15 Σεπτεμβρίου, 2017

Απογοητευτικό crash test στην αντιμετώπιση ναυτικών ατυχημάτων

Ερώτηση προς τους Υπουργούς: 1) Περιβάλλοντος & Ενέργειας και 2) Ναυτιλίας & Νησιωτικής Πολιτικής

Ερώτηση προς τους Υπουργούς Περιβάλλοντος & Ενέργειας και Ναυτιλίας & Νησιωτικής Πολιτικής κατέθεσε ο βουλευτής Ηρακλείου με το Ποτάμι, Σπύρος Δανέλλης, σχετικά με την αντιμετώπιση της βύθισης του μικρού δεξαμενόπλοιου (Δ/Ξ) «ΑΓΙΑ ΖΩΝΗ ΙΙ».

Παρά της καθησυχαστικές εξαγγελίες της κυβέρνησης μετά το συμβάν, η οικολογική καταστροφή που καταγράφεται σε μια σειρά παραλιών από τη Γλυφάδα, τον Άγιο Κοσμά και το Ελληνικό μέχρι τις παραλιακές περιοχές του Πειραιά δημιουργεί ερωτηματικά ως προς τη δυνατότητα έγκαιρης και αποτελεσματικής ανταπόκρισης της Πολιτείας σε παρόμοια ναυτικά ατυχήματα.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης:

Προς τους κ. Υπουργούς 1) Περιβάλλοντος & Ενέργειας και 2) Ναυτιλίας & Νησιωτικής Πολιτικής

Θέμα: Απογοητευτικό crash test στην αντιμετώπιση ναυτικών ατυχημάτων

Ερωτηματικά ως προς την έγκαιρη και αποτελεσματική ανταπόκριση της Πολιτείας σε παρόμοια οικολογικά ατυχήματα δημιουργεί η βύθιση του μικρού δεξαμενόπλοιου (Δ/Ξ) «ΑΓΙΑ ΖΩΝΗ ΙΙ», τις πρωινές ώρες της 10ης Σεπτεμβρίου, το οποίο ήταν αγκυροβολημένο στο Βόρειο τμήμα του αγκυροβολίου Πειραιά.

Το πλοίο απέπλευσε από τα διυλιστήρια Ασπροπύργου (ΕΛΠΕ), ενώ έφερε φορτίο 2.200 μετρικών τόνων fuel oil, καθώς και 370 μετρικούς τόνους marine gas oil, με μόλις 2 μέλη του πληρώματος σε σύνολο 11, παρά τα όσα ορίζει ο σχετικός κανονισμός (πλήρης επάνδρωση του σκάφους, όταν αυτό είναι έμφορτο). Επιπλέον, θα πρέπει να σημειωθεί πως στην περιοχή επικρατούσαν πολύ καλές καιρικές συνθήκες.

Η «μαγική εικόνα» που παρουσίασε ο αρμόδιος Υπουργός Ναυτιλίας σε σχετικές συναντήσεις αρμοδίων φορέων έρχεται σε πλήρη αντίθεση με την συντελούμενη οικολογική καταστροφή που καταγράφεται από τα ΜΜΕ, αλλά και από τους πολίτες που δεν μπορούν να έχουν πλέον πρόσβαση σε μια σειρά παραλιών από τη Γλυφάδα, τον Αγιο Κοσμά και το Ελληνικό μέχρι τις παραλιακές περιοχές του Πειραιά.

Δεδομένου ότι αν και επικρατούσαν οι πιο ευμενείς συνθήκες για την αντιμετώπισή του ατυχήματος, το μεγαλύτερο μέρος της πετρελαιοκηλίδας δεν μπόρεσε να συγκρατηθεί στο σημείο του ναυαγίου.

Δεδομένου ότι οι προδιαγραφές των πλοίων αυτής της ηλικίας, σε συνδυασμό με την μεταφορά και επεξεργασία πετρελαιοειδών μέσα και γύρω από το λιμάνι του Πειραιά αποτελούν όπως αποδείχτηκε «ωρολογιακές βόμβες» που απειλούν με ανυπολόγιστη οικολογική καταστροφή την περιοχή.

Δεδομένου ότι τέσσερις μέρες μετά το ατύχημα η θαλάσσια ρύπανση δεν φαίνεται να περιορίζεται γεγονός που καταδεικνύει ανεπάρκεια σχεδιασμού και οργάνωσης του κρατικού μηχανισμού για την αντιμετώπιση τέτοιων περιστατικών.

Ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί:

1. Σε ποιες ενέργειες πρόκειται να προβούν προκειμένου να εξασφαλίζονται και να τηρούνται οι κανόνες αξιοπλοΐας και ασφαλείας σε πλοία τέτοιας ηλικίας;

2. Ποιος είναι ο σχεδιασμός για την πλήρη απορρύπανση της περιοχής;

3. Πώς σκοπεύουν να αντιμετωπίσουν τις οργανωτικές ανεπάρκειες του κρατικού μηχανισμού προκειμένου να αντιμετωπίζονται με επάρκεια και αποτελεσματικότητα τέτοιου είδους ναυτικά ατυχήματα; Εκτιμάται επαρκής ο υπάρχων εξοπλισμός (απορρυπαντικά πλοία, παγίδες κ.τ.λ.);

Ο ερωτών βουλευτής
Σπύρος Δανέλλης - Ηρακλείου