27 Φεβρουάριος, 2019

Αποφάσισα να είμαι υποψήφιος ευρωβουλευτής με το Ποτάμι γιατί θέλω να γυρίσει σελίδα η χώρα μου

Όθωνας Καίσαρης

Τα τελευταία χρόνια, βιώνω ως πολίτης, ένα αίσθημα απέχθειας των συμπολιτών μου προς το Ευρωπαϊκό γίγνεσθαι. Η Ε.Ε. παρουσιάζεται ως ο εύκολος αποδιοπομπαίος τράγος για την οικονομική κρίση, τους επιδεινούμενους οικονομικούς δείκτες, το έντονο αίσθημα ανασφάλειας, την αυξανόμενη κοινωνική ανισότητα. Παράλληλα, η κόντρα λαϊκίστικης Αριστεράς απέναντι στην συντηρητική Δεξιά έχει αναδείξει ένα νέο δίπολο. Ένα δίπολο το οποίο δεν προσφέρει λύσεις για την έξοδο από την κρίση. Δεν προσφέρει μία προοπτική ανάπτυξης και μεταρρυθμίσεων, όπως αρμόζει σε ένα κράτος υπό κρίση, αλλά διαχειρίζεται
καθεστώσες, αποτυχημένες νοοτροπίες, με μόνο στόχο την εναλλαγής των πόλων στην εξουσία και την διαχείριση του περιρρέοντoς status quo διορισμού ημετέρων.

Η κάθοδος του Ποταμιού στις ευρωεκλογές προσφέρει μία διττή προοπτική και ευκαιρία:

1. Τον απεγκλωβισμό ατόμων με ικανότητες και όραμα από την απραξία στην δημιουργία, προσπαθώντας να εμβολίσει καθεστωτικές νοοτροπίες. Την επαναφορά στον πολιτικό στίβο ανθρώπων, όχι του κομματικού σωλήνα ή προϊόντων δημοσιότητας προς άγρα ψήφων, αλλά τεχνοκρατών, επαγγελματιών στον τομέα τους. Συμπολιτών μας, με μοναδικό έναυσμα την κοινή λογική και μοναδικό εφόδιό τους, τα εύσημά τους.

2. Την επαναφορά της πολιτικής στην πολιτική. Αναδεικνύει ζητήματα της καθημερινότητας, συζητά πολιτικές θέσεις και όχι μικροκομματικές σκοπιμότητες. Προβάλλει και προωθεί τα κακώς κείμενα της δημόσιας διοίκησης των άλλων κομμάτων. Ανοίγει δύσκολες συζητήσεις για την ιδιωτική εκπαίδευση, την
οικονομική ανάπτυξη, ενώ επιδιώκει μία «επιθετική» εξωτερική πολιτική, χωρίς φοβίες και εθνικισμούς.

Είναι γεγονός ότι το Ποτάμι μπορεί να έχει απογοητεύσει μερικούς με τις επιλογές του και τα λάθη του: δυσάρεστες πολιτικές συμμαχίες, έλλειψη μίας επιτελικής ομάδας κρούσης που θα βγαίνει μπροστά και θα δίνει το ρυθμό, ελλιπής στρατηγική μέσω της οποίας θα εκπεμπόταν ένα καθαρό πολιτικό στίγμα. Τα όργανα όμως συγκλήθηκαν, έγινε διεξοδικός διάλογος για τα προηγούμενα λάθη ή κακές επιλογές. Το κόμμα έμαθε από το πάθημά του, επανέρχεται δριμύτερο, με πολιτικό στίγμα, ομάδα με συνοχή και πολιτικές προτάσεις. Περασμένα λάθη ή ατυχείς επιλογές είναι αρκετές για να απέχεις από έναν κρίσιμο εκλογικό αγώνα; Να μην συμμετέχεις ενεργά προκειμένου να σπάσει ο φαύλος κύκλος του κρατισμού; Με τη χώρα σε ένα κρίσιμο σταυροδρόμι και τις δυνάμεις που την έχουν οδηγήσει μέχρι εδώ να επανακάμπτουν, θεωρώ ότι υπερέχει η προτεραιότητα να αναδείξουμε στην Ευρωβουλή ένα σχήμα με καθαρές θέσεις, αντίληψη των δυσκολιών και τόλμη στην ανάδειξη ζητημάτων «ταμπού».

Με εφόδια την ακαδημαϊκή μου κατάρτιση και τις επαγγελματικές μου γνώσεις στις πηγές χρηματοδότησης από την ΕΕ, αλλά και τις επιμέρους ευρωπαϊκές πολιτικές, αποφάσισα να κατέλθω υποψήφιος στις Ευρωπαϊκές εκλογές με το Ποτάμι.

Σας ζητώ να με στηρίξετε με την ψήφο σας, για τους ακόλουθους λόγους:

1. Μπορώ να βρω και να προτείνω καλές πρακτικές από άλλα κράτη- μέλη όσον αφορά πολιτικά πεδία και κρίσιμους τομείς, των οποίων η μεταρρύθμιση πρέπει να γίνει ... εχθές, προκειμένου να αξιοποιηθούν άμεσα και να γίνουν οι απαραίτητες τομές. Έχω διαμείνει και εργαστεί στην Κύπρο για σχεδόν, πλέον, 4 χρόνια, συνεργαζόμενος επαγγελματικά με εταιρείες και φορείς σε τοπικό και ευρωπαϊκό επίπεδο. Σε τομείς όπως η προώθηση της επιχειρηματικότητας, η δημιουργία ενός λειτουργικού κράτους με εποπτικό χαρακτήρα, η προώθηση του εκσυγχρονισμού επιμέρους πολιτικών (πχ.εργασίας και παιδείας), και της αναβάθμισης του ρόλου της Ελλάδας στο εξωτερικό, είναι μόνο μερικοί από αυτούς, στους οποίους μπορώ να συμβάλλω.

2. Πιστεύω ότι, λόγω εργασιακής εμπειρίας, γνώσεων σε θέματα Ευρωπαϊκής Ένωσης, πολιτικών και των κανονισμών της, και χαρακτήρα, μπορώ να σταθώ με αξιώσεις σε Ευρωπαϊκό επίπεδο, και να αντιπροσωπεύσω επάξια την χώρα μου. Η χώρα χρειάζεται άτομα που θα μιλούν με στοιχεία, δείκτες και αποτελέσματα. Τα οποία είναι καταρτισμένα, γνωρίζουν πότε, που και πως θα αναδείξουν κάποια ζητήματα αιχμής. Θυμόμαστε όλοι τη θλιβερή εικόνα του Πρωθυπουργού, ο οποίος εμφανίστηκε σε συνάντηση με Ευρωπαίους ηγέτες κρατώντας μόνο ένα μπλοκ σημειώσεων έναντι των απολύτως καταρτισμένων Ευρωπαίων εταίρων.

Αποφάσισα να είμαι υποψήφιος ευρωβουλευτής με το Ποτάμι γιατί, ως ενεργός πολίτης, θέλω να προσφέρω να γυρίσει σελίδα η χώρα μου. Θέλω να επανέλθει στον σκληρό πυρήνα μίας ομόσπονδης Ευρώπης και στον ρυθμό της ανάπτυξης.

*Ο Όθων Καίσαρης είναι μέλος της ΜΕΣΥΑ και υποψήφιος ευρωβουλευτής με το Ποτάμι