8 Μαΐου, 2015

Απαράδεκτη και καταστροφική η φορολόγηση των Αγροτικών Επιδοτήσεων

Τομέας Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων

Με ακόμα ένα σαφές δείγμα πολιτικής «προχειρότητας» η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ επεφύλαξε χθες το βράδυ μια ακόμα δυσάρεστη έκπληξη για τους Έλληνες αγρότες, καθώς με τροπολογία που κατέθεσε χθες το βράδυ το Υπουργείο Οικονομικών, επιβάλλεται φόρος 13% στις «αγροτικές επιδοτήσεις» που υπερβαίνουν το ποσό των 12.000 ευρώ.

Με αφορμή τη χθεσινοβραδινή κατάθεση από το Υπουργείο Οικονομικών της τροπολογίας με την οποία επιβάλλεται φόρος 13% στις «αγροτικές επιδοτήσεις» που υπερβαίνουν το ποσό των 12.000 ευρώ, ο βουλευτής Σερρών του «ΠΟΤΑΜΙΟΥ» κ. Αλέξανδρος Χατζηδημητρίου έκανε την ακόλουθη δήλωση: «Δυστυχώς για άλλη μια φορά η Κυβέρνηση, υπό το καθεστώς πραγματικού «πανικού», μας ξαφνιάζει δυσάρεστα με την προχειρότητα με την οποία αντιμετωπίζει τον πρωτογενή τομέα της χώρας μας. Η ευκολία με την οποία η Κυβέρνηση εκλαμβάνει τις ενισχύσεις που λαμβάνουν οι αγρότες ως «εισόδημα», χαρακτηρίζεται τουλάχιστον ως «επικίνδυνη». Είναι προφανές πλέον ότι η περιβόητη «διαπραγμάτευση» και οι «κόκκινες γραμμές» της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ έχουν παραχωρήσει τη θέση τους σε μια απελπισμένη και πρόχειρη εισπρακτική «φοροκαταιγίδα», της οποίας τα πρώτα δείγματα έμελλε δυστυχώς να νιώσουν οι αγρότες μας. Μάταια όλοι μας στο «ΠΟΤΑΜΙ» αναμένουμε επί 100 και πλέον ημέρες την κατάθεση ενός ολοκληρωμένου σχεδίου εκ μέρους της Κυβέρνησης, για την παραγωγική ανασυγκρότηση του τόπου με κύριους πυλώνες τη γεωργία, την κτηνοτροφία, την αλιεία, τη μεταποίηση αλλά και τον τουρισμό. Προς μεγάλη μας απογοήτευση αποδεικνύεται περίτρανα σήμερα για άλλη μια φορά, ότι η Κυβέρνηση δε διαθέτει στρατηγικό σχέδιο για τον αγροτικό τομέα, καθώς η πρώτη ουσιαστική της παρέμβαση έχει καθαρά φοροεισπρακτικό χαρακτήρα. Καλούμε άμεσα την Κυβέρνηση να αποσύρει τη συγκεκριμένη τροπολογία και να καταθέσει επιτέλους τις προτάσεις της για μια αγροτική πολιτική που θα αντιμετωπίζει τα διαρθρωτικά προβλήματα της ελληνικής γεωργίας όχι με σπασμωδικό και αποσπασματικό τρόπο, αλλά με γνώμονα μια ελληνική γεωργία πράσινη, αειφόρο και ανταγωνιστική, όπως έχει πολλές φορές προτείνει το «ΠΟΤΑΜΙ» μέσα και έξω από τη Βουλή».

Με ακόμα ένα σαφές δείγμα πολιτικής «προχειρότητας» η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ επεφύλαξε χθες το βράδυ μια ακόμα δυσάρεστη έκπληξη για τους Έλληνες αγρότες, καθώς με τροπολογία που κατέθεσε χθες το βράδυ το Υπουργείο Οικονομικών, επιβάλλεται φόρος 13% στις «αγροτικές επιδοτήσεις» που υπερβαίνουν το ποσό των 12.000 ευρώ. Το «ΠΟΤΑΜΙ» θεωρεί την αιφνιδιαστική αυτή κίνηση της κυβέρνησης απαράδεκτη, καθώς είναι απολύτως σαφές ότι οι αγροτικές ενισχύσεις δεν αποτελούν εισόδημα, καθώς παρέχονται για την οριακή αντιστάθμιση των κινδύνων στους οποίους εκτίθεται ο πρωτογενής τομέας. Η εισπρακτική μονομανία στην οποία δείχνει ότι θα επιδοθεί η κυβέρνηση μετά την περίοδο της τρίμηνης ραστώνης, κανιβαλίζει την όποια ελπίδα παραγωγικής ανασυγκρότησης θα μπορούσε να υπάρξει. Γίνεται πλέον απολύτως σαφές ότι η κυβέρνηση δεν έχει απολύτως κανένα σχέδιο για τον αγροτικό τομέα, όταν η πρώτη ουσιαστικά παρέμβαση αγροτικής πολιτικής, είναι φοροεισπρακτική. Η πρωτοβουλία της φορολόγησης των αγροτικών ενισχύσεων, κρύβει επίσης πολύ μεγαλύτερους κινδύνους ως πολιτική φιλοσοφία, διότι εμπεριέχει την προοπτική της γενικότερης φορολόγησης των ενισχύσεων και επιδοτήσεων, πέραν του πρωτογενούς τομέα.

Ο Τομέας Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων του Ποταμιού καλεί άμεσα την κυβέρνηση:

  • Να αποσύρει την παραπάνω τροπολογία.
  • Να προχωρήσει σε εξορθολογισμό και αποκατάσταση των αδικιών στην διανομή των επιδοτήσεων ώστε αυτές να οδηγούνται πραγματικά και μόνον σε αυτούς που παράγουν.
  • Να προχωρήσει άμεσα στη διαβούλευση ενός μακροχρόνιου στρατηγικού σχεδίου αγροτικής πολιτικής, όπου θα συζητηθούν και θα ρυθμιστούν όλα τα χρονίζοντα διαρθρωτικά προβλήματα, διότι όσο συνεχίζει να τα αντιμετωπίζει συμπτωματικά και αποσπασματικά, καταβαραθρώνει και τις ελάχιστες εναπομείνασες, βαθιά πληγωμένες, παραγωγικές δυνάμεις της χώρας.

8 Μαΐου 2015