28 Μαρτίου, 2017

Αναζητώντας τον χαμένο χρόνο

Δημήτρης Τσιόδρας

Tο καλοκαίρι του 2018 το 3ο πρόγραμμα για την Ελλάδα ολοκληρώνεται. Θεωρητικά ως τότε η χώρα θα πρέπει να δανείζεται από τις αγορές και να μην χρειάζεται νέο πρόγραμμα στήριξης. Για να συμβεί αυτό, θα πρέπει να έχει ξεκινήσει εγκαίρως και σταδιακά να ανακτά την εμπιστοσύνη ώστε η χρηματοδότηση να μπορεί να γίνει με ανεκτό επιτόκιο.

Εχουμε μπροστά μας 1 χρόνο και λίγους μήνες για να συμβεί αυτό. Στο ίδιο διάστημα θα κριθεί και η νέα μορφή της ΕΕ. Ηδη από την Διακήρυξη της Ρώμης είναι σαφές με τον πιό επίσημο τρόπο ότι η Ένωση θα συνεχίσει να κινείται σε διαφορετικές ταχύτητες (όπως κάνει πάντα). Ο κεντρικός πυρήνας της θα αποτελείται από τα μέλη της Νομισματικής Ενωσης. Θα περιλαμβάνει όλα τα μέλη της; Αν η Ελλάδα δεν δείξει ότι αφήνει πίσω της την κρίση, η οικονομία της δεν δείχνει σημάδια ανάκαμψης και χρειάζεται νέο πρόγραμμα στήριξης, τότε όλα θα ξαναμπούν στο τραπέζι. Οι εταίροι έχουν βάλει πολλά χρήματα στη χώρα για να την εγκαταλείψουν. Επίσης δεν θα ήθελαν τη διάσπαση της ευρωζώνης. Στους υπολογισμούς τους θα λάβουν υπόψιν και ζητήματα που αφορούν στη γεωπολιτική θέση της χώρας. Ολα αυτά όμως υπό την προϋπόθεση οτι το επόμενο διάστημα η Ελλάδα δείξει ότι μπορεί να ακολουθήσει τις υπόλοιπες χώρες.

Δυστυχώς η κυβέρνηση δεν δείχνει να υπολογίζει τον παράγοντα χρόνο. Χάσαμε το 2015 για να πειραματιστούμε με τα τυχοδιωκτικά σενάρια Τσίπρα-Βαρουφάκη με αποτέλεσμα να επιβαρυνθεί υπέρμετρα η οικονομία που μόλις πήγαινε να σηκώσει κεφάλι. Το μισό 2016 η κυβέρνηση παλινωδούσε δήθεν διαπραγματευόμενη παρατείνοντας μια αξιολόγηση που οδεύει στο κλείσιμό της με το χειρότερο σενάριο. Το μόνο ορατό αποτέλεσμα αυτής της τακτικής είναι η αβεβαιότητα και η επιστροφή στην ύφεση. Ο στόχος για ανάπτυξη 2.7% το 2017 μοιάζει ήδη ανέφικτος και η διαφορά πιθανόν να καλυφθεί με νέα μέτρα. Ο Γερμανός αντικαγκελάριος Ζ.Γκάμπριελ ήλθε να ακυρώσει τις φρούδες ελπίδες που καλλιεργούν κάποιοι στον ΣΥΡΙΖΑ, διαμηνύοντας με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο να μην περιμένουν αλλαγή πολιτικής ακόμη κι αν στο Βερολίνο κυβερνούν οι Σοσιαλδημοκράτες.

Διαβάστε τη συνέχεια του άρθρου εδώ.

* Ο Δημήτρης Τσιόδρας είναι εκπρόσωπος Τύπου