17 Σεπτέμβριος, 2017

Ανοιχτός, προοδευτικός χώρος με face control; Όχι ευχαριστώ…

Γιώργος Μαυρωτάς

Η ιστορία έχει ως εξής: Η Ανεξάρτητη Επιτροπή Διαδικασιών και Δεοντολογίας για την εκλογή στην ηγεσία του νέου ενιαίου φορέα στον ενδιάμεσο χώρο υπό τον Νίκο Αλιβιζάτο κάλεσε τον ειδικό σε θέματα ηλεκτρονικής διακυβέρνησης Ανδρέα Δρυμιώτη για το αν είναι δυνατό το εγχείρημα της ηλεκτρονικής ψηφοφορίας με εξ αποστάσεως ταυτοποίηση των ψηφοφόρων. Ο κ. Δρυμιώτης (όπως είχε αρθρογραφήσει και την Κυριακή) είπε ότι αυτό είναι απόλυτα εφικτό καθότι αυτή η τεχνική χρησιμοποιείται ακόμα και από τράπεζες.

Το ερώτημα των ανθρώπων της ΔΗ.ΣΥ. ήταν αν αυτό αποτρέπει τη μαζική συμμετοχή ψηφοφόρων άλλων κομμάτων να ψηφίσουν και να επηρεάσουν το αποτέλεσμα. Η απάντηση βέβαια είναι ότι αυτό δεν εξασφαλίζεται και αυτό ήταν και το αντεπιχείρημά τους που προβλήθηκε από τα προσκείμενα στη ΔΗ.ΣΥ. μέσα ενημέρωσης ή δημοσιογράφους.

Κανείς τους δεν λέει όμως ότι αυτό ακριβώς μπορεί να συμβεί και με την αυτοπρόσωπη ταυτοποίηση! Τι εμποδίζει έναν ψηφοφόρο ή και μέλος της ΝΔ ή του ΣΥΡΙΖΑ να πάει με την ταυτότητά του να πάρει κωδικό και να ψηφίσει. Ή μήπως θα έχουμε face control στα τμήματα αυτά; Αν είναι έτσι, ποιος θα έρθει σε μια τέτοια διαδικασία πλην των «ενταγμένων»; Τα επιχειρήματα αυτά είναι μάλλον επειδή κάποιοι θέλουν να κρατήσουν κλειστή τη διαδικασία και αν γίνει αυτό είναι καταδικασμένο το εγχείρημα.

Το μεγάλο στοίχημα είναι να έρθει πολύς κόσμος να ψηφίσει στις εκλογές αυτές. Μόνο τότε θα έχει αξία το εγχείρημα, θα δημιουργήσει νέα δεδομένα στο πολιτικό σκηνικό. Για να έρθει ο κόσμος αυτός πρέπει να προσεγγίσουμε κοινά που έχουν απομακρυνθεί. Οι εκατοντάδες χιλιάδες Έλληνες του εξωτερικού και οι νέοι που δεν είναι κομματικά ενταγμένοι είναι που θα ζωντανέψουν το εγχείρημα. Επίσης μια κατηγορία συνανθρώπων μας που θα διευκολυνθούν με την ηλεκτρονική ψηφοφορία είναι τα άτομα με ειδικές ανάγκες και κινητικές δυσκολίες που θα μπορούν να ψηφίσουν από τον υπολογιστή τους.

Κλείνοντας, δεν μπορεί από τη μία να μιλάμε για κάτι νέο ανοικτό, προοδευτικό και από την άλλη να «κλείνουμε» τη διαδικασία. Ποιος θα μας πιστέψει ότι αυτό που θέλουμε να δημιουργήσουμε δεν είναι ένα ξαναζεσταμένο φαγητό που τον πρώτο λόγο θα έχουν οι μηχανισμοί και όλα γίνονται για να βολευτούν κάποια στελέχη. Εφόσον τέθηκε εξαρχής, αν ναυαγήσει τώρα το θέμα της ηλεκτρονικής ψηφοφορίας επειδή κάποιοι θεωρούν ότι δεν τους βολεύει, θα χάσει όλος ο χώρος και το εγχείρημα ενοποίησης την αξιοπιστία του απέναντι στους πολίτες. Στους πολίτες, που τους δημιουργήθηκαν προσδοκίες ότι επιτέλους κάτι αλλάζει. Ότι ανοίγουν οι διαδικασίες και δεν είναι μια υπόθεση στελεχών και μηχανισμών αλλά μια υπόθεση όλων των πολιτών όπου κι αν βρίσκονται χωρίς αποκλεισμούς και face control…

* Ο Γιώργος Μαυρωτάς είναι Γραμματέας Κοινοβουλευτικού Έργου και βουλευτής Αττικής

Πηγή: Liberal.gr