20 Μαρτίου, 2018

«Αλίμονο αν η στάση μας καθοριζόταν από τους ΑΝΕΛ»

Γιώργος Μαυρωτάς

Ουσιαστική και όχι επικοινωνιακή κίνηση, στην κατεύθυνση της εθνικής συνεννόησης, χαρακτήρισε ο Γραμματέας Κοινοβουλευτικού Έργου του Ποταμιού, Γιώργος Μαυρωτάς, την πρόταση του κόμματος για τη συγκρότηση του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας που οδήγησε στη συνάντηση Τσίπρα – Θεοδωράκη, κατά τη χθεσινοβραδινή του παρουσία, στην εκπομπή της ΕΡΤ1 «Η Επόμενη Μέρα» με τον Σεραφείμ Κοτρώτσο. Εκτίμησε πως, στο συνέδριο του Κινήματος Αλλαγής, διαλύθηκε η όποια καχυποψία, για μια κίνηση η οποία καρποφόρησε τελικά, καθώς την επόμενη εβδομάδα θα έλθει στην Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων το θέμα του Συμβουλίου μετά από συζητήσεις με τον κ. Κοτζιά και τροποποιήσεις της πρότασης νόμου που είχε καταθέσει το Ποτάμι.

Υπενθύμισε την ομόφωνη θέση του Κινήματος Αλλαγής για το Μακεδονικό που αποτελείται από μια λύση-πακέτο με σύνθετη ονομασία erga omnes και απομάκρυνση αλυτρωτικών διατάξεων από το Σύνταγμα της γειτονικής χώρας. Κατέστησε σαφές πως το Ποτάμι δεν θα εξαρτήσει τη θέση του από αυτήν των ΑΝ.ΕΛ., καθώς το ζήτημα είναι πολύ σοβαρό ώστε να εξαρτάται από τις κυκλοθυμικές δια-θέσεις του κυβερνητικού εταίρου. Έκρινε πως η λύση-πακέτο θα είναι πιο δύσκολο να γίνει δεκτή από τα Σκόπια. Διαπίστωσε πως υπάρχει διάθεση να λυθεί μια εκκρεμότητα και να ανατραπούν τετελεσμένα όπως το ότι η γειτονική χώρα αποκαλείται με τη συνταγματική της ονομασία «Μακεδονία» από το σύνολο σχεδόν των κρατών, και αυτό χάρη και στις δεδομένες συνθήκες όπως τις πιέσεις που δέχεται η Π.Γ.Δ.Μ. από Αμερικανούς και Ευρωπαίους.

Αναφερόμενος στο ιδρυτικό συνέδριο του Κινήματος Αλλαγής επέκρινε τις πρακτικές βυζαντινισμών προτάσσοντας τις θέσεις ως προτάσεις και όχι ως καρέκλες. Περιέγραψε τον νέο φορέα ως εκτεινόμενο από τη σοσιαλδημοκρατία έως τον πολιτικό φιλελευθερισμό, αποδεχόμενος πως περιλαμβάνει πολλές τάσεις οι οποίες του δίνουν γοητεία και πλούτο, όπως συμβαίνει με άλλους πολυσυλλεκτικούς φορείς, όπως αυτός του Προέδρου Macron. Χαρακτήρισε την τρέχουσα προσέγγιση του Κινήματος ως περισσότερο προβληματοκεντρική παρά ιδεολογική, με δεδομένα τα προβλήματα μιας χώρας σε κρίση. Απέρριψε τον ετεροπροσδιορισμό του νέου φορέα, υπενθυμίζοντας την ύπαρξη ενός δυναμικού προγράμματος 165 σελίδων που θα καθορίσει σε δεδομένη χρονική στιγμή και συνθήκες ενδεχόμενες συνεργασίες με βάση την εγγύτητα των θέσεων. Συνέστησε, τέλος, να μην προκαταλαμβάνουμε πράγματα χωρίς να γνωρίζουμε όλα τα δεδομένα.

Δείτε το βίντεο:

* Ο Γιώργος Μαυρωτάς είναι βουλευτής Αττικής και Γραμματέας Κοινοβουλευτικού Έργου