28 Νοεμβρίου, 2015

«Άγνοια της κυβέρνησης για τις επιπτώσεις της εφαρμογής ΕΦΚ στο κρασί»

Ποτάμι

Πραγματοποιήθηκε, χθες Παρασκευή 27/11, η προγραμματισμένη εκδήλωση του Δήμου Τυρνάβου για το μέλλον της αμπελοκαλλιέργειας, στο Δημοτικό Θέατρο Τυρνάβου.

Στην εκδήλωση συμμετείχε ως ομιλητής, ο βουλευτής Ηρακλείου με το Ποτάμι, κ. Σπύρος Δανέλλης και ο πρώην διευθυντής του ΑΟΣ Τυρνάβου και οινολόγος, κ. Στέλιος Παπράς, ενώ το λόγο πήραν, o Δήμαρχος Τυρνάβου, κ. Παναγιώτης Σαρχώσης, ο πρόεδρος του Οινοποιητικού Συνεταιρισμού Τυρνάβου, κ.Αγησίλαος Ραψανιώτης, και ο προεδρος του ΑΤΕΙ Λάρισας, κ. Παναγιώτης Γούλας. Συντονιστής της εκδήλωσης ήταν ο δημοσιογράφος της «Θεσσαλία Τηλεόραση», κ. Γιάννης Κολλάτος.

Τα θέματα που συζητήθηκαν στην εκδήλωση ήταν η εξέλιξη με την επιβολή ΕΦΚ στο κρασί και πόσο καταστροφικό μπορεί να αποβεί αυτό, τόσο για τους αμπελοκαλλιεργητές όσο και για την ίδια την ελληνική οικονομία, αλλά και η ανάγκη παρουσίασης ενός βιώσιμου μοντέλου για τον πρωτογενή τομέα. Από την πλευρά του, ο κ. Δανέλλης ανέδειξε την άγνοια της κυβέρνησης κατά την νομοθέτηση της συγκεκριμένης διάταξης, καθώς ο αρμόδιος υπουργός δεν γνώριζε τίποτα για το συγκεκριμένο ζήτημα. Ο κ. Παπράς από την μεριά του, τόνισε ότι το ποσό που φιλοδοξεί να συγκεντρώσει η κυβέρνηση είναι γύρω στα 82εκ.€, που θα μπορούσε κάλλιστα να βρεθεί και από άλλες πηγές. Επιπλέον τόνισε, είναι εξαιρετικά δύσκολο να το συγκεντρώσει για πρακτικούς λόγους, επιδεικνύοντας άγνοια τόσο για την δυνατότητα είσπραξης του συγκεκριμένου ποσού, όσο και των επιπτώσεων στον ελληνικό αμπελώνα. Η ίδια άγνοια είναι εμφανής και όσον αφορά την απαγόρευση φύτευσης νέων αμπελώνων, η οποία έληγε το 2015 και η χώρα μας δέχθηκε να παραταθεί, ικανοποιώντας τα συμφέροντα των τριών μεγάλων ευρωπαϊκών χωρών-παραγωγούς κρασιού, Ιταλίας, Γαλλίας και Ισπανίας, επιλέγοντας να κρατήσει ένα δυναμικό και ανερχόμενο κομμάτι του πρωτογενούς τομέα όπως η αμπελουργία καθηλωμένο.

Ο κ. Δανέλλης επεσήμανε επίσης, ότι η χώρα μας είναι η μοναδική στην ΕΕ που δεν έχει προχωρήσει στην εφαρμογή βασικών ζητημάτων της νέας ΚΑΠ και δεν έχει παρουσιάσει ένα σχέδιο οργάνωσης του αγροτικού τομέα. Η Ελλάδα απορροφά κονδύλια από την ΕΕ, ώστε το υπουργείο να μπορεί να παίξει έναν καθοδηγητικό και συμβουλευτικό ρόλο, τον οποίο όμως σε καμία περίπτωση δεν επιτελεί. Στην παρέμβασή του ο κ. Γούλας, τόνισε την ανάγκη η χώρα μας να επενδύσει στο συγκριτικό πλεονέκτημα της ποιότητας που έχει, πιστοποιώντας τα αγροτικά μας προϊόντα ώστε να μπορέσουμε να αξιοποιήσουμε την μοναδική βιοποικιλότητα της χώρας μας.

Κλείνοντας την εκδήλωση, ο βουλευτής Λάρισας με το Ποτάμι, κ. Κώστας Μπαργιώτας, ανέδειξε την σημασία αυτών των εκδηλώσεων και του διαλόγου μεταξύ μελών της τοπικής κοινωνίας και των παραγωγικών φορέων. Ο στόχος τόνισε, είναι η συμμετοχή και η κατάθεση συγκεκριμένων προτάσεων που θα βοηθήσουν στην διατύπωση ενός βιώσιμου παραγωγικού μοντέλου για την χώρα. Επιπλέον, τέτοιες εκδηλώσεις μπορούν να αποτελέσουν ένα νέο τρόπο συμμετοχής των πολιτών στα κοινά μακρυά από κομματικές αγκυλώσεις.