17 Απριλίου, 2019

Ας θυμηθούμε πώς ήρθε ο ΣΥΡΙΖΑ

Γιάννης Κωνσταντινίδης

«Για να φύγει ο ΣΥΡΙΖΑ, ψηφίστε εμάς»! Είναι η φράση που επαναλαμβάνουν μονότονα η ΝΔ και το αναγεννημένο ΠΑΣΟΚ. Ποιο είναι το λάθος σε αυτόν τον συλλογισμό; Προφανώς όχι στο ότι ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να φύγει. Το λάθος βρίσκεται στην υποννοούμενη λύση που θα φέρει η ψήφος για τη ΝΔ ή το ΠΑΣΟΚ. Ποιος έφερε τον ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία αλήθεια; Δεν ήταν η ανευθυνότητα των κυβερνήσεων του μεγάλου κράτους της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ; Δεν ήταν η ατολμία των τάχα μεταρρυθμιστικών κυβερνήσεων των πρώτων ετών της κρίσης; Δεν ήταν η αλαζονεία της «από καταγωγή χαρισμένης» εξουσίας;

Την ευθύνη των όσων περνάμε με τον ΣΥΡΙΖΑ εδώ και τέσσερα χρόνια τη μοιράζονται ο Κυριάκος Μητσοτάκης και η Φώφη Γεννηματά. Ας μιλήσουν πρώτα για τις ευθύνες τους και ας τολμήσουν μετά να ζητούν την ψήφο μας. Αλλά όχι, είναι ευκολότερο να κραυγάζεις «η Μακεδονία είναι ελληνική» από το να περιγράψεις πώς θα ρυθμίσεις τα υπέρογκα δάνειά σου. Πόσο θράσος! Είναι δυνατόν να πιστεύει κανείς ότι ο τρόπος να φύγει ο ΣΥΡΙΖΑ είναι το να γυρίσουμε σε αυτούς που έφεραν τον ΣΥΡΙΖΑ; Φαίνεται πως είναι!

Η σκέψη τους δεν υπήρξε ποτέ παραγωγική. Η πρότασή τους σκόνταφτε μονίμως στα αβαθή της πολιτικής ουσίας. «Να φύγετε εσείς για να έρθουμε εμείς», επαναλαμβάνουν εδώ και χρόνια, από την επόμενη ημέρα των εκλογών του 2015. Σε κάθε συζήτηση για το κάθε νομοσχέδιο. Ο ΣΥΡΙΖΑ που άξιζε να πέσει και ας μην ψηφιζόταν το νομοσχέδιο για το σύμφωνο συμβίωσης ομόφυλων ζευγαριών ή για την αναγνώριση της ταυτότητας φύλου!

Τώρα ήρθε η ώρα της επιλογής των εκπροσώπων μας για την Ευρώπη. Και αυτοί μιλούν και πάλι για τον ΣΥΡΙΖΑ που πρέπει να φύγει, ακόμα και αν στο Ευρωκοινοβούλιο στείλουμε τους αστέρες της τηλεόρασης και όσες ποδσφαιρικές και μη μεταγραφές δε χωράνε τελικά στα ψηφοδέλτια για τις βουλευτικές εκλογές. Ούτε λόγος για την Ευρώπη που θέλουμε και χρειαζόμαστε. «Οι Ευρωεκλογές είναι ένα δημοψήφισμα. Να τους πούμε ‘Φύγετε’ για να ανασάνει η Ελλάδα», βροντοφωνάζει ο ένας. «Όσοι θέλουν να τελειώσουν τον Τσίπρα έχουν μόνο μια λύση, να ψηφίσουν το Κίνημα Αλλαγής», υψώνει τη φωνή της η άλλη.

Οι πρακτικές τύπου ΣΥΡΙΖΑ δε θα φύγουν με τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ. Οι μεγαλύτεροι θυμόμαστε, οι μικρότεροι έχουμε ακούσει. Το φαινόμενο ΣΥΡΙΖΑ θα φύγει από ανθρώπους της κοινής λογικής, της συνέπειας και της ευθύνης των λόγων τους. Αυτή είναι η απάντηση στον ΣΥΡΙΖΑ, όχι οι κραυγές του Κυριάκου Μητσοτάκη και της Φώφης Γεννηματά.

*Ο Γιάννης Κωνσταντινίδης είναι Υποψήφιος Ευρωβουλευτής με το Ποτάμι & Αναπληρωτής Καθηγητής Πανεπιστημίο Μακεδονίας.

Πηγή: Η Εφημερίδα των Συντακτών

Σχετικά