22 Απρίλιος, 2019

«Αρπαγή της Ευρώπης» για την Αναγέννηση και όχι την καταστροφή της

Ποτάμι

Η ομιλία του Σταύρου Θεοδωράκη στην παρουσίαση του ευρωψηφοδελτίου του Ποταμιού

«Το πιο δημιουργικό και αληθινό ψηφοδέλτιο των ευρωπαϊκών εκλογών» παρουσίασε το μεσημέρι της Μεγάλης Δευτέρας το Ποτάμι στο «Άλσος» στο Πεδίον του Άρεως. Ο Σταύρος Θεοδωράκης στην ομιλία του ξεκαθάρισε πως «το Ποτάμι είναι το μόνο ευρωπαϊκό κόμμα στην Ελλάδα και στην Ευρώπη που, κόντρα στο κομματικό συμφέρον, αποφάσισε να έχει 16 υποψηφίους οι οποίοι δεν ζουν στην Ελλάδα» παρακούοντας την παλαιοκομματική συνταγή που επιτάσσει την επιλογή των υποψηφίων μόνο από μεγάλες δεξαμενές ψηφοφόρων.

Ο επικεφαλής του Κινήματος τόνισε πως απώτερος σκοπός της μάχης των ευρωεκλογών του Μαΐου είναι «η αρπαγή της Ευρώπης να είναι για την Αναγέννηση και όχι για την καταστροφή της, όπως θέλουν κάποιοι». Υπογράμμισε πως «δεν θα επιστρέψουμε φοβισμένοι πίσω από τα σύνορά μας κάνοντας το χατίρι των εθνικιστών, των λαϊκιστών και των συντηρητικών» και ζήτησε από τους προοδευτικούς, φιλελεύθερους ανθρώπους, οι οποίοι τολμούν στη ζωή τους να παιδεύονται και να πετυχαίνουν τους στόχους τους, να κάνουν την τολμηρή κίνηση και να στηρίξουν το πιο «αναγεννησιακό» ψηφοδέλτιο της χώρας.

Τέλος, χαρακτήρισε ντροπή του πολιτικού συστήματος και της διακομματικής γραφειοκρατίας των Υπουργείων να επιμένουν, εν έτη 2019, στην αυτοπρόσωπη παρουσία των Ελλήνων στα προξενεία, δυο μήνες πριν τις εκλογές προκειμένου να έχουν δικαίωμα ψήφου. «Πρέπει όλοι στην Ελλάδα να μάθουν ποιος κλείνει την πόρτα στην εξέλιξη και τον εκσυγχρονισμό», τόνισε. Και κατέληξε: «Θα ψηφίσουμε όμως εμείς, θα ψηφίσουν τα αδέλφια τους, οι φίλοι τους, οι γονείς τους».

Διαβάστε την ομιλία του Σταύρου Θεοδωράκη:

Είμαι περήφανος γι’ αυτά που άκουσα. Και είμαι περήφανος για τα πρόσωπα που είδα. Καθαρά πρόσωπα που κινούνται μόνο από μια δύναμη. Την ανάγκη να αλλάξουμε τα πράγματα στη χώρα. την ανάγκη να αλλάξουμε τα πράγματα στην Ευρώπη. Την ανάγκη να νικήσουμε.

Είναι το πιο αληθινό, το πιο δημιουργικό ψηφοδέλτιο των ευρωπαϊκών εκλογών. Αντιπροσωπευτικό των αληθινών, δημιουργικών δυνάμεων της ελληνικής κοινωνίας. Οι μισοί υποψήφιοί μας, περισσότεροι από τους μισούς, συμμετέχουν για πρώτη φορά σε μια μεγάλη εκλογική μάχη.

Άνθρωποι γνώστες των προβλημάτων, αλλά και των δυνατοτήτων της χώρας και της Ευρώπης. Άνθρωποι που έχουν βασανιστεί, άνθρωποι που έχουν πέσει, που έχουν σηκωθεί, που έχουν δημιουργήσει.

Δεν είναι παιδιά του κομματικού σωλήνα και δεν βρέθηκαν σε αυτό το ψηφοδέλτιο μετά από κάποια συναλλαγή. Και μετά μια άλλη ξεχωριστή υπερηφάνεια.

Το 1/3 του ψηφοδελτίου εκπροσωπεί τη νέα γενιά. Και δεν θα μπορούσε να είναι αλλιώς. Ένας στους τρεις Έλληνες ηλικίας 18 έως 35 ετών, δηλώνει ότι μπορεί να ψηφίσει το Ποτάμι σε αυτές τις ευρωεκλογές. Το 33% της νέας γενιάς με βάση τις έρευνες που δημοσιεύτηκαν το Σάββατο στην Αθήνα μπορεί να ψηφίσουν το Ποτάμι σε αυτές τις ευρωεκλογές. Και μαζί με τους νέους, οι έμπειροι, οι επαϊοντες, οι γνωστικοί.

Κάποιος όμως λείπει σήμερα από την παρέα. Είναι οι υποψήφιοί μας από τις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες. Δεν μπόρεσαν σήμερα να είναι όλοι εδώ. Το Ποτάμι είναι το μόνο ευρωπαϊκό κόμμα στην Ελλάδα και την Ευρώπη που κόντρα στο κομματικό τους συμφέρον, αποφάσισε να έχει 16 υποψηφίους που δεν ζούνε στην Ελλάδα. Ανθρώπους που αγωνίζονται με τα ελληνικά χρώματα από 16 διαφορετικές γωνιές της Ευρώπης.
Για άλλη μια φορά το Πολιτικό Συμβούλιο του Ποταμιού αποφάσισε να παρακούσει την παλαιοκομματική συνταγή που λέει ότι πρέπει να επιλέγεις υποψηφίους μόνο από μεγάλες δεξαμενές ψηφοφόρων.

Τι τον θέλεις τον υποψήφιο σε μια απομακρυσμένη πόλη της Ευρώπης; Το παρακούσαμε. Γιατί; Γιατί έχουμε την ανάγκη και την υποχρέωση να δώσουμε λόγο στους εκπροσώπους μιας νέας γενιάς που δημιουργεί εκτός Ελλάδας. Εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι που διώχτηκαν από τη χώρα από ένα αναξιοκρατικό συντηρητικό λαϊκίστικο πολιτικό σύστημα και είναι ντροπή για τη σύγχρονη Ελλάδα που στις ευρωπαϊκές εκλογές από αυτές τις εκατοντάδες χιλιάδες των πολιτών που ζούνε στην Ευρώπη, θα ψηφίσουν μόνο λιγότεροι από 15.000.

14.765 πρόσωπα έχουν δηλώσει ότι θα ψηφίσουν σε αυτές τις εκλογές, σε αυτές τις ευρωεκλογές. Γιατί; Γιατί η διακομματική γραφειοκρατία των υπουργείων σε αγαστή συνεργασία με τους απρόθυμους που κυβερνούν, επέμεινε σήμερα το 2019 να απαιτείται αυτοπρόσωπη παρουσία των Ελλήνων στα προξενεία δυο μήνες πριν τις εκλογές.

Η πρότασή μας να δώσουμε τη δυνατότητα στους πολίτες που ζούνε έξω να ψηφίσουν αφού το δηλώσουν τρεις μέρες πριν, πέντε μέρες πριν, όπως συμβαίνει σε πολλές χώρες της Ευρώπης, στην Εσθονία, στην

Ισπανία, δεν έγινε αποδεκτή από κανένα ελληνικό κόμμα και ούτε από την κυβέρνηση.
Έτσι το παλιό πολιτικό σύστημα έκοψε το δρόμο προς τις κάλπες σε εκατοντάδες χιλιάδες Έλληνες. Θα ψηφίσουμε όμως εμείς, θα ψηφίσουν τα αδέλφια τους, θα ψηφίσουν οι φίλοι τους, θα ψηφίσουν οι γονείς τους.

Και πρέπει όλοι στην Ελλάδα να μάθουν ποιος κλείνει την πόρτα στο νέο, ποιος κλείνει την πόρτα στην εξέλιξη, ποιος κλείνει την πόρτα στον εκσυγχρονισμό.

Θέλω να πω δυο λόγια μόνο για τις θέσεις μας. Δεν είναι μπλα μπλα δημοκρατία, δεν είναι μπλα μπλα αλληλεγγύη. Είναι στέρεες θέσεις που εκφράζονται πλέον και από άλλες δυνάμεις στην Ευρώπη. Και είναι οι θέσεις και της αναγέννησης του Εμανουέλ Μακρόν.

Ελευθερία, προστασία, πρόοδος. 27 συγκεκριμένες προτάσεις κόντρα στην ακινησία, κόντρα στο συντηρητισμό, κόντρα στο λαϊκισμό των άλλων πολιτικών δυνάμεων. Συγκεκριμένες προτάσεις για την παιδεία, για την ασφάλεια, για την ανεργία, για την παραγωγή, για το διαδίκτυο, για την ελευθερία της έκφρασης, για τα δικαιώματα.

Προτάσεις για πολλές από τις οποίες έδωσαν μάχες την προηγούμενη 5ετία στο Ευρωκοινοβούλιο ο Γραμματικάκης και ο Κύρκος.

Φίλες και φίλοι, 27 προτάσεις μας, 27 προτάσεις του Ποταμιού έχουν ένα στόχο. Να πλησιάσουμε όσο το δυνατόν πιο κοντά στις Ηνωμένες Πολιτείες της Ευρώπης. Δεν θα επιστρέψουμε φοβισμένοι πίσω από τα σύνορά μας κάνοντας το χατίρι των εθνικιστών, των λαϊκιστών, των συντηρητικών. Θέλουμε και έχουμε χρόνο να το κάνουμε μέχρι τις ευρωεκλογές, να μετατρέψουμε την αδιαφορία των πολιτών, το θυμό των πολιτών σε λύσεις. Οι προτάσεις μας, οι προτάσεις του Ποταμιού, οι προτάσεις της Αναγέννησης συγκροτούν ένα νέο συμβόλαιο με την Ευρώπη.

Με νέες ευθύνες για τους ανθρώπους που θα εκλεγούν και εν ανάγκη με αλλαγές, με τομές, ακόμα και στις συνθήκες. Πρέπει να κάνουμε κάτι χρήσιμο για την Ευρώπη με σύμμαχους όλους τους Έλληνες που είναι αληθινά Ευρωπαίοι και όχι Ευρωπαίοι ανά περίσταση.

Και σε συνεργασία με όλες τις δυνάμεις της Ευρώπης που πιστεύουν στην Ενωμένη περισσότερη Ευρώπη. Και πρέπει να το κάνουμε τώρα. Ζητάμε λοιπόν από τους Έλληνες πολίτες, από τους προοδευτικούς ανθρώπους, από τους φιλελεύθερους, από αυτούς που τολμούν στη ζωή τους, από αυτούς που παιδεύονται και πετυχαίνουν τους στόχους τους, ζητάμε να κάνουν την τολμηρή κίνηση. Να στηρίξουν το πιο αναγεννησιακό ψηφοδέλτιο της χώρας. Με πίστη.

Δίνουμε μια μάχη με πίστη στην ιστορία μας, στις απόψεις μας, στις προτεραιότητές μας. Η αρπαγή της Ευρώπης θα είναι έργο δικό μας και θα είναι για την αναγέννησή της και όχι για την καταστροφή της, όπως θέλουν κάποιοι. Όλη η Ευρώπη ένα Ποτάμι.

Και θα ήθελα να έρθουν ξανά πάνω οι υποψήφιοι των ευρωεκλογών του Μαϊου.

Το επόμενο μεγάλο χειροκρότημα θα είναι στις 27 Μαϊου. Από σήμερα είμαστε σε όλες τις γωνιές της χώρας για να μιλήσουμε για τη σπουδαιότητα αυτής της εκλογικής μάχης.
Σας ευχαριστώ.

Δείτε το βίντεο:

Φωτογραφίες: Αφροδίτη Χουλάκη

Σχετικά