6 Μαΐου, 2016

Αριστεία – μετριότητα σημειώσατε 2! - Σε όλα τα επίπεδα

Σε χθεσινή παρέμβασή του στην Ολομέλεια της Βουλής ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Ποταμιού Γιώργος Αμυράς αναφέρθηκε στη θλιβερή επέτειο της δολοφονίας των τριών υπαλλήλων της Marfin και τόνισε ότι δεν μπορούμε να περηφανευόμαστε για την πληρότητα της δημοκρατίας στη χώρα μας όταν μένουν ανεξιχνίαστα εγκλήματα και δεν οδηγούνται στη δικαιοσύνη οι ένοχοι και άλλων ανάλογων περιστατικών που έχουν μείνει στην αφάνεια.

Ο κ. Αμυράς εστιάζοντας στη σημερινή συγκυρία επεσήμανε ότι η Ελλάδα μοιάζει να απομονώνεται σε όλα τα επίπεδα. Στην οικονομία, στη διπλωματία, στο προσφυγικό, η χώρα χάνει το βηματισμό της από την υπόλοιπη Ευρώπη. Φαίνεται ότι ο Πρωθυπουργός δεν έχει διδαχθεί τίποτα από την περσυνή «Βαρουφακιάδα» και είμαστε θεατές σε ένα επαναλαμβανόμενα κακοπαιγμένο έργο. Μέτρα επί μέτρων, άνευ μέτρου, με αμέτρητες παρατάσεις επί παρατάσεων στην αγωνία των διαπραγματεύσεων και στην προσδοκώμενη Ανάσταση της Οικονομίας που ευαγγελίστηκε ο κ. Τσίπρας.

Μιλώντας για το Νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας που αφορά την Έρευνα ο βουλευτής του Ποταμιού έκανε λόγο για την απόλυτη νίκη της μετριότητας έναντι της αριστείας. Και δικαιολόγησε την κριτική του καθώς η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ βάζει σε προτεραιότητα τον διορισμό μετακλητών υπαλλήλων στερώντας από τους αριστούχους φοιτητές των Πανεπιστημίων το κρατικό επίδομα που δικαιούνται εδώ και δύο χρόνια.

Παράλληλα, με το προς ψήφιση Νομοσχέδιο συρρικνώνονται οι ώρες διδασκαλίας στα δημοτικά σχολεία για τις ξένες γλώσσες, την πληροφορική, την μουσική και την θεατρική αγωγή ενώ ο βουλευτής του Ποταμιού ζήτησε διευκρίνιση από τον υπουργό Παιδείας για το αν προτίθεται να επεκτείνει το πιλοτικό πρόγραμμα «Σχολικά Γεύματα» σε όλα τα δημοτικά σχολεία από την αρχή της νέας σχολικής χρονιάς.

Ακολουθεί η ομιλία:

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, σήμερα είναι μία σαφέστατα θλιβερή επέτειος. Έξι χρόνια πριν, εδώ δίπλα, στα τετρακόσια μέτρα από την Ολομέλεια, στην οδό Σταδίου 23, στη MARFIN τέσσερις άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από το τυφλό μίσος, τον φανατισμό, από τη σάπια τρομοκρατία που διαρκώς ταλαιπωρεί αυτή τη χώρα και την κοινωνία της. Η Παρασκευή Ζούλια, ο Επαμεινώνδας Τσακάλης, η Αγγελική Παπαθανασοπούλου –έγκυος- και το αγέννητο παιδί της έπεσαν θύματα του φανατισμού και της μισαλλοδοξίας.

Και εγώ θέλω να πω ότι η Δημοκρατία μας παραμένει και θα είναι ελλιποβαρής όσο δεν οδηγούνται ενώπιον της Δικαιοσύνης οι δολοφόνοι των τεσσάρων ανθρώπων της MARFIN, όσο δεν οδηγούνται ενώπιον της Δικαιοσύνης οι δολοφόνοι των δύο Χρυσαυγιτών, του Γιώργου Φουντούλη και του Μανώλη Καπελώνη, όσο δεν οδηγούνται μπροστά στη Δικαιοσύνη οι δολοφόνοι του Σωκράτη Γκιόλια, του δημοσιογράφου, όσο δεν οδηγούνται μπροστά στη Δικαιοσύνη οι δράστες της επίθεσης σε βάρος της Κωνσταντίνας Κούνεβα.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, σήμερα έχουμε και μία άλλη επέτειο. Πριν από εξήντα επτά ακριβώς χρόνια, στις 5 Μαΐου του 1949, ιδρύθηκε το Συμβούλιο της Ευρώπης με τη Συμφωνία του Λονδίνου. Δεν πρέπει να συγχέουμε το Συμβούλιο της Ευρώπης με την Ευρωπαϊκή Ένωση. Είναι ο παλαιότερος Οργανισμός που εμβαθύνει στην ευρωπαϊκή ολοκλήρωση. Και ενώ οι υπόλοιποι Ευρωπαίοι αναμετρώνται με τα προβλήματα και τις προκλήσεις που αυτή η διαδρομή από τότε, από το 1949, μας έχει φέρει αντιμέτωπους ως σήμερα, εμείς στην Ελλάδα, η ελληνική κοινωνία, η χώρα μας διαρκώς τον τελευταίο καιρό απομακρύνεται από την Ευρώπη.

Απομακρύνεται διπλωματικά, απομακρύνεται στο προσφυγικό πεδίο, απομακρύνεται στην οικονομία. Μοιάζει η χώρα απομονωμένη σε όλα τα επίπεδα.

Και σε αυτό έχετε ευθύνες εσείς, η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ! Είμαστε στη Σένγκεν ή δεν είμαστε; Την ίδια ώρα οι Τούρκοι κατάφεραν και πήραν τη βίζα, την κατάργηση της βίζας από τον Ιούνιο, ούτε καν από τον Οκτώβριο, όπως είχε προτείνει η Κομισιόν στην αρχή, η οποία τώρα προτείνει ακόμα πιο σύντομες προθεσμίες. Και σαν να μην έφταναν όλα αυτά, η Κυβέρνηση μάς ξεφουρνίζει και το τέταρτο μνημόνιο.

Καλά καλά δεν έχετε εφαρμόσει τις μεταρρυθμίσεις του τρίτου μνημονίου που εσείς ψηφίσατε, του τρίτου μνημονίου που εσείς υπογράψατε, του τρίτου μνημονίου που μας φέρατε, μετά τη σκληρή και περήφανη υποτιθέμενη διαπραγμάτευση, και να που οδηγούμαστε ξανά στο κακοπαιγμένο έργο του καλοκαιριού του 2015. Εκεί, λοιπόν, λέγαμε ότι δεν μπορεί, ο κ. Τσίπρας θα έχει πάρει το μάθημά του μετά το πάθημα της χώρας από τη «Βαρουφακειάδα» που ζήσαμε.

Δεν το πήρε, όμως, το μάθημά του. Καθυστερήσεις και κατενάτσιο σε όλες τις μεταρρυθμίσεις που πρέπει να γίνουν και πολιτική διαπραγμάτευση, που υποτίθεται ότι θα μας έφερνε κάτι καλύτερο. Πήγε ο κ. Τσακαλώτος στην Ουάσιγκτον με μέτρα, με φόρους, με βάρη για τους Έλληνες 5,5 δισεκατομμυρίων ευρώ και γύρισε με ένα έξτρα πακέτο 3,6 δισεκατομμυρίων. Αυτή είναι η κατάσταση. Και από τον κ. Τσακαλώτο και από τον κ. Τσίπρα και από τον κ. Καμμένο θα πρέπει να αναζητήσετε τις ευθύνες για το τέταρτο μνημόνιο που θα το ψηφίσετε με χαρά, όπως φαίνεται, οι Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ!

Μας φέρατε μέσα στο Σαββατοκύριακο να ψηφίσουμε το ασφαλιστικό-φορολογικό.

Δύο υποσημειώσεις εδώ:

Πρώτα απ’ όλα πρέπει να είναι ψηφισμένο ενόψει του Eurogroup της Δευτέρας, της 9ης Μαΐου; Δεν είναι στα προαπαιτούμενα. Το αποφασιστικό Eurogroup θα γίνει στις 24 του μήνα. Για ποιον λόγο φέρνετε εντός του Σαββατοκύριακου, χωρίς να το γνωρίζετε θα σας πω εγώ, ενισχύεστε, σας βοηθάει και η απεργία των δημοσιογράφων, που εξαγγέλθηκε πριν από λίγες ώρες, έως τη Δευτέρα;

Για ποιον λόγο, ενώ περιμένατε πέντε μήνες να συζητήσουμε το ασφαλιστικό, το φέρνετε πάλι με τις διαδικασίες πάλι «ψεκάστε, σκουπίστε, τελειώσατε» μέσα σε ένα Σαββατοκύριακο; Θέλετε μήπως να στείλετε ένα μήνυμα έξω, ότι διατηρείτε τη δεδηλωμένη; Αυτό συμβαίνει; Να μας το πείτε.

Υπάρχουν, όμως, κάποιες εξηγήσεις για όλα αυτά, ότι κανείς πια δεν σας εμπιστεύεται και δεν σας πιστεύει ούτε στο εσωτερικό ούτε στο εξωτερικό. Δεν έχετε εφαρμόσει το μνημόνιο που υπογράψατε, δεν έχετε κάνει σοβαρές μεταρρυθμίσεις. Αυτή η αδράνεια κοστίζει. Κοστίζει σε οικονομικά βάρη για τους πολίτες, κοστίζει στην επιχειρηματικότητα, κοστίζει σε χαμένες θέσεις εργασίας, κοστίζει σε μία διογκούμενη διαρκώς μετανάστευση του επιστημονικού μας δυναμικού στο εξωτερικό.

Αυτό είναι το τίμημα των χαμηλών επιδόσεων της Κυβέρνησής σας και δεν μπορείτε να καλύψετε τις ευθύνες σας, δημιουργώντας διαρκώς πλασματικούς, φανταστικούς εχθρούς και ανακαλύπτοντας θεωρίες συνωμοσίας.

Θα έπρεπε ήδη να έχετε σημάνει συναγερμό στη χώρα. Αντί, όμως, να κινητοποιείστε όλοι για την εκτίμηση των Βρυξελλών ότι το 2017 η ανεργία θα είναι πολύ υψηλότερα από τα στοιχεία και τις προβλέψεις της ίδιας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αντί να κινητοποιηθείτε για το ότι η Ελλάδα είναι η μοναδική χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, που για το 2016 θα έχει ύφεση -μόνον εμείς έχουμε μείνει με ύφεση-, εσείς θριαμβολογείτε και ακούμε την Κυβερνητική Εκπρόσωπο να λέει ότι τα στοιχεία της Κομισιόν, οι προβλέψεις της Κομισιόν αποδεικνύουν ότι τελικά τα πράγματα δεν θα είναι τόσο χάλια όσο τα φανταζόμασταν, θα είναι λιγότερο χάλια.

Δεν έχετε το μέτρο. Έχετε χαθεί το μέτρο. Και παράλληλα μας φέρνετε μέτρα επί μέτρων, άνευ μέτρου φυσικά και με αμέτρητες παρατάσεις. Από την παράταση στην παράταση. Παρατάθηκε η αξιολόγηση, την οποία εσείς μας λέγατε προεκλογικώς πέρσι τον Σεπτέμβρη και τον Αύγουστο ότι θα την κλείσετε τον Οκτώβρη. Φτάσαμε στον Μάιο με το γνωστό σενάριο τώρα της πολιτικής διαπραγμάτευσης. Και ξέρουμε ότι κάθε φορά που ο Πρωθυπουργός πηγαίνει για πολιτική διαπραγμάτευση γυρνάει με ένα σακίδιο, ακόμη χειρότερο, από φόρους, μέτρα και βάρη.

Παράταση στην παράταση, λοιπόν. Έχουμε την αγωνία για τις επερχόμενες πληρωμές που θα πρέπει να κάνει η χώρα τον Ιούνιο και τον Ιούλιο. Έχουμε την αγωνία για το πότε θα έρθει αυτή η ανάσταση της οικονομίας, διότι δεν ήρθε ανήμερα του Πάσχα, όπως προέβλεψε ο Πρωθυπουργός.

Την ίδια ώρα –για να μπω και στο σχέδιο νόμου- εγώ θα έλεγα ότι η δική σας η λογική, έτσι όπως άκουσα και τις ομιλίες σας, στα εκπαιδευτικά θέματα, είναι «αριστεία-μετριότητα, σημειώσατε δύο». Δεν την θέλετε την αριστεία, ό,τι και αν πείτε. Θέλετε τη μετριότητα για να νιώθετε ασφαλείς.

Και σας ενημερώνω, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, ειδικά εσάς του ΣΥΡΙΖΑ, ότι το 2015 και το 2016 ήταν οι δύο πρώτες χρονιές, στις οποίες δεν δώσατε εσείς, η αριστερή κυβέρνηση τον έπαινο της αριστείας στους αριστούχους των πανεπιστημιακών σχολών.
Ήταν 1.500 ευρώ για κάθε άριστο. Πέρυσι και φέτος δεν τα δώσατε. Τα χρήματα αυτά εκταμιεύονταν και δίνονταν ως ένα μικρό επίδομα ενίσχυσης στους αριστούχους φοιτητές όλων των τάξεων, όλων των σχολών, όλων των τμημάτων των πανεπιστημίων ως μια ένδειξη επιβράβευσης της ζέσης τους να εξελιχθούν.

Πάνε αυτά τα χρήματα. Επικοινώνησα εγώ με το Ίδρυμα Κρατικών Υποτροφιών να μάθω για ποιο λόγο πέρυσι το 2015 και φέτος το 2016 δεν δόθηκαν χρήματα. Μου είπαν το πολύ απλό, δεν έχουμε χρήματα. Περιμένουμε κανένα ΕΣΠΑ να πάρουμε αυτά τα χρήματα.

Είναι θέμα φτώχειας, αλλά την ίδια ώρα προσλαμβάνετε, κύριε Υπουργέ, μετακλητούς από εδώ και από εκεί. Κόψτε τους μετακλητούς, κόψτε τους Καρανίκες στου Μαξίμου και βεβαίως θα βρείτε τα 1.500 ευρώ για να τα δώσετε στους αρίστους.

Θέλω να σας πω και κάτι ακόμη, γιατί άκουσα τη συζήτηση για τις καταλήψεις. Είναι πάρα πολύ απλό το θέμα. Ζυγίστε ο καθένας μέσα σας τι βαρύτητα έχει: α) η επιθυμία κάποιων μαθητών, όσοι και αν είναι αυτοί, για κατάληψη, να κλείσουν το σχολείο και β) η επιθυμία ενός μαθητή ή ενός δασκάλου να μπει στο σχολείο και να κάνει μάθημα.

Ποιο είναι ισχυρότερο δικαίωμα για τη δική σας αντίληψη; Το δικαίωμα εκείνου που κλείνει το σχολείο ή το δικαίωμα εκείνου που θέλει να πάει στο σχολείο; Η δική μου απάντηση και του Ποταμιού είναι βεβαίως το δικαίωμα εκείνου που θέλει να μορφωθεί είναι ανώτερο από το δικαίωμα εκείνου που θέλει να κλείσει το σχολείο. Τα σχολεία έπρεπε να είναι όπως τα νοσοκομεία, προσβάσιμα προς όλους, ανοιχτά προς όλους χωρίς προϋποθέσεις.

Επίσης, θα έρθω τώρα σε κάποια επιμέρους στοιχεία του σχεδίου νόμου. Δεν έχω πολύ χρόνο, θα είμαι πολύ σύντομος. Κόβετε την δεύτερη ώρα μουσικής για τους μαθητές της Α’ και Β’ Δημοτικού. Καταργείτε το μάθημα της θεατρικής αγωγής στην Ε’ και ΣΤ’ Δημοτικού. Μειώνετε επίσης τις ώρες της πληροφορικής και τις ώρες διδασκαλίας ξένων γλωσσών.

Είναι δυνατόν στην Ελλάδα του 2016, που αγωνίζεται να βγει μπροστά, να πάει στο ξέφωτο, να μειώνετε δύο βασικά εφόδια που είναι πλέον ψωμοτύρι για όλα τα σχολεία του κόσμου: την πληροφορική και τις ξένες γλώσσες; Γι’ αυτό σας λέω ότι είστε της μετριότητος και όχι της αριστείας.

Όσον αφορά το ζήτημα των ολοήμερων και των νηπιαγωγείων, άκουσα χθες στην τηλεόραση την κ. Βάσω Ζαρκινού, που είναι μέλος του Συντονιστικού των Νηπιαγωγών. Έδωσε κάποια στοιχεία. Θέλω να τα θέσω υπόψιν σας. Ως γνωστόν αλλάζει η κλίμακα για να χαρακτηριστεί διθέσιο ή μονοθέσιο ένα σχολείο. Αντί να έχει επτά νήπια, θα πρέπει να έχει δεκατέσσερα νήπια. Έτσι από τα χίλια τετρακόσια εξήντα έξι διθέσια νηπιαγωγεία θα πάμε σε εφτακόσια σαράντα τέσσερα μονοθέσια.

Καταλαβαίνω, κύριε Υπουργέ, ότι πρέπει να γίνουν οικονομίες κλίμακος. Σωστό. Στο Εκκλησοχώρι Ιωαννίνων, παραδείγματος χάρη, όπου το Δημοτικό -σε διπλανό χωριό μάλιστα- φιλοξενεί τρία παιδάκια. Φεύγουν από τα διπλανά χωριά και πηγαίνουν σε αυτό το νηπιαγωγείο. Τι θα γίνει αυτό το νηπιαγωγείο; Θα φύγουν άλλα είκοσι χιλιόμετρα παρακάτω.

Επί τη ευκαιρία, θα ήθελα να μας πείτε για τα σχολικά γεύματα. Ήταν ένα από τα διθυραμβικά προεκλογικά σας συνθήματα. Οι δικές μου πληροφορίες μου λένε ότι τα σχολικά γεύματα δίνονται μόνο σε είκοσι με τριάντα σχολεία. Ρωτάω αν θα το επεκτείνετε στα Δημοτικά όλης της χώρας από τη νέα σχολική χρονιά.

Θέλω να επισημάνω δύο άρθρα, τα άρθρα 26 και 28 για τα διοικητικά και λειτουργικά θέματα των πανεπιστημίων. Εδώ βλέπουμε ότι η επιστημονική υπηρεσία μιλάει για μη εναρμόνιση αυτών των άρθρων με τις συνταγματικές αρχές. Θα ήθελα να μας κάνετε ένα σχόλιο επ’ αυτού.

Επίσης, ως προς το άρθρο 30, παράγραφος 7, που αφορά τις ονομαστικές μεταγραφές φοιτητών, η Έκθεση αναφέρει ξεκάθαρα ότι η προτεινόμενη διάταξη δεν θέτει απρόσωπο και αφηρημένο κανόνα δικαίου, αλλά αποτελεί ατομική ρύθμιση ονομαστικώς αναφερομένων συγκεκριμένων περιπτώσεων κατά παρέκκλιση των άρθρων 4 και 20 του Συντάγματος. Θέλουμε και γι’ αυτά μία απάντηση.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, θα ήθελα να πω ότι εμείς επιφυλασσόμαστε για το τι στάση θα τηρήσουμε, αν θα ψηφίσουμε ή όχι.

Περιμένουμε κάποιες διευκρινίσεις κυρίως για το δεύτερο και τρίτο μέρος του σχεδίου νόμου και τότε θα σας πούμε αν έχετε την ψήφο μας ή όχι.

Θεωρούμε ότι κάποια άρθρα στο πρώτο μέρος για την έρευνα είναι θετικά, αλλά παρακαλούμε διευκρινίστε μας αυτά για τις λεγόμενες, κατά τη δική μας άποψη, φωτογραφικές τροπολογίες.

Σας ευχαριστώ πολύ.

διαβάστε επίσης