27 Φεβρουαρίου, 2017

Άνθρωπος, οδός και όχημα…

Αθανάσιος Γαλάνης

Η Ελλάδα είναι, δυστυχώς, μια χώρα η οποία βιώνει καθημερινά τον ακήρυχτο πόλεμο των τροχαίων ατυχημάτων. Τα στατιστικά στοιχεία των απωλειών από τροχαία ατυχήματα στην Ελλάδα είναι αποκαρδιωτικά και μας κατατάσσουν στις χαμηλότερες θέσεις μεταξύ των Ευρωπαϊκών χωρών. Είναι θλιβερό και συνάμα εξοργιστικό πως επιτρέπουμε ως οργανωμένη κοινωνία τη διαιώνιση αυτής της κατάστασης. Ο ανθρώπινος παράγοντας είναι ο σημαντικότερος στην πρόκληση των τροχαίων ατυχημάτων και συνδυάζεται με τα χαρακτηριστικά του οδικού περιβάλλοντος και των οχημάτων που κινούνται στις οδούς.

Η πρόκληση σοβαρών τροχαίων δυστυχημάτων που οφείλονται κυρίως στον ανθρώπινο παράγοντα αποτελούν αφορμή για να αναλογιστούμε όλοι τις συνέπειες που η νοοτροπία τις ενσυνείδητης ανυπακοής στο νόμο επιφέρει σε εμάς και στους συμπολίτες μας. Ο Κώδικας Οδικής Κυκλοφορίας (ΚΟΚ) είναι ίσως το πλέον καταπατημένο νομοθέτημα στη χώρα μας, αλλά δεν είναι μόνο αυτό. Είναι επίσης, ο αντικαπνιστικός, οι φορολογικοί και άλλοι τόσοι νόμοι που παραβαίνονται καθημερινά, και των οποίων η παράβαση μπορεί να μη στοιχίζει άμεσα ανθρώπινες ζωές, αλλά φανερώνει το επίπεδο της παιδείας και υποβαθμίζει το επίπεδο διαβίωσης της κοινωνίας συνολικά. Η ενίσχυση της παιδείας είναι χαρακτηριστικό κοινωνιών που επιδιώκουν την επίτευξη οικονομικής και κοινωνικής συνοχής και στοχεύουν στην επίτευξη υψηλού επιπέδου ευημερίας των πολιτών.

Δεν είναι, λοιπόν, μόνο η τήρηση των γραπτών κανόνων δικαίου που αντικατοπτρίζει την παιδεία μιας κοινωνίας και επηρεάζει το επίπεδο διαβίωσής της. Είναι ακόμη περισσότερο οι ηθικοί κανόνες, η πιστή τήρηση των οποίων πηγάζει από το γεγονός ότι είμαστε πολιτισμένα όντα μετέχοντας σε ένα κοινωνικό συμβόλαιο ευημερίας με τους συνανθρώπους μας. Η Ελλάδα λοιπόν, βιώνει μια επιπλέον κρίση, αυτήν της έλλειψης ηθικής, κοινής λογικής, αυτοσυγκράτησης και αλληλοσεβασμού. Χαρακτηριστικά στοιχεία που αναδεικνύουν την παιδεία ενός λαού, τα οποία σε συνδυασμό με το κατάλληλο εκπαιδευτικό σύστημα δημιουργούν ενσυνείδητους οδηγούς.

Συνεπώς, αξιόπιστα και ασφαλή οχήματα μπορούμε να προμηθευτούμε, και συγχωρητική οδική υποδομή μπορούμε να κατασκευάσουμε, αλλά κατά τη διάρκεια της οδήγησης οφείλει ο καθένας από εμάς ως μέλος μιας πολιτισμένης κοινωνίας να αναλάβει πρωτίστως το μερίδιο ευθύνης που του αναλογεί.

*Ο Αθανάσιος Γαλάνης είναι μέλος της ΜΕΣΥΑ