9 Ιανουαρίου, 2019

Ας χάσουν με αξιοπρέπεια

Δημήτρης Τσιόδρας

Εσχάτως, με αφορμή το ενδεχόμενο αποχώρησης των ΑΝΕΛ από την κυβερνητική πλειοψηφία, κυκλοφορούν διάφορα σενάρια. Ανάμεσα σε αυτά και το σενάριο περί κυβέρνησης μειοψηφίας, η οποία δεν θα διαθέτει πλειοψηφία στη Βουλή, αλλά θα συνεχίσει να παραμένει στην εξουσία και να λαμβάνει αποφάσεις για το μέλλον της χώρας. “Ας καταθέσουν πρόταση μομφής να μας ρίξουν” ακούγεται από στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, τα οποία γνωρίζουν ότι είναι δύσκολο να συγκεντρωθέι πλειοψηφία 151 για πρόταση μομφής, αφού αρκεί η αποχή κάποιου κόμματος ή κάποιων βουλευτών για να μην συγκεντρωθεί ο απαραίτητος αριθμός. Αρα θα έχουμε μια κυβέρνηση που δεν θα διαθέτει μεν πλειοψηφία αλλά δεν θα το κουνάει από τη θέση της λέγοντας “αν μπορείτε ρίξτε μας”. Πλειοψηφίες, λαϊκή νομιμοποίηση, εκλογές, όλα αυτά τα θεωρούν διαδικαστικά θέματα και ψιλά γράμματα, αυτοί που θέλουν να βρίσκονται στην εξουσία με κάθε τρόπο, στο όνομα της υπηρέτησης των λαϊκών συμφερόντων βεβαίως, βεβαίως...

Πρέπει να είναι σαφές ότι αν οι ΑΝΕΛ αποχωρήσουν από την κυβερνητική πλειοψηφία, (μας έχουν συνηθίσει άλλωστε στις κωλοτούμπες) η χώρα πρέπει να οδηγηθεί σε εκλογές. Η κυβέρνηση δεν θα έχει νομιμοποίηση. Το Ποτάμι έχει δηλώσει ότι δεν πρόκειται να δώσει ψήφο εμπιστοσύνης. Αν λοιπόν ο κ.Καμμένος πράγματι αποχωρήσει από την κυβερνητική πλειοψηφία, πρέπει να στηθούν κάλπες. Τα σενάρια για νεά κυβερνητική πλειοψηφία μέσω βουλευτών που θα αποστατήσουν από τα κόμματά τους, κάνει το 1965 να ωχριά. Κι όμως! Στο ΣΥΡΙΖΑ το θεωρούν απολύτως φυσιολογικό. Όλοι θυμούνται ότι το 2014 κατήγγελαν χρηματισμούς κι εξαγορά για όσους εκτός ΝΔ-ΠΑΣΟΚ σκέφτονταν να ψηφίσουν τον Σταύρο Δήμα για Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Σήμερα μιλούν για τη συμμετοχή στην κυβερντητική πλειοψηφία βουλευτών που έχουν ψηφιστεί από τους ψηφοφόρους άλλων κομμάτων, προδίδοντάς τους και θεωρούν ότι είναι το πιο φυσιολογικό πράγμα στον κόσμο! Ο εξουσιαστικός σκοπός,αγιάζει τα βρώμικα μέσα.

Και για να έχουμε και μια ιστορική αναφορά, αρκεί να θυμίσουμε ότι τον Σεπτέμβριο του 1993, ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης έμεινε με 150 βουλευτές. Δεν είπε, ούτε “καταθέστε πρόταση μομφής|, ούτε “θα συνεχίσω ως κυβέρνηση μειοψηφίας”. Θεώρησε ότι απώλεσε την δεδηλωμένη, κατέθεσε την εντολή και πήγε σε εκλογές τις οποίες γνώριζε ότι θα χάσει. Ο κ.Τσίπρας ξέρει επίσης ότι θα χάσει τις εκλογές. Ας φροντίσει τουλάχιστον να τις χάσει με αξιοπρέπεια.

* Ο Δημήτρης Τσιόδρας είναι εκπρόσωπος Τύπου του Ποταμιού

Πηγή: TheToc.gr