18 Μαΐου, 2016

Ανήλικα προσφυγόπουλα στην Ελλάδα: μία ανθρωπιστική κρίση και μία πρωτοβουλία διαχείρισής της

Ποτάμι

Πρωτοβουλία για την ανάδειξη του ζητήματος με τη συνεργασία τεσσάρων Τομέων Πολιτικής του Ποταμιού, παρουσία του Σταύρου Θεοδωράκη και του Γιάννη Μπουτάρη

Η ανεύθυνη και χωρίς σχεδιασμό αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης από την ελληνική κυβέρνηση συσσώρευσε πολλά και ποικίλα προβλήματα, μεταξύ των οποίων τον εγκλωβισμό περισσότερων από 60.000 ανθρώπων στη χώρα, με το 60% μάλιστα αυτών στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας. Στον παραπάνω αριθμό συμπεριλαμβάνονται και περίπου 20.000 ανήλικα προσφυγόπουλα, εκ των οποίων μάλιστα περίπου 2.700 ασυνόδευτα.

Τα ερωτήματα είναι πολλά και κρίσιμα:

 • Ποιος εγγυάται τη διαμονή, την ασφάλεια, την υγεία, την εκπαίδευση, την κοινωνική ένταξη και το μέλλον τους;
 • Ποιες δομές μπορούν να υποστηρίξουν το έργο αυτό; Οι ΜΚΟ, η τοπική αυτοδιοίκηση, το κράτος και σε ποιο βαθμό ο καθένας;.
 • Το Ποτάμι έχει από πολύ νωρίς αναδείξει το ζήτημα σε άμεση προτεραιότητα, απαντώντας στα παραπάνω καίρια ερωτήματα και θέτοντας στόχους ουσίας. Γι’ αυτό ξεκινάει σήμερα την υλοποίηση μίας πρωτοβουλίας, με τη συνεργασία τεσσάρων Τομέων Πολιτικής του κινήματος (Δικαιοσύνης, Μεταναστευτικής Πολιτικής, Παιδείας, Τοπικής Αυτοδιοίκησης) και τη συνάντησή τους με την τοπική αυτοδιοίκηση και τα εκπαιδευτικά Ιδρύματα.

  Σήμερα, Τρίτη 17 Μαΐου 2016, στο Δημαρχείο Θεσσαλονίκης, ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης φιλοξένησε την εναρκτήρια συνάντηση της πρωτοβουλίας, υποδεχόμενος τον επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρου Θεοδωράκη, τους πολιτικούς υπεύθυνους των τριών πρώτων τομέων Γιάννα Παναγοπούλου, Γιώργο Τσαούση και Νιόβη Παυλίδου αντίστοιχα, την εκπρόσωπο του τέταρτου τομέα Άννα Αγγελίδου - Πολυχρονιάδου καθώς και τη βουλευτή Β’ Θεσσαλονίκης του Ποταμιού Κατερίνα Μάρκου, το Δήμαρχο Νεάπολης-Συκεών Σίμο Δανιηλίδη, τον Αντιπεριφερειάρχη Κοινωνικής Πολιτικής Χάρη Αηδονόπουλο και την Αναπληρώτρια Πρύτανη του Α.Π.Θ. Παρασκευή Πατάκα. Τον Δήμαρχο Θεσσαλονίκης πλαισίωναν στη συνάντηση οι Αντιδήμαρχοι Κοινωνικής Πολιτικής Καλυψώ Γούλα και Πολιτισμού – Τουρισμού Σπύρος Πέγκας, ο τελευταίος και με την ιδιότητά του ως μέλους του Πολιτικού Συμβουλίου του Ποταμιού.

  Μετά τη συνάντηση, ο Σταύρος Θεοδωράκης και οι Δήμαρχοι Γιάννης Μπουτάρης και Σίμος Δανιηλίδης συμφώνησαν στα εξής:
  Να προταθεί στο Υπουργείο Παιδείας η άμεση δημιουργία και λειτουργία επίσημων εκπαιδευτικών δομών για όλα τα ανήλικα προσφυγόπουλα, μέσα στα κέντρα φιλοξενίας. Οι δομές αυτές μπορούν να χρηματοδοτηθούν από την Ε.Ε. και έχουν δοκιμαστεί στο παρελθόν με επιτυχία σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες (π.χ. Ισπανία).

  Να επιταχυνθεί με νομοθετική ρύθμιση η απλοποίηση των διαδικασιών για την αναδοχή ασυνόδευτων προσφυγόπουλων από οικογένειες.
  Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, διά του εκπροσώπου της, σημείωσε ότι επιθυμεί τη βελτιστοποίηση των συνθηκών διαβίωσης όλων των προσφύγων και ειδικά των ανηλίκων, επιφυλασσόμενη να παρουσιάσει αναλυτικά τις προτάσεις της τις αμέσως επόμενες ημέρες.

  Η Αναπληρώτρια Πρύτανης ενημέρωσε για τις δράσεις του Α.Π.Θ. και την συνεργασία με τα άλλα Α.Ε.Ι. καθώς και για τις σχετικές επιτροπές του Υπουργείου Παιδείας, εστιάζοντας στις αλλαγές που πρέπει να γίνουν σε θεσμικό πλαίσιο για ένταξη των προσφύγων στις εκπαιδευτικές δομές της χώρας.