS) στη Νέα Υόρκη για παράδειγμα, με υπερηφάνεια δηλώνει Νο1 της χώρας στην ορθοπαιδική και Νο4 στη ρευματολογία και αυτό είναι αδιαμφισβήτητο και φυσικά επιφέρει και τα αντίστοιχα οφέλη για το νοσοκομείο.

Η ίδια αξιολόγηση πρέπει να γίνει και στα ιδιωτικά νοσοκομεία. Μόνο έτσι θα είναι αντικειμενικός και πλήρης ο χάρτης παροχής ιατρικών υπηρεσιών στη χώρα και έτσι θα γίνεται και σωστή κατανομή κρατικής χρηματοδότησης ανά δημόσιο νοσοκομείο και ανά κλινική του κάθε νοσοκομείου.

Επιβάλλεται αξιολόγηση για τον τρόπο λειτουργίας, για τους ήδη εργαζόμενους στα νοσοκομεία και σε όλες τις μονάδες παροχής υπηρεσιών υγείας, για τις προσλήψεις για την επαγγελματική εξέλιξη, για όλα. Με βάση την αντικειμενική, ορθολογική και μετρήσιμη αξιολόγηση όλων των παραμέτρων του συστήματος υγείας θα έχουμε τα κριτήρια αξιοκρατικής επιλογής των άριστων καθώς και των καλύτερων πρακτικών( best practices) παροχής υπηρεσιών υγείας.

* Ο Δημήτρης Τσούκας είναι Διευθυντής της Ορθοπεδικής Κλινικής Αθλητικών Κακώσεων του Νοσοκομείου Mediterraneo και υπήρξε υποψήφιος με το Ποτάμι στη Β' Αθήνας

28 Ιανουαρίου 2015

διαβάστε επίσης