24 Οκτωβρίου, 2019

Αντί να σκεφτείς να πεθάνει η κατσίκα του γείτονα, πάρε κι εσύ μία...

Γιώργος Δημακόπουλος

Στο Βέλγιο το 10% του πληθυσμού, 950 χιλ. πολίτες, συνέβαλαν ώστε να συγκεντρωθούν τα απαιτούμενα χρήματα για την θεραπεία της Πια σε μόλις ένα βράδυ. Με την βοήθεια των ΜΜΕ.Στην χώρα μας αντίστοιχα μέχρι Παρασκευή 18/10 είχαν συγκεντρωθεί 1,9εκ€ για τον Παναγιώτη -Ραφαήλ, αλλά με την πλειοψηφία των ΜΜΕ και των πολιτών να είναι από αδιάφοροι έως αρνητικοί. Γιατί;

Στα MME και στα social media καταφέρνουμε να μπλέκουμε σε μικροκομματικά κριτήρια, θέματα που είναι πρωτίστως κοινωνικά. Διαβάζουμε, γράφουμε, και μετά μπαίνουμε σε στρατόπεδα: Εμείς ή αυτοί, οι δικοί μας νεκροί, οι δικοί μας ασθενείς, οι δικοί μας γιατροί, οι δικοί μας υπουργοί, οι δικοί μας ένοχοι, και αντίστοιχα παίρνουμε θέσεις. Υπέρ ή κατά, ανάλογα με το τι έκριναν οι δικοί μας. Αλλά, γιατί αντιδράς με βάση το δικό τους σκεπτικό; Η κομματική πολιτική ας μένει έξω από μερικά θέματα. Πρώτα η ζωή.

Σε δρόμους έχουμε δώσει ονόματα του κάθε βλαχοδημάρχου, του κάθε πολιτικάντη, της κάθε καρακαλτάκας του «πολιτισμού». Πόσο δύσκολο είναι να ονομάσουμε Zackie oh τον δρόμο που δολοφονήθηκε μαρτυρικά ένας αθώος συμπολίτης μας; Οπως αναίτια δολοφονήθηκε, έτσι αναίτια κάποιοι αρνούνται ένα συμβολικό μνημείο ή την ονομασία του δρόμου, ώστε οι πολίτες να θυμόμαστε τι μπορεί να προκαλέσει το μίσος για κάποιον που είναι τόσο διαφορετικός και τόσο ίδιος με εμάς. Πόσο δύσκολο είναι να φτιάξουμε ένα μνημείο για τον Αξαρλιάν, ένα άλλο για τον Παύλο Φύσσα. Ένα δρόμο για την Αγγελική, τον Επαμεινώνδα, την Παρασκευή, τα τρία θύματα του εμπρησμού με μολότωφ της τράπεζας. Οι δρόμοι έχουν την δική τους ιστορία. Έτσι δεν μάθαμε; Έτσι δεν είναι; Γιατί στεκόμαστε ως εμπόδια; Τι θα χάσουμε;

Δεν είναι καιρός να εξετάσουμε γιατί το Ελληνικό υπουργείο υγείας αρνήθηκε αρχικά τη θεραπεία για τον Παναγιώτη-Ραφαή, ενώ αντίστοιχα το Κυπριακό έστειλε τον Αντώνη για την θεραπεία στις ΗΠΑ; Αυτό που χρειάζεται είναι να συμβάλουμε οικονομικά όσο μπορούμε, όσοι θέλουμε, στην προσπάθεια να συγκεντρωθούν τα έξοδα. Οταν το κράτος αρνείται, η ευθύνη μεταφέρεται στους πολίτες. Οπως έκαναν oi Βέλγοι για την 9 μηνών Πία, όπως μάζεψαν στην Ουγγαρία μόλις σε 6 ημέρες 2εκ Ευρώ για τον Ζente, όπως αντίστοιχα έκανε μια ασφαλιστική εταρία στο Ισραήλ για τον Liam και για τον Jude.

Ναι, μπορεί η δεύτερη θεραπεία με το φάρμακο στην Αμερική για τον Παναγιώτη-Ραφαήλ να μην φέρει αποτελέσματα. Ναι, ίσως να απογοητευτούν οι γονείς του παιδιού. Πιστεύεις ότι θα απογοητευτούν περισσότερο από την αδιαφορία που συναντούν κάθε ημέρα; Πιστεύεις ότι θα απογοητευτούν περισσότερο από όλα αυτά τα ΟΧΙ που έπεφταν πάνω τους μέχρι πρότινος σαν πέτρες. Ξέρεις πόσοι πολίτες αντιμετωπίζουν αυτήν την αδιαφορία και την άρνηση καθημερινά; Από το κράτος και από εμάς; ολοι μας! Ολοι μας αντιμετωπίζουμε την ίδια αδιαφορία και την άρνηση!

Στις πορείες για την κλιματική αλλαγή κάποιοι φωνάζουν ότι είναι για να γίνουν πλούσιοι η Γκρέτα και η παρέα της. Προτιμούν ίσως την εποχή που έβαζαν τους μαθητές να κλείνουν τα σχολεία για να μην κάνουν μαθήματα τα προσφυγόπουλα. Κατηγορούν ψευδώς ότι όσοι διαμαρτύρονται για την κλιματική αλλαγή είναι κατά της ανάπτυξης κατά της ευημερίας! Ο,τι νάναι. Η πράσινη ανάπτυξη είναι στηρίζεται στην ανθρώπινη εφευρετικότητα, και έχει βελτιώσει τις συνθήκες ζωής των πολιτών του πλανήτη και θα συνεχίσει να την βελτιώνει.

Στο προσφυγικό η κυβέρνηση χρειάστηκε 3 μήνες για να καταλάβει ότι η πολιτική της είναι λανθασμένη. Αρον άρον θα στείλουν 20χιλ. πρόσφυγες στην ενδοχώρα για να μην πεθάνουν από το κρύο στις σκηνές στα νησιά τον χειμώνα. Τους πήρε 3 μήνες για να καταλάβουν ότι η ενοικίαση στέγης, τα ξεοδοχεία και οι ανοικτές δομές διευκολύνουν την επίλυση του προσφυγικού, δεν την επιβαρύνουν. Εκείνοι που πίστεψαν ότι η κυβέρνηση θα τους έστελνε πίσω στην Τουρκία για να «ξεβρομίσει ο τόπος», βρίζουν ξανά.Ασε το καλό να μπει. Κατέβα σε μια πορεία για το περιβάλλον, αντί για ένα πακέτο τσιγάρα κάνε μια κατάθεση πχ στην action aid, αντί για Οχι πες Ναι, κάνε τις φωνές του μίσους να σβήσουν, αντί να σκεφτείς να πεθάνει η ''κατσίκα'' του γείτονα, πάρε κι εσύ μία, μην στέκεσαι εμπόδιο στην προσπάθεια των άλλων, μην ακυρώνεις την δική τους συμμετοχή.

Κανένας δεν θα χάσει. Ίσως μόνο κερδίσουμε. Ολοι μας. Και όσοι συμμετέχουν και όσοι στέκονται ενάντια. Κάνε like στην ζωή. Οχι στο μίσος.

ΠΗΓΗ: pelop.gr

* Ο Γιώργος Δημακόπουλος είναι ηλεκτρολόγος/μηχανολόγος, στέλεχος του Ποταμιού.