19 Φεβρουαρίου, 2018

Aπό την παρ' ολίγον συμφωνία το 2001 στο 2018

Γιώργος Κακλίκης

Η διαπραγμάτευση με τα Σκόπια για το όνομα και τα παρεπόμενα αυτού έχει ανεβάσει στροφές και μέσα στις επόμενες ημέρες θα είναι έτοιμο το σχέδιο συμφώνου το οποίο ετοιμάζει η Αθήνα.

Στις περίπου 20 σελίδες του, πέραν των ζητημάτων που συνδέονται με το ονοματολογικό, συμπεριλαμβάνονται ειδικό κεφάλαιο για τον αλυτρωτισμό καθώς και θέματα που αφορούν τη διμερή συνεργασία σε όλους τους τομείς. Καμβάς είναι αυτός της Ενδιάμεσης Συμφωνίας του 1995 και εφόσον υπογραφεί από τις δύο πλευρές θα κατατεθεί στον ΟΗΕ.

Στο βίντεο, ο πρέσβης επί τιμή, Γιώργος Κακλίκης, ο οποίος υπηρέτησε στα Σκόπια από το 1999 μέχρι το 2002 και συνέδεσε την εκεί θητεία του με μια ιδιαίτερη στιγμή, το 2001, αναθέρμανσης των συνομιλιών για το ονοματολογικό που έφτασαν ένα βήμα πριν από τη συμφωνία, ξεδιπλώνει πτυχές αφενός εκείνων των διεργασιών αφετέρου του ίδιου του πολυσύνθετου σκοπιανού ζητήματος φωτίζοντας, με τις γνώσεις και την εμπειρία του, όψεις της 27χρονης αυτής διαμάχης της Ελλάδας με την πΓΔΜ.

«Αν με ρωτάτε τώρα αν είμαι αισιόδοξος θα σας έλεγα ότι συγκρατημένα είμαι», υπογραμμίζει.

Η νέα NAVTEX που εξέδωσε η Τουρκία παρατείνοντας τον αποκλεισμό στο οικόπεδο της κυπριακής ΑΟΖ που θα έκανε γεώτρηση η ιταλική ΕΝΙ, είναι το τελευταίο -αλλά εξίσου σημαντικό με τα προηγούμενα- δείγμα της διαρκώς επιδεινούμενης κατάστασης στο Αιγαίο και την ανατολική Μεσόγειο.

Σε αυτό το πλαίσιο, γενική είναι η εκτίμηση ότι η αποκλιμάκωση που ακολούθησε του σοβαρότατου επεισοδίου της 12ης Φεβρουαρίου, με τον εμβολισμό του ‘Γαύδος’ από τουρκική ακταιωρό, δεν θα κρατήσει πολύ, καθώς η Τουρκία διεκδικεί με κάθε τρόπο ρόλο περιφερειακής δύναμης.

«Η Τουρκία είναι μια απρόβλεπτη δύναμη», τονίζει ο πρέσβης επί τιμή, Γιώργος Κακλίκης -ο οποίος υπηρέτησε από το 1986 μέχρι το το 2002 στην Κωνσταντινούπολη- και παρομοιάζει την Άγκυρα μ’ ένα μεγαλόσωμο παιδί που κάνει bullying στους συμμαθητές του: «Aυτό το bullying η μεγαλόσωμη Τουρκία το κάνει στους γείτονές της».

Τονίζει, επίσης, την ανάγκη εσωτερικού αρραγούς μετώπου αντί «να περιμένουμε τη στήριξη από τους ξένους. Δεν το βλέπω αλλά το επιθυμώ, κι ελπίζω σύντομα ν’ αλλάξουν οι διαθέσεις των κομμάτων και να έρθουν λίγο πιο κοντά».

Δείτε το βίντεο:

* Ο Γιώργος Κακλίκης είναι πρέσβης ε.τ., μέλος της Επιτροπής Διαλόγου και ειδικός σύμβουλος του επικεφαλής σε θέματα Εξωτερικής Πολιτικής

Πηγή: CNN Greece

PHP Code Snippets Powered By : XYZScripts.com