28 Σεπτέμβριος, 2015

Ας μη συνεχίζουν τα ψέματα. Δεν προσφέρουν καμία υπηρεσία στη χώρα.

Ποτάμι

Πριν ακόμη στεγνώσει το εκλογικό αποτέλεσμα, τα ψέματα του κ.Τσίπρα εξανεμίστηκαν. Ο φορολογικός λογαριασμός βαρύς. Aς μην έχουμε αυταπάτες. Έπονται οι επιβαρύνσεις στις συντάξεις και τους μισθούς.

Ας μην πέφτουν όμως οι ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ από τα σύννεφα. Η συμφωνία που έκλεισε με μεγάλη καθυστέρηση ο κ. Τσίπρας και που τώρα υλοποιεί, προβλέπει:

- Κατάργηση των περισσότερων φοροαπαλλαγών από τη φορολογία εισοδήματος.
- Εναρμόνιση της φορολογίας των αγροτών με των ελεύθερων επαγγελματιών, με ταυτόχρονη κατάργηση των εκπτώσεων στο πετρέλαιο.
- Αύξηση της φορολογίας στα ενοίκια.
- Ενσωμάτωση της έκτακτης εισφοράς μέσα στην κλίμακα, ώστε να αποκατασταθεί η προοδευτικότητα στην φορολόγηση.
- Θεσμοθέτηση των αλλαγών τον Οκτώβριο, για να υπάρξει χρόνος προσαρμογής μέχρι το τέλος του έτους, οπότε και θα ισχύσουν οι αλλαγές.

Η κυβέρνηση έβαλε τους μαθητευόμενους μάγους της να διαρρέουν διάφορα ευφάνταστα σενάρια για επιπρόσθετες φορολογικές αλλαγές:

- Να επιβαρύνει τη μεσαία τάξη, την τάξη που κατεξοχήν καταναλώνει και στηρίζει σήμερα την αγορά βαφτίζοντάς την πλούσια.
- Να επιβάλει φορολόγηση με τον υψηλότερο συντελεστή στο συνολικό εισόδημα, σπάζοντας την προοδευτικότητα της κλίμακας.

Η κυβέρνηση πρέπει να εστιάσει στη φοροδιαφυγή και να σταματήσει τα βαφτίσια. Επαίρονται για 70 εκατομμύρια εισπράξεων από τη λίστα Λαγκάρντ όταν από αυτά τα 55 εκατομμύρια εισπράχθηκαν πριν το 2015. Προχθές διεθνής οργανισμός κατηγόρησε την κυβέρνηση για ολιγωρία στη μάχη κατά της διαφθοράς. Σήμερα βλέπουμε την αποτυχία και στη μεγάλη φοροδιαφυγή.

Η κυβέρνηση δεν έχει δικαίωμα να εισάγει πρωτοφανείς αδικίες όπως τη μη προοδευτικότητα, με διατάξεις που δίνουν κίνητρο για φοροδιαφυγή. Διατάξεις που κάνουν φτωχότερο αυτόν που είναι έστω και λίγο πάνω από το όριο και σπρώχνουν όλους να δηλώσουν λίγο λιγότερα. Έτσι δε θα μπορέσει ποτέ να βελτιώσει την εισπραξιμότητα και ο ελληνικός λαός θα συνεχίσει να πληρώνει ακριβά τους φορολογικούς τους πειραματισμούς.