15 Απριλίου, 2017

Άλλο προοδευτικός του Κέντρου, άλλο συντηρητικός του Κέντρου

Το Ποτάμι

Συνέντευξη του επικεφαλής του Ποταμιού στην εφημερίδα "Μακεδονία"

«Αυτός που αντικειμενικά βοηθάει το ΔΝΤ και τον Σόιμπλε είναι ο κ. Τσίπρας. Καθυστερεί, παλινδρομεί και τους δίνει χρόνο και χώρο συνεχώς για νέες απαιτήσεις» τονίζει ο Σταύρος Θεοδωράκη σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Μακεδονία της Κυριακής και τον δημοσιογράφο Φίλιππο Δεργιαδέ.

«Κατά τη διάρκεια αυτής της πολύμηνης καθυστέρησης χάσαμε το Πρόγραμμα Ποσοτικής Χαλάρωσης, διακόπηκαν επενδύσεις, συνεχίστηκε η εκροή καταθέσεων, μειώθηκε η λιανική κατανάλωση, αυξήθηκε η ανεργία. Ας βρεθεί ένας υπουργός να μας πεί ότι κερδίσαμε έστω και ένα ευρώ από αυτή τη διαπραγμάτευση» τόνισε.

Απαντώντας στο ερώτημα των κυβερνητικών συνεργασιών ο επικεφαλής του Ποταμιού επεσήμανε ότι «από τη ΔΕΘ ξεκαθαρίσαμε ότι το Ποτάμι θα στηρίξει μια κυβέρνηση που θα έχει τις σωστές προτεραιότητες για τη χώρα, ξεκινώντας από το χωρισμό του Δημοσίου από τα κόμματα. Να πάψουν οι κομματικοί εγκάθετοι να απομυζούν το Δημόσιο. Να ενισχύσουμε τις παραγωγικές δυνάμεις της κοινωνίας μειώνοντας φόρους και εισφορές. Να ανοίξουμε την Παιδεία. Να παρέχουμε ασφάλεια και δικαιοσύνη στους πολίτες. Για όλα αυτά το Ποτάμι έχει εμπεριστατωμένες προτάσεις. Αν ο νικητής λοιπόν των εκλογών έχει τα ίδια σχέδια με μας, τότε θα έχει και τη στήριξή μας».

Διευκρινίζοντας τι εννοεί με τον όρο "συντηρητικό κέντρο" ο Σταύρος Θεοδωράκης ανέφερε: «Συντηρητικοί και προοδευτικοί υπάρχουν παντού. Και στην αριστερά και στη δεξιά και το Κέντρο. Προφανώς, η κυρία Γεννηματά εκπροσωπεί το συντηρητικό Κέντρο και δεν νομίζω ότι μπορεί να θυμηθεί κανείς, κάποια προοδευτική πρότασή της. Αναμασά παλιά συνθήματα, ξεσκονίζει παλιά εικονίσματα και περιμένει να βρέξει ψήφους. Προοδευτικός είναι αυτός που συγχρονίζει τα βήματά του με το μέλλον. Η επιστροφή στις ένδοξες μέρες που η κυρία Γεννηματά ήταν υπουργός και έλυνε και έδενε στο κομματικό κράτος προφανώς δεν είναι το μέλλον που θέλουμε για τη χώρα» επεσήμανε ο επικεφαλής του Ποταμιού.

Η συνέντευξη αναλυτικά:

Κύριε Θεοδωράκη η κυβέρνηση υποστηρίζει ότι διαπραγματεύθηκε. Εσείς την κατηγορείτε ότι λέει ψέματα. Με ποιο τρόπο θα γλιτώναμε τα νέα μέτρα;

Η κυβέρνηση πρέπει να πει στον ελληνικό λαό τι κερδίσαμε απ’ τη νέα καθυστέρηση. Το τι χάσαμε είναι δεδομένο. Χάσαμε το QE, διακόπηκαν επενδύσεις, συνεχίστηκε η εκροή καταθέσεων, μειώθηκε η λιανική κατανάλωση, αυξήθηκε η ανεργία. Ας βρεθεί λοιπόν ένας υπουργός να μας πει ότι κερδίσαμε έστω και ένα ευρώ απ’ αυτήν την πολύμηνη διαπραγμάτευση.

Κάποιος θα μπορούσε να πει πως η αντιπολίτευση με τη στάση της διευκόλυνε τελικά τους δανειστές.

Αυτός που αντικειμενικά βοηθάει το ΔΝΤ και τον Σόιμπλε είναι ο κ. Τσίπρας. Καθυστερεί, παλινδρομεί και τους δίνει χρόνο και χώρο συνεχώς για νέες απαιτήσεις.

Η Ν.Δ. προτείνει εκλογές, επιδιώκει αυτοδυναμία και μιλά για επαναδιαπραγμάτευση. Η Δημοκρατική Συμπαράταξη θέλει μια μεγάλη συμμαχική κυβέρνηση. Το Ποτάμι τι θέλει;

Η προτεραιότητα της χώρας ήταν και είναι το κλείσιμο της αξιολόγησης. Η λογική «κωλυσιεργούμε στις διαπραγματεύσεις - καθυστερούμε το κλείσιμο των αξιολογήσεων αλλά όταν φτάνει ο κόμπος στο χτένι κάνουμε δημοψήφισμα ή εκλογές» μας βυθίζει και δεν μας βγάζει από την κρίση. Πέρα από την τιμωρία των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ, που αργά ή γρήγορα θα έρθει, αυτό που σήμερα ενδιαφέρει είναι να σταθεροποιηθεί η χώρα στην Ευρώπη και να πάρει μπρος η παραγωγική μηχανή. Να μειωθεί επιτέλους η ανεργία.

Εκλογές, λοιπόν, δεν ζητάτε;

Το θέμα θα το ξανασυζητήσουμε μετά το οριστικό κλείσιμο της αξιολόγησης. Πάντως σε αυτή τη χώρα δεν μας έλειψαν ποτέ οι εκλογές. Και κάθε νικητής των εκλογών υπογράφει και ένα μνημόνιο. Το ένα χειρότερο του άλλου.

Είπατε ότι «θα στηρίξουμε μια κυβέρνηση που έχει επαφή με την πραγματικότητα». Η Ν.Δ. που εμφανίζεται ως μεταρρυθμιστική δύναμη είναι μια τέτοια επιλογή; Θα μπορούσατε να συνεργασθείτε με τον κ. Μητσοτάκη;

Από τη ΔΕΘ ξεκαθαρίσαμε ότι το Ποτάμι θα στηρίξει μια κυβέρνηση που θα έχει τις σωστές προτεραιότητες για τη χώρα, ξεκινώντας από το χωρισμό του Δημοσίου από τα κόμματα. Να πάψουν οι κομματικοί εγκάθετοι να απομυζούν το Δημόσιο. Να ενισχύσουμε τις παραγωγικές δυνάμεις της κοινωνίας μειώνοντας φόρους και εισφορές. Να ανοίξουμε την Παιδεία. Να παρέχουμε ασφάλεια και δικαιοσύνη στους πολίτες. Για όλα αυτά το Ποτάμι έχει εμπεριστατωμένες προτάσεις. Αν ο νικητής, λοιπόν, των εκλογών έχει τα ίδια σχέδια με μας, τότε θα έχει και την στήριξή μας.

Όταν μιλάτε για το «συντηρητικό Κέντρο» μιλάτε για τη Δημοκρατική Συμπαράταξη που έχει «μεγαλώσει» έχοντας μεταγράψει τους κυρίους Μπαργιώτα και Αχμέτ; Είναι συντηρητική η κ. Γεννηματά που μιλά για τη μεγάλη προοδευτική παράταξη;

Συντηρητικοί και προοδευτικοί υπάρχουν παντού. Και στην αριστερά και στη δεξιά και το Κέντρο. Προφανώς, η κυρία Γεννηματά εκπροσωπεί το συντηρητικό Κέντρο και δεν νομίζω ότι μπορεί να θυμηθεί κανείς, κάποια προοδευτική πρότασή της. Αναμασά παλιά συνθήματα, ξεσκονίζει παλιά εικονίσματα και περιμένει να βρέξει ψήφους. Προοδευτικός είναι αυτός που συγχρονίζει τα βήματά του με το μέλλον. Η επιστροφή στις ένδοξες μέρες που η κυρία Γεννηματά ήταν υπουργός και έλυνε και έδενε στο κομματικό κράτος προφανώς δεν είναι το μέλλον που θέλουμε για τη χώρα.

Πως απαντάτε στην κριτική ότι ως πολιτικός αρχηγός λειτουργείτε συγκεντρωτικά και πως το Ποτάμι έχει προβλήματα πολιτικής φυσιογνωμίας και στρατηγικής; Έχετε κάνει λάθη;

Ξεχάσατε να αναφέρεται τις ευθύνες μας για τον πόλεμο στο Ιράκ και τη Συρία. Για να σοβαρευτούμε… οι άνθρωποι που χρεοκόπησαν και χρεοκοπούν τη χώρα ζητούν εξηγήσεις από το Ποτάμι! Δεν είναι τρελό; Σημασία, όμως, δεν έχει τι θα πω εγώ ή τι λένε οι αντίπαλοι μας. Σημασία έχουν οι πράξεις. Το Ποτάμι μέσα σε 3 χρόνια έχει κάνει δύο συνέδρια, δεκάδες αποφάσεις πανελλήνιων οργάνων και βέβαια δεκάδες συνεδριάσεις στη Βουλή. Και 3 χρόνια τώρα αγωνίζεται για τα ίδια πράγματα χωρίς λαϊκισμούς και χωρίς να αμφιταλαντεύεται αριστερά ή δεξιά.

Έχετε κάνει λάθη;

Πολλά. Όταν ανοίγεις νέους δρόμους προφανώς κάνεις λάθη. Δεν ήμουν επαγγελματίας της πολιτικής. Ούτε έχουμε διαφημιστές και συμβούλους από την Αμερική. Αντιθέτως, προσπαθούμε να μην αντιγράφουμε τα λάθη του παλιού συστήματος. Να μην γίνουμε ΣΥΡΙΖΑ. Να μην γίνουμε ΠΑΣΟΚ, ΝΔ. Δεν δανειζόμαστε, δεν λέμε ψέματα, δεν υποσχόμαστε διορισμούς, δεν κάνουμε συμφωνίες με συμφέροντα και συντεχνίες. Είμαστε ένα χειροποίητο κόμμα. Βλέπουμε τα λάθη μας , τα συζητάμε και προσπαθούμε να τα διορθώσουμε.

Το Ποτάμι θα επιμείνει στην αυτόνομη πορεία ή θα αναζητήσει συνεργασίες με άλλες δυνάμεις; Ας πούμε, με την «Ώρα Αποφάσεων» ή με τον κ. Βενιζέλο, αν τελικά αποχωρήσει από το ΠΑΣΟΚ, ή με τον Αλέκο Παπαδόπουλο που έφτιαξε και αυτός δικό του κόμμα; Υπάρχουν σχέδια για ένα νέο φορέα;

Συνεργασίες γίνονται και θα γίνονται. Από την πρώτη μέρα το είπαμε και το προσπαθούμε. Κανείς δεν μπορεί μόνος του. Και αλίμονο σε αυτούς που κάθονται βιδωμένοι στις καρέκλες τους και φοβούνται να σηκωθούν ή να συνεργασθούν για να μην τους τις πάρουν. Η χώρα δεν θα αλλάξει όμως μόνο με τη σύμπραξη των ήδη ενεργών πολιτικών. Πρέπει να μπουν νέες δυνάμεις στο παιχνίδι. Γι αυτό έγινε το Ποτάμι. Για να τολμήσουν και άλλοι. Και τώρα ζητάμε από τους εκσυγχρονιστές της χώρας να μην κρύβονται. Να βγουν και να παλέψουν για τις μεγάλες αλλαγές που έχει ανάγκη ο τόπος. Να μην ακούγονται μόνο οι λαϊκιστές και οι συντηρητικοί.

Μιλώντας για τους πολιτικούς της χώρας αναφέρεστε συχνά σε παιδιά του κομματικού σωλήνα, σε πλουσιόπαιδα και σε «διαδόχους». Ποιοι είναι αυτοί;

Μα τους έχετε μπροστά σας. Παιδιά του κομματικού σωλήνα μας κυβερνάνε. Που παρεμπιπτόντως δεν είναι και εργατόπαιδα. Από πλούσιες οικογένειες είναι οι περισσότεροι. Δεν έχω κάτι με τους διαδόχους, ούτε με το χρήμα. Αρκεί να έχεις παιδευτεί και εσύ ο ίδιος για να το αποκτήσεις. Να έχεις δουλέψει. Αν είσαι απλώς κληρονόμος, είτε ονόματος, είτε χρημάτων, τότε υπάρχει πρόβλημα. Και ίσως εδώ να είναι και το πρόβλημα της χώρας. Στην πολιτική υπερεκπροσωπούνται αυτοί που τα βρήκαν όλα έτοιμα στη ζωή τους. Φτιάξαμε ένα κατάλογο με τους υπουργούς και τους υφυπουργούς από τη μεταπολίτευση μέχρι σήμερα. Δυστυχώς οι περισσότεροι ήταν ή πλουσιόπαιδα ή κομματικοί υπάλληλοι. Απουσιάζει, δηλαδή, η παραγωγική Ελλάδα από την κορυφή της πολιτικής.

Μπορείτε να αναφέρετε τι στοιχεία δώσατε για τον κ. Παπαντωνίου στην εισαγγελία;

Θα πρέπει να σεβαστούμε όλοι το απόρρητο των ανακρίσεων και των καταθέσεων. Και να βοηθήσουμε τη δικαιοσύνη για να τιμωρηθούν αυτοί που έκλεψαν τη χώρα. Να βρεθούν και τα λεφτά. Στην υγεία, στους εξοπλισμούς, στα μεγάλα έργα έχουμε πάντα ένα μεγάλο πάρτι. Κερδίζουν οι κολλητοί κάποιων υπουργών ή οι ίδιοι οι υπουργοί. Σήμερα με βοσκοτόπια και χαριστικά δάνεια, χθες με χαριστικές συμβάσεις και άχρηστα όπλα. Ελπίζω να θέλουν όλοι να δώσουμε αυτή τη μάχη. Αν και πολύ φοβάμαι ότι πολλοί προσπαθούν να κουκουλώσουν και να συμψηφίσουν τα σκάνδαλα. Και συνεχώς μας λένε: «τι ψάχνετε τώρα»… Εμείς όμως θα συνεχίσουμε να ψάχνουμε. Δεν έχουμε σκελετούς στις ντουλάπες μας.