10 Μαΐου, 2016

Ανάμεσα σε νέα ψέματα και νέες αυταπάτες

Δημήτρης Τσιόδρας

Για πρώτη φορά στα μνημονιακά χρόνια, κυβέρνηση πανηγυρίζει επειδή είναι κοντά στο να κλείσει την πρώτη της αξιολόγηση από την τρόικα.

Χρειάστηκε μάλιστα και ειδική συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου για να το γιορτάσει βαφτίζοντας επιτυχία εναν επώδυνο συμβιβασμό.

Με τη χθεσινή απόφαση του Eurogrοup:

- Θεσμοθετείται αυτόματος μηχανισμός περικοπών που θα ενεργοποιείται σε περίπτωση αποκλίσεων από τους δημοσιονομικούς στόχους. Ο μηχανισμός θα θεσμοθετηθεί τον Οκτώβριο και θα ισχύει εσαεί, επιβάλλοντας περικοπές μισθών και συντάξεων. Πρόκειται για το τέταρτο μνημόνιο, το οποίο προβλέπει μόνιμη εποπτεία, ακόμη και μετά τη λήξη του προγράμματος.

- Μέχρι την ολοκλήρωση της αξιολόγησης, πρέπει να έρθουν στη Βουλή νέα μέτρα που περιλαμβάνουν αυξήσεις στο ΦΠΑ και περικοπές σε μισθούς.

- Όσον αφορά στους πανηγυρισμούς για το χρέος, ας κρατήσουν οι χοροί. Οποιαδήποτε παρέμβαση για τη μείωσή του είναι ασφαλώς θετική. Όμως αυτά που αποφασίστηκαν απέχουν πολύ και από τις εξαγγελίες του ΣΥΡΙΖΑ (ποιός δεν θυμάται τα περί μονομερούς κουρέματος, διαγραφής, Διεθνούς Διάσκεψης κλπ) και από τις προσδοκίες που μέχρι τώρα καλλιεργούσε ο κ. Τσίπρας. Χθες για πρώτη φορά σε επίσημο κείμενο αποκλείστηκε το «κούρεμα». Οι παρεμβάσεις που θα γίνουν μετά τη λήξη του προγράμματος θα διέπονται από τη λογική των ετήσιων χρηματοδοτικών αναγκών και θα αφορούν την επέκταση της περιόδου αποπληρωμής και της περιόδου χάριτος και ίσως -οριακά- κάποια επιτόκια. Παρεμβάσεις που θα έχουν μακροπρόθεσμο ορίζοντα δίχως καμιά σχέση με τις νέες κυβερνητικές υποσχέσεις.

Είναι σαφές ότι πρέπει να κλείσει η αξιολόγηση γιατί χωρίς αυτό θα ζήσουμε ξανά τον περυσινό εφιάλτη. Από αυτό, μέχρι να βαφτίζονται οι επώδυνοι κυβερνητικοί συμβιβασμοί επιτυχία, υπάρχει τεράστια απόσταση. Στην κυβέρνηση αρέσουν τα παραμύθια. Και τα συνεχίζουν. Μπλεγμένοι στα ψέματά τους και τις αυταπάτες τους.

Δημήτρης Τσιόδρας
εκπρόσωπος Τύπου
Το Ποτάμι