22 Οκτωβρίου, 2018

Αναζητώντας τη συναίνεση

Γιώργος Κακλίκης

Σειρά αντιδράσεων έχουν προκαλέσει στην Αθήνα οι εξελίξεις στην ΠΓΔΜ και το Αιγαίο. Η ελληνική κοινωνία τοποθετείται κυρίως θυμικά απέναντι στις προκλήσεις που άλλοτε εμπεριέχουν αμφισβήτηση των ελληνικών θέσεων και δικαίων και άλλοτε  σοβαρούς κινδύνους για την ασφάλεια της χώρας. Η σφαιρική ενημέρωση και η γνώση, απουσιάζουν. Ο πολίτης κατακλύζεται τόσο από φωνές νηφάλιες και ορθές όσο και από ελλιπή, άστοχη ή κακή ενημέρωση.

Η πληθώρα των ασυντόνιστων φωνών δεν είναι απλή κακοφωνία. Αποτελεί αιτία παρατεταμένης σύγχυσης.  Για την εξάλειψη της σύγχυσης αυτής, για τη δημιουργία σταθερών στην εξωτερική πολιτική, προτάθηκε η θεσμοθέτηση ενός αδάπανου πολιτικού μηχανισμού. Όμως η πρόταση για ένα Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας, που θα διασφάλιζε τη διακομματική συνεννόηση και συναίνεση για θέματα εθνικής σημασίας, μετεξελίχθηκε σε πρόταση για ένα κυβερνητικό όργανο. Ένα όργανο μακριά από τη συνεννόηση των δημοκρατικών κομμάτων της Βουλής που θα μπορούσε να παρουσιάσει συγκεκριμένες γραμμές εξωτερικής πολιτικής.

Δεν είναι λίγοι οι πολίτες που σκέφτονται πως μια τέτοια πρωτοβουλία, που θα πρόβαλε μια άλλη εικόνα της πολιτικής, δεν υιοθετείται διότι τα κόμματα που στοχεύουν την εξουσία δεν επιθυμούν να “μπαίνουν άλλοι στα πόδια τους”.

Είναι καιρός για ενηλικίωση και για αφαίρεση των πολύ σημαντικών εκτός κομματικού φάσματος. Οι διεθνείς αταξίες της Τουρκίας, η προσπάθεια της Μόσχας να επανεδραιωθεί στα Βαλκάνια συνεπικουρούμενη από το εκκλησιαστικό εργαλείο της, η επικίνδυνη ενδοευρωπαϊκή ομίχλη που απομακρύνει  οράματα δεκαετιών όπως και τόσα άλλα γύρω μας προβλήματα, χρειάζονται άλλη αντιμετώπιση. Όχι  με την καταφυγή σε παραδοσιακά ή πρόχειρα προγράμματα. Αλλά  με την επιλογή της χάραξης σταθερών γραμμών πλεύσης όπου δεν θα έχουν πια θέση οι κομματικές μικρότητες, οι κοντόφθαλμες προσεγγίσεις και οι φωνασκούντες  που βγαίνουν προς άγραν ψήφων.

Με τη διακομματική συναίνεση η Ελλάδα θα κερδίσει τον σεβασμό των τρίτων. Και θα ενισχύσει το αίσθημα ασφάλειας των πολιτών της που θα ξέρουν ότι δεν γίνονται πλέον αθύρματα τυχάρπαστων αιμύλων. Και με τους στρατιωτικούς, τους διπλωμάτες και όλους τους άμεσους χειριστές των εθνικών θεμάτων να ξέρουν πού βαδίζουν.

*Ο Γιώργος Κακλίκης είναι πρέσβης επί τιμή και μέλος της Επιτροπής Διαλόγου.

Πηγή: Έθνος