5 Σεπτεμβρίου, 2018

Απαιτείται σεβασμός από την ΕΡΤ σε θέματα δημόσιας υγείας

Μίλτος Κύρκος

Κεντρική, Δυτική και Ανατολική Μακεδονία. Όμορφες περιοχές της Ελλάδας, με λίγο πάνω από 2.5 εκατομμύρια κατοίκους. Περίπου όσους θρηνούσαμε άδικα νεκρούς πριν εμφανιστεί ο μαζικός εμβολιασμός τη δεκαετία του 1960. Δεν είναι πολλοί, εάν το σκεφτεί κανείς. Έχει ο πλανήτης μας. Ένας στους 3.000 κατοίκους της Γης. 4 από τα Εξάρχεια, 2 από το Παγκράτι, ένας από το Μετς, 6 από τον Πειραιά. Λίγοι, εάν δεν είναι οι δικοί σου άνθρωποι. Όπως, με αυτή τη λογική, ήταν λίγοι και οι νεκροί στο Μάτι. Αλλά άδικα νεκροί, αυτό είναι το αβάσταχτο.

Σήμερα οι νεκροί από ελλιπή εμβολιασμό παρουσιάζουν ξανά αύξηση. 4.500 κρούσματα ιλαράς πέρσι, που θα τα είχαμε αποφύγει, εάν όλοι έκαναν το καθήκον τους και η πολιτεία έπαιρνε τα απαιτούμενα μέτρα. 75 θάνατοι από ιλαρά στην ΕΕ, με τη χώρα μας να έρχεται δεύτερη σε κρούσματα.

Τον Απρίλιο στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ψηφίσαμε υπέρ κοινής δράσης με στόχο την αύξηση της εμβολιαστικής κάλυψης και καλέσαμε τα κράτη μέλη και την Επιτροπή να ενισχύσουν την νομική της βάση. Επίσης, καλέσαμε τα κράτη μέλη και την Επιτροπή να λάβουν αποτελεσματικά μέτρα κατά της εξάπλωσης της παραπληροφόρησης και να αναπτύξουν περαιτέρω εκστρατείες ευαισθητοποίησης και ενημέρωσης.

Δεν πειράζει να πιστεύουν οι συμπολίτες μας ότι μας ψεκάζουν, ότι τα μνημόνια έφεραν την κρίση και όχι η κρίση τα μνημόνια, ότι εταιρείες πετρελαίου αποκρύπτουν την δυνατότητα κίνησης με νερό βρύσης αντί βενζίνης. Σε θέματα όμως δημόσιας υγείας η πολιτεία οφείλει να προστατεύει τους πολίτες προσπαθώντας πάντα να τους πείσει, αλλά παίρνοντας και μέτρα, όταν αυτό δεν επιτυγχάνεται στο 100%. Κάποιες αποφάσεις δεν μπαίνουν σε ψηφοφορία - ούτε για τα ανθρώπινα δικαιώματα, ούτε για την υγεία, αρκεί να υπάρχει επαρκής τεκμηρίωση.

Και η δημόσια τηλεόραση οφείλει, όπως αναφέρει στο ιδρυτικό της, να συμβάλλει στην ενημέρωση και μόρφωση του ελληνικού λαού. Κάτω από αυτό το πρίσμα μόνο ατυχής μπορεί να χαρακτηριστεί ο τίτλος "Σώζει ή απειλεί ζωές το εμβόλιο;" και διάφορα που ακούστηκαν στην εκπομπή «Άλλη Διάσταση» της ΕΡΤ όπου συζητούσαν για το αντιεμβολιαστικό κίνημα. Δεν κρατάμε ίσες αποστάσεις, σαν να πρόκειται για ένα θέμα πολιτικό ή μια κριτική σε μια θεατρική παράσταση. Από την μία πλευρά βρίσκεται η επιστημονική κοινότητα και από την άλλη.. διάφοροι. Δεν μπαίνουν καν στο ζύγι οι απόψεις, οφείλουμε να τις παρουσιάζουμε στο πλαίσιο, όπως είπαμε στο ΕΚ, ενός "επιστημολογικού διαλόγου με την κοινωνία των πολιτών, προκειμένου να καταπολεμηθούν οι αναξιόπιστες, παραπλανητικές και μη επιστημονικές πληροφορίες σχετικά με τον εμβολιασμό." Μην ξαναγυρίσουμε στο αίσχος της "Φραπελιάς" του 2007, όπου δημοσιογράφος της ΕΡΤ είχε παραβιάσει κάθε αρχή δημοσιογραφίας και ευθύνης και προκάλεσε μέχρι και την παρέμβαση των υπουργείων, αλλά και συναδέλφων της από το κανάλι, προς τιμήν τους, των κ. Λυριτζή και Οικονόμου εάν θυμάμαι καλά. Ένα παράδειγμα πως και οι δημοσιογράφοι οφείλουν να περιφρουρούν τα του οίκου τους.

Το ότι στην Ιταλία, όπως αναφέρουν οι New York Times, τα 5 Αστέρια ανέτρεψαν τον Ιούλιο την υποχρέωση απόδειξης του υποχρεωτικού εμβολιασμού με χαρτί γιατρού και την αντικατέστησαν, για λόγους δήθεν "γραφειοκρατικούς", με απλή δήλωση του γονέα ότι το παιδί έχει υποστεί ανοσοποίηση μου διαψεύδει κάποια από τα παραπάνω: Τελικά το να είσαι ψεκασμένος βλάπτει, ειδικά όταν είσαι και υπουργός.

Το post του Μίλτου Κύρκου στο facebook

* Ο Μίλτος Κύρκος είναι ευρωβουλευτής