15 Ιανουάριος, 2016

Αντιθεσμική παρέμβαση της κυβέρνησης στα ζητήματα της Δικαιοσύνης

Ποτάμι

Η καθεστωτική αντίληψη, με την οποία η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ προσεγγίζει τα ζητήματα της δικαιοσύνης, συνιστά, πλέον, θεσμική εκτροπή.

Η ενσωματωθείσα στο Νόμο 4356/2015 ("σύμφωνο συμβίωσης") διάταξη με την οποίαν καθιερώνεται η δυνατότητα χρήσης παρανόμως ληφθέντων αποδεικτικών μέσων (ως εξαίρεση στη διάταξη του άρ. 177 παρ. 2 ΚΠΔ) σε υποθέσεις αρμοδιότητας Εισαγγελέως Οικονομικού Εγκλήματος εισήχθη την ύστατη στιγμή στο νομοσχέδιο, ακολουθώντας τη «βολική» πεπατημένη της εκτός θέματος τροπολογίας και χωρίς να έχει προηγηθεί ούτε καν προσχηματικός διάλογος με τις δικαστικές ενώσεις, τους δικηγορικούς συλλόγους και τα λοιπά εμπλεκόμενα επιστημονικά σωματεία. Η προφανής βιασύνη και η νομοτεχνική προχειρότητα καταμαρτυρούν τη διάθεση της κυβέρνησης να υποβιβάζει τη νομοθετική λειτουργία σε ευκαιριακό εργαλείο εξυπηρέτησης της πολιτικής και επικοινωνιακής της στρατηγικής.

Παρά την αυτονόητη ανάγκη εμπλουτισμού του οπλοστασίου που διαθέτει η έννομη τάξη για την πάταξη του φαινομένου της φοροδιαφυγής, είναι επίσης αυτονόητο, καθώς και δικαιοκρατικά επιβεβλημένο, η εισαγωγή νομοθετικών διατάξεων που απομειώνουν ή σχετικοποιούν το επίπεδο προστασίας των ατομικών δικαιωμάτων να λαμβάνει χώρα με φειδώ, σεβασμό στην αρχή της αναλογικότητας και, φυσικά, κατόπιν ενδελεχούς διαβούλευσης. Στην περίπτωση της πρόσφατης τροπολογίας διαπιστώνουμε μία εμβαλωματική και άστοχη ρύθμιση, η οποία αντιμετωπίζει το ζήτημα μόνον στο πλαίσιο των οικονομικών εγκλημάτων, με προφανή στόχευση στο χειρισμό εκκρεμών ποινικών υποθέσεων, κατά τρόπο που εξυπηρετεί τους επικοινωνιακούς σχεδιασμούς της κυβέρνησης. Δεν είναι, εξάλλου, τυχαίο ότι η -δήθεν- καταπολέμηση της φοροδιαφυγής επιχειρείται να παρουσιαστεί ως "αριστερό αντίβαρο" στα σαρωτικά μέτρα που ήδη εξαγγέλλει η κυβέρνηση Τσίπρα.

Το μείζον θέμα, εντούτοις, προέκυψε μετά την ανακοίνωση της Ένωσης Εισαγγελέων Ελλάδος, με την οποίαν εκφράστηκε ο προβληματισμός διακεκριμένων για την κατάρτιση και το ήθος τους Εισαγγελέων, σχετικά με τη ρύθμιση. Η δήλωση Παπαγγελόπουλου («Δεν μπορούσα ποτέ να φανταστώ πως υπάρχει Έλληνας Εισαγγελέας, που θα προτιμούσε να μειώνονται δραστικά μισθοί και συντάξεις και ο ελληνικός λαός να πληρώνει δυσβάσταχτους φόρους, αντί να πληρώνουν τους φόρους τους οι φοροφυγάδες και τις νόμιμες υποχρεώσεις τους οι διαπλεκόμενοι και οι κλέφτες του δημοσίου χρήματος»), αποτελεί απαράδεκτο λαϊκισμό και συνιστά ανεπίτρεπτη αντιθεσμική παρέμβαση. Είναι πρωτοφανές και προκλητικό η διατύπωση επιστημονικής θέσης εισαγγελικών λειτουργών να ευτελίζεται, χαρακτηριζόμενη από επίσημα κυβερνητικά χείλη ως απόπειρα συγκάλυψης και υπόθαλψης της εγκληματικής δράσης της φοροδιαφυγής. Ας υπογραμμισθεί ότι η ανωτέρω αναφορά του Αναπληρωτή Υπουργού Δικαιοσύνης, έρχεται να προστεθεί στη θεσμικά αδιανόητη προειδοποίηση που είχε απευθύνει ο ίδιος, από του βήματος της Βουλής, για επερχόμενα "δικαστικά πραξικοπήματα" και την εκ μέρους της εκτελεστικής εξουσίας "αντιμετώπισή" τους. Είναι προφανές ότι βρίσκεται σε εξέλιξη προσπάθεια παρέμβασης της κυβέρνησης στο έργο της Δικαιοσύνης και αλλοίωσης της λειτουργικής, εσωτερικής ανεξαρτησίας των Ελλήνων Δικαστικών Λειτουργών, με κύριο εκφραστή δυστυχώς τον προερχόμενο από τις τάξεις τους Αναπληρωτή Υπουργό.

Το Ποτάμι, κίνημα για τη Δικαιοσύνη, οφείλει να καταγγείλει τον θεσμικό εκτροχιασμό της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Δικαιοσύνης και να σταθεί, με όλες του τις δυνάμεις, απέναντι σε όποιον τοποθετεί τις συνταγματικές εγγυήσεις για ανεξαρτησία του δικαστή στην προκρούστεια κλίνη, με όρους κοντόφθαλμης πολιτικής σκοπιμότητας.

Σχετικά