24 Οκτώβριος, 2015

Αντίο ελληνικό σινεμά... Αυτό το υπουργείο δεν θα αλλάξει ποτέ...

Νίκος Ορφανός

Μεγάλη ανησυχία για την τύχη της ελληνικής κινηματογραφικής παραγωγής μάς κατέλαβε, μετά τις δηλώσεις του αρμόδιου Υπουργού Πολιτισμού και του αντιπροέδρου της κυβέρνησης, ότι θα στηρίξουν έμπρακτα τον ελληνικό κινηματογράφο.

Για άλλη μια φορά, βλέπουμε την απερισκεψία, τη μια να καταργούνται ανταποδοτικοί φόροι υπέρ τρίτων, όπως ο ειδικός φόρος επί των κινηματογραφικών εισιτηρίων, που κατευθυνόταν στην ελληνική παραγωγή και κατόπιν να υποσχόμαστε ότι θα τον επαναφέρουμε, εάν βεβαίως συμφωνήσουν και οι δανειστές.

Ο ειδικός φόρος υπήρχε για να αντικαθιστά την ανικανότητα του ελληνικού κράτους να αντιμετωπίσει την κινηματογραφική παραγωγή ως αναπτυξιακή εμπορική δραστηριότητα. Ποτέ το ελληνικό κράτος δεν έδωσε κίνητρα σε ιδιώτες παραγωγούς να επενδύσουν στην παραγωγή και εξαγωγή ελληνικών ταινιών. Ο μέχρι τώρα ισχύων ειδικός ανταποδοτικός φόρος ήταν ένα είδος ελεημοσύνης, η οποία έχει ουσιαστικά καταρρεύσει, μαζί με τη δραστική μείωση των εισιτηρίων στις ελληνικές αίθουσες.

Αυτοαναιρούμενο, το υπουργείο Πολιτισμού υπόσχεται τώρα την πίστωση του ποσού, χωρίς να μας λέει το ύψος του, ενάντια στη συμφωνία που έχει υπογράψει ως κυβέρνηση και δεσμεύεται να πιέσει τα ιδιωτικά κανάλια να εφαρμόσουν την εκ του νόμου υποχρέωσή τους για την απόδοση του 1,5% των εσόδων τους για την παραγωγή ταινιών, πράγμα που διεκδικούμε καιρό και παραμένει ανεφάρμοστη χρόνια αλλά και αποτελεί μόνιμη εξαγγελία Υπουργών που θέλουν να παρουσιαστούν με το προφίλ του υπερασπιστή του δίκαιου και του νόμου!

Την ίδια στιγμή όμως, στο νομοσχέδιο επανασύστασης της ΕΡΤ την περασμένη άνοιξη, το αντίστοιχο 3% που ίσχυε πριν την κατάργησή της για την παραγωγή ταινιών και ντοκιμαντέρ, μοιράστηκε και για την έκδοση βιβλίων!!!

Καμία πρόβλεψη για την ενίσχυση ειδικά του ελληνικού ντοκιμαντέρ δεν υπήρχε και ακόμη και τώρα η ΕΡΤ αγνοεί εάν και πότε θα μπορέσει να επενδύσει το παραμικρό ποσό στην παραγωγή ελληνικών ταινιών μικρού ή μεγάλου μήκους, καθώς και αν θα αναθέσει έργο σε ανεξάρτητους παραγωγούς. Ο προϋπολογισμός της τελεί εν αναμονή.

Και έτσι τώρα, μεγαλεπήβολα και αυτοκρατορικά ο αρμόδιος υπουργός κ. Μπαλτάς, προαναγγέλλει -τι άλλο;- την έναρξη διαλόγου για ένα σχέδιο προσέλκησης ξένων κινηματογραφικών παραγωγών, κλπ, κλπ.

Την υπάρχουσα νομική διάταξη για τα film commission, που παραμένει ανενεργή, την έχει ακουστά; Εδώ η σχετική ερώτηση που είχαμε απευθύνει στον προκάτοχό του όπου άλλα ρωτούσαμε και για άλλα μας απαντούσε.

Ποια η θέση του Υπουργού για την ανάγκη πιστοποίησης των κινηματογραφικών παραγωγών και την επαναφορά της επαγγελματικής άδειας των τεχνικών κινηματογράφου; Είναι διατεθειμένο το Υπουργείο να συζητήσει σοβαρά τη θεμελίωση ενός αναπτυξιακού οράματος για το ελληνικό σινεμά;

Φοβούμαστε πως όχι.

Το Ποτάμι συμφωνεί στην κατάργηση όλων των φόρων υπέρ τρίτων, γιατί πιστεύει ότι η συντριπτική τους πλειοψηφία, δημιουργεί πρόσθετες αδικίες, πολλοί είναι χαριστικοί, ως αποτέλεσμα διαπλοκής με συνδικάτα και κυρίως γιατί αποτελούν άλλοθι, ώστε το κράτος να μην κάνει ποτέ αυτό που έχει υποχρέωση, δηλαδή να έχει σαφές αναπτυξιακό όραμα για τον κάθε κλάδο.

Από την άλλη όμως, η κατάργηση, εν προκειμένω, του συγκεκριμένου ειδικού φόρου, πρέπει να συνοδευτεί από ενέργειες αναζωογόνησης της κινηματογραφικής παραγωγής, καθώς θεωρούμε ότι ο κινηματογράφος μπορεί να συνεισφέρει στο ΑΕΠ και να δημιουργήσει θέσεις εργασίας, κάτι που αυτή τη στιγμή είναι αδύνατο, ως αποτέλεσμα της κυβερνητικής αδιαφορίας.

Οι κινηματογραφικοί κλάδοι και η ελληνική παραγωγή υπάρχουν χάρη στις αυτοθυσίες των τεχνικών, ηθοποιών, παραγωγών, που συνεχίζουν με αυταπάρνηση να κάνουν ταινίες. Και η κινηματογραφική κοινότητα έχει κουραστεί από υποσχέσεις για “διαλόγους” που ποτέ δεν καταλήγουν πουθενά και εξαγγέλονται αιωνίως σαν να ζούμε τη μέρα της Μαρμότας.

*Ο Νίκος Ορφανός είναι πολιτικός υπεύθυνος του Τομέα Πολιτισμού.