20 Σεπτεμβρίου, 2016

Άμεση παρέμβαση για τις καταστροφές στην Κτηνοτροφία της Αχαΐας λόγω κακοκαιρίας

Μετά τις καταστροφές στην Αχαΐα λόγω καιρικών συνθηκών σε καλλιέργειες, όπως η κορινθιακή σταφίδα, σειρά είχαν τα ποιμνιοστάσια επισημαίνει με ερώτησή του προς τους Υπουργούς Αγροτικής Ανάπτυξης και Εσωτερικών ο Ιάσονας Φωτήλας, βουλευτής Αχαΐας του Ποταμιού.

Μετά το πλήγμα που δέχτηκε η κτηνοτροφία με την αύξηση του κόστους παραγωγής, το ξαφνικό μπουρίνι και η ανεμοθύελλα της Δευτέρας στο Νομό Αχαΐας κατέστρεψαν ποιμνιοστάσια αλλά και αποθηκευμένα τρόφιμα που χρησιμοποιούνταν για τη σίτιση των ζώων τη χειμερινή περίοδο. Για το λόγο αυτό ερωτώνται οι αρμόδιοι Υπουργοί πώς θα αντιμετωπίσουν τα προβλήματα που δημιουργήθηκαν, εάν θα δοθούν ενισχύσεις στους πληγέντες και ποιος είναι ο γενικότερος σχεδιασμός της κυβέρνησης για τη στήριξη της κτηνοτροφίας.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της Ερώτησης:

Προς τους Υπουργούς
Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων
Εσωτερικών & Διοικητικής Ανασυγκρότησης

Θέμα: Άμεση παρέμβαση για τις καταστροφές στην Κτηνοτροφία λόγω της κακοκαιρίας στο Νομό Αχαΐας

Τα αφύσικα για την εποχή καιρικά φαινόμενα έπιασαν τον κρατικό μηχανισμό κυριολεκτικά στον «ύπνο» αφήνοντας για άλλη μια φορά κτηνοτρόφους και αγρότες στο έλεος της κακοκαιρίας. Μετά τις καταστροφές σε καλλιέργειες, όπως η κορινθιακή σταφίδα (το έχω ήδη επισημάνει με την υπ’ αρ. πρωτ. 8197 ερώτησή μου από τις 13/9/2016), σειρά είχαν και τα ποιμνιοστάσια στο Δήμο της Δυτικής Αχαΐας και κυρίως σε Πόρτες και Σαντομέρι στην περιοχή της Ωλενίας.

Το ξαφνικό μπουρίνι και η ανεμοθύελλα που έκαναν την εμφάνισή τους τη Δευτέρα 19/9/2016, παρά τη μικρή διάρκεια, είχαν ως αποτέλεσμα όχι μόνο το «ξήλωμα» στεγών σπιτιών αλλά και ποιμνιοστασίων, ενώ την ίδια στιγμή καταστράφηκαν και αποθηκευμένα τρόφιμα που χρησιμοποιούνται για τη σίτιση των ζώων κατά τη χειμερινή περίοδο.
Δημοσιεύματα και με φωτογραφικό υλικό έχουν αναδείξει τις εν λόγω καταστροφές. Η ευρύτερη περιοχή χρίζει άμεσης παρέμβασης και κρατικής αρωγής μιας και η κτηνοτροφία και η αγροτική παραγωγή αποτελούν τη βάση της παραγωγικής οικονομίας του Δήμου αλλά και του Νομού ευρύτερα.

Να σημειώσουμε σε αυτό το σημείο ότι η κτηνοτροφία έχει ήδη δεχτεί μεγάλο πλήγμα με την αύξηση του κόστους παραγωγής που οδήγησε πολλούς κτηνοτρόφους στο να αποχωρήσουν από τον κλάδο μιας και αντιμετώπιζαν προβλήματα βιωσιμότητας και ανταγωνιστικότητας.

Βάσει των ανωτέρω ερωτώνται οι αρμόδιοι Υπουργοί:

1. Σε ποιες ενέργειες θα προβείτε για την άμεση αντιμετώπιση των προβλημάτων που δημιουργήθηκαν στην κτηνοτροφία από τα καιρικά φαινόμενα;

2. Αναμένεται να δοθούν ενισχύσεις για τη στήριξη των πληγέντων; Και αν ναι, τι είδους;

3. Πότε αναμένεται να επισκεφθούν την περιοχή τα σχετικά κλιμάκια για την καταγραφή των ζημιών;

4. Ποιος ο σχεδιασμός της κυβέρνησης για τη στήριξη της κτηνοτροφίας προκειμένου να μην καταρρεύσει δεδομένης της οικονομικής συγκυρίας; Τι προβλέπει ο σχεδιασμός αυτός για την Αχαΐα συγκεκριμένα και ποιο το σχετικό χρονοδιάγραμμα υλοποίησής του;

Ο ερωτών βουλευτής
Ιάσονας Φωτήλας- Αχαΐας