22 Ιανουάριος, 2019

Αναγνωρίζει η Συμφωνία των Πρεσπών «Μακεδονικό έθνος»;

Guest Αρθρογράφος

Η ομιλία του Αριστείδη Αγαθοκλή στην εκδήλωση "Εδώ μιλούν οι τολμηροί - Μακεδονικό: η συζήτηση που δεν έγινε"

Ευχαριστώ πολύ και εγώ τους διοργανωτές που μου κάνουν την τιμή να με καλέσουν για να μιλήσω για το θέμα αυτό, όσον αφορά το ερωτηματικό και το θέμα αυτό.

Η απάντηση βέβαια αν διαβάσει κανείς τη Συμφωνία θα νομίζει -αν είναι ξένος- ότι είναι ρητορική. Διότι δεν υπάρχει πουθενά ευθαρσώς η αναγνώριση του έθνους για τους γείτονές μας. Φυσικά αυτό δεν είναι τα πράγματα. Ο λόγος που δεν είναι εκεί ορατός η λέξη «έθνος», όπως μας λένε οι ίδιοι οι γείτονές μας, οφείλεται σε ένα βασικό λόγο ότι οι Αλβανοί κι άλλες εθνότητες οι οποίες ζουν στα εδάφη αυτά, δεν θα το ήθελαν διότι οι ίδιοι δεν αισθάνονται ότι προέρχονται από αυτό το έθνος. Τους στερεί δηλαδή τους δεσμούς με τη χώρα με την οποία θα προτιμούσαν αυτοί να λένε ότι ανήκουν εθνικά.

Προς ενίσχυση της θέσεως αυτής έρχεται η ρηματική διακοίνωση με την οποία μας στέλνουν οι γείτονες τη Συμφωνία την οποία υπέγραψαν και εκεί διευκρινίζεται ότι ο όρος «nationality» που αναφέρεται στη Συμφωνία, αφορά μόνο την ιθαγένεια των κατοίκων της χώρας και δεν καθορίζει ούτε προσδιορίζει το θέμα της εθνότητας.

Ωραία όλα αυτά. Πολλοί στην Ελλάδα όμως διερωτώνται αν αυτή η εξήγηση είναι ικανοποιητική για εμάς, ή μήπως μαζί με την αναγνώριση της μακεδονικής γλώσσας -που ρητώς αναφέρεται στη Συνθήκη μέσα- ανοίγει την πόρτα για τη Βόρεια Μακεδονία όπως θα τη λέμε, να εξακολουθήσει στη συνέχεια, μετά την ένταξή της στο ΝΑΤΟ, ανενόχλητη τις αλυτρωτικές της προσπάθειες σε βάρος της ελληνικής Μακεδονίας ή έστω προσπάθεια για την αναγνώριση στην Ελλάδα μακεδονικής μειονότητας.

Η γνώμη μου είναι ότι οι φόβοι αυτοί είναι τελείως αβάσιμοι και αδικαιολόγητοι, για να μην κυρώσει η Ελλάδα τη Συμφωνία των Πρεσπών και επιτέλους να βγει η χώρα μας από τη διεθνή απομόνωση στην οποία βρισκόμαστε για δεκάδες χρόνια.

Δεν είναι μόνο αυτοί απομονωμένοι, είμαστε κι εμείς από άλλο λόγο, το είπαν κι άλλοι ομιλητές εδώ. Όταν 140 χώρες την έχουν αναγνωρίσει ως Μακεδονία εμείς που βρισκόμαστε; Σε άλλο πλανήτη; Οι λόγοι είναι προφανείς. Είναι δυο οι θεματικές ως προς το Κίνημα της συμφωνίας, απαντώ σε αυτούς που έχουν αυτή τη λογική.

  • Επιβεβαιώνεται το υφιστάμενο από το 1913 κοινό σύνορο στο προοίμιο στο άρθρο 3, 4 και 5. Άρα σύμφωνα με αυτά που γράφει η Συμφωνία οριστικοποιούνται και με αυτούς τα σύνορα και κανονικά αυτό θα πρέπει να το χειροκροτήσουμε και να το δεχτούμε ασμένως.
  • Επιβεβαιώνεται επίσης η μη παρέμβασή τους στις εσωτερικές μας υποθέσεις, το λέει στο προοίμιο και αυτό υπέρ μας είναι.
  • Παραιτούνται από αλυτρωτικές διεκδικήσεις στο άρθρο 3 και έχουν τροποποιήσει αναλόγως και το Σύνταγμά τους.
  • Επιπλέον αναλαμβάνουν να αναθεωρήσουν τα σχολικά τους βιβλία στο άρθρο 8 παρ. 5.

Μέχρι εδώ όλα είναι υπέρ των ελληνικών απόψεων και των συμφερόντων.
Επίσης αυτή η σαχλαμάρα που υπήρχε με το Μέγα Αλέξανδρο, αναγνωρίζουν ρητώς την ελληνικότητα της αρχαίας Μακεδονίας, αναλαμβάνοντας την υποχρέωση να αφαιρέσουν όλα τα σύμβολα που αφορούσαν τον σφετερισμό της αρχαίας ελληνικής ιστορίας.
Αυτό είναι όσον αφορά τη Συνθήκη.

Αλλά εδώ υπάρχει ένα άλλο ψυχολογικό κλίμα το οποίο θα μπορούσαμε να το ονομάσουμε «ύπαρξη κινδύνων». Να το δούμε από ιστορικής σκοπιάς τώρα αυτό. Ελέχθη από άλλους ομιλητές ήδη ότι το 1913 με τη Συνθήκη του Βουκουρεστίου η ελληνική Μακεδονία που είναι το 51% του συνόλου ήταν όντως ένα μωσαϊκό εθνοτήτων. Οι έκτοτε ιστορικές εξελίξεις -οι οποίες αναφέρθηκαν και αυτές- μας ευνόησαν σκανδαλωδώς. Απλώς αναφέρω επιγραμματικά:

  • Ανταλλαγή πληθυσμών, ήρθαν 600.000 Έλληνες και έφυγαν 300.000 Τούρκοι, εκεί μπήκε το θεμέλιο ίσως.
  • Οι δυο Παγκόσμιοι Πόλεμοι και ο Εμφύλιος -ακούσαμε από άλλους για τις περιπτώσεις αυτές- προκάλεσαν τη φυγή των αλλοεθνών προς Βουλγαρία και Γιουγκοσλαβία.

Το αποτέλεσμα είναι για να μη μακρηγορώ ότι σήμερα στη Μακεδονία μας οι Έλληνες αγγίζουν το 100% του πληθυσμού. Απόδειξη αυτού είναι ότι το αλυτρωτικό Κόμμα το «Ουράνιο Τόξο» το λεγόμενο, όταν κατέβηκε στις εκλογές έλαβε μόλις 2.500 ψήφους και σας λέω μετά βεβαιότητας ότι ήμουν στο Υπουργείο Εξωτερικών τότε, ότι η έρευνα που κάναμε έδειξε -ήταν σωστή και κρυφή έρευνα- ότι αυτοί οι 2.500 δεν ήταν όλοι υπέρ του αλυτρωτισμού, ήταν διάφοροι λόγοι για τους οποίους ψήφισαν.

Αυτά αποδεικνύουν ότι οι Σκοπιανοί δεν αποτελούν κίνδυνο. Επομένως αφού δεν αποτελούν κίνδυνο και αν αθετήσουν…γιατί υπάρχει κι αυτή η άποψη που λέει «θα τα αθετήσουν αυτά». Μάλιστα τα αθέτησαν αυτά. So what! Που λένε και οι Τούρκοι. Θα εκτεθούν διεθνώς, χωρίς ταυτόχρονα να μπορέσουν να επιτύχουν το παραμικρό. Και δεν είναι μόνο αυτό, βασίζονται πάρα πολύ στην ελληνική βοήθεια οικονομικώς και όχι μόνο. Θα τη χάσουν και αυτή.

Άρα εάν κάνουν το λάθος -που μπορεί να το κάνουν, εδώ είναι Βαλκάνια και όταν λέμε Βαλκάνια, είναι ένα είδος τρελοκομείου- εάν κάνουν κάτι τέτοιο, το δικό τους το κεφάλι θα σπάσουν, όχι το δικό μας.

Και έρχομαι και στο τέλος για να μη σας κουράζω, προκύπτει και το θέμα αν έτσι έχουν τα πράγματα όπως τα είπα πρωτύτερα, γιατί υπάρχουν αυτές οι πολεμικές αντιδράσεις εκατέρωθεν των συνόρων για την υπογραφή της Συμφωνίας; Και εκεί είχαν επεισόδια και εδώ έχουμε επεισόδια, γιατί γίνεται αυτό;

Η απάντηση πολύ συνοπτικά είναι ότι οι μεν Σκοπιανοί είναι θύματα της μυθολογίας που δημιουργήθηκε και κυρίως η κατασκευή της θεωρίας του Τίτο, -μαζί με τον Δημητρόφ και τον Στάλιν όμως- περί Μακεδονίας του Αιγαίου, από τη δεκαετία του ’40. Πίστεψαν αυτοί με τα σωστά τους μεγαλοϊδεατισμούς και να μην κάνουμε τώρα τους ανήξερους και εμείς τα έχουμε κάνει αυτά τα πράγματα και τα κάνουμε ακόμη ενδεχομένως.

Οι δε Έλληνες είναι θύματα της δικής τους άγνοιας της ιστορίας τους. Δεν ξέρουμε ιστορία, είναι αυτά που είπε και ο κ. Δήμου. Είναι φοβερό αυτό το πράγμα! Και εξακολουθούμε και το κάνουμε αυτό. Οδηγούμαστε σε λάθος συμπεράσματα διότι ειδικά στην Ελλάδα έτσι και τελειώσεις το Γυμνάσιο, δεν διαβάζεις κανένα βιβλίο ιστορίας ποτέ σου.

Και έχουμε βεβαίως σα δικαιολογία ότι διατηρούμε στις μνήμες μας ορισμένοι παλαιότεροι τα όσα είχαν γίνει τότε με τον Τίτο και τη Μακεδονία του Αιγαίου. Αλλά και ο Τίτο και η ιδεολογία του έχει πεθάνει προ πολλού, δεν αποτελεί αυτό ούτε καν δικαιολογία για να καταλάβουμε τι μας συμβαίνει.

Μου κλέψατε το “punch line” γιατί εκείνο που ήθελα να πω εγώ εσείς το είπατε πιο κομψά, εγώ θα έλεγα ότι κακώς στο πάνελ είναι 18 άτομα, δεν φέρατε και μια άλλη ειδικότητα: έναν ψυχίατρο!

*O Aριστείδης Αγαθοκλής είναι Πρέσβης ε.τ