26 Ιουνίου, 2018

Αθήνα – Άγκυρα: μετά τις εκλογές

Γιώργος Κακλίκης

Η μακρά προεκλογική περίοδος, κατέληξε στην επικράτηση του κ. Ερντογάν. Ο λαός του ταλαιπωρήθηκε από τα επεισόδια στο πάρκο Γκεζί, το αποτυχημένο πραξικόπημα, τις απολύσεις-εκατόμβες, τις διώξεις δημοσιογράφων και την επιβολή Κατάστασης Ανάγκης.

Πολλοί ελπίζουν πως ενισχυμένος πια ο Τούρκος πρόεδρος θα αλλάξει γραμμή επιλέγοντας τη συμφιλίωση και την ειρηνική συνύπαρξη με τους γείτονές του. Όμως, οι διαχρονικά αμετάβλητες επιλογές της εξωτερικής πολιτικής της Τουρκίας δεν αφήνουν περιθώρια αισιοδοξίας. Ο πρόεδρος είναι αμφίβολο αν θα αναδείξει τη χώρα του σε ειρηνική δύναμη. Οι εξοπλισμοί που προωθεί, με υπερσύγχρονα F-35 με άρματα μάχης, με συστοιχίες S-400 και με την ενίσχυση του Πολεμικού της Ναυτικού, κάθε άλλο παρά ήσυχους αφήνουν τους γείτονές του.

Η Ελλάδα έχει λόγους να αντιμετωπίζει επιφυλακτικά τη μεγέθυνση της τουρκικής στρατιωτικής μηχανής όπως και τις ενεργειακές και άλλες βλέψεις της Άγκυρας σε Αιγαίο και Α. Μεσόγειο. Το ερευνητικό FATIH είναι προφανές ότι δεν αγοράστηκε για να περιφέρεται απλώς στις θάλασσες της περιοχής. Η Τουρκία του κ. Ερντογάν θα διατηρήσει τις αρχές μεγαλείου και δύναμης με τις οποίες γαλουχήθηκαν γενιές στρατιωτικών και πολιτών.

Η Αθήνα σκόπιμο είναι να παρακολουθεί όσα συμβαίνουν στη γειτονιά της αλλά και να κινείται με σοβαρότητα σε δύο τομείς καίριας σημασίας: της οικονομίας και της άμυνάς της. Και, παράλληλα, να κερδίζει σημεία διεθνούς στήριξης. Μαζί όμως με αυτά, ξεχωριστή σημασία έχει η ανάληψη πρωτοβουλιών προσέγγισης της Τουρκίας, όχι για κατευνασμό αλλά για να μην αφήσει ανεκμετάλλευτη οποιαδήποτε ευκαιρία ουσιαστικής συνεννόησης με αυτήν. Συνεννόησης που μπορεί να ξεκινήσει με σοβαρές προτάσεις της Αθήνας που καιρός είναι να μην σύρεται από γεγονότα αλλά να προκαλεί η ίδια, στο μέτρο που μπορεί, την ομαλή εξέλιξη της κατάστασης στη γειτονιά της. Ήδη ξεκίνησε σοβαρές προσπάθειες κλεισίματος μετώπων στα βόρεια σύνορά της. Γιατί όχι και ανατολικά έστω και αν αυτό φαντάζει ουτοπία.

* Ο Γιώργος Κακλίκης είναι πρέσβης επί τιμή και μέλος της Επιτροπής Διαλόγου

Πηγή: ΕΘΝΟΣ

PHP Code Snippets Powered By : XYZScripts.com